Hlavní obsah

Poznejte rezervaci Mefou: Unikátní „planetu opic”, kde žijí opičí sirotci

Film Planeta opic vznikl v roce 1968 a měl obrovský úspěch. Logicky po něm následovalo několik, často méně vydařených, pokračování. Právě tímhle názvem je dnes ale velmi často označovaná africká rezervace Mefou. Na poměrně malém kousku země v Kamerunu žijí stovky opic, převážně sirotků. Jejich rodiče skončili jako vybraná lahůdka na talíři a oni jsou často jedněmi z posledních zástupců svého druhu na planetě.

Foto: Public Library of Science (2005). PLoS Biol 3(11): e385. doi:10.1371/journal.pbio.0030385

Gorila s holí zkouší hloubku vody.

Článek

I cesta je cíl. Tedy, v případě cesty do rezervace Mefou, je to spíše adrenalinový zážitek. Cesta po rozbité silnici z hlavního města Yaoundé k jednomu z nejzajímavějších míst v Kamerunu se podobá výletu po D1 v autě se zničenými tlumiči. Auto se každou chvíli rozvlní jako břišní tanečnice a podobně se po 45 minutách jízdy některým vlní i žaludek.

„Ještě štěstí, že cíl cesty už je nadosah,“ vydechne si snad každý. Tohle je Afrika – kouzelná, ale pro zhýčkaného Evropana často nepohodlná.

Kamerun a jeho sousedé
Leží ve střední Africe u Guinejského zálivu mezi Nigérií, Čadem, Středoafrickou republikou, Kongem, Gabonem a Rovníkovou Guineou. Kousek od pobřeží Kamerunu najdeme další suverénní stát, a to souostroví Svatý Tomáš a Princův ostrov, takže Kamerun má sedm sousedů.

Domov pro opičí sirotky

Zprvu to tu vypadá trochu depresivně – lidoopi posedávají za dráty a pletivem jako ve vězení. Řeknete si, že by opice uprostřed Afriky měly volně pobíhat po lese. Tím by si ale moc nepomohly. V Africe lidé uloví tisíce primátů ročně kvůli masu. Právě proto vznikají parky jako tento.

Foto: ((brian)) (Wikimedia Commons, licence CC BY 2.0)

V opičí rezervaci najdeme také samce mandrilů s výrazně zabarvenými částmi hlavy.

Existují celé tlupy pytláků a překupníků, které se živí prodejem opičího masa. Kvůli nim v roce 1996 vznikla organizace AAA (Ape Action Africa) – spolek zabývající se záchranou těchto tvorů. V lese v oblasti Mefou zřídilo AAA rezervaci, kde mají ohrožené druhy pod dohledem.

Celkem jich dnes můžete v rezervaci vidět okolo tří set. Většinou zde jsou ty nejohroženější druhy. K nim dnes patří i zde žijící gorily horské a šimpanzi učenliví. V parku převládají opičí sirotci, jejichž rodiče padli do rukou pytlákům.

Foto: Advantage Lendl (Flickr.com, licence CC BY 2.0)

Pygmejové - tradiční obyvateklé této části Afriky. Oděni v palmových listech už dnes nechodí.

Když opice hrají na schovku

Vstup do parku stojí 7500 středoafrických franků, to je v přepočtu něco přes 300 korun. Uvnitř si můžete poslechnout výklad průvodce a vydat se na dvouhodinovou túru přímo mezi opy. Většina si ještě na turisty nezvykla a skrývá se za stromy. Vypadá to jako zvláštní hra na schovávanou.

Pygmejové, seznamte se!

Je škoda, že tak zajímavý kus země, jakým bezesporu střední Afrika je, nevítá tolik turistů, kolik by mohl. Mnoho států v této oblasti totiž řeší složitou vnitropolitickou situaci. Cestovní kanceláře proto v této části černého kontinentu většinou mají v nabídce jen zájezdy do Kamerunu. V jeho jižní polovině je totiž situace již dlouho stabilní.

Krásná příroda v dalších článcích:

Proto si lidé mohou v klidu prohlížet třeba „palác tisíce masek“. Jde o muzeum nacházející se v jižní části Kamerunu, tak jako Mefou, konkrétně v místě zvaném Babungo. Kdysi to byl královský palác.

Foto: Kapsiki (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0)

Rumsiki - další z působivých míst v Kamerunu.

Zaujala vás opičí rezervace, palác tisíce masek nebo byste zkrátka jen chtěli poznat přírodu středu Afriky? Můžete se přitom seznámit třeba s Pygmeji od řeky Lobé. Jejich život se sice stal divadlem pro turisty, i tak jde ale o nevšední kulturní zážitek. Pokud toužíte poznat Afriku, měli byste si pospíšit, dokud ji ještě obývají ohrožené druhy zvířat.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky netradičních poznávacích zájezdů:

Vydejte se k Pygmejům, do opičí rezervace Mefou, do „Paláce tří tisíců masek“ a za dalšími místy vyhlášenými ekoturistikou, které v Kamerunu eviduje UNESCO. Čeká vás fascinující cesta do africké exotiky – tropická džungle, savana, nedotknuté pláže i nezapomenutelné setkání s gorilami.

Vydejte se s námi do nejlepších národních parků v Africe! Vezmeme vás do parku Masaai Mara, navštívíme parky Amboseli a Tsavo West. Na vlastní oči a z bezprostřední blízkosti spatříte celou Velkou pětku. A navíc se o vás skvěle postaráme!

Čtěte dále:

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste někdy v Africe?
Jen prstem na mapě
37,8 %
Ne, ale láká mě to
31,7 %
Ano a byla to nádhera.
30,5 %
Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Informace o Kamerunu

Počet obyvatel: 20 120 000 obyvatel (54. největší země světa)

Věkové složení: Přesně 40% obyvatelstva tvoří podle posledního sčítání lidu děti mladší 15 let. To je trojnásobek procentuálního zastoupení mladistvých v České republice. Starších 65 let žije v Kamerunu asi 3,5%, zatímco u nás jich je asi 15%.

Roloha: 475 442 km2 (56. nejlidnatější země světa), šestinásobek rozlohy naší republiky.

Hlavní město: Yaoundé (Jaunde) – 1,8 milionu obyvatel. Ještě větší je dvoumilionový přístav Douala, obchodní tepna Kamerunu.

Úřední jazyk: francouzština, angličtina

Měna: 1 CAF (Středoafrický Frank)

Vízová povinnost pro občany České republiky: Češi nejsou při cestování do Kamerunu osvobozeni od víz, proto si je musejí před odjezdem zařídit přes velvyslanectví v Moskvě.

Očkování: Povinné je očkování proti žluté zimnici. Dále se doporučuje vakcinace proti žloutenkám typu A i B, tyfu a meningitidě A a C. S sebou vezměte rozhodně i antimalarika.

Více o zemi naleznete na stránkách ministerstva zahraničních věcí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám