Hlavní obsah

Srdce měst i celých zemí: Podívejte se na žebříček nejslavnějších náměstí planety

Psaly se na nich dějiny – často i krví. Jsou místem setkávání, odpočinku, ale často i nejživější částí města. Světová náměstí tepou v rytmu doby. Pojďte se s námi podívat na nejnavštěvovanější náměstí světa, na místo, kde za studené války dosedl „nepřátelský“ letoun i na nejkrásnější náměstí planety. Zkuste si tipnout, které to je!

Foto: Jean-Christophe Benoist, commons.wikimedia.org

Po náměstí Times Square každý den projde přes 330 tisíc lidí. A díky tomu je možná nejfrekventovanějším místem planety.

Článek

Vybrali jsme pro vás sedmičku veřejných ploch. Část z nich určitě znáte, jiné možná ne, ale na všech se psala historie!

Nejnavštěvovanější místo světa – newyorské Times Square

Denně tudy prý projde asi 330 tisíc lidí, což z něj podle některých žebříčků dělá vůbec nejnavštěvovanější místo planety. Ne nadarmo se tedy křižovatce mezi Broadwayí a 7. Avenue přezdívá Centrum vesmíru nebo také Křižovatka světa. Zamíří sem každý turista, který přiletí do New Yorku, a denně tudy projdou desetitisíce Newyorčanů, kteří míří do práce nebo za zábavou. Jeden výzkum dokonce tvrdí, že 22 centů z každého dolaru, který turisté utratí v New Yorku, utratí právě na Times Square.

Foto: ESO travel

Se setměním získají stovky svítících reklam na síle.

Symbolem náměstí jsou neónové reklamy, které získávají na síle a efektu hlavně po setmění. Své sílo tady mají i deník New York Times i slavný řetězec restaurací Hard Rock Café.

Piccadilly Circus bez sochy Erose
Ne že by socha anděla z nejslavnějšího londýnského náměstí zmizela, ale „Eros“ prostě není Eros. Ve skutečnosti jde o anděla křesťanské charity – soška je totiž součástí pomníku londýnského filantropa Lorda Shaftesburyho. I na Piccadilly najdete neóny, ale dnes už jen na jedné jeho straně. V roce 2002 si část reklamní plochy pronajala Yoko Ono a umístila na ní úryvek z písně Imagine: „Imagine all the people living life in peace!“

Rudé náměstí není rudé, ale krásné

Krasnaja ploščaď. Tak zní ruský název srdce moskevské metropole. Slovo krasnyj znamená červený, nicméně starší z jeho významů zní „hezký“. Rudé náměstí tedy v původním významu slova zase tak rudé není – ač je i přiléhající zeď Kremlu zbarvená do ruda. Kromě té patří k dominantám náměstí chrám Vasila Blaženého (působivější zvenku než zevnitř) a luxusní obchodní dům GUM (jeho pasáže rozhodně za návštěvu stojí).

Foto: archiv autora

Dominantami Rudého náměstí jsou rudá zeď Kremlu a chrám Vasila Blaženého.

V roce 1987 na tomto náměstí dokonce přistálo letadlo. A rovnou „znepřátelené“. Tehdy 18letý Němec Mathias Rust vyletěl z Hamburku a přes Island a Helsinky doletěl s malým sportovním letadlem až do Moskvy. Prý chtěl svým činem snížit napětí během studené války – nicméně mohl být rád, že ho nesestřelili.

Náměstí pojmenované podle podstavce, který tu nestojí

Náměstí El Zocálo v Mexico City se oficiálně jmenuje Plaza de la Constitutión, tedy náměstí Ústavy, nikdo mu tak ale neříká, mnohem rozšířenější je jeho přezdívka. Tu náměstí dostalo podle podstavce, jež byl základem plánovaného památníku. Památník nakonec nikdy nevznikl, po několika letech zmizel i podstavec, přezdívka Zocálo, v překladu právě podstavec, místu zůstala.

Foto: Victormoz, pl.wikipedia.org

Když na to přijde, vejde se na náměstí El Zocálo i několik set tisíc lidí.

El Zocálo je o zhruba třetinu menší než pražské Karlovo náměstí. Na koncert Justina Biebera se na něm ale sešlo asi 200 tisíc lidí, zpěvačku Shakiru sledovalo dokonce o několik tisíc lidí více.

Nejkrásnější náměstí světa je v Evropě

A to konkrétně ve Vatikánu. Svatopetrské náměstí vzniklo s velkým přispěním italského umělce Berniniho a je chloubou celé Itálie. Nejkrásnější výhled je na něj z venkovního ochozu kupole Svatopetrské baziliky. A mnohdy až při pohledu shora si člověk uvědomí, že elipsovitý tvar náměstí a kolonády, které ho objímají, opravdu vypadají jako náruč, která objímá věřící a poutníky. Přesně tak, jak to Bernini zamýšlel.

Foto: archiv autora

Nejkrásnější pohled na náměstí nabízí ochoz kupole Svatopetrské baziliky.

Mimochodem, kolonády tvoří téměř 300 sloupů, které stojí vždy čtyři v řadě za sebou. Na náměstí jsou pak dvě místa, ze kterých vždy vidíte jen první sloup, ostatní jsou za ním v zákrytu. Na tenhle optický klam vás upozorní někteří průvodci, případně shluk lidí na jednom konkrétním místě.

Milión čtverečních metrů náměstí Merdeka

Čtverec o délce strany jeden kilometr – tak by se dala nejsnáze popsat velikost náměstí Merdeka v Jakartě. Některé žebříčky ho tak staví na první místo, co do velikosti světových náměstí. Na první pohled ale tahle plocha připomíná spíš obrovský park – po rekonstrukci, která začala v devadesátých letech, dokonce na náměstí nesmí automobily. A kruhový objezd okolo Národního památníku se proměnil v centrální zahradu. Není divu, že sem o víkendech vyrážejí tisíce obyvatel města – za sportem i za rekreací.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se na prodloužený víkend do New Yorku! Časový posun mluví pro vás! Vybíráme pro vás hotely v srdci Manhattanu, a na vás je, co všechno během tří dnů stihnete navštívit! Ceny začínají lehce nad dvaceti tisíci!

Vydejte se s námi do srdce Ruska! Na poznávání Moskvy máte prodloužený víkend. Navštivte Rudé náměstí, obchodní dům GUM a další známá místa za cenu, která je díky spolupráci s ČSA velmi příjemná.

Vydejte se s námi do Pekingu a jeho okolí, projděte se po Velké čínské zdi a nasajte atmosféru tak odlišnou od té naší. Návštěva Číny už není nesplnitelný sen. Naopak, létáme od dubna do října!

Čtěte dále:

Přečtěte si i další články. Psali jsme o ostrově Mafia, o kaňonu Železná díra nebo o nejkrásnějších místech Austrálie. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Které náměstí je podle vás nejkrásnější?
Times Square
22,1 %
Rudé náměstí
14,9 %
El Zocálo
1,9 %
Svatopetrské náměstí
55,6 %
Piccadilly Circus
4,6 %
Merdeka
0,9 %
Celkem hlasovalo 592 čtenářů.

Největší v Evropě?

Žebříčky nejrozlehlejších náměstí světa se od sebe velmi liší. Zatímco jeden za náměstí považuje snad každou nezastavěnou plochu ve městě, jiný má striktní pravidla. Tvrdit tedy, že největším náměstím Evropy je Karlovo náměstí v Praze by možná bylo příliš troufalé, ač se na vrcholu některých žebříčků skutečně objevuje. Rozhodně ale můžeme tvrdit, že patří k těm největším.

Jeho rozměry jsou 130x510 metrů – velkou část plochy ale pokrývá park, a tak vám možná tak velké ani nepřijde. „Karlák“ je největší náměstí v Česku, založil ho Karel IV. (odtud jeho aktuální název, dříve se jmenovalo Dobytčí trh) a je hlavním tramvajovým uzlem v Praze.

Související články

Výběr článků

Načítám