Hlavní obsah

Žhavá Andalusie: Vydejte se do nejluxusnějších letovisek i na slavné nuda pláže

Překvapení okořeňují život, ale na dovolené je zrovna nevyhledáváme.Minimálně tedy ta nepříjemná. Na letní dovolené nás potěší pokoj s vířivkou a čtyřiadvacetihodinovou hotelovou službou v luxusně vybaveném hotelu přímo na pláži a kousek od památek a plážových promenád. Tohle najdeme třeba v Andalusii na pobřeží Costa del Sol. Podíváme se na jeho nejluxusnější místa.

Foto: Bartkowski (Bigstockphoto.com)

Takhle vypadá Marbella, vyhlášené letovisko Andalusie.

Článek

Vyhledávané místo z Andalusie dělá především její pobřeží. Pro historii Španělska má velký význam území táhnoucí se od historického města Málaga po pobřeží jihozápadním směrem ke zvláštnímu ministátu Gibraltaru. A nejen pro historii. Nacházejí se zde totiž nejluxusnější letoviska Andalusie.

Foto: ArenaPhotoUK (Bigstockphoto.com)

Palmy, písek, dlouhé promenády, rybářské loďky. Andalusie jako by vypadla z nějakého obrazu.

Sexuálně otevřené Torremolinos je Málaze nejblíž

Hned vedle Málagy se nachází letovisko Torremolinos. To proslulo nejen kvůli luxusním dovoleným, ale také jako resort přátelský k homosexuálům a dalším sexuálním menšinám. Poblíž pobřeží je spousta klubů vítajících především tuto komunitu.

Gibraltar, britský apendix Španělska a celé Evropy
Býval to nudný kousek skály, ale v roce 1713 odsud Britové začali kontrolovat lodi připlouvající do Středozemního moře a význam země vzrostl do nebes. Dnes sem návštěvníky přitahuje mix britské a španělské kultury, ale také kuriózní křižovatka, na níž se setkává přistávací dráha letiště se silnicí.Největší atrakci ministátečku ovšem představují magoti, tedy bezocasé opice. Ty zde žijí ve volné přírodě. Jinde v Evropě potkáte opice pouze v zoologických zahradách a soukromých zvěřincích. Cestovatelé příliš nedoporučují je krmit. Poté, co vám dojde jídlo, se někteří jedinci mohou z roztomilých opiček proměnit v pěkně nepříjemné loudily.

Torremolinos také často bývá dějištěm svateb a líbánek. Své o tom vědí v hotelu Amaragua, kde pořádají mnoho typů svatebních obřadů z celého světa, specialisté jsou tu mimo jiné i na hinduistické svatby. K tomu luxusní pokoje s vířivkami na pokojích a nádherné pláže všude kolem a máme tu učiněný ráj pro zamilované.

I proto si sem už v padesátých letech jezdily užívat hollywoodské hvězdy. Mezi nimi i „kmotr“ Marlon Brando nebo herečka a monacká kněžna Grace Kellyová, do níž byl podle vlastních slov kdysi platonicky zamilován prezident Miloš Zeman.

Foto: Anna Subbotina (Bigstockphoto.com)

Torremolinos bylo vždy oblíbené anglicky mluvící klientelou, především kvůli komunitě Britů, kteří se tu rozhodli žít natrvalo. A také malebným uličkám s barevnými okenicemi a květináči jako v tomto případě.

Stúpa v Benalmadeně zvedá náladu, stačí ji jednou obejít

Když se v Torremolinos postavíte proti moři, otočíte se na podpatku doprava a volným krokem se vydáte podél pláže, dojdete za chvilku na Benalmadenu a hned máte dobrou náladu. Tedy měli byste ji mít, pokud po směru hodinových ručiček obejdete zdejší buddhistickou Stúpu probuzení. Tento třiatřicet metrů vysoký kolos je největší stavbou tohoto druhu v Evropě. Podle buddhistů jsou stúpy symboly klidu a míru.

Po duševním probuzení a povznesení se můžeme vydat za trochou zábavy do Selwo Marina Delfinária. Tam uvidíme rozverné kousky delfínů při pravidelných show, ale také například piraně, opice či tučňáky, které můžeme sami nakrmit.

Andaluské pláže se mohou pochlubit „modrou vlajkou“. Co je to? Dočtete se v článku Pláže s Modrou vlajkou: Podívejte se, kde jsou ty nejčistší pláže světa

Foto: Amok (Bigstockphoto.com)

Delfíní show v Benalmadeně, na pozadí typické andaluské příbytky.

V Marbelle se snídá šampaňské

Nedaleko oblasti Benalmadeny najdeme také letoviska Fuengirola a Marbella. Marbella zde patří k těm „nej“. Špičkové pětihvězdičkové hotely stojí hned na pláži, stejně jako golfová hřiště s unikátními výhledy na moře a slunce zapadající nad vodní hladinou.

K oblíbeným se tu řadí třeba hotel Vincci Seleccion Estrella del Mar. Za trochu dlouhým názvem se ukrývá pětihvězdičkové ubytovací zařízení s luxusními interiéry a soukromými vířivkami v každé koupelně, ale přepych nekončí na pokoji. To si uvědomujeme při bohaté snídani se šampaňským a nadýchanou omeletou ve středomořském stylu s domácím chlebem. Tohle tedy není jen tak nějaký švédský stůl. A venku? K oblíbeným specialitám místních plážových barů patří hlavně pravé jahodové daiquiri.

Foto: Vinccihotels.com

Vana s výhledem na palmy a moře. I to najdeme na pokojích hotelu Vincci Seleccion Estrella del Mar.

Mimochodem, do Marbelly jezdí rády i světově proslulé osobnosti. Před několika lety tu s dcerou trávila dovolenou manželka amerického prezidenta Michelle Obamová.

Přečtěte si další články, které se zmiňují o Španělsku:

Foto: Bartkowski (Bigstockphoto.com)

Jachty a motorové čluny v Puerto Banus v Marbelle.

Estepona s turisty a turistkami bez plavek

Poslední místo v Andalusii, na které se dnes podíváme, se jmenuje Estepona. Ta se nachází v opravdu kouzelném prostředí. Z jedné strany moře, z druhé strany rozsáhlé lesy a narudlé kopce národního parku Los Reales de Sierra Bermeja.

Foto: Larry Wentzel (Wikimedia Commons)

Výhled z Costa del Sol na Sierra Barmeja.

Přestože objem cestovního ruchu se pořád zvětšuje, Estepona si pořád udržuje pověst menší a klidnější sestry vedlejší Marbelly. Pobyt zde láká především fajnšmekry zaměřené na klidnější dovolenou v přepychových čtyř a pětihvězdičkových hotelech, mezi něž patří mimo jiné Gran Hotel Playabella. Ten má vedle komfortního vybavení i tu výhodu, že se nachází necelých 800 metrů od Playa de Costa Natura, nejstarší nudistické pláže v Andalusii.

Ať už máte rádi pláže, kam se chodí v plavkách, nebo ty nudistické, pobřeží Costa del Sol v Andalusii určitě stojí za návštěvu. Patří k nejpopulárnějším místům v celém Středomoří. Spojení moře a špičkového servisu prostě zabírá.

Foto: trofoto (Bigstockphoto.com)

V Andalusii se nachází i město Granada s tímto impozantním palácem.

Inzertní sdělení: Vydejte se na luxusní dovolenou do Španělska!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Andalusie:

Vydejte se do Španělska do hotelu Vinci Seleccion Estrella de Mar ***** v resortu Marbella. Nalézá se v klidné lokalitě přímo u moře stranou od městského ruchu.

Okolo hotelu se nachází spousta sportovišť umožňujících hrát golf, jezdit na koni, užívat si vodní sporty a další. Vše s komfortním servisem.

Nabízíme pobyty na sedm nocí – s polopenzí nebo se snídaní. Možnost příplatku za all inclusive.

Resort Estepona je hojně navštěvován Brity kvůli blízkosti Gibraltaru a příznivým cenám. Sdílejte s nimi mořskou pláž přímo u hotelu Gran Hotel Playabella!

K dispozici je SPA centrum, atrakce pro děti, ale i atrakce pro dospělé – vyhlášená nudistická pláž Playa de Costa Natura. Poznejte s námi luxus v Andalusii!

Čtěte dále:

Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika a Amerika.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Už jste byli ve Španělsku?
ano, jezdím tam pravidelně
13,1 %
ano byl(a)
58,9 %
ne, ale chystám se tam
18,3 %
ne, neláká mě to
9,7 %
Celkem hlasovalo 175 čtenářů.

Zlatý trojúhelník Andalusie

Sevilla

Sevilla patří k těm vůbec nejstarším městům ve Španělsku. Najdeme v ní celou řadu památek, ale turisty hodně zajímají i vyhlídky z mostů na řece Guadalquivir. Do paměti sportovních fanoušků se vryly úspěchy místního fotbalového klubu, ale také nezapomenutelné mistrovství světa v atletice 1999, při němž v nervy drásajícím doběhu závodu na 800 metrů zvítězila Češka Ludmila Formanová. Medaile si ze čtvrtého největšího města Španělska tehdy odvezl i desetibojař Tomáš Dvořák a oštěpař Jan Železný.

Granada

Starobylé město, na jehož podobě se se silně odrážejí vlivy muslimské architektury, se pyšní především palácem Alhambra. Impozantní stavba stojí vedle kopce Monte Mauror, což zvyšuje její atraktivitu pro fotografy.

Palác, jenž od 13. století stavěli Maurové, prošel v 16. století renesanční přestavbou a již více než 30 let patří mezi památky světového kulturního dědictví UNESCO. Napoleon jej hodlal vyhodit do povětří, ovšem neposlušný voják znehodnotil výbušniny a destruktivní plán zhatil.

Málaga

K největším atrakcím tu patří aréna na býčí zápasy umístěná pár desítek metrů od mořského pobřeží, maurská pevnost Alcazaba s pozůstatky římského amfiteátru nebo katedrála z 16. století, která vyrostla na místě zbourané mešity.

Související články

Výběr článků

Načítám