Hlavní obsah

Největší strom světa: Žije už 80 tisíc let, sám se klonuje a zabírá 43 hektarů

Umíte si představit strom, který zabírá plochu třiapadesáti fotbalových hřišť? Že to není možné? Ale ano! Vědci totiž zjistili, že les Pando v americkém státě Utah vyrůstá z jediného kořenového systému. Jedná se tak vlastně o jeden gigantický strom s tisícovkami kmenů. A v některých místech vypadá docela strašidelně.

Foto: J Zapell (Wikimedia Commons, licence Public Domain Image)

Název Pando nemá nic společného s pandou. Pochází z latiny a znamená cosi jako „rozšiřuje se“.

Článek

Poznáte rozdíl mezi lesem a stromem? Že to pozná každý alespoň trochu duševně zdravý jedinec? Pletete se. U porostu zvaného Pando to tak jednoznačné není. Strom, nebo les? Podle odborníků spíše to první.

A je to strom pěkně starý! Dendrologové jeho věk odhadují na něco kolem 80 tisíc let. Podle některých teorií tu ale prý mohl být i před miliónem let. Ať je pravda tam, či onde, každopádně se jedná o nejstarší živý organismus na naší planetě.

Tisíc slonů jako jeden strom
Gigantický strom není jen nejstarší, ale i nejtěžší živý organismus na planetě. „Chvějící se kolos“, jak se mu přezdívá, váží dohromady opřes 6600 tun, což se rovná hmotnosti více než tisíce opravdu velkých samců slona afrického.

Většina odborné veřejnosti se kloní k osmdesátitisícové variantě. Tedy co se týká kořenů. Z nich vyrůstající stromy, tedy lépe vyjádřeno genetické klony jednoho původního kmene, rostou podstatně kratší dobu. Nejstarším je něco přes sto let.

Dáváte před lesy přednost spíše plážím? Pak se začtěte do tohoto článku:

Foto: kla4067 (Wikimedia Commons, licence CC BY 2.0)

Jezera ve státě Utah jsou okouzlující. Tohle se jmenuje Bear Lake, tedy Medvědí jezero. Pando stojí u Fish Lake, Rybího jezera.

Jak vypadá degenerace v praxi

Když Pando vydržel takovou dobu, nabízí se otázka, jak dlouho poroste dále. Těžko říct, ale dalších 80 tisíc let už se asi očekávat nedá. Jelikož jde vlastně o řadu kmenů se stejným genetickým základem, jeho reprodukční vlastnosti postupem času slábnou. Je to trochu, jako by kdysi bratr se sestrou počali děti a jejich potomci se pak desítky tisíc let množili mezi sebou.

Produkce pylu klesá každým rokem asi o osm procent, les degeneruje. Je to vidět na mnoha mutacích květů. Ačkoliv se celý les skládá jen z topolů osikových, kmeny se od sebe vzájemně často dost liší, a to právě kvůli mutacím způsobeným oním rostlinným incestem. Některé degenerované stromy působí až strašidelně. Ale čarodějnice z filmu Záhada Blair Witch se bát nemusíte, ta působí o několik tisíc kilometrů na východ v Marylandu.

Stát Utah poznáte blíže i v těchto článcích:

Foto: Jesse Warner (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 2.0)

Když v USA řeknete „třeseš se jako osika“, vyslovíte jedno z mála českých rčení, kterým Američané rozumí. Topol osika má totiž přezdívku „trembling aspen“ – chvějící se osika.

V Utahu se dobře jezdí po zadku

Utah, to zdaleka není jen Fishlake National Forest, na jehož území se nejstarší stromový porost nachází. Tenhle stát patří k části USA s možná nejzajímavější přírodou v celé zemi. Na východě Utahu najdeme například národní park Arches. Leží u pětitisícihlavého městečka Moab a proslul více než 2000 načervenalými pískovcovými oblouky.

Foto: Palacemusic (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0)

Delicate Arch patří k symbolům Utahu i celých Spojených států. V rámci olympijské štafety před olympiádou v Salt Lake City jím proběhl i atlet s olympijskou pochodní.

O kousek dál je zase národní park Canyonlands. V něm se dá provozovat stále populárnější dobrodružná aktivita canyoneering, tedy zdolávání kaňonů rozmanitými technikami jako šplháním, slaňováním, skákáním či ježděním po zadku. A když se z Panda vydáme na jih a přejedeme hranici do Arizony, po chvíli narazíme na další klenot této části Ameriky – Grand Canyon.

Zaujala vás krajina Utahu? Tak se vydejte na západ a středozápad USA. Kromě slavných národních parků se v této oblasti nachází i filmová studia v Hollywoodu, hráčská metropole Las Vegas nebo San Francisco s okouzlujícími výhledy z vrcholů městských kopců. České cestovní kanceláře v tomto období mají v nabídce zájezdy do USA se slevou.

Tak trochu netradiční stromy a krajinu vůbec mají i v Namibii:

Inzertní sdělení: Vydejte se do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Vydejte se na cestu po jihu USA a poznejte ikonické oblouky NP Arches, pískovcové kolosy Monument Valley, indiánská puebla a mnoho dalšího!

Nechte se provést San Franciscem, Hollywoodem, Las Vegas a největšími národními parky západu USA. Poznáte legendární krajinu divokého západu.

Chybějí vám horké dny u vody? Vydejte se na Floridu, kde je teplo na koupání v moři po celý rok! Poznáte Miami Beach i město zábavy Orlando.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o žralocích, kteří nežerou lidi, dále o netradičních poznávacích zájezdech nebo také o extrémním závodu smrti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik věcí si s sebou obvykle berete na dovolenou?
Stačí kartáček, pasta a karimatka.
11,4 %
Jednu nebo dvě tašky nebo kufry.
84,3 %
Pár věcí mi přes dovolenou doma zůstane, ale ne moc.
4,3 %
Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Jihozápad – kraj největších přírodních hitů USA

O taháky státu Utah už jsme se podělili v článku. Teď si popíšeme ty další, které z téhle části USA dělají druhou nejnavštěvovanější oblast hned po okolí New Yorku.

Arizona

Šestému největšímu a zároveň jednomu z nejmladších států USA dominuje Grand Canyon, až osm set metrů hluboká a 446 kilometrů dlouhá „díra“. To je asi jako kdyby se z Aše do Havířova přes celou republiku táhl velký kaňon. K jeho nejslavnějším místům patří skleněný chodník nebo vyvýšené vyhlídky na západ slunce nad skalami.

Colorado

Také patří do desítky nejrozlehlejších států USA. Výraznou část jeho území zabírají Skalnaté hory. Mnohé z jeho vrcholů měří přes 4 000 metrů. Proto je Colorado známé jako ráj lyžařů a snowboardistů. Najdeme v něm dva nejvěhlasnější zimní resorty – Aspen a Vail.

Nové Mexiko

Z přírody Nového Mexika známe především rostlinu juku vláknitou, která se stala součástí mnoha českých okrasných zahrad. Pozornost přitahují i tamní pouště. Zajímavější jsou ale kulturní zajímavosti Nového Mexika. Ve státě žije velké množství indiánů, především z kmene Navajů. Také tu byla poprvé zkušebně odpálena atomová bomba.

Nevada

Tenhle stát tvoří převážně vyprahlá pouštní krajina, přesto i tady lze najít přírodní skvosty. Například v poušti Black Rock Desert upoutají gejzíry vody prýštící vulkány z barevných usazenin. Kousek od Las Vegas zase rozsáhlá vodní plocha Hooverovy přehrady, která zásobuje životadárnou tekutinou celé město hříchu.

Kalifornie

Měsíční krajina Údolí smrti, okolí Los Angeles, kam filmaři jezdí točit lesní scény největších hollywoodských trháků, národní park Sequoia s obrovitými stromy a samozřejmě Yosemitský národní park, to je jen zlomek z přírodních krás Kalifornie. Ne nadarmo je tento stát s plavčíky proslavenými seriálem Pobřežní hlídka druhý nejnavštěvovanější v USA

Chtěli byste více informací, videí a fotografií ze Spojených států? Pak navštivte webové stránky Amerika.cz!

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám