Hlavní obsah

Tonga: Poznejte romantický ráj, kde milují rugby a sáňkaře s legračním jménem

Téměř dvě stovky ostrovů a kolem nich nekonečná mořská modř. Tonga je ostrovní ráj, kde lidé milují ragby a v posledních letech ve velkém sledují i sáňkování. Proč? Protože právě z Tongy pochází sáňkař, který neproslul svými výkony, ale bizarním „reklamním“ jménem. Jmenuje se Bruno Banani a ano, skutečně se jmenuje jako značka spodního prádla, kterou takto netradičně propaguje.

Foto: ESO travel

Souostroví Tonga nabízí krásné pláže a klid mimo hlavní proud turistů.

Článek

Na Tonze je celoročně krásně a sníh tady znají maximálně z obrazovky televize. O to větší exot Bruno Banani je.

A pro nás Středoevropany je pořádně exotická i sama Tonga. Ze 172 ostrovů a ostrůvků jich je obydlených jen 36, na ostatních je příroda člověkem téměř nedotčená. Největší z ostrovů je rozlohou o něco větší než Brno a jmenuje se Tongatapu.

Foto: Duncan (Wikimedia Commons)

Národní park Eua. Vyhlídka shora asi nebude marná.

Foto: Magy357 (Wikimedia Commons)

Zavinutec tygrovaný – jeden z pozoruhodných obyvatel moře okolo Tongy.

Foto: Tauʻolunga (Wikimedia Commons)

Kostelík v hlavním městě země – Nuku’alofa.

O Tonze se nejvíce píše především v katalozích cestovních kanceláří. Do českého zpravodajství toto tichomořské souostroví vzdálené asi 500 kilometrů od Fidži často neproniká. Ani když zemře panovník.

Výjimku tvoří snad jen sportovní zpravodajství. Tonga totiž patří mezi země s elitními ragbyovými reprezentačními týmy. Na posledním mistrovství světa se Tonžané dostali mezi dvanáct nejlepších. Ve skupině je porazili pouze Novozélanďané a Francouzi, tedy zlaté a stříbrné mužstvo celého turnaje.

Foto: Craig Boyd (Wikimedia Commons)

Novozélanďané mají Haku, bojovný tanec Tongy se zase jmenuje Sipi Tau

Nejsou banány jako Banani

Přestože mezi dvanáct nejlepších ani náhodou nepatří sáňkař Bruno Banani, zná ho možná víc lidí než jeho urostlé krajany. Nezvyklé je už to, že země, kde během zimních olympiád bývají třicetistupňová vedra, má sáňkařského reprezentanta.

Bananiho příběh začal ještě v době, kdy se jmenoval Fuahea Semi. Slyšel v rádiu, že tonžský olympijský výbor hledá sáňkaře. Jelikož teploty pod 15 °C pamatují jen hodně vousatí pamětníci, není divu, že Semi tehdy ani pořádně nevěděl, co si má pod pojmem „saně“ představit. Lákalo ho ale, že to prý má být rychlé a nebezpečné.

Foto: Tauʻolunga (Wikimedia Commons)

Na Tonze je také hodně pozůstatků prastarého umění domorodců. Jako tohle tichomořské Stonehenge.

Foto: Tauʻolunga (Wikimedia Commons)

Z Neiafu jsou vidět desítky miniostrůvků Tongy.

Pak šlo vše celkem rychle. Přihlásil se, vybrali ho, začal trénovat a… došly peníze. Saně totiž nepatří k nejlevnějším sportům. Abyste mohli jet na olympiádu, potřebujete profesionální vybavení. Semi se tedy rozhodl prodat své jméno. Aby si splnil sen, nechal se přejmenovat. Nyní má v oficiálních dokumentech napsáno Bruno Banani. Jmenuje se po společnosti vyrábějící parfémy a spodní prádlo. Ta mu vše potřebné zaplatila.

Jako sáňkař Banani velkou díru do sportovní historie neudělal. Stal se ale prvním sáňkujícím živým reklamním poutačem na světě. A národním hrdinou na Tonze.

Foto: Jansan (Wikimedia Commons)

Pláž na Vava’u, jedné z nejvyhledávanějších částí Tongy.

Foto: Taina Kami (Wikimedia Commons)

Princové na pohřbu otce, krále Tongy.

Proč jet na Tongu

Na Tongu ale nikdo nejezdí kvůli špatnému sáňkaři s legračním jménem. To spíše kvůli celoročně vynikajícímu počasí s průměrnými teplotami kolem 25 °C a potápění mezi velrybami nebo vraky ztroskotaných lodí. A co vy? Nechtěli byste Tichomoří poznat zblízka?

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se s námi v dubnu do Polynésie a Melanésie. Prožijte téměř tři týdny na nejkrásnějších plážích světa a poznejte místní kulturu. Podíváte se na zbytky lodi Bounty, budete šnorchlovat, obědvat na pláži... Podívejte se na itinerář cesty!

Ráj v Tichomoří, kde se můžete potápět k vrakům lodí, ležet na pláži a užívat si skvělý servis. Plážový resort Sandy Beach leží přímo na pláži a tvoří ho jen 12 bungalovů. Romantika zaručena. Podivejte se na termíny.

Pět hvězdiček tady na vyjádření luxusu skoro nestačí. Luxusní resort leží na malém ostrůvku a poskytuje dokonalé soukromí. Možnost ubytovat se ve vile na pláži. Privátní golfové hřiště, lázně nebo plavba lodí při západu slunce. Pokochejte se!

Čtěte dále:

Přečtěte si o bláznivých dopravních značkách, o nejkrásnějších plážích v Asii nebo o městě hříchu Pattaya. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kdy nejraději vyrážíte na hlavní dovolenou?
Na jaře
1,9 %
V létě
35,8 %
Na podzim
10,4 %
V zimě
8,5 %
Když se mi to hodí
43,4 %
Celkem hlasovalo 106 čtenářů.

Informace o Tonze

Počet obyvatel: 103 000

Rozloha: 748 km² (méně než dvojnásobek rozlohy Prahy)

Nezávislost: Od roku 1970, nicméně stále patří do zemí britského společenství. Vojáci se z Tongy se proto účastní vojenských misí pod velením jejího veličenstva. Ačkoliv jich početně není moc, bývají často nasazováni na nejtěžší mise. Prosluli totiž velkou bojovností.

Poloha: Oceánie, jižní oblasti Tichého Oceánu, přibližně ve třetině cesty z Nového Zélandu na Havajské ostrovy

Časové pásmo: +13 (když je v České republice poledne, na Tonze mají půlnoc)

Hlavní město: Nuku’alofa

Měna: Pa’anga

Úřední jazyk: tongánština a angličtina

Národní přípona internetových stránek: .to (ale asi jste se s ní ještě nesetkali vzhledem k tomu, že na Tonze žije jen o pár programátorů více než lyžařských instruktorů v Egyptě)

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám