Hlavní obsah

Miliónová cesta kolem světa je v polovině: Poznejte luxusní ráj na Bora Bora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Typické luxusní bungalovy nad mořskou hladinou už na obrázku viděl každý, skupina Čechů na cestě kolem světa v nich stráví hned tři dny. Čeká je přepychové Bora Bora, kde se v korálových lagunách koupou hollywoodské hvězdy i neškodní žraloci. A pak? Pak je na programu další ráj. Nová Kaledonie s nádhernými plážemi, která dříve sloužila jako trestanecká kolonie.

Foto: ESO travel

Bora Bora je další zastávkou na cestě kolem světa – mimochodem, jde o jedno z nejkrásnějších míst planety.

Článek

Unikátní cesta kolem světa odstartovala z Prahy 26. února a z 10 plánovaných zastávek už stihlo 64 cestovatelů poznat rovnou polovinu. Tu druhou „načne“ jedna z nejkrásnějších destinací světa. Na polynéském ostrově Bora Bora stráví cestovatelé tři noci. Cíl? Užít si ráj na Zemi a načerpat sílu na druhou polovinu unikátního zájezdu.

Na programu je odpočinek… v ráji

Destinace, o které sní každý. Ráj. Alespoň tak o Bora Bora mluví každý, kdo se sem někdy podíval. Fotky jsou jedna věc, naživo je tenhle ostrov ještě krásnější. A co teprve z paluby vrtulového letadla, které letí poměrně nízko!

Foto: Jiří Kolbaba

Přímo z bungalovu je to jen pár schůdků do prohřáté vody laguny.

Ostrov je porostlý bujnou zelení a usazený v azurovém oceánu. Kolem něj se jako náhrdelník z korálků vine prstenec malých ostrůvků „motu“, které oddělují hlavní ostrov od vrtochů oceánu. Na jednom z nich budeme bydlet.

Co dělá David Copperfield na dovolené? Zmizí na Bora Bora

Necítíte tu příliv ani odliv a pod hladinou moře žije obrovské množství ryb, rejnoků, želv a dokonce i neškodných žraloků útesových. Jsou tady v bezpečí, stejně jako luxusní resorty na dlouhých bílých plážích a hollywoodské celebrity – málokterý paparazzi je tu objeví.

Foto: ESO travel

Klasické hotely tu nehledejte – na Bora Bora se bydlí ve vodních bungalovech!

Toho pravidelně využívají třeba Cameron Diaz, David Copperfield nebo Pamela Anderson. A teď i my – naše výprava se zabydluje v luxusních bungalovech, postavených na dřevěných kůlech nad mořem. Už tak velká romantika resortu Le Méridien Bora Bora je umocněna ještě prosklenou podlahou v jedné části bungalovu.

Vodní bungalov tu může vyjít i na tisíc dolarů! Přečtěte si víc o Bora Bora v našem článku Nejkrásnější a nejluxusnější místo světa? V anketách často vítězí Bora Bora.

Celý den trávíme potápěním a šnorchlováním. Katamarán nás odváží na písčitou mělčinu nedaleko našeho ostrůvku. Z té azurové barvy přechází zrak, ale ještě větší úžas přijde po ponoření pod hladinu. Roztodivné korály, mezi nimi barevné rybky a… čas od času se mihne i žralok. Člověk v tu chvíli zapomene dýchat, ale naštěstí jde „jen“ o žraloka útesového, kterého se není třeba bát.

Foto: Jiří Kolbaba

Lagunu od oceánu odděluje korálový útes. Uvnitř korálové bariéry je voda klidná, mělká a příjemně prohřátá.

Noc na Bora Bora, ráno v Nové Kaledonii. Musíme přes datovou hranici

Večer jsme příjemně unavení sluncem a celodenním plaváním. Sedíme u stolků postavených v písku, podává se tradiční polynéská večeře, hraje živá hudba a snědé krásky tančí v jejím rytmu. Aperitivem tu musí být „bloody Mary“ a pak už nás čekají vynikající speciality, ve kterých nechybějí čerstvé plody moře.

Nejkrásnější místa světa... v článcích:

Do bungalovů se vracíme lodí. Všude kolem je tma a hvězdy jsou vidět tak jasně, že by se snad daly i spočítat. Odrážejí se v mořské hladině, ze které stoupá příjemný chlad. Projíždět v noci temnou lagunou, která je přes den svítivě modrá, je nepopsatelný zážitek.

Po Bora Bora je na programu další ráj, tentokrát však jde o mnohem méně známou destinaci. Odlétáme totiž do Nové Kaledonie, půvabné země v Tichém oceánu jen kousek od Austrálie. Nová Kaledonie je velmi osobitá krajina, kde se snoubí exotické tropy s vysokými borovicemi a jezery, která některým mohou připomínat kanadskou krajinu. Není to ale jen tak – díky přeletu přes datovou hranici jsme jako lusknutím prstů o den starší.

Foto: www.cestykolemsveta.cz

Moře kolem pohádkově krásné Nové Kaledonie ukrývá jeden z největších korálových útesů světa.

Tohle že je za trest? Ostrov borovic je ráj i s vězením

Melanésie, jak se této oblasti říká, je plná nádherných ostrovů. Už jste možná slyšeli o Fidži, Vanuatu nebo Šalamounových ostrovech. My se vydáme na Île des Pines (Ostrov borovic), jeden z divů Oceánie. Už z dálky je jasné, že tenhle ostrůvek není tím klasickým pohlednicovým kýčem. Na pláži totiž místo palem rostou borovice.

Kombinace s tyrkysovým mořem a bílým pískem je prostě neuvěřitelná! Sem kdysi posílali trestance? Jsou tu ještě zbytky staré věznice. Přemýšlíme o nějakém vhodném trestném činu, který by nás sem dostal.

Foto: www.cestykolemsveta.cz

Ostrovy Nové Kaledonie jsou typické kombinací modrých lagun a vysokých borovic.

Úžasných scenérií je tady mnohem víc, až je nám líto, že tu strávíme pouhé tři dny. Kolem Nové Kaledonie se vine jeden z největších korálových útesů na Zemi, kromě toho tu žije obrovské množství endemitů, a když opustíte kosmopolitní město Nouméa, otevřou se před vámi lesy, říční údolí i strmá skaliska s vodopády. A ty pláže… o nich by se dal napsat celý článek. Nejvíc nás asi ohromilo pobřeží hlavního ostrova Grand Terre, podél kterého se z moře tyčí malinká skaliska. Jsou tak omletá mořem, že mají tvar hříbku.

I když je Nová Kaledonie francouzskou „kolonií“, popíjejí se tu především australská vína. Nebráníme se. Vlahý večer je k tomu ostatně jako stvořený. Alespoň se naladíme na zítřejší vlnu, která nás odnese do nedaleké Austrálie.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na dovolenou snů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky unikátních zájezdů:

Příští rok letíme znovu, poletíte s námi? Na rok 2016 už teď připravujeme další cestu kolem světa. A máme už i předběžný program! Zařadili jsme do něj Antiguu, guatemalské město Tikal, Havaj, ostrov Samoa, souostroví Fidži, Austrálii, Filipíny, Japonsko, Barmu a luxusní Maledivy. Podívejte se na podrobnosti a nezapomeňte si místa rezervovat včas!

Luxus, luxus, luxus! Užijte si týden v jednom z nejluxusněších resortů ve Francouzské Polynésii. Pět hvězdiček, dvě restaurace, dva bary a obrovský bazén, do kterého se vám ani nebude chtít – vždyť moře je tak krásné! Ubytování na pláži nebo přímo ve vodních bungalovech. Ceny závratné, ale luxus enormní. Užijte si ráj!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o místech, která inspirovala umělce, o luxusních hotelech v Thajsku a o UFO lokalitách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Už máte vybranou dovolenou pro letošní léto?
Ano, pořízenou ve first minute
22 %
Vybranou, ale nekoupenou
12,4 %
Ne, ještě ne
15,8 %
Ne, v létě se nikam nechystám
49,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 209 čtenářů.

Fotomomentky z cesty

Mrkněte se do galerie, ve které jsou fotky Jiřího Kolbaby, který je na cestě kolem světa společně se skupinou 64 cestovatelů. Tady je malá ochutnávka:

Foto: Jiří Kolbaba

Jak vypadá západ slunce na Bora Bora? Jako kýč z katalogu.

Foto: Jiří Kolbaba

Květiny a krásné ženy - tahle kombinace funguje i na Bora Bora.

Nová Kaledonie, neznámá kráska v Tichém oceánu

Je půvabná v mnoha ohledech: pláže, borovice, moře, skály… je tady toho tolik! U vytržení budou milovníci přírody, kteří se pravděpodobně nebudou moci rozhodnout mezi velkým množstvím rezervací, které na Nové Kaledonii jsou. Žije tu totiž velké množství endemitů, takže je opravdu na co se dívat.

Podobně uhranutí budou i potápěči, ti sem jezdí obdivovat jeden z největších korálových útesů na světě. A když se podíváte, jak krásné je tohle souostroví nad vodou, jaké teprve bude pod hladinou...

Ponechme stranou to, že na své si tu přijdou i těžaři (zdejší zásoby niklu jsou legendární), v Nové Kaledonii zkrátka každý objeví něco, co ho dostane. I když by to měla být jen zdejší vína nebo nákupy na tržištích.

Cesta kolem světa – předchozí destinace

Jamajka

Zelená perla Karibiku, tak se Jamajce přezdívá právem. I proto byla první zastávkou na cestě kolem světa – přečtěte si o tom v článku Nebývalý luxus a exotika: Z Prahy odstartovala „miliónová” cesta kolem světa

Panama a Brazílie

Přečtěte si o tom, jaké to je plout Panamským průplavem a o atmosféře v Riu: Není větší stavby. Češi na cestě kolem světa zdolali Panamský průplav

Argentina a Velikonoční ostrov

Argentinské víno pomohlo pochopit, jak domorodci přesouvali obří sochy na Velikonočním ostrově. Přečtěte si o tom článek Od vína k tajemstvím: Luxusní cesta kolem světa pokračuje na Velikonoční ostrov

Související články

Výběr článků

Načítám