Hlavní obsah

„České“ Chicago: Krajané prožili havárii „českého Titaniku“ i rozjezd časopisu Playboy

Ve kterém českém městě se hraje kanadskoamerická hokejová NHL a Hugh Hefner tam založil časopis Playboy? Jde o Chicago. Že to není v Čechách? A jak potom vysvětlíte starostu Čermáka nebo hřbitov plný obětí lodní havárie? Na území státu Illinois žije přes 120 tisíc lidí, kteří se hlásí k české národnosti. Nejvíce jich najdeme právě v Chicagu.

Foto: Mike Boehmer (Wikimedia Commons, licence Attribution 2.0 Generic)

Pohled na město z mostu Lake Street Bridge prý patří vedle vyhlídky z nadzemní dráhy k těm nejlepším.

Článek

Všechno to začalo v devatenáctém století, kdy po bouřlivém roce 1848 do města na břehu jezera Michigan zamířily velké vlny přistěhovalců ze střední Evropy. I když mezi úplně prvními sem dorazil už roku 1633 námořník Augustin Heřman. Takže když má vnitrozemský stát své námořníky, proč bychom Chicago nemohli nazývat českým městem?

Mnozí z původních přistěhovalců se asimilovali a jejich potomky s pravlastí pojí jen česky znějící příjmení. I tak zde zůstává velmi početná československá menšina, jejíž příslušníci se pravidelně vídají a pořádají společné akce. Například před pár dny byli na prvomájové projížďce po Route 66 na motorkách, minulý měsíc zase viděli houslistu Pavla Šporcla.

Český Titanic
Loď Eastland vyplula roku 1915 (tři roky po Titaniku) na jezero Michigan a měla povozit pracující po přírodě za odměnu za jejich práci v továrnách. Došlo však k potížím a plavidlo šlo ke dnu. A s ním i 140 (podle některých zdrojů až 220) Čechů. Hroby většiny z nich najdeme na českém hřbitově v Chicagu. Neštěstí proto dostalo přezdívku „český Titanic“. Člun měl technické problémy již dříve, nicméně po katastrofě ještě dlouho sloužil americkému námořnictvu a sešrotován byl až po druhé světové válce.

Chicago najdeme na břehu jednoho z velkých jezer. Anebo tady: Na výletě po USA – díl druhý: Z Bostonu k Niagarám

V Plzni žijí převážně Jihoameričané

Kolem roku 1900 tu žilo kolem 100 tisíc česky mluvících obyvatel. Větším počtem českých mluvčích se v tu dobu mohla pochlubit pouze Praha, v Brně se tehdy zhusta hovořilo německy. Dnes už tak častá čeština v ulicích největšího města státu Illinois není, i tak se tu dá narazit na spoustu stop ze srdce Evropy. Především v Plzni. Tedy přesněji ve čtvrti Pilsen.

Foto: ESO travel

V Chicagu mají Willis nebo, chcete-li, Sears Tower, která patří k největším symbolám USA. Tak jako například v San Franciscu Golden Gate Bridge.

Kostel svatého Prokopa, kulturní centrum Dusek’s House, český hřbitov, škola K. H. Borovského nebo park pojmenovaný po Antonínu Dvořákovi, to vše odkazuje na velkou středoevropskou minulost. Dnes ale na území čtvrti Pilsen žije více Jihoameričanů než Čechů. Ti se během sedmdesátých a osmdesátých let postupně odstěhovali do jiných částí města.

Jejich místo zaujali právě přistěhovalci z jižní části Ameriky. Ti si tak mohou pochutnat na oblíbených pochoutkách z pekárny u Veseckých. Ti otrlejší mají možnost obdivovat Český národní hřbitov na 5255 North Pulaski Road. Vstup do něj vypadá impozantně. Má podobu zmenšeného středověkého hradu a připomíná spíše část zábavního parku.

Máte raději plážové oblasti Ameriky?

Foto: Zol87 (Flickr)

Hrad? Muzeum? Nikoliv, vážení, tohle je oúpravdu hřbitov.

Nejslavnější mrtvola na českém hřbitově možná nezemřela omylem

Ono ale svým způsobem jde o velkou turistickou atrakci. Vždyť na Czech National Cemetery odpočívá Milan Hodža, v letech 1935–1938 premiér československé vlády, dcera T. G. Masaryka Alice nebo Anton Cermak, starosta Chicaga ve třicátých letech. Ten zemřel při atentátu na prezidenta Roosevelta, zastánci konspiračních teorií ale soudí, že obětí měl být právě Cermak. Chicagská mafie si tak s ním měla vyřídit účty za to, že se snažil zrušit prohibici, na které gangsteři vydělávali. Hodně místa na hřbitově zabírají také oběti lodní katastrofy popsané výše.

Kdo by chtěl navštívit něco trochu veselejšího, může se podívat k vile, kde se fotily první rozverné snímky pro časopis Playboy. Ten roku 1953 založil chicagský podnikatel Hugh Hefner. O trochu méně kontroverzní je Buckinghamská fontána. Čeští televizní diváci znají vodní dominantu Grantova parku z úvodních záběrů seriálu Ženatý se závazky.

Amerika v dalších článcích rubriky Exotika

Jako pták v prosklené kukani

Čeští krajané by vás asi spíše provedli po jiných částech Chicaga, které lépe ilustrují genius loci třetího největšího města Spojených států, ovšem opomenout při cestě do Chicaga Willis Tower, to je jako jít na Matějskou pouť a hrát tam kuličky.

Budova se svými 442 metry patří mezi 15 nejvyšších na světě, v letech 1973–1998 byla v tomto žebříčku dokonce úplně první. To se jí ještě říkalo Sears Tower. Dnes láká turisty například Skydecky, to jsou vysunuté skleněné boxy ve 103. podlaží. Do nich si lidé mohou vlézt a podívat se pod nohy na stovky metrů vzdálenou zem. Někdy dokonce cítí, jak se pružná konstrukce budovy kymácí v prudkém větru.

Foto: Ken Lund (Flickr, licence CC BY-SA 2.0)

Města pod nohama. Tohle je největší atrakce Willis Tower.

Mimochodem, když píšeme o krajanech ve státě Illinois, měli bychom je označovat za Čechoslováky. Za velkou louži sice dorazil fakt, že se společný stát v lednu 1993 rozdělil, nicméně naši krajané se pořád stýkají a organizují v jednotných spolcích, jako by se politicky nechumelilo. Na sociální síti Facebook existuje několik skupin, kde se tak děje, skupiny sdružující Čechy a Slováky žijící v okolí Chicaga pochopitelně nechybějí. Kdo si chce připomenout časy společného státu, může to učinit třeba mezi krajany v Chicagu.

Inzertní sdělení: Užijte si Ameriku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Zajeďte si do oblasti slavných pistolnických soubojů (např. na místo přestřelky v Tombstone) a poznejte apačské stezky nebo jeskyně, kam by se vešlo velké letadlo (Carlsbad Caverns).

Kreslený medvěd žil v parku, který se může chlubit gejzíry vroucí vody a populacemi lososů nebo bizonů. Cesta vás zavede také do města kávy a boeingů – Seattlu.

Vydejte se na cestu napříč Amerikou z Los Angeles do New Yorku a podíváte se i za Čechy v Chicagu, k Niagarským vodopádům nebo k nekonečnému Grand Canyonu.

Čtěte dále:

Můžete se něco dozvědět také o lese sebevrahů, japonském svátku penisů nebo také o plážích v místech, kde si dříve odpykávali tresty galejníci. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Dokázali byste se odstěhovat do ciziny a trvale tam žít?
Ano, hlavně pryč odsud!
57,2 %
Asi ano.
19,7 %
Těžko říct.
7,9 %
Ne.
15,2 %
Celkem hlasovalo 687 čtenářů.

Zdeněk Pohlreich v Chicagu

Možná jste v listopadu 2011 zaregistrovali, že kuchař Zdeněk Pohlreich proslavený pořadem Ano, šéfe! natočil jeden z dílů své kuchařské show v Chicagu v podniku Cafe Prague. Zpočátku měl trochu problém s úrovní tamního vaření a konstatoval, že všechny zlozvyky české gastronomie se dostaly i za oceán, nicméně na konci natáčení se vše obrátilo o něco k lepšímu. Dnes si v televizí proslaveném lokále lze objednat svíčkovou, guláš, „český hamburger“ nebo řízek s bramborem, což není v českých restauracích v USA tak obvyklé, jak bychom si mohli myslet. K tomu se ale dostaneme ještě níže.

Cafe Prague však není jediným podnikem, kde si lze pochutnat na českých specialitách. Například v článku zmíněná pekárna Vesecky’s se drží tradičních receptur dovezených kdysi z českých zemí a nabízí například štrůdl, vánočku nebo české koláčky.

Mezi klasické restaurace, kde se vaří české jídlo, můžeme zahrnout také Riverside Restaurant. I když české… řízek i houskový knedlík sice patří k vyhledávaným jídlům v naší republice, ale dohromady to působí poněkud zvláštně. Pro dietology určitě.

Czech Plaza Restaurant sídlí stylově na Cermak Avenue, ulici pojmenované po českém starostovi Chicaga. I tady najdeme na jídelníčku Američany oblíbenou pochoutku – knedlíky s řízkem na jednom talíři.

O kultuře, jídle a dalších zajímavých místech v USA se dočtete také na serveru www.amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám