Hlavní obsah

Božská místa, která neznáte: Poznejte Platinové pobřeží nebo ostrovy věčného léta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karibik, to není jen „svatá trojice“, tedy Kuba, Jamajka a Dominikána, ale i desítky menších ostrůvků. Turistů na ně jezdí méně, jejich pláže jsou ale neméně krásné. Patří mezi ně i nejromantičtější místo planety, Platinové pobřeží, karibská Anglie nebo ostrovy věčného léta. Která místa se za těmito romantickými názvy schovávají?

Foto: ESO travel

Ostrov Svatá Lucie je s jinými nezaměnitelný – kvůli vrcholům Velký a Malý Piton, které mu dominují.

Článek

Karibik je synonymem pohádkové exotické dovolené. Byť v některých lokalitách malinko davové. Vydejte se s námi proto do destinací, které jsou méně známé a (naštěstí) ještě stále leží ve stínu žhavé Kuby, reggae Jamajky a krásné Dominikány.

Francouzské Antily – voda modrá jako oči Josefíny

Jsou kouskem Francie uprostřed Karibiku. Ostrovy, kde se mísí francouzské elegance s karibskou živelností. Turistickými destinacemi par excellence jsou ostrovy Martinik a Guadeloupe. Tím spíš, že při cestě sem nepotřebujete vízum a platit tu můžete eurem.

Foto: ESO travel

Ve Francouzských Antilách si někteří připadají jako na Francouzské riviéře. Ostatně posuďte sami, jestli na vás tahle fotka dýchá Francií.

Známější a populárnější je Martinik, ostrov květin a také rodiště Josefíny, krásné manželky Napoleona. Mimochodem říká se, že její oči měly stejnou barvu jako voda v laguně, kam se chodila koupat. Není divu, že se do ní Napoleon zamiloval – tyrkysová barva laguny, které se dnes přezdívá Josefinina koupel, bere dech.

Francouzská riviéra, nebo Karibik?

Místní městečka s pobřežními kolonádami evokují atmosféru Francouzské riviéry. Chcete romantiku? Pak zvolte některý z elegantních hotelů v letovisku Tartan, za maximálním luxusem se potom jezdí do Trois Ilets, města červených střech a bílých pláží.

Foto: ESO travel

Když se člověku na Svaté Lucii nechce ležet na pláži, může se na lehátko natáhnout u bazénu.

Guadeloupe pak leží tak trochu ve stínu slavnějšího Martiniku. I přesto, že jsou místní pláže neméně krásné a resorty snad ještě luxusnější. Navíc si tu na své přijdou i gurmáni – místní kreolské restaurace servírují dokonale upravené plody moře. Na Guadeloupe jsou navíc ideální podmínky pro potápění a šnorchlování. A pokud vás zajímá architektura, pak vězte, že tu mají tržnici, kterou projektoval sám Gustav Eiffel.

Svatá Lucie – nadprůměrná dávka romantiky

Paříž? Benátky? Bora Bora? Ne, nejromantičtější místo světa je podle několika žebříčků úplně jinde. Totiž v Karibiku a je jím ostrov Svatá Lucie. Zaměnit ji s jiným ostrůvkem nemůžete – díky dvěma dominantám v podobě Velkého a Malého Pitonu. A právě mezi dvěma masivy, v místech, kde dříve bývala plantáž cukrové třtiny, leží možná nejluxusnější resort na ostrově.

Svým názvem Sugar Beach odkazuje na minulost místa, dříve tu totiž byla plantáž s cukrovou třtinou. Dnes je resort obklopený pralesem a svým hostům slibuje i vodopád v zahradě. Pláž je samozřejmě privátní a nedostane se na ni nikdo nepovolaný. A cena? Začíná na zhruba 130 tisíc za týden.

Foto: archiv autora

Takto vylidněnou pláž na Kubě povětšinou nezažijete. Za klidem je lépe vyrazit do nějaké méně frekventované země.

Nizozemské Antily – ostrovy věčného léta

Klid a ticho, které často ruší jen šumění moře. Vlastně ani není divu, že Aruba, jeden z ostrůvků Nizozemských Antil, drží pozici v první pětce míst, kam je nejlepší odjet za relaxem. Přesněji za relaxem v obrovském luxusu. Aruba k luxusním resortům navíc přidává bonusy v podobě krásných panenských pláží, možnost vydat se na průzkum korálových útesů v miniaturní ponorce nebo největší aquapark v Latinské Americe.

Na ostrov bez semaforů nebo po stopách likéru curacao?

Do Nizozemských Antil patří i Bonaire, ostrov bez semaforů a zároveň jedna z nejlepších potápěčských lokalit v oblasti. Populární je zdejší Sorobon Beach, pláž, kde si můžete vyzkoušet kitesurfing nebo nasadit potápěčskou výstroj a vydat se na průzkum korálových útesů rovnou z pevniny.

Foto: archiv autora

Zvenku tyto přírodní bungalovy vypadají spartánsky, uvnitř vás ale přivítá ohromný luxus.

Posledním do trojice „ostrůvků klidu“ je Curacao, ležící kousek od pobřeží Venezuely. Právě podle něj se jmenuje slavný modrý likér. A ne náhodou – vždyť původní curacao se vyrábí z pomerančů, které rostou právě na tomto ostrově. Ostatně vychutnat si ho můžete třeba v některém z místních skvělých barů, kam člověk může zajít posedět.

Barbados – vydejte se na Platinové pobřeží

Barbados – to je další „popelka“ mezi karibskými ostrovy. Přitom je tento malinký ostrůvek veliký zázemím, které nabízí. Většina hotelových komplexů leží na takzvaném Platinovém pobřeží… na kterém jsou paradoxně růžové pláže. Barbados je populární i mezi potápěči – kromě korálů jsou tu pod vodou k vidění i vraky lodí. Ten se jménem Berwyn se dá dokonce pozorovat přímo z hladiny jen se šnorchlem.

Foto: ESO travel

Na ostrově Bonaire nemají semafory. O nádherné pláže ale nouzi nemají.

Mimochodem, Barbadosu se občas přezdívá „Karibská Anglie“. Pravé anglické počasí tady ale na turisty naštěstí nečeká…

Inzertní sdělení: Vydejte se do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Vydejte se s námi do ráje! Luxusní pětihvězdičkový hotel se nachází na bývalé plantáži cukrové třtiny, na jednom z nejkrásnějších míst ostrova, mezi kopci Les Pitons (na seznamu UNESCO), obklopuje ho tropický prales a jediná bílá pláž na ostrově. V blízkosti je činný vulkán a vodopády. K dispozici privátní bílá pláž, tři restaurace a pohádkový bazén.

Luxusní hotelový komplex tvoří 15 apartmánů a 18 luxusních vil. Dovolenou v luxusu tady prožijete uprostřed tropické zahrady, jen kousek od městečka Francois. Hostům je k dispozici veliký bazén, luxusní lázeňské centrum, dvě restaurace a samozřejmě soukromá písečná pláž, kterou chrání korálová bariéra. K dispozici katamarány, plachetnice nebo osvětlený tenisový kurt.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Nefritovém ostrově, o přehradě s největší přepadovou dírou nebo o největší městech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Bahamy – tady si dovolenou nemůže dovolit každý

Koktejl čistých pláží, kasin, golfových hřišť a luxusních hotelů pro milionáře. To jsou Bahamy, milionářský ráj, kde si dovolenou mohou dovolit jen ti opravdu bohatí. V místních resortech pak ale hostům snesou modré z nebe.

Vlastní komorník, který je k dispozici 24 hodin denně a kdykoli zařídí snídani, oběd nebo večeři na pláži, je tu naprosto běžnou záležitostí. A na soukromém ostrově Paradise Island dokonce stojí „dvojče“ slavného dubajského hotelu Atlantis. Stejně luxusní a samozřejmě stejně drahé. Extrémem je noc v královském apartmá, která vyjde v přepočtu na půl milionu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám