Hlavní obsah

Kam v červnu? Vydejte se k moři. Máme pro vás tipy na pět nejlepších destinací

Že je k moři nejlepší vyrazit v červenci a srpnu? Omyl! Nejlíp si dovolenou u moře užijete těsně před hlavní sezónou, tedy v červnu. Dovolená vás často vyjde až o třetinu levněji, čeká vás čisté prostředí a odpočatý personál, nikde se netlačíte a poděkuje vám i vaše zdraví. Podívejte se na pět destinací, kde si v červnu užijete letní dovolenou na 105 %!

Foto: ESO travel

Užijte si letní dovolenou ještě před hlavní sezónou. Třeba na ostrově Rhodos, který je zaslíbený bohu slunce.

Článek

Hlavním argumentem pro předsezónní dovolenou je pro spoustu Čechů právě její cena. Pětihvězdičkový hotel, na který v hlavní sezóně nedosáhnou, je jen pár týdnů před jejím startem výrazně levnější, a tudíž dostupnější.

„Personál bude příjemný, protože odpočatý, a zařízení opravené a v perfektním stavu,“ shrnují další výhody dovolené v červnu lidé z cestovek. Člověk má navíc jistotu, že na něj na pláži téměř vždy zbude lehátko a že v přeplněném hotelovém bazénu nedostane třikrát do hodiny přes hlavu od náruživého vyznavače stylu kraul.

Počasí ve většině oblíbených letních destinací už je navíc v červnu na jedničku, často dvakrát podtrženou. Kam se tedy vyplatí vycestovat?

Foto: archiv autora

Na Tureckou rivieru míří každý rok asi 10 milionů turistů.

Turistická, pardon Turecká riviéra

Pás pobřeží mezi městy Antalya a Analya je nejnavštěvovanějším místem celého Turecka – ročně sem do 2000 hotelů dorazí asi deset miliónů turistů. Letovisek je tu na pobřeží vedle sebe vyskládáno hned několik a záleží na člověku, co preferuje – zda klid, nebo bouřlivý noční život. Podle toho by pak měl vybírat. Nicméně v červnu bude mít jednu jistotu – že mu bude svítit slunce, vzduch bude mít okolo třicítky a moře přibližně čtyřiadvacet stupňů.

Jedním z nejmladších letovisek je Belek, letovisko zaslíbené golfistům. A pak těm, kteří si chtějí dopřát příjemný luxus. „Lidovější“ je potom Side, město, ze kterého na vás dýchne atmosféra antiky. Mimochodem, mají tady antický amfiteátr pro 15 tisíc lidí, kde se dodnes pořádají koncerty a akustika je báječná!

V letovisku Alanya pak můžete vyzkoušet, jaké je poležení na Kleopatřině pláži. Pás jemného písku tady prý poprvé vznikl na popud Marka Antonia, který jím chtěl uchvátit právě egyptskou královnu.

Kréta – kolébka vládce bohů

V červenci a v srpnu je na Krétě během dne klidně i pětatřicet stupňů ve stínu. V červnu je ale počasí milosrdnější. Kréta je navíc těsně před hlavní sezónou krásně zelená – a podle mnohých právě díky tomu nejkrásnější z celého roku.

Kréta je na jednu stranu považována za „masovou“ destinaci, kam je možné vyrazit poměrně levně. Na stranu druhou ale právě na Krétě vznikají i velmi luxusní pětihvězdičkové resorty, ve kterých nepořídíte týdenní pobyt pro jednu osobu pod padesát tisíc korun. Pár takových najdete třeba v letovisku Elounda na pobřeží zálivu Mirabelo.

Foto: ESO travel

Okolí letoviska Belek milují golfisté. Je tu několik skvělých hřišť.

Mallorca – slunce tu pálí i na silnici smrti

Mallorca je nejoblíbenější z Baleárských ostrovů. A právem. Nabízí totiž příjemný mix klidných letovisek, historických zajímavostí a krásných pláží. A k tomu jako bonus i jednu ze silnic smrti, na které se zpotíte bez ohledu na počasí.

Její označení je MA-10, kroutí se pohořím Serra de Tramuntana, a pokud vám časté zatáčení nedělá dobře, vezměte se pro jistotu ještě jeden kinedryl navíc.

Jedna ze zatáček má totiž 270 stupňů a silnice se tady de facto stáčí pod sebe.

Krom toho si ale na Mallorce můžete užít i romantiku – třeba v letovisku Cala Mesquida na severovýchodě ostrova, které leží na pobřeží romantické zátoky.

Foto: archiv autora

Mallorca je nejoblíbenější z Baleárských ostrovů.

Andalusie – opalujte se na plážích s modrou vlajkou

Pláž označená modrou vlajkou je jistota, že si do nohy nezabodnete střep, že se budete mít kde převléct a kde osprchovat. A modrou vlajku mají právě některé pláže na pobřeží Andalusie. V červnu je tu příjemných pětadvacet stupňů ve stínu a slunce se jen málokdy schová za mraky – vždyť místní hrdě hlásí, že je tu 300 dní v roce slunečno.

Andalusii se říká „bohatá země chudých lidí“, nicméně nenechte se mýlit. I tady vyrostla luxusní letoviska, která mají k nudnému průměru daleko. Tím nejznámějším je Marbella s proslulým přístavem Puerto Banus. Do něj alespoň jednou v hlavní sezóně musí vplout každý, kdo vlastní luxusní jachtu, a pak se usadit do některé ze stylových, ale pekelně drahých restaurací na korzu a obdivovat a sám být obdivován…

Foto: ESO travel

Stavitelé hotelů v Andalusii se nechali inspirovat maurskou architekturou.

Rhodos – ostrov boha slunce

Pořádně slunečno je v červnu i na dalším řeckém ostrově. A není divu. Patronem ostrova Rhodos je Hélios, bůh slunce, a ten na svého chráněnce údajně dohlíží až 330 dní v roce. Zažít tak v červnu dva zamračené dny po sobě je skoro nemožné.

Slunce tu můžete vstřebávat buď na oblázkových plážích na severu, případně na písečných na jihu. Jak je komu libo. Nevynechejte ale návštěvu hlavního města, stejnojmenného Rhodu – prý nejzachovalejšího středověkého města v Evropě.

Foto: archiv autora

Rhodos je zaslíbený bohu slunce. A slunečních dnů je tady více než tři sta v roce.

Inzertní sdělení: Vydejte se v červnu k moři!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Vydejte se už v červnu na Tureckou riviéru a užijte s klid, pohodu a nižší ceny. Letovisko Belek je ráj golfistů, Side zase přeje romantikům a v letovisku Alanya můžete na Kleopatřinu pláž!

Prožijte pohádkovou dovolenou na plážích slunečné Kréty! Máme pro Vás výběr z těch nejluxusnějších hotelů, které na Krétě jsou. Je libo panoramatický výtah na pláž nebo nádhernou terasu?

Vydejte se na prosluněný jih Španělska. Ve žhavé Andalusii vás čekají nádherné pláže, luxusní hotely a příjemná atmosféra rybářských vesniček i luxusních promenád. Vyberte si svůj hotel snů!

Čtěte dále:

Přečtěte si i o tom, kde se pije netopýří krev, o pralesní metropoli nebo o dubajském metru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jezdíte na dovolenou před sezonou?
Ano, kvůli financím.
18,4 %
Ano, kvůli příjemnějšímu počasí.
5,8 %
Ano, kvůli většímu klidu.
61,2 %
Ne, upřednostňuji hlavní sezonu.
14,6 %
Celkem hlasovalo 103 čtenářů.

Nechte se zchladit… nebo rozpálit!

Ne každému se líbí představa týdne stráveného ležením na pláži a raději sází na poznávání. A třeba i pořádně intenzívní.

Z kategorie intenzívních poznávacích zájezdů jsou třeba takzvané eurovíkendy, víkendové výlety do známých metropolí, kdy v hotelu strávíte maximálně tři noci. V letním období se takto můžete vydat třeba do Moskvy, nebo do Petrohradu – nicméně ani u jednoho z těchto měst nepočítejte s tím, že se výrazně zchladíte. Zima jako v Rusku - to v případě červnové Moskvy znamená 27 stupňů, u Petrohradu pak o pět méně.

Zchladit se tak člověk musí někde jinde – nabízejí se Helsinky s dvaceti stupni, kam můžete vyrazit například v rámci velkého poznávacího zájezdu státy Pobaltí s bonusem, kterým je právě plavba do Helsinek.

Rozpálí vás naopak návštěva Údolí smrti – to na začátku června hlásí čtyřicet stupňů ve stínu a jasno. Naopak v Grand Canyonu je příjemných pětadvacet. A i sem je možné v průběhu června vyrazit v rámci některého z poznávacích zájezdů.

Související články

Výběr článků

Načítám