Hlavní obsah

Nejluxusnější letiště světa: Kde je čekání na let radost? Třeba v Abú Dhabí

Cestování letadlem je rychlé, ale… pokud jste někdy zažili několikahodinový přestup, kdy jste hodiny v odletové hale podezírali, že jdou pozpátku, snažili se naskládat na nepohodlné kovové sedačky a nakonec do letadla po několika hodinách nastupovali totálně rozlámaní, pak víte, že ne všechna letiště mohou poskytnout komfort a pohodlí. V tomto článku se ale naopak podíváme na ta, kde se budete cítit jako v bavlnce a do letadla se vám ani nebude chtít!

Foto: Imre Solt (Wikimedia Commons)

Dubajské letiště je větší, necelých 15 miliónů pasažérů ročně v Abú Dhabí také není úplně málo. Ruzyní jich například projde 11 miliónů.

Článek

Luxusní a pohodlné kožené sedačky, do kterých jsou zabudované budíky. Masážní salón, kde se postarají o vaše bolavá záda. Vířivka, kde si člověk může mezi dvěma dlouhými lety odpočinout. Nebo odpočinková „hrobka“, kterou mají na letišti v Abú Dhabí. Tak vypadají taháky nejluxusnějších letišť světa.

Abú Dhabí: Načerpejte síly v hrobce

S novinkou zvanou GoSleep přišlo letiště loni. Ve snaze poskytnout lidem před odletem ještě větší komfort se objevila na první pohled velmi pohodlná křesla. V boční stěně mají zabudovanou interaktivní obrazovku, takže se v nich lze docela dobře zabavit. A koho by to zmohlo, ten má možnost se zatažením přední stěny zcela izolovat od okolního světa a nerušeně usínat.

Zavřená kukaň je izolovaná od okolního hluku a i světla, takže se v ní někdo může cítit jako v hrobce. I zvenku je velmi zvláštní, když z ní potom vidíte lézt lidi. Nutno přiznat, že díky použitým luxusním materiálům je velmi pohodlná. A bude ještě více. Tahle vychytávka, fungující v terminálu 3 a v salónku terminálu 1, by se měla v budoucnu ještě vylepšit. V plánu je možnost připojit se na internet nebo dobít si tablet či mobilní telefon.

Foto: Derek Freal (blog.holidaze.com)

Takhle to vypadá, když si zatáhnete clonu spací hrobky v Abú Dhabí.

New York: Do michelinské restaurace - na letišti

To v salónku JFK Clubhouse společnosti Virgin Atlantic na Letišti JFK v New Yorku žádné hrobku připomínající kukaně nemají, zato tu luxus přímo kape ze stěn. Sedačky vypadají, jako by vypadly z dob budoucích. Kdo viděl seriál Návštěvníci, ten už čeká jen na to, kdy z ampliónů začne mluvit centrální mozek lidstva.

Ale žádné amarouny zde nepodávají. V tomto podniku vaří michelinskými hvězdami oceňovaní šéfkuchaři. Ono to 19 kilometrů od Manhattanu, kde je celá řada prvotřídních restaurací, ani jinak nejde.

Předražené letiště JFK
Začalo se stavět roku 1942 jako letiště Idlewild, ale později dostalo jméno armádního generála Andersona a nyní se jmenuje po zastřeleném 35. prezidentovi USA. Jeho poslední rozšíření stálo celkem 1,2 miliardy dolarů a u veřejnosti vyvolalo rozpaky. Pokud si myslíte, že předražené projekty jsou českou výsadou, vězte, že podobné věci se dějí i za oceánem.
Foto: ESO travel

Necelých 27 minut, ale ve špičce i více než hodinu to může trvat z letiště JFK k dalšímu významnému místu New Yorku, Times Square.

Singapur: Nejpohodlnější letiště světa

Jestliže se ptáte, které letiště je vůbec nejpohodlnější, pak vězte, že podle mnoha anket to v asijském Singapuru. Jmenuje se Changi a je v něm snad všechno, co nějak souvisí s odpočinkem.

Tohoto luxusu si může užít za tok asi 66 miliónů cestujících, kteří projdou útrobami letiště. To z Changi činí sedmé největší letiště na celém světě. Také proto ho budovatelé vystavěli tak trochu mimo civilizaci na samém východním okraji Singapuru, aby jeho hluk příliš nerušil v městské zástavbě.

Foto: Terence Ong (Wikimedia Commons, licence CC BY 2.5)

Na letišti Changi se lze procházet zahradou přímo v letištní hale, přímo k ní také zajíždí rychlovlak.

Největší letiště světa podle úhrnu odbavených cestujících v prvním čtvrtletí 2014
1. Atlanta, Hartsfield – Jackson, USA 2. Peking, Hlavní letiště, Čína 3. Dubaj, Spojené arabské emiráty 4. Londýn, Heathrow, Velká Británie 5. Tokio, Haneda, Japonsko

Londýn: I Evropa nabízí nebývalý luxus

Nakonec se dostáváme ze vzdálených lokalit domů do Evropy. Konkrétně do Londýna. Nejokázalejšími interiéry se tady může pochlubit letiště Heathrow, a to hned na několika místech. Nejvíce v Concorde Room, kde mají hlavní heslo: soukromí! Oddělovací hrazení jsou jak v běžně vypadající části, tak v té luxusní, s plápolajícími krby v přepážkách mezi stoly.

Opodál v Quatar Airways Lounge zase dominuje obrovská prosklená vinotéka se stovkami lahví kvalitních vín. Tady se ani zarytý abstinent neubrání, aby alespoň neochutnal.

Foto: Terence Ong (Wikimedia Commons, licence CC BY 2.5)

Ze Singapuru to létá na Srí Lanku, do Thajska a do dalších atraktivních dovolenkových lokalit. Kdo by ale opouštěl letiště s bazénem a vířivkou, že?

Letišť, která nabízejí luxusní a pohodlná místa pro odpočinek, je více. Například norské Oslo hodnotí lidé velmi kladně. Především oceňují pohodlné posezení a velmi dobře regulovanou teplotu vzduchu, i když v chladném Norsku je vlastně příjemná každá teplota přesahující nulu.

Ať už ale cestujete do zimy, nebo do tepla, odpočinout si během namáhavého cestování se vždycky hodí. Tak proč nemít oči otevřené a nehledat na letišti ty nejluxusnější flíčky. Třeba spací hrobky v Emirátech, ačkoli se plánuje jejich zpoplatnění, byly k dispozici zcela zdarma.

Inzertní sdělení: Užijte si cesty za poznáním

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Abú Dhabí, Dubaj a Sharjah jsou centra severozápadního pobřeží a vlastně i celé země. Vyberte si z nabídky zájezdů do Emirátů a poznejte nejmodernější města světa.

Vydejte se do delfíní laguny a motýlí zahrady v Singapuru, země s nejpohodlnějším letištěm světa. Ochutnejte také čerstvý čaj na farmě v Malajsii.

Prastaré sekvoje v národních parcích, kalifornské slunce, Grand Canyon nebo město hříchu a zábavy Las Vegas. Poznejte mix přírody a milionových měst na západě USA!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Ďábelském trychtýři nebo o Ďáblově bazénku, případně o nejnebezpečnějších městech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Bojíte se létání?
NE
78,5 %
ANO
13,5 %
ZÁLEŽÍ NA AKTUÁLNÍ HLADINĚ ALKOHOLU V KRVI
8 %
Celkem hlasovalo 223 čtenářů.

Pláž se řvoucí atrakcí

Dovedete si představit, že ležíte na sluncem zalité pláži uprostřed Karibského moře, pocucáváte koktejl z vysoké sklenice a najednou pár metrů nad brčkem proletí letadlo? Asi by vás to nepotěšilo, že? Na Svatém Martinu to není nic neobvyklého.

Mezinárodní letiště princezny Juliany na samém okraji jižní nizozemské části ostrova se tím ještě chlubí a na nízké průlety letadel nad pláží láká turisty. Letečtí nadšenci z celého světa tak místo nadávání cvakají fotoaparáty a na internetu si porovnávají jejich úlovky.

To u hlavního mezinárodního letiště v Pekingu žádná pláž není. Ono toho tam donedávna vlastně moc nebylo. Šlo jen o menší chátrající areál, který nechala vláda v devadesátých letech nákladně rekonstruovat na jedno z největších letišť světa. Většinu okolí spolkly nové terminály.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám