Hlavní obsah

Velmi nebezpečná velká pětka: Podívejte se na nejnebezpečnější zvířata Afriky

Když se řekne „velká pětka”, možná budete chvíli přemýšlet, zda nejde o film. Někteří budou možná pátrat ve vzpomínkách na knihy. Málokoho ale napadne, že jde o označení pro pětici nejnebezpečnějších zvířat Afriky. Mimochodem, věděli jste, že do této pětice patří kromě lva i buvol? Čím je nebezpečný a kde můžete potkat celou velkou pětku pěkně pohromadě?

Foto: ESO travel

Přítomnost lva ve velké pětce většinu lidí nepřekvapí. Buvola čeká jen málokdo.

Článek

Lev, slon, nosorožec, levhart a… trochu překvapivě buvol. Právě tato zvířata tvoří africkou velkou pětku. Tenhle název se poprvé objevil po příchodu prvních Evropanů do střední a jižní části Afriky a zůstal dodnes.

Některá zvířata se chovala útočně. Ta nejobávanější zahrnuli cestovatelé do takzvané „velké pětky“. Jde tedy o ty tvory, kterých se první běloši v nejdivočejších oblastech Afriky nejvíce báli, ale, jak si ukážeme, ne ve všech případech o ty úplně nejnebezpečnější.

Foto: Ganesh Raghunathan (Flickr.com, licence CC BY-SA 2.0)

V Tanzanii se dá dobře relaxovat u vody. Vědí to turisté i lvi.

Překvapivý člen velké pětky – buvol

Prostě jen velká kráva, řekli byste si, ale buvol africký (často označovaný také jako buvol kaferský) není žádný svatoušek. Spolu s hrochem patří na vrchol žebříčku nejnebezpečnějších zvířat Afriky. Tito živočichové totiž pravidelně mívají na svědomí největší počet zmařených životů při střetech s domorodci.

Lvi a levharti za buvoly v tomto aspektu výrazně zaostávají. Jsou to takové neškodné kočičky. Tedy pokud na prohlídku nějakého z afrických národních parků jedete s některým ze zkušených průvodců. Procházka na vlastní pěst se rozhodně nedá označit za moudrý počin.

Foto: Mara 1 (Flickr.com - licence CC BY-SA 2.0)

Ke svačině můžete mít kus gazely. Tedy pokud budete silnější než lev.

Nosorožec útočí jen v případě ohrožení

Nic příjemného prý není osobní schůzka s hrochem – ten patří k nejvíce podrážděným živočichům kontinentu. Do velké pětky se ale nedostal. To nosorožec ano, ačkoli k nejdivočejším zvířatům ho rozhodně počítat nemůžete. Útočí pouze tehdy, když se cítí výrazně ohrožen. Roh na nose však budí hrůzu.

Foto: Noel Feans (Flickr.com, licence CC BY 2.0)

Majiteli tohoto pole rozhodně nezávidíme.

Po buvolech, lvech, levhartech a nosorožcích nám ještě zbývají sloni. Po východní Africe se jich prohání asi deset tisíc. Jejich extrémně velké uši dovedou na rozdíl od lidských sluchových ústrojí zachytit i infrazvuky. Jinak se lidem v lecčem podobají. Například při příjemných pocitech potichu spokojeně mručí, při potížích a konfliktech hlasitě troubí.

Přečtěte si o Africe i další články

Dostaveníčko s velkou pětkou

Míst, kde se dají potkat všichni členové velké pětky, není na zeměkouli mnoho a jinde než v Africe je nenajdeme. To úplně nejvhodnější se jmenuje Serengeti. Rozprostírá se na území severní Tanzanie a zasahuje až na hranice s Keňou. Ročně se jím prožene například 1,5 miliónu pakoňů.

Foto: Michael Gallacher (Flickr.com, licence CC BY 2.0)

V keňské divočině můžete mít klidně i svatbu.

Důvodem velkého výskytu všech možných živočišných druhů v této oblasti je výhodná poloha. Oblast Serengeti se nachází u „Tanzanského kratonu“. To je místo, kde je, zjednodušeně napsáno, krajina velmi bohatá na potravu, především tam roste kvalitativně úplně jiná tráva. Lze tam proto vidět pasoucí se gazely, buvoly, ale i jejich predátory v akci.

Prakticky totéž se dá říci o národním parku Maasai Mara. Jde totiž o prodloužení tanzanského Serengeti za keňskou hranici. I tady se dají pozorovat západy slunce nad nekonečnými travnatými pláněmi s tisícihlavými stády přežvýkavců.

Foto: Dan Lundberg - Flickr. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 via Wikimedia Commons

Barevný večer na Maasai Mara.

O trochu dál na severovýchod od Maasai Mara se nachází jezero Nakuru. Tam se dají pozorovat třeba velká hejna plameňáků. Ale pochopitelně je tu silná aktivita i velkých šelem. Podobné věci se dají říci i o dalších velkých rezervacích v okolí jako Amboseli, Tsavo West nebo třeba o Krugerově parku v Jižní Africe. Co více bychom ještě mohli napsat? To, jak nádherně tam pro příznivce nespoutané přírody je, už víte. Teď už jen zbývá se tam vydat.

Věděli jste, že právě teď probíhá cesta kolem světa za 25 dní? Přečtěte si o ní v článku Nebývalý luxus a exotika: Z Prahy odstartovala „miliónová“ cesta kolem světa

Inzertní sdělení: Vydejte se do Afriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vyberte si některý z pobytových nebo poznávacích zájezdů last minute:

Prohlédněte si naši nabídku a vydejte se na dovolenou třeba příští týden!

Vydejte se s námi na poznávací zájezd, který vás provede nejkrásnějšími národními parky Afriky. Týden budete na stopě velké pětky, nocovat budete v luxusních kempech přímo v parcích. Navštívíte národní parky Maasai Mara, Amboseli nebo Tsawo. V nabídce ještě stále několik březnových a dubnových termínů.

Čtěte dále:

Přečtěte si o nejzajímavějších muzeích planety, o UFO lokalitách nebo o Nefritovém ostrově. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kdo z velké pětky se vám líbí nejvíce?
Slon africký
16,7 %
Levhart skvrnitý
40,7 %
Lev pustinný
28,2 %
Buvol africký
7,1 %
Nosorožec dvourohý
7,3 %
Celkem hlasovalo 425 čtenářů.

Kdo patří do „velké pětky“

O velké pětce se hodně mluví, ale jaká zvířata ji vlastně tvoří? Tady je odpověď:

Lev pustinný – kdysi se ve volné přírodě vyskytoval i v Evropě. Dnes už za ním musíme do Afriky nebo na několik míst v Indii.

Levhart skvrnitý – šelma s nádherně vzorkovanou kůží útočí na kořist někdy i skokem ze stromu. Velkou pochoutku pro ni představují prasata, gazely nebo šakali, dovede si ovšem poradit i s obrněnou želvou.

Slon africký je ten vyšší z obou sloních druhů, má také výraznější uši. Nejmohutnější zvíře Afriky měří až čtyři metry a na jiném kontinentu ho ve volné přírodě nenajdete.

Nosorožec dvourohý dokazuje, že vaše potíže s váhou nejsou zdaleka tak hrozné, jak si myslíte. On se živí pouze rostlinnou stravou, přesto váží tunu.

Buvol africký – velké skupiny býložravců dělají na pozorovatele mocný dojem. Jedno stádo se pohybuje na ploše tisíce kilometrů čtverečních. Tento druh bývá někdy označován také jako buvol kaferský.

Více o africké divočině se dozvíte například v článcích o cestování po Keni.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám