Hlavní obsah

Nej místa jižního Thajska: Tam, kde sloni chodí po dvou, a zátoka Jamese Bonda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rudé slunce zapadá, nicméně je pořád dost velké teplo, abyste v klidu leželi na pláži a mysleli jen na to, jestli si dát do koktejlu červené nebo zelené brčko. To je výjev z dovolené, jakou si většina z nás představuje. Pokud ji ale trávíme na thajských ostrovech v Andamanském moři, můžeme si ji hodně zpestřit. Třeba tancujícími slony.

Foto: William Cho (Flickr.com)

Že je tma? To nevadí, na plážích Phuketu to vypadá pořád nádherně.

Článek

Doby, kdy se Češi děsili Thajska jako země opia a drsných věznic, jsou dávno pryč. Thajsko patří vedle Dominikánské republiky, Kuby a Keni mezi exotickými lokalitami, do nichž se vydávají potomci praotce Čecha, k nejnavštěvovanějším. Nabízí totiž spoustu netradičních věcí.

A velké množství jich najdeme právě v jihozápadní části Malajského poloostrova (to je ten ocas Thajska vybíhající do oceánu) na pobřeží Andamanského moře s mnoha kouzelnými ostrůvky.

Foto: Ritiks (Wikimedia Commons)

Andamanské moře je plné života.

Phuket: Sloni, kteří chodí po dvou

„Sloni mají chobot, patří do čeledi slonovitých a chodí po čtyřech.“ To vám možná někdo z kantorů říkal na základní škole. Poslední tvrzení nemusí ale platit vždy. Třeba při vystoupení FantaSea Show v Phuketu vám to může vyvrátit řada o sebe opřených slonů stojících na dvou. Pochodující stádo takto vytváří určitý druh taneční kreace pro pobavení diváků.

V areálu, kde se koná FantaSea Show, se lze na slonech také projet, to už ale pochodují pěkně spořádaně po čtyřech. Tyto atrakce najdete na populární Kamala Beach. Bez sloních tanečků, zato s celou řadou jiných atrakcí, se nedaleko rozkládá o něco oblíbenější Patong Beach, pláž s největší nabídkou kulturních akcí.

Foto: diettips (Pixabay.com)

Na Phuketu je velká pohoda. Vleže tam odpočívá i Buddha.

Phuket: Obří vegeteriánský festival

Na přelomu září a října se koná na ostrově Phuket festival určený vegetariánům. Můžete na něm vidět například pouliční umělce polykající meče, ale vězte, že chladná ocel se na talíře neservíruje. Dočkáte se rostlinné stravy na tisíce způsobů.

Na festivalu vegetariánů tráví domorodci celé dny, zatímco turisté ho chodí jen okouknout, chvíli se pobavit a potom si jdou zase po svých. Ptáte se proč? Tahle monstrózní akce má pro návštěvníky tak trochu zvláštní pravidla. Patří mezi ně i ty v následujícím rámečku.

Co se musí a nesmí na vegetariánském festivalu na Phuketu
1. Oslav se nesmí účastnit menstruující a těhotné ženy 2. Žádný sex 3. Žádný alkohol 4. Na festival by měli chodit jen lidé s dobrou náladou 5. Návštěvníkům je doporučeno se účastnit oslav po provedení zevrubné osobní hygieny a v bílém oblečení

Khao Lak: Muzeum věnované zkáze

U vesničky Bang Nieng, která byla srovnána se zemí při příchodu velkých záplavových vln tsunami v prosinci 2004, vzniklo v minulých letech trochu morbidní muzeum připomínající katastrofu. Podobné místo mají i na Phuketu, tam nebyla zkáza o mnoho menší.

V muzeu na Khao Lak zjistíme nejen to, jak probíhala záchrana lidí a jaké měli někteří postižení osudy, ale i to, že se nezapomínalo ani na pomoc zvířatům.

Máte raději jiné plážové lokality než Thajsko? Pak se podívejte do těchto článků:

Foto: Jeff Gun (Flickr.com)

To je láska na první pohled.

Phi Phi: Tam, kam jezdí filmaři z Hollywoodu

Thajsko mají filmaři rádi a ostrovy Phi Phi obzvlášť. Například roce 2005 tu natáčeli snímek Stealth s Jessicou Bielovou a Joshem Lucasem, o pět let dříve zde vznikala hlavní část Pláže s Leonardem di Capriem. Konkrétně se natáčelo na Loh Sama a Maya Bay na Phi Phi Leh. Tato místa se díky tomu stala největšími magnety Phi Phi.

Ostrovní ráje
V Andamanském moři je roztroušeno mnoho thajských ostrovů. Ty největší se jmenují Phuket, Ko Phi Phi, Ko Lanta, Ko Mook, Ko Ngai, Ko Yao Yai, Ko Lipe a Khao Lak.
Foto: Jeff Gun (Flickr.com)

Zátoky v Andamanském moři mají nepopsatelné kouzlo.

Ko Lanta: Zvláštností je, že tu není zvláštního vůbec nic

Když v Bangkoku nebo v Pattaye řeknete, že se chystáte na Ko Lanta, většina domorodců začne kroutit hlavou a vyzvídat, proč jedete někam, kde není vůbec nic. Nechápou, že právě to je výhoda ostrova. Ano, nějaký ten turistický ruch s pár hotely a restauracemi sem už vtrhl, přesto zůstává tahle část Thajska okolo Malajského poloostrova překvapivě klidná a pohodová. Sem jezdí ti, kteří vyžadují protiváhu k rušným letoviskům jako Pattaya.

A co vy? Dáváte přednost místům, kde si můžete přímo vedle hotelu nebo na pláži zpestřit večer kulturním programem, nebo dáváte na dovolené přednost absolutní relaxaci jen v přítomnosti partnera? Thajsko má pro každého něco.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Thajska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Klidné pláže Karon nebo Bangtao, rodinná pohoda s hotelovými „Happy baby studii“, krásné horké počasí a průzračné moře příhodné pro potápění. Vydejte se do Thajska!

Romantické výhledy na tyrkysové moře, ale i nikdy nekončící kulturní program v nejoblíbenějším thajském přímořském letovisku, kde „to žije“! Odlétáme každý týden!

Nejluxusnější dovolená, jakou si můžete dopřát! Z Prahy přes jamajskou pláž Negril, za chodícími sochami na Velikonoční ostrov, na tichomořské Bora Bora - privátním letadlem!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ostrově, kde se můžete jmenovat jako značka spodního prádla, o klášteře narkomanů nebo o mexickém letovisku, kde není na plážích hlava na hlavě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už někdy v Thajsku?
Ano, několikrát.
25 %
Ano, jednou.
31,3 %
Ne, ale chystám se tam.
20,3 %
Ne, nikdy.
23,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 128 čtenářů.

Top atrakce thajských letovisek v Andamanském moři

Ty méně tradiční věci, jež můžete spatřit v thajských turistických rájích v Andamanském moři, poznáte přímo v článku. Zde k nim doplňujeme ještě ty klasické atrakce, které přitahují nejvíc fotografujících turistů:

Phuket

Pokud jedete poprvé do Paříže, tak, i když jste třeba naprosto neortodoxní cestovatel, kolem Eiffelovky se prostě alespoň jednou musíte projít, to jinak nejde. Stejně tak to v případě cesty na thajský Phuket funguje se zátokou Phang Nga. Tu navštíví každý, protože většinou první fotka, kterou z Phuketu někde v časopise nebo na internetu zaregistroval, pochází z těchto míst.

Její nejikoničtější část představuje „Skála Jamese Bonda“. Románový superšpion se u ní ukázal ve zfilmovaném příběhu s názvem „Muž se zlatou zbraní“.

Ko Lanta

Tady lidé nejraději navštěvují stanici plnou ohrožených živočichů nebo zamíří do takzvané Jógové oázy. Jde o jakousi kliniku nebo tělocvičný komplex, kde se pomocí uklidňujících cviků léčí duše. Tedy tak nějak to prý má fungovat.

Ko Phi Phi

U jména ostrova Phi Phi většině filmových fanoušků naskočí v hlavě nejslavnější scény z filmu Pláž. Leonarda di Capria v poli plném konopí tam sice nenajdete, ale mnoho dalších nafilmovaných míst ano.

Krabi

Slavná je zde pláž Phra Nang, ale ještě větší oblibu si získala vyhlídková místa jako vyvýšená místa u pláže Railay nebo chrám u Tygří jeskyně. Tam je Krabi a jeho okolí jako na dlani obra Koloděje.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám