Hlavní obsah

Velká pětka: Mezi nejnebezpečnější zvířata Afriky patří lev, ale i buvol. Proč?

Mirek Dušín, Rychlonožka, Jarka Metelka, Jindra Hojer a Červenáček? Ale kdepak, takhle se jmenovali členové klubu Rychlých šípů. Velká pětka, to je něco trochu jiného. Jde o lva, slona, buvola, nosorožce a levharta. Kde je můžete vidět a proč zrovna tahle pětice přitahuje tolik pozornosti?

Foto: coco parisienne (Pixabay.com - licence Public Domain)

Lvům se při safari v Africe můžete podívat až do chřtánu.

Článek

Začneme tím, proč vlastně skupina zvířat dostala takové superhrdinské pojmenování. Když první Evropané přišli do střední a jižní Afriky, nestačili se divit. Potkali tolik živočichů roztodivných podob, o nichž do té doby neměli ani tušení. A další překvapení je čekalo při kontaktu s nimi.

Některá zvířata se chovala útočně. Ta nejobávanější zahrnuli cestovatelé do takzvané velké pětky. Jde tedy o ty tvory, kterých se první běloši v nejdivočejších oblastech Afriky nejvíce báli, ale, jak si ukážeme, ne ve všech případech o ty úplně nejnebezpečnější.

Foto: Ganesh Raghunathan (Flickr.com, licence CC BY-SA 2.0)

V Tanzanii se dá dobře relaxovat u vody. Vědí to turisté i lvi.

Buvol je větší drsňák než krvelačné šelmy

Prostě jen velká kráva, řekli byste si, ale buvol africký (často označovaný také jako buvol kaferský) není žádný svatoušek. Spolu s hrochem patří na vrchol žebříčku nejnebezpečnějších zvířat Afriky. Tito živočichové totiž pravidelně mívají na svědomí největší počet zmařených životů při střetech s domorodci.

Lvi a levharti za buvoly v tomto aspektu výrazně zaostávají. Jsou to takové neškodné kočičky. Tedy pokud na prohlídku nějakého z afrických národních parků jedete s některým ze zkušených průvodců. Procházka na vlastní pěst se rozhodně nedá označit za moudrý počin.

Foto: Mara 1 (Flickr.com - licence CC BY-SA 2.0)

Ke svačině můžete mít kus gazely. Tedy pokud budete silnější než lev.

Kliďas s rohem na nose a kolosy, které slyší infrazvuky

Nic příjemného prý není osobní schůzka s hrochem – ten patří k nejvíce podrážděným živočichům kontinentu. Do velké pětky se ale nedostal. To nosorožec ano, ačkoliv k nejdivočejším zvířatům ho rozhodně počítat nemůžete. Útočí pouze tehdy, když se cítí výrazně ohrožen. Roh na nose však budí hrůzu.

Foto: Noel Feans (Flickr.com, licence CC BY 2.0)

Majiteli tohoto pole rozhodně nezávidíme.

Po buvolech, lvech, levhartech a nosorožcích nám ještě zbývají sloni. Po východní Africe se jich prohání asi deset tisíc. Jejich extrémně velké uši dovedou na rozdíl od lidských sluchových ústrojí zachytit i infrazvuky. Jinak se lidem v lecčem podobají. Například při příjemných pocitech potichu spokojeně mručí, při potížích a konfliktech hlasitě troubí.

Další články z Afriky

Kam jet na safari s velkou pětkou

Míst, kde se dají potkat všichni členové velké pětky, není na zeměkouli mnoho a jinde než v Africe je nenajdeme. To úplně nejvhodnější se jmenuje Serengeti. Rozprostírá se na území severní Tanzanie a zasahuje až na hranice s Keňou. Ročně se jím prožene například 1,5 miliónu pakoňů.

Foto: Michael Gallacher (Flickr.com, licence CC BY 2.0)

V keňské divočině můžete mít klidně i svatbu.

Důvodem velkého výskytu všech možných živočišných druhů v této oblasti je výhodná poloha. Oblast Serengeti se nachází u „Tanzanského kratonu“. To je místo, kde je, zjednodušeně napsáno, krajina velmi bohatá na potravu, především tam roste kvalitativně úplně jiná tráva. Lze tam proto vidět pasoucí se gazely, buvoly, ale i jejich predátory v akci.

Prakticky totéž se dá říct o národním parku Maasai Mara. Jde totiž o prodloužení tanzanského Serengeti za keňskou hranici. I tady se dají pozorovat západy slunce nad nekonečnými travnatými pláněmi s tisícihlavými stády přežvýkavců.

Foto: Dan Lundberg - Flickr. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 via Wikimedia Commons

Barevný večer na Maasai Mara.

O trochu dál na severovýchod od Maasai Mara se nachází jezero Nakuru. Tam se dají pozorovat třeba velká hejna plameňáků. Ale pochopitelně je tu silná aktivita i velkých šelem. Podobné věci se dají říci i o dalších velkých rezervacích v okolí jako Amboseli, Tsavo West nebo třeba o Krugerově parku v jižní Africe. Ale co bychom ještě mohli napsat více? To, jak nádherně tam pro příznivce nespoutané přírody je, to už víte. Teď už jen zbývá se tam vydat.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Brazílie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Jak se stopuje lev? Kudy táhnou kilometrová stáda pakoňů? To a mnoho dalšího můžete zjistit sami přímo v Keni.

Projeďte se po celé planetě za mnohem kratší čas než Verneův pan Fog. Poznejte Velikonoční ostrov, Jamajku, Polynésii a řadu dalších nádherných míst!

Z bezpečí letadla, ale přesto velmi blízko se můžete dostat k mnohatisícovým stádům pakoňů nebo třeba k zápasícím lvům. Tak vzhůru na palubu!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o těch „nej“ místech na jihu Thajska, dále o luxusních lokalitách, do nichž se v listopadu dá jet se slevou, ale také o kubánském dovolenkovém letovisku celebrit. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kdo z velké pětky se vám líbí nejvíce?
Slon africký
16,7 %
Levhart skvrnitý
40,7 %
Lev pustinný
28,2 %
Buvol africký
7,1 %
Nosorožec dvourohý
7,3 %
Celkem hlasovalo 425 čtenářů.

Kdo patří do „velké pětky“

O velké pětce se hodně mluví, ale jaká zvířata ji vlastně tvoří? Tady je odpověď:

Lev pustinný – kdysi se ve volné přírodě vyskytoval i v Evropě. Dnes už za ním musíme do Afriky nebo na několik míst v Indii.

Levhart skvrnitý – šelma s nádherně vzorkovanou kůží útočí na kořist někdy i skokem ze stromu. Velkou pochoutku pro ni představují prasata, gazely nebo šakali, dovede si ovšem poradit i s obrněnou želvou.

Slon africký je ten vyšší z obou sloních druhů, má také výraznější uši. Nejmohutnější zvíře Afriky měří až čtyři metry a na jiném kontinentu ho ve volné přírodě nenajdete.

Nosorožec dvourohý dokazuje, že vaše potíže s váhou nejsou zdaleka tak hrozné, jak si myslíte. On se živí pouze rostlinnou stravou, přesto váží tunu.

Buvol africký – velké skupiny býložravců dělají na pozorovatele mocný dojem. Jedno stádo se pohybuje na ploše tisíce kilometrů čtverečních. Tento druh bývá někdy označován také jako buvol kaferský.

Více o africké divočině se dozvíte například v článcích o cestování po Keni.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám