Hlavní obsah

Není větší stavby. Češi na cestě kolem světa zdolali Panamský průplav

Od jeho otevření v roce 1914 jím proplul zhruba milión lodí a platí za jeden z technických divů světa. Panamský průplav je další zastávkou na cestě kolem světa. Letecký speciál s 64 lidmi na palubě odstartoval na tuto výpravu z Prahy ve čtvrtek 26. února a během necelého měsíce přistane v deseti unikátních destinacích. A jednou z nich je i Panama s dech beroucím průplavem.

Foto: Jiří Kolbaba

Panamský průplav je obrovský, přesto se rozšiřuje. V roce 2014 oslavil 100 let.

Článek

První zastávkou unikátního zájezdu, který v sobě snoubí intenzívní formu cestování a nadstandardní luxus (počínaje právě upraveným leteckým speciálem a konče ubytováním v hotelech té nejvyšší kategorie) byla Jamajka, tou další je Panama.

Z pláží Karibiku do Panamy

I když je ráno, na Jamajce už je horko. Poslední ranní okoupání v moři všechny příjemně ochladilo, i tak ale v soukromém letadle nikdo ani na chvilku neusnul. Při přeletu do Střední Ameriky každý, kdo mohl, vyhlížel z okénka: letí se nad tím slavným místem, nad Panamskou šíjí, kterou člověk přetvořil v Panamský průplav.

Foto: ESO travel

Z ptačího pohledu vypadá Panamský průplav jako delta řeky, ve skutečnosti jde o dílo člověka.

Na mapě vypadá jako malinký kousek země, až v letadle všem dochází, že Panamský průplav je opravdu stavitelská senzace. Do zelené krajiny se vrývá jako široký říční tok a při představě, že jde o lidské dílo, zůstává rozum stát. Samotné město Panama, nejbohatší město Střední Ameriky, je vklíněno do zálivu kousek od průplavu.

Na břehu Pacifiku se strmě tyčí panorama mrakodrapů, za kterými se ale ukrývá roztomilé koloniální centrum. Celá výprava tráví večer v luxusním hotelu Trump Ocean Club International Hotel & Tower Panama, ze kterého je fenomenální výhled. Celý záliv máme jako na dlani.

Foto: Jiří Kolbaba

Obrovské lodě čekají na průjezd průplavem několik hodin, mnohdy i celý den.

Jaký je nejlepší pohled na Panamský průplav? Přece z lodi!

Další ráno už patří Panamskému průplavu.V plánu je plavba lodí po Gatúnském jezeře. Součástí výletu je i vynikající oběd a pak i šálek výborné místní kávy. Další části průplavu pak poznáváme z „paluby” autobusu a v Colónu nastupujeme do panoramatického vláčku s neuvěřitelným výhledem. Že nemůže být návštěva technické stavby zážitkem? Omyl, může. A opravdu silným.

Podívejte se na více unikátních fotografií přímo z Panamského průplavu do fotogalerie.

Po 100 letech bude širší
Panamským průplavem prochází asi 6 % veškeré světové námořní dopravy, ale stavba z roku 1914 přestává obrovským lodím stačit. Už několik let se tedy řeší rozšíření Panamského průplavu, v současné chvíli je prý hotovo z 80 %. 81,6 kilometru dlouhý průplav je široký od 150 do 305 metrů, má šest zdymadel a lodě, které tudy chtějí proplout, čekají někdy i celý den, než se na ně dostane. Nové a větší komory v průplavu umožní projet těžším lodím s větším ponorem.

Po unikátní technické stavbě, která uchvátila především pány, je na programu cesty divoká Brazílie. Cílem je Rio de Janiero, město, které se může pochlubit přízviskem nejkrásnější město světa. Možná i díky Brazilkám, krásným tanečnicím samby. „To budou chlapi koukat ještě víc než na zdymadla,“ neodpustí si usměvavou poznámku jedna z účastnic.

Foto: Jiří Kolbaba

Potřebujete se dostat přes Panamskou šíji? A s takhle velkou lodí? Připravte se na šest zdymadel Panamského průplavu.

Přelet mezi Panamou a Riem de Janeiro trvá přes sedm hodin a jde o jeden z nejdelších letů za celou cestu. Při prohlížení fotek nebo nad knížkou ale i tento přelet uteče poměrně rychle.

Jedete do Ria? Musíte bydlet na Copacabaně!

Stejné horko, ale o tři hodiny navíc. V Brazílii, konkrétně v Riu de Janeiro, strávíme tři noci. Pobyt to bude více než luxusní: apartmány v hotelu Marriot s výhledem na moře leží přímo na pláži Copacabana! A ta je prostě nádherná. Ano, je tu hodně lidí, ale když při západu slunce popíjíme na balkóně caipirinhu, brazilský národní koktejl, a díváme se na ten skvost dole pod námi, je nám jasné, proč jde o jednu z nejslavnějších pláží světa. A „přelidněnost“? Ta prostě k Riu patří.

Foto: Jiří Kolbaba

Na pláži Copacabana v roce 2006 koncertovala i skupina Rolling Stones. Přitáhla tehdy 1,5 milionu posluchačů.

Část výpravy má v plánu celý pobyt v Riu strávit na pláži, ostatní se ale vydávají objevovat kouzla Ria. Tohle město plné energie leží snad v nejkrásnější scenérii, jakou si člověk dokáže představit. Žulová skaliska masívu Tijuca jsou porostlá zelenou tropickou vegetací a obklopena kilometry bílých pláží. Povinností je vyhlídka Corcovado se slavnou sochou Krista. Dech vezme i výhled na město pod námi.

Nechte mě tady! Bílé pláže Costa Verde nás očarovaly

Ten den toho vidíme ještě hodně – stadión Maracanã, São Conrado nebo Cukrovou homoli, další z dominant Ria. Město pod námi se ale pomalu začíná nořit do večerního šera a my se vracíme do hotelu. Následující den patří Costa Verde. Členěné pobřeží je lemováno stovkami ostrůvků a často nedostupnými plážemi s bílým pískem. Naloďujeme se proto na malou loďku a vyplouváme na slalom mezi ostrůvky.

Foto: ESO travel

Pláže kolem Ria de Janeiro jsou sice plné, ale nádherné. Žije to tu!

Připadáme si jako v tropickém ráji z reklamy, když kotvíme na jedné z bělostných pláží. Tyrkysové moře září v odpoledním slunci a nás čeká typický brazilský oběd v plážové restauraci. Někteří vtipně poznamenávají, že dál už nejedou, že si tu přejí zůstat navždy. Čeká nás toho ale ještě mnohem víc.

Vždyť cesta kolem světa sotva začala, máme před sebou dalších sedm destinací a desítky úžasných míst. Hned v další zastávce zjistíme, jak chutná argentinské víno, které vyrůstá pod vrcholky zasněžených And. Příštím cílem je totiž argentinská Mendoza.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi okolo světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky unikátních zájezdů:

Deset destinací, 25 dní a nadprůměrná dávka luxusu. I příští rok se chystáme vyrazit na cestu kolem světa. Do předběžného itineráře cesty jsme zařadili Antiguu, guatemalské město Tikal, Havaj, ostrov Samoa, souostroví Fidži, Austrálii, Filipíny, Japonsko, Barmu a luxusní Maledivy. Láká vás vyrazit s námi? Podívejte se na podrobnosti a nezapomeňte si místa rezervovat včas!

Máte dobrodružství v krvi? Vydejte se s námi na cestu kolem světa za 109 dní – na palubě luxusní lodi. Loď Costa Luminosa vyplouvá z italského přístavu Savona příští rok v lednu a vrací se do něj po více než čtvrt roce. Čekají vás zastávky v Riu, na Velikonočním ostrově, v Sydney, Dubaji a na dalších unikátních místech. Užijte si možná nejdelší dovolenou svého života!

Čtěte dále:

Přečtěte si o místech, která inspirovala slavné umělce, o nejluxusnějších hotelech Thajska nebo o UFO lokalitách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Cesta kolem světa

Je úspěšnější než leckterá reality show, dočkala se totiž už čtvrtého pokračování. Cesta kolem světa je unikátní zájezd, kdy se skupina 64 cestovatelů vydává na luxusní dovolenou. Respektive hned na deset dovolených! Během cesty kolem světa totiž navštíví deset destinací, do kterých je dopraví soukromé letadlo Boeing 737-800, speciálně upravené pro tuto akci.

Luxus této akce tak spočívá především v tom, že během necelého měsíce můžete navštívit tolik nádherných míst, kolik se vám nepoštěstí vidět třeba za celý život. Program 25 dní dlouhé cesty je perfektně naplánovaný a účastníci mají k dispozici veškerý komfort: dva české průvodce, posádku letadla a dokonce i lékaře. Letos navíc na cestu kolem světa vyrazil i Jiří Kolbaba, známý fotograf a cestovatel.

Kde bydlí cestovatelé během Cesty kolem světa?

Ubytování je zajištěno v luxusních hotelech v každé destinaci. Jde o pětihvězdičkové hotely těch nejlepších hotelových řetězců na světě. Při zastávce v Panamě byl útočištěm hotel s nepřekonatelným výhledem, Trump Ocean Club International Hotel & Tower Panama. Během pobytu v Brazílii je bydlí v hotelu JW Marriott v pokojích „De luxe seaview“. Hotel je přímo na pláži Copacabana.

Fotomomentky z Ria

Do článku se nám nevešly všechny fotografie. Podívejte se tedy do fotogalerie a prohlédněte si fotky z Ria a z panamského půrůplavu v plné velikosti:

Foto: Jiří Kolbaba

Na pláži Copacabana v roce 2006 koncertovala i skupina Rolling Stones. Přitáhla tehdy 1,5 milionu posluchačů.

Foto: Jiří Kolbaba

Socha Krista má výšku 30 metrů, je ale umístěná na osm metrů vysokém podstavci, což z ní v součtu dělá nejvyšší art decó sochu na naší planetě. Navíc je přímo v podstavci umístěná kaple, do které se vejde 300 lidí.

Foto: Jiří Kolbaba

Jeden z nejznámějších pohledů na město. Rozhodně stojí za to!

Foto: Jiří Kolbaba

Brazilské panorama, které bralo dech.

Foto: Jiří Kolbaba

V době vzniku se na stadion Maracaná vešlo až 170 tisíc fanoušků. Po rekonstrukci se do ochozů vejde „jen“ 90 tisíc diváků.

Související články

Výběr článků

Načítám