Hlavní obsah

Turistické hity roku 2015: Podívejte se na pět tipů, jak strávit originální dovolenou

Chorvatsko je stálice, ale Češi stále více jezdí za exotikou do lokalit jako Thajsko, Dominikánská republika nebo Tanzanie. Podívejme se, která místa by mohla patřit mezi turistické hity roku 2015. Co takhle potopit se do „Velké modré díry” nebo se projet na raftu pod Viktoriinými vodopády?

Foto: William Cho (Flickr.com)

Výhled na zátoku s pláží Patong v Phuketu, v jednom z nejpopulárnějších míst Thajska.

Článek

Vybrali jsme pro vás pět způsobů, jak si zpestřit příští dovolenou. Ležet na pláži a hýbat se jen při roztírání opalovacího krému je sice příjemné, ale nedá se to vydržet celou dobu. Co a kde tedy podniknout?

1. Zvedněte si adrenalin

Někomu zvedne adrenalin na maximum účet za elektřinu, ale leckdo chce víc. Proto se turistické resorty předhánějí v nabídce sportovního vyžití. Nechat se spustit v sudu z vodopádů, to je výsada dobrodruhů, iluzionistů a sebevrahů, ale pod těmi nejslavnějšími se můžete projet na raftu. Třeba v soutěsce Bataka nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Kam za adrenalinem?
Volcanoboarding - zažili jste něco šílenějšího než sjíždění sopky po prkně na kamenech v ochranném obleku? Tohle nabízejí na sopce Cerro Negro ve státě Nikaragua.Potápění u korálového útesu - potopit se do Velké modré díry, to zní trochu tajemně, ale jde o jedinečný zážitek, kdy se v místě tohoto jména dostanete u pobřeží Belize k příkopu plnému pestrobarevných živočichů, to vše nedaleko druhého největšího korálového útesu světa.Potápění se žraloky - žralok obrovský neboli velrybí dosahuje běžně osmi metrů a vypadá strašidelně, člověku ale neublíží. Proto se k němu lze na mnoha místech světa potopit beze strachu, například u thajského Phi Phi.Rafting u Viktoriiných vodopádů (Zambie, Zimbabwe).

Stále více příznivců sbírá také canyoneering. O co jde? Odvážlivci zdolávají kaňony a soutěsky, jakkoli je zrovna potřeba. Cestou dolů tak mohou vystřídat například slaňování, skákání, sjíždění po zadku nebo jízdu na kajaku.

Foto: Wikimedia Commons

Ať jste velcí, malí, tlustí, tencí, rafting si narozdíl od jiných sportů užijete všichni stejně dobře.

2. Projděte se starověkem

Egyptské pyramidy už mnoho Středoevropanů navštívilo, a tak se stále více jezdí na jiná místa, kde vládcové gigantických říší tvořili historii. Například na peruánské Machu Picchu. A když už jsme v Americe, nedá se nezmínit mexický Tulum. Tam se nachází bývalý obětní oltář pár metrů od nádherné pláže.

Spojení cesty džunglí plné exotických rostlin a zvířat s poznáváním starověkých památek nabízí zase největší  chrámový komplex světa, kambodžský Angkor Wat. Zůstal ve výborné kondici, protože ho po staletí před vandaly kryla neprostupná vegetace.

Foto: anutalaixa (Pixabay)

Angkor Vat je asi nejslavnější stavbou jihovýchodu Asie.

3. Zažijte pohodu potápějících se rájů

Centimetr po centimetru se zvedají hladiny oceánů, a tak některá místa za pár desítek let možná už ani nebudou existovat. Mezi takto ohrožené lokality patří třeba italské Benátky nebo Maledivy, souostroví na jihu Asie v Indickém oceánu.

Na 1200 ostrůvků Malediv patří k nejvíce ohroženým místům, protože tu nenajdeme žádná vyvýšená místa, na něž by se dalo před velkou vodou schovat. Nejvyšší „hora“ souostroví měří asi pět metrů. Kdo chce tento ráj poznat dříve, než bude pozdě, měl by se tam podívat co nejdřív.

O Maledivách více zde:

4. Poznejte kus světa na cestě kolem světa nebo „jen“ rozmanitá zákoutí Číny

Když se hloupý Honza v pohádce vydá do světa, často projde několik království, než zamíří zpátky domů i s princeznou. Něco podobného nyní letí i v turistickém sektoru. Projet ne jednu, ale hned několik zemí během jedné dovolené. A tak se lidé vydávají na poznávací zájezdy napříč Jižní Amerikou, po státech jihovýchodní Asie nebo na cestu kolem světa.

Během jedné cesty tak poznají rozmanitá prostředí, supermoderní města, vyhřáté pláže, pralesy i pouště. Podobné zážitky přinášejí i poutě skrz velké země jako Čína nebo Spojené státy americké. V nejlidnatější zemi světa se například skýtají možnosti poznat historická i moderní zákoutí Pekingu, Velkou čínskou zeď, progresivní Šanghaj, mystický Tibet nebo přírodu v okolí Dlouhé řeky.

Foto: Wikimedia Commons

Řeka Jang-c-ťiang a na ní přehrada Tři soutěsky. Tenhle gigantický projekt vyhnal z domovů statisíce lidí.

5. Zvolte netradiční dopravní prostředek

Brázdit písky severu Afriky na velbloudu, to už zažil leckdo. Málokdo ale ví, že se na hrbatém zvířeti lze svézt i v západní Austrálii. O něco originálnější dopravní prostředek mají v San Francisku. Jet tam a nevyvézt se nahoru tamní typickou tramvají, to je skoro společenské faux pas.

Opravdové netradiční cestování ale znamená například cesta vlakem do Tibetu nebo ledoborcem na Severní pól. A co vy, už máte vybráno, kam a jak pojedete na příští dovolenou?

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky netradičních poznávacích zájezdů:

Poznejte malinké atoly Malediv, kde jste průzračným možem izolováni od všech nepatřičných vlivů a můžete jen relaxovat.

Poznejte národní park Erawan i pláže v oblíbené lokalitě Pattaya a během jednoho zájezdu i hlavní město Thajska Bangkok!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o věčně okupovaném Luang Prabang , dále o opičí rezervaci Mefou nebo o Platinovém pobřeží. Další články naleznete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kolikrát plánujete v roce 2015 vyjet do zahraničí?
ani jednou
27,2 %
jednou až dvakrát
42,4 %
třikrát až čtyřikrát
23,2 %
vícekrát
7,2 %
Celkem hlasovalo 151 čtenářů.

Americké národní parky

Strávíte v nich celý den a přesto nepoznáte všechno. Jsou obrovské a právem patří mezi nejnavštěvovanější na světě. Řeč je o pěti nejkrásnějších národních parcích USA. Které to jsou?

Yosemitský národní park: Nevěsta pláče v zimě 

Ne že by nějaký ženich odmítl v prosinci svatbu, mezititulek naznačuje to, že jeden z největších vodopádů Severní Ameriky zvaný Nevěstin závoj (Bridalveil Fall) má největší sílu především v chladnějších fázích roku. Během horkého léta rozhodně nepřipomíná mocný řinčící vodní tok.

Tento park má ovšem nepřeberné množství atrakcí, a tak se návštěvníci mohou podívat například na El Captain, jeden z největších žulových monolitů na naší planetě (1095 m).

Grand Canyon: Nejslavnější půlmílová díra do země

Trať osm set metrů zdolá trénovaný běžec za necelé dvě minuty. Tady se to dá zvládnout daleko rychleji. Osm set metrů je totiž největší hloubka od okrajů kaňonu dolů a v případě nepozorného přešlapu jste dole natotata. Však už se odsud nevrátilo pár set lidí. Nicméně bezpečnostní opatření jsou čím dál účinnější, a tak se četnost nehod neustále snižuje. I přesto, že se tu občas předvádějí šílenci jako Nik Wallenda. Ten v roce 2013 přešel bez jištění kaňon po laně. Uprostřed mu cestu znepříjemnil poryv větru, ale on vše zvládnul.

Bryce Canyon: Dvojka mezi americkými kaňony

Bryce Canyon je menší, ne tolik navštěvovaný, ale rozhodně ne méně zajímavý. Především díky jeho vzhledu. Na ploše asi pět krát devatenáct kilometrů totiž najdeme tisíce přírodou vytvořených věžiček a špiček, které v pozoru ční do prostoru jako nějací skalní vojáci. V různých fázích dne podle osvětlení se navíc trochu mění jejich barva. Přes menší rozlohu patří tento národní park ve Spojených státech k těm nejoblíbenějším. 

Yellowstone: Park jako z jiného světa

Tady snad ani nemá smysl plýtvat slovy. Jde o nejstarší národní park na světě. Dvě třetiny horkých gejzírů na planetě natlačila příroda právě sem. Minerály tady vytvářejí fantasticky zbarvená jezírka, takže to občas vypadá jako na jiné planetě nebo jako na obraze šíleného malíře. Yellowstonský národní park právem patří mezi nejnavštěvovanější parky USA. 

Sequoia: Místo, kde stromům nedohlédnete na vrchol

Nepatří mezi nejznámější, ale rozhodně ho můžeme zařadit mezi ty nejzajímavější. Kalifornský park Sequoia skrývá husté lesy s prastarými obrovitými stromy, jimž občas nemůžete ani dohlédnout na špičku. Místo díky vysokým sekvojovcům obrovským dostalo jako druhé v USA hned po Yellowstonu statut národního parku, a to už v devatenáctém století.

Více o amerických národních parcích se můžete dozvědět na cestovatelském webu Cestovinky.cz

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám