Hlavní obsah

Skryté plážové ráje bez turistů: Podívejte se tam, kde není hlava na hlavě

Známe ji z filmů a seriálů a zpívá o ní Peter Nagy. Waikiki Beach na Havaji je zkrátka klasika. Ale nejvěhlasnější světové pláže mají jednu nevýhodu. Deka na dece, hlava na hlavě, tak to tam vypadá v sezóně. Přitom třeba pár desítek kilometrů od nich najdeme poloprázdná a stejně krásná pobřeží. Kam za nimi vyrazit?

Foto: PublicDomainPictures (Pixabay.com)

Vypít si drink na čarokrásné pláži skoro sami? Leckde to je stále možné.

Článek

Přírodních rájů s bílými plážemi je v Karibiku jako špačků na vinohradu. Některé zůstávají stranou hlavních turistických nájezdů, ačkoli pobraly stejné množství krásy jako slavnější resorty na Kubě nebo v Dominikánské republice. Podívejme se jim na písek.

Písky pod vulkánem, který rozráží mraky

Kauai v cestovatelských časopisech a internetových magazínech obsazuje první příčky v rámci anket o nejkrásnější ostrov nebo místo na zemi. Aby ne – najdeme tu husté zelené palmové lesy, ostře řezané útesy, zátočiny s věčně teplým mořem pro surfaře a plavce a nad tím vším majestátní sopka.

„Bude pršet,“ říká předpověď počasí každý den
Ano, v okolí sopky Waialale skutečně spadnou alespoň nějaké srážky téměř denně. Proto z ní stéká spousta praménků vodopádů. Díky tomu se jedné části Waialeale říká „Stěna slz“.

Ačkoliv se hodně mluví o všech nádherách jednoho z menších havajských ostrovů, pláž Maha’ulepu donedávna spousty návštěvníků nevítala. Dál od masové turistiky ji drží tak trochu nevyzpytatelné přírodní podmínky. Vlny tu dokážou být občas dost nebezpečné, a tak i surfaři volí v bouřlivějších dnech trochu obsazenější pláže na dalších ostrovech – třeba Waikiki na Oahu.

Foto: Paul Bica (Wikimedia Commons)

Kauai má přezdívku „Garden Island“ – zahradní ostrov.

Mimochodem, věděli jste, že pláž Waikiki je považována za kolébku světového surfingu? Jeho „otec“ – Duke Kahanamoku – na této pláži vyrostl a položil tu základy klouzání prknem na vlnách. Jako připomínka tohoto pionýra oblíbeného sportu na Waikiki stojí jeho socha.

Ostrov, který by pardubickou arénu nezaplnil

Havaj sice patří k USA, nicméně je od jejích břehů vzdálená přes 4000 kilometrů. To ze samostatného souostroví Antigua a Barbuda by to měli cestovatelé asi o polovinu kratší. Jejich cílem bývá větší Antigua, kde je vybudováno veškeré zázemí pro turisty.

Chtěli byste si přečíst více o Havaji?

O to zajímavěji ale vypadá 40 kilometrů na sever vzdálená Barbuda, další z dobře skrytých rájů. Zatímco větší sestra Antigua má prý 365 pláží (každý den v roce tu můžete jít na jinou), na Barbudě jich najdeme mnohem méně. Stejně tak restaurací a chatek pro ubytování nespatříme zdaleka tolik jako na jižním ostrově. Často tady jde vybrat si pláž, kterou máte skoro celou sami pro sebe.

Foto: rhodes8043 (Pixabay.com)

Pohoda mezi palmami na Antigue.

Na Barbudu se zkrátka nejezdí, a i proto si stále zachovává krásu člověkem málo dotčeného karibského zákoutí. Také tu nemají tolik měst, vlastně jen jedno, které se jmenuje stejně jako ostrov. Na každém ze zdejších 161 km² žije průměrně deset lidí, a kdyby se snad všichni najednou rozhodli zaletět si na východ Čech na hokej, do pardubické arény by se vešli šestkrát.

Na ostrovy se zapomnělo

Barbuda v tom není sama, ony některé ostrovy vůbec často bývají trochu stranou hlavní pozornosti. Asi na tom bude mít nějaký podíl ta tekutina, co je izoluje od okolního světa. Slyšeli jste kupříkladu o ostrovu Frégate na Seychelách? Nebo o Mexickém Isla Holbox nedaleko Cancúnu? Pravděpodobně ne, přestože ti, kdo tato místa objeví a poznají, je hodnotí v superlativech. Tak jako například Mudjin Harbour na Turks a Caicos.

Foto: Kelly Kinsman (Pixabay.com)

Chcete na loď? Smůla. Tohle molo na Turks and Caicos je zavřené. Ale kdo by odsud jezdil, že?

V poslední jmenované oblasti narazíme na klidný koutek na vcelku rušném ostrově Střední Caicos, největším ostrově skupiny. Jde tak o příjemnou alternativu pro ty, kdo chtějí na chvilku po procházce po trhu s rukodělnými výrobky usrkávat ochucený rum na nějaké méně obsazené pláži.

Inzertní sdělení: Vydejte se do ráje!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Navštivte luxusní resort v zátoce Kalapeki přímo u pláže s jemným bílým pískem. Čtyřhvězdičkový komplex Marriott Kauai Resort pro vás má bohatou nabídku aktivit jako jízdu na koni, jízdu s koni pod kapotou, potápění či využití salonu krásy v útrobách hotelu na havajském Kauai.

Chcete se probudit uprostřed bujné tropické zahrady v přímém sousedství karibské pláže? Tak se podívejte do hotelu Halcyon Cove na ostrově Antigua. Kromě potápění tu lze třeba rybařit na otevřeném moři nebo si zahrát golf na osmnáctijamkovém hřišti. Anebo se vydat na výlet na kouzelnou Barbudu.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nádherných místech v Karibiku, dále o nejšikmějším městě světa a například i o romantickém ráji Tonze, kde mají olympijského sáňkaře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jak nejraději jezdíte na dovolenou?
letecky
53,6 %
vlastním autem
26,1 %
autobusem
7,7 %
vlakem
3,9 %
na kole
1,4 %
na motorce
2,9 %
vším, co se zrovna namane
2,9 %
jinak
1,5 %
Celkem hlasovalo 207 čtenářů.

Nepoznané ráje

Pojďme se něco dozvědět o dvou souostrovních karibských oblastech, o kterých jsme se zmínili v článku:

Antigua a Barbuda

Kolonie britské monarchie se rozkládá na dvou částech zmíněných v názvu a ještě na třetí – neobydleném skalnatém ostrově Redonda.

Hlavní město: Saint John’s (asi 31 000 obyvatel).

Počet obyvatel: přes 68 000.

Rozloha: 443 km² (patří mezi šedesát nejmenších států a závislých území na světě).

Nadmořská výška nejvyššího bodu: 402 m – Mount Obama (v srpnu 2009 pojmenoval premiér Antiguy a Barbudy kopec po americkém prezidentovi v den Obamových osmačtyřicátých narozenin).

Měna: východokaribský dolar.

Úřední jazyk: angličtina.

Turks a Caicos

Geograficky se řadí do skupiny Bahamských ostrovů, ale politicky jde o území patřící Velké Británii. To lze vyčíst už z vlajky, jejíž levou horní polovinu zabírá britský kříž.

Hlavní město: Cockburn Town (asi 800 obyvatel).

Počet obyvatel: přes 31 000.

Rozloha: 616 km² (také patří mezi šedesát nejmenších států a závislých území na světě).

Nadmořská výška nejvyššího bodu: 49 m (horolezci se tu nenadřou).

Měna: americký dolar.

Úřední jazyk: angličtina.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám