Hlavní obsah

Co ukrývají slavné městské parky? Venkovní eskalátory pro líné i okradeného Lennona

Městský park nemusí být nutně nudné místo vhodné akorát tak ke krmení holubů. Vzpomeňte na newyorský Central Park, kde si dávají dostaveníčko filmaři, na barcelonský park Güell s originální architekturou nebo londýnský Hyde Park. Do všech míří tisíce turistů. A existují i parky méně známé, nicméně o to zajímavější – vydejte se s námi za okradeným Lennonem nebo na unikátní venkovní eskalátory!

Foto: Jean-Christophe BENOIST (Wikimedia Commons)

Nejslavnějším parkem New Yorku prý ročně projde 37,5 miliónu lidí. Že by někdo stál u vchodů a dělal si čárky?

Článek

Bolí vás nohy a na další galerii nebo historickou památku už prostě nemáte síly… Ideální čas sednout si na trávu v parku a zažít slavné město trochu jinak. Nemějte výčitky, že tím ztrácíte čas. Není to pravda. I městské parky mají něco do sebe a ukrývají spoustu zajímavostí.

Newyorský Central Park – nejslavnější park světa

Když se řekne městský park, většině lidí se vybaví především ten newyorský. Možná i proto, že ho znají z celé řady filmů a seriálů. Točilo se tu už od začátku dvacátého století, například v roce 1908 to byl film Romeo a Julie. Od té doby se po parku proháněla spousta kreatur, jako Hulk, i jejich lovců (Krotitelé duchů, Muži v černém) a nadpřirozených bytostí (Highlander, Spiderman).

Po Central Parku v New York City utíkal také vystrašený Kevin ve druhém dílu Sám doma. Tvůrci filmů si prostě rádi zajedou do New Yorku a tenhle symbol si natočí.

Foto: ESO travel

Socha svobody, spolu s Central Parkem jeden ze symbolů New Yorku. Nachází se ale uprostřed vod New Jersey. Dostala ovšem výjimku a má newyorskou adresu.

Za to, že park je parkem, a ne jen zanedbaným kusem země, může jeden tvrdohlavec. Jmenoval se William Cullen Bryant. Živil se psaním básní a vydáváním novin. V polovině devatenáctého století si usmyslel, že obyvatelům New Yorku chybí velké zelené prostranství, kde by mohli pořádat pikniky, sportovat a setkávat se.

Město k tomuto účelu vyčlenilo téměř bezcennou půdu, na níž byly hlavně mokřiny a bezdomovci. Díky architektům Olmstedovi a Vauxovi ale v kdysi nevábném místě vyrostly kouzelné prostory se spoustou udržovaných chodníčků a jezírek.

Dnes patří domy kolem Central Parku k nejdražším nemovitostem v Severní Americe a vlastně i na celém světě. V této lokalitě bydlí nejedna celebrita, k místním usedlíkům patří například zpěvačka Madonna nebo finanční esa z Wall Street.

O newyorské Páté Avenue jsme psali také v tomto článku: Nejdražší adresy světa: Podívejte se na místa, kde bydlení vyjde na pořádný balík

Foto: U.S. Department of the Interior, National Park Service (Public Domain Image)

Jedno z malebných zákoutí velkého parku v srdci Manhattanu.

Park na východě sousedí s dalším ikonickým místem Manhattanu, s Pátou Avenue. Jde o jednu z nejslavnějších ulic Ameriky. Která firma nemá na téhle ulici svou adresu, jako by ani nebyla. Aby tam chyběly obchody Armani, Gucci či jedna z největších poboček Apple, o tom nemůže být ani řeč. Najdeme tam také slavné budovy a instituce jako Guggenheimovo muzeum, Rockefellerovo centrum nebo katedrálu svatého Patrika.

Irská stopa v New Yorku
Možná se divíte, co dělá katedrála zasvěcená irskému národnímu světci Patrikovi v největším městě USA. Hlavní důvod je ten, že během několika let neúrody v Irsku se v 19. století vystěhovaly téměř dva milióny obyvatel zeleného ostrova do jiných koutů světa, většinou právě do New Yorku. Při březnových oslavách svátku svatého Patrika to v ulicích „Velkého jablka“ vypadá skoro jako v Irsku. Však zde také mají mnoho irských hospůdek včetně proslulého McSorley’s Old Ale House, kde si vaří vlastní pivo (kdo by také pil to americké, že?).

Totemové pole ve Vancouveru

Na severu Ameriky ještě zůstaneme, jen se přesuneme přes hranice do Kanady. V zemi severních sousedů Spojených států mají také velmi zvláštní park. Sice se v něm nenatočilo tolik filmů, ovšem v jeho blízkosti se konaly olympijské hry. Máme na mysli Stanley Park ve Vancouveru.

Jde o nejnavštěvovanější atrakci celého státu Britská Kolumbie, který zabírá skoro jednu desetinu rozlohy Kanady. Proč je pro turisty tak atraktivní park? Protože skrývá spoustu atrakcí, jako jsou totemová pole nebo sekci akvárií s chobotnicí, žraloky, delfíny a dalšími desítkami tisíc různých živočišných druhů.

Foto: Prayitno (Flickr), licence Attribution 2.0 Generic

Totemy ve Stanley Parku.

Milujete Beatles? Vydejte se na Kubu!

Za mořem najdeme také jeden park, který nepatří k největším ani nejslavnějším, ovšem nelze tvrdit, že by byl nezajímavý. Jde o park Johna Lennona v Havaně. Všechno na Kubě není pojmenované jen po revolucionářích. Na ostrově svobody si bývalého člena The Beatles cení za jeho mírové postoje, a tak sochař José Villa Soberón mohl do parku na lavičky umístit své dílo.

Skulptura přitahuje fanoušky hudebníka, ale také vandaly a vtipálky. Ti často soše kradou Lennonovy typické kulaté brýle. Sochař Soberón je úmyslně nechal odnímatelné, ovšem netušil, jaký to bude mít důsledek. Zřejmě se při práci příliš zasnil. Však také na desku u lavičky napsal text ze zpěvákovy písně Imagine: „Můžete říct, že jsem snílek, avšak nejsem sám.“

Přečtěte si o dalších zajímavých místech!

Beihai – zelená oáza uprostřed Pekingu

Z Ameriky se přesuneme na nejlidnatější kontinent. Dopravní zácpy, smog, milióny lidí v ulicích – Peking rozhodně nevypadá jako oáza klidu. Ale to má své výjimky. Jednu z nejpříjemnějších představuje park Beihai. V asijských parcích lze vidět cvičící osoby, což je pro Evropana poněkud nezvyklé, tady toho ovšem mají k vidění více. Například sochu Buddhy, která přišla o ruku. Stalo se tak v roce 1900 při bitvě o Peking během Boxerského povstání. Tudy kráčela historie.

Foto: ESO travel

Zakázané město. Sem po pět set let nesměl císař a jeho družina.

Beihai park toho zažil opravdu hodně, patří totiž k nejstarším parkům v Číně. Náležel do Zakázaného města, kde jej mohl využívat pouze císař a jeho nejvěrnější. Dnes je již tenhle tajemný kus čínské metropole plně zpřístupněn a těší se velkému zájmu návštěvníků.

Singapurský park – nejkrásnější park celé Asie

Snad se na nás v Číně nebudou zlobit, mají tam celou řadu nádherných parků, my ale za nejpůvabnější park Asie považujeme ten na vršku Fort Canning v Singapuru. Nachází se v centru města, takže byznysmeni si mohou udělat přestávku a při procházce se svačinou si vyčistit hlavu uprostřed zeleně, pravděpodobně si ovšem propotí košili. Nejnižší a nejvyšší bod parku totiž dělí šedesát metrů.

Proto je také Fort Canning protkán celou řadou schodů, dokonce k němu vede i venkovní eskalátor. V centru parku ale takové moderní vychytávky už nenajdete. Tady dominují plochy poseté trávníkem, bylinkami nebo stromy a pozůstatky opevnění, které se na vršku nacházelo. Vojenští nadšenci se mohou pokochat například u děla na devítipalcové koule.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů last minute:

Vydejte se do nejslavnějšího národního parku planety! Kromě něj ale navštívíte i další národní parky severozápadu USA, včetně NP Glacier. A navrch mrknete i do Seattlu!

Vydejte se za poznáním krás Pobaltí. Teď je pro to ideální čas! Země bývalých německých rytířů s nádhernou severskou přírodou a řadou památek. Jako bonus navštívíme lodí finské Helsinky.

Užijte si prodloužený eurovíkend ve španělské metropoli Madridu! Tři noci, skvělé zázemí čtyřhvězdičkového hotelu a dostatek času na poznávání i relax.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o pralesní metropoli, o metru v Dubaji nebo o českém Chicagu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kolikrát do roka a kam jezdíte na dovolenou?
Jen jednou, k moři
12,1 %
Jen jednou, na hory
1,8 %
Jen jednou, po Česku
10,9 %
Jednou na hory, jednou k moři
15 %
Vícekrát k moři
7,4 %
Vícekrát na hory
5 %
Na dovolenou nejezdím
47,8 %
Celkem hlasovalo 340 čtenářů.

Legendární parky v Evropě

Věhlas si vydobyly i Vrchlického sady v Praze (u hlavního nádraží) přezdívané pro svou nechvalnou pověst po divokém lese „Sherwood“, my se ovšem budeme věnovat spíše těm, které se do paměti návštěvníků zapisují spíše v dobrém.

Hyde Park, Londýn

Park s podobným obdélníkovitým tvarem jako Central Park v New Yorku, ovšem o čtvrtinu menší. Není celý posetý zapálenými řečníky, jak si leckdo myslí. Ti se soustřeďují především do severovýchodního cípu. Ve zbytku parku se ale také scházejí političtí aktivisté a nespokojení občané, začíná tu velká část významných demonstrací.

Güell, Barcelona

Vypadá to, jako by někdo postavil domy, zdi a schodiště z kreslených seriálů v reálném světě. Svérázná architektura Antoni Gaudího vyniká naplno v parku, který sice nepatří k největším a nejzelenějším, ale spíše k nejbarevnějším, nejzvláštnějším a architektonicky k nejhodnotnějším.

Prater, Vídeň

Císaři se sloužícími, hrabata, velvyslanci světových panovníků. Ti všichni se procházeli více než čtyřkilometrovou alejí v největší odpočinkové zóně hlavního města našich jižních sousedů, jednom z nejlépe hodnocených městských parků starého kontinentu. Prater není jen obří ruské kolo, ale také spousta zalesněných ploch a luk s cestami pro vyjížďky na koni.

Zahrady Villy Borghese, Řím

80 hektarů upravené zeleně, vodních ploch a staveb ve starověkém stylu jako malebný chrám na břehu jednoho z jezírek. To vše v parku obklopujícím sídlo jedné z významných šlechtických rodin Itálie.

Související články

Výběr článků

Načítám