Hlavní obsah

Nejdivnější svátky světa: Japonci vzdávají hold mužskému údu, jinde točí kuřaty

Rituální oběti bývaly kdysi součástí obřadů mnoha kultur. A dodnes se během svátků a oslav po světě praktikují podivné zvyklosti. Vždyť svá, pro mnoho lidí divná specifika máme i my ve středu Evropy. Pojďme se podívat na pár netradičních obyčejů. Praktikují je třeba i mniši, kteří chodí nazí.

Foto: KKPCW (Wikimedia Commons, licence CC BY 3.0)

Průměrná žena myslí na sex každé 3 minuty. Průměrná Japonka v průvodu s obřím penisem určitě ještě častěji.

Článek

Rozhodně nic neodsuzujeme a chápeme, že každý národ či náboženství má své svátky a zvyky. Jen vybíráme ty, které mohou někomu žijícímu mezi Aší a Břeclaví připadat neobvyklé. A hned od začátku to stojí za to!

Japonsko, země vycházejícího penisu. Pardon, slunce

Začneme trochu kontroverzní oslavou, kterou japonský den penisů bezesporu je. O obyvatelích země vycházejícího slunce by se asi nedalo hovořit jako o sexuálních maniacích, přesto v zemi mají své místo dny zaměřené na oslavu úrody, kterým dominuje 280 kilogramů těžký a 2,5 metru dlouhý dřevěný penis.

Lidé při tom mohou vypít, kolik tekutých plodů sklizně chtějí. Celá akce má pomoci k bohatší úrodě v následujících letech. Nejvážněji tento svátek (v originále se jmenuje Hōnen Matsuri) berou v okolí města Nagoja. Jen kousek odsud se nachází slavné ctihodné Kjóto, kdysi hlavní město celé japonské říše, kde jsou k vidění poněkud serióznější turistické atrakce jako šógunův palác či zlatý pavilón Kinkakudži, ležící uprostřed rozlehlé typické japonské zahrady.

Foto: ESO travel

Les leží na severozápadním úpatí hory Fudži.

Z Japonska se přesuneme na Bermudy, kde mají také dost exotické oslavy. Jde o ostrov poblíž východního pobřeží USA, ale proslulost si získal díky typickým kraťasům pojmenovaným podle země. 24. května tamnímu slavnému oděvu vzdávají hold a chodí v něm úplně všichni, dokonce i manažeři na obchodní jednání.

To ve švédské zimě by v krátkých nohavicích nevydrželi, tak si tam raději přitápějí. Děje se tak o Vánocích, což rozhodně není nic divného. Zvláštnost ale představuje fakt, že podpalují několikametrovou slaměnou kozu. Nejde o žádnou velkou tradici, roku 1966 to zkrátka někdo vymyslel, od té doby se v Gävle vánoční svátky neobejdou bez hořících slaměných rohů a ostatních částí gigantického výtvoru.

Přečtěte si o něčem méně zvláštním:

Mnišské roucho? Správný kněz se modlí nahý!
Džinismus pro nás představuje hodně exotické náboženství. Vznikl kdysi jako protiváha hinduismu. Jeho zakladatelům se nelíbil kastovní systém nejrozšířenější indické víry. Má několik nezvyklých rituálů, nejbizarněji ale působí už fakt, že někteří mniši tohoto vyznání chodí nazí. Není totiž důležité, co mají na sobě, ale v sobě.

Jak svátek spjatý s nějakým náboženstvím nebo lokalitou může narazit při střetu s kulturou vyznávající jiné hodnoty, se přesvědčili v New Yorku, konkrétně ve čtvrti Brooklyn v roce 2005. Tamní židé se chtěli oddávat rituálu kaparot prováděnému v období velkého židovského svátku jom kipur. Při kaparotu lidé popadnou slepici a třikrát s ní zatočí nad hlavou. Tím jaksi dostanou své hříchy do kuřecího těla. Zvíře pak putuje na špalek.

Foto: Baltica, licence Public Domain Image

Děti, když budete hodné, tak na vánoce shoří koza.

Zmíněný incident v Brooklynu spočíval v tom, že organizátoři oslav nechali kuřata v klecích venku ve špatném počasí bez vody a potravy, takže 35 zvířat zemřelo a další trpěla silnou dehydratací. Úřady nechaly převézt ohrožené kusy na jakousi kuřecí jednotku intenzivní péče na záchranné stanici a obvinily strůjce ohrožení opeřenců z trestného činu.

Foto: US federal government, licence Public Domain Image

Svátky Jom kipur vypadají i takto.

Osvoboďte nohy v květnu, v prosinci ohrňte kalhoty

V našich končinách slavíme datum 8. 5. jako Den osvobození od fašismu. Američané ovšem tomuto dni dali ještě jinou náplň. Berou ho jako den nenošení ponožek. Tahle poměrně mladá recese si už stačila najít své místo a dostala se do seznamu významných amerických dnů. Žádné projevy na téma „nenoste ponožky“ ale nikdo z oficiálních představitelů USA nepronáší. Jak za velkou louží berou tento den vážně, zjistíme velmi brzy. 8. května 2014 má totiž podle dlouhodobé předpovědi v New Yorku pršet.

Svou troškou do mlýna podivných zvyklostí přispívají i Češi. Někteří turisté, kteří do naší republiky zavítají 18. prosince, netuší, proč mají lidé na ulicích ohrnuté nohavice, přestože v tuto roční dobu zrovna rtuť teploměru nešplhá nijak vysoko. Tvůrcům žebříčku podivných světových zvyků na americkém serveru Huffingtonpost.com připadá divné i naše házení střevíčku a vyvozování z jeho polohy při dopadu, zda se dívka vdá. Inu, jiný kraj, jiný mrav.

Ať už slavíte cokoliv, nezapomeňte se při tom radovat. Vždyť většina svátků by měla přinášet především radost (hlavně ty, které jsou vyhlášeny jako dny pracovního volna). Při cestách do zahraničí právě v těchto momentech dobře poznáte charakter národa a jeho příslušníků. Tak vzhůru na svátky penisů, bermud či čehokoliv jiného!

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Vydejte se do země nindžů, samurajů a zlatých pagod. Vychutnejte si pohled na slunce vykukující zpoza hory Fudži nebo se projeďte legendárním šinkansenem do miliónového Kjóta.

Na cestě do Číny můžete vidět i náměstí Nebeského klidu, velké jako celý Vatikán. Také se budete plavit po romantických zátočinách velkých čínských řek.

Královstvím divných zvyků a aktivit je určitě USA. Poznejte všechny nezvyklé jevy na západě velké země, ale i půvaby Grand Canyonu, Las Vegas nebo západy slunce jako z westernů.

Čtěte dále:

Přečíst si můžete také o šampaňském jezírku, dále o místě, kde se nachází konec světa, nebo o unikátní cestě kolem světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Slavíte svátky v duchu starých tradic?
Ano
6,1 %
Ne
30,3 %
Jak které
63,6 %
Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Vybrané netradiční mezinárodní dny v květnu

Pamatujete si, koho jste viděli v prvních sekundách po porodu? Pochopitelně ne. Ale možná to byla porodní asistentka. Příslušnice tohoto povolání mají svůj mezinárodní den porodních asistentek každý rok 5. května.

Světový den koktejlů: U míchaných nápojů víme naprosto přesně, kdy se o nich v tisku objevila první zmínka (13.5. 1806). Proto den koktejlů připadá právě na konec první poloviny května. Na den svátku ledového muže Serváce se tak můžeme vnitřně prohřát míchanými drinky, když mají toto mediální výročí.

Světový den informované společnosti: Tenhle významný den vyhlásila OSN ve snaze zvýšit internetovou a obecnou komunikační gramotnost populace celého světa. Připadá na 17.5.

V noci chodí do muzeí nejen zloději zadním vchodem, ale také běžní návštěvníci každého 18. května (den muzeí) vchodem předním. V našich končinách je totiž o takzvané Muzejní noci otevřena spousta expozic. Vstupné v tuto dobu bývá často dobrovolné.

Světový den počítačů (25.5.): Bez slepice by nebylo vejce a bez Alana Turinga by…počítač asi byl vynalezen stejně, to ale nic nemění na velkém podílu tohoto matematika na vývoji strojů, bez nichž si dnes ani nedokážeme život představit. Na jeho popud mají počítače vlastní významný den.

Na stejné datum jako oslava počítačů připadá i ručníkový den.Jde o recesistický svátek vyhlášený fanoušky spisovatele Douglase Adamse. Podle jeho knihy Stopařův průvodce po galaxii patří k nezbytné výbavě pro cestování mezihvězdným prostorem právě ručník. Adamsovi obdivovatelé jej proto dva týdny po autorově smrti začali na veřejnosti nosit na viditelném místě a činí tak každý rok.

Krade vám soused jablka ze stromu, jehož větve se naklánějí nad plot sousedící s jeho pozemkem? 30.5. na to a na ostatní třenice zapomeňte, je totiž mezinárodní den sousedů. Lidé, kteří vedla sebe bydlí, by měli oslavit vzájemné soužití.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám