Hlavní obsah

Šampaňské jezírko a návštěva největší živé věci planety: Cesta kolem světa je za svou polovinou

Datová hranice vede místy, která jsou maximálně vzdálená od civilizace. To aby zmatky spojené s jejím překročením byly co nejmenší. Nicméně přesto se objevují. A to i na palubě letadla, které pokračuje na své cestě kolem světa. „Tak co je vlastně za den?“ ptají se mnozí při přistání v Aucklandu. V letadle reálně strávili zhruba pět hodin, na Novém Zélandu je ale rovnou o celý den víc, než když nasedali do letadla na Tahiti.

Foto: t3rmin4t0r, everystockphoto.com

Šampaňské jezírko – jedna z největších atrakcí národního parku Rotorua.

Článek

Pokud by datová hranice neexistovala, pak by výpravy, které cestují kolem světa z východu na západ, po návratu domů marně hledaly jeden celý den. Na druhou stranu pak ale vzniká paradoxní situace, kdy člověk při přeletu hranice západním směrem stráví v letadle pár hodin, ale zároveň více než jeden den. Což je případ i cestovatelů kolem světa.

Ti za sebou mají už polovinu svého putování – předchozí dni strávili na Havaji a na ostrově Bora Bora z velké části odpočinkem a nabíráním nových sil. A bylo proč odpočívat, finále tohoto unikátního zájezdu, který letos kancelář ESO travel pořádá už potřetí, bude velké a zároveň náročné.

Foto: ESO travel

Národní park Rotorua je jednou z nejaktivnějších geotermálních oblastí světa.

Rychlovýtahem až na vrchol a pak k Šampaňskému jezírku

Přistání v Aucklandu vychází na brzké odpoledne a také na čas po obědě, nálada je tak spíše lenivá a část výpravy by raději vyrazila na hotel. Nicméně ještě předtím je na programu prohlídka města – a hlavně výstup na Sky Tower, nejvyšší stavbu Nového Zélandu. Zážitkem je už jízda na vyhlídkové plošiny – proskleným rychlovýtahem, jehož rychlost stahuje útroby. Za pěkného počasí je prý z věže vidět do vzdálenosti 80 kilometrů – škoda že zítřejší cíl, město a národní park Rotorua, leží ještě o značný kus dál…

Do sedmdesátitisícového města Rotorua je to z Aucklandu zhruba tři hodiny jízdy, nicméně dřívější vstávání rozhodně stojí za to. „Samotný národní park Rotorua je jednou z nejaktivnějších geotermálních oblastí světa,“ vykládá průvodce a upozorňuje cestovatele na to, že je na místě čeká poměrně intenzívní zápach síry.

Vydejte se k protinožcům! Alespoň v článcích!

Foto: Nicholas Dench

Národní park Rotorua hraje všemi barvami.

„Fuj, tady to fakt smrdí!“ – to je i přesto nejčastější věta, kterou je slyšet při výstupu z autobusu. Vše je ale vzápětí odpuštěno, protože okolní příroda bere dech. Zelená horká jezírka, oranžové vodopády, žluté bahenní sopky. A pak asi nejslavnější atrakce parku – takzvané Šampaňské jezírko, které svůj název dostalo podle bublinek, které v zelené prohlubni s výrazně oranžovými okraji, perlí. Člověk – i přes sirný zápach – dostane chuť něčeho dobrého se napít…

O to příjemnější je pak cesta zpátky do Aucklandu, kdy přímo v luxusním minibusu probíhá degustace novozélandských vín. Tři hodiny tentokrát utečou možná až příliš rychle…

Útvar, který je prý vidět i z Měsíce

Další den za sebou skupina nechává i Severní ostrov Nového Zélandu a míří dál na západ. Cílem je australské město Cairns, kde letadlo dosedne po zhruba pěti hodinách letu. Část cestujících se v závěru letu snažila dohlédnout na mořskou hladinu a spatřit Velký bariérový útes, úspěch ale neslavila, a tak si na jeho prohlídku bude muset počkat do dalšího dne.

Foto: ESO travel

Velký bariérový útes je největším živým organismem na Zemi.

Druhý den ráno pak na cestu k Velkému bariérovému útesu, který je prý mimochodem vidět i z povrchu Měsíce, vyrážejí skutečně všichni. Aby také ne – stodvacetitisícové Cairns s jachtařskou marínou si většina cestovatelů prohlédla už včera, není důvod ve městě zůstávat.

Poznejte další přírodní unikáty:

Město Cairns je považováno za bránu k Velkému bariérovému útesu, lodí je to odtud k prvním útesům asi padesát kilometrů. Navíc právě v této části je prý Velký bariérový útes co do druhové pestrosti vůbec nejbohatší. „Pod vodou se ukrývá asi 340 druhů korálů a pak možná až 14 tisíc dalších rostlin a živočichů,“ vykládá průvodce během plavby. Takovou druhovou pestrost už mají jen hluboké deštné pralesy.

Australané útesu přezdívají „Největší živá věc“ a jednoduše tak shrnují podstatu tohoto místa – větší živý útvar na planetě skutečně nenajdete. Délka útesu, respektive sítě útesů, je zhruba 2250 kilometrů, šířka od dvou do 150 kilometrů. Jen na jeho stáří se odborníci nemohou shodnout – původní odhady hovořily o stáří až 12 miliónů let, novější výzkumy ale tvrdí, že útes nebude starší než 600 tisíc let.

Foto: ESO travel

Klaun očkatý – asi nejslavnější obyvatel Velkého bariérového útesu.

Ať je to jakkoli, útes je Mekkou potápěčů z celého světa. Proto mají cestovatelé po zakotvení na Zeleném ostrově přímo na útesu dlouhé hodiny na to, aby si užili šnorchlování – zhluboka se nadechnout, zlomit se v pase, dvakrát kopnout nohama a kochat se, to je zábava na několik dalších hodin. A ti ostatní se mohou natáhnout na zdejší božskou pláž a odpočívat.

Při cestě zpátky je pak nálada na lodi dosti unavená a ospalá. A snad všichni jdou poprvé během cesty opravdu brzo spát. Aby ne – zítra touto dobou už panorama klidného Cairns vystřídají mrakodrapy Hongkongu a Macaa a australské podnebí pak pulsující atmosféra asijských velkoměst.

Inzertní sdělení: Vydejte se na nejlepší dovolenou svého života!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Vydejte se na unikátní cestu kolem světa, kdy během necelého měsíce poznáte nejslavnější místa planety! Navštívíte Austrálii, Nový Zéland, ale i slavná města Spojených států, včetně Los Angeles a New Yorku.

Ty největší taháky Austrálie v kombinaci s nejkrásnějšími místy Nového Zélandu. Více než dvoutýdenní poznávací zájezd, který vám umožní poznat krásy u protinožců opravdu důkladně.

Navštivte město, které sice není hlavním, ale rozhodně je nejslavnějším městem v Austrálii. Užijte si návštěvu světoznámé Opery, projděte se po mostě Harbour Bridge a opalujte se na místních ikonických plážích!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o bizarních památkách socialismu, o nejlevnějších destinacích pro dovolenou nebo o bermudském trojúhelníku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Už máte vybranou letní dovolenou?
Ano, využil jsem first minute nabídky.
18,1 %
Ne, ale chystám se velmi brzy.
4,2 %
Ne, čekám na last minute nabídky.
9 %
Ne, letos nikam nejedu.
68,7 %
Celkem hlasovalo 166 čtenářů.

Destinace, které už cestovatelé navštívili

Během pětadvacetidenního zájezdu navštíví cestovatelé celkem deset slavných a unikátních destinací. V průměru tak mají na poznání jednoho místa dva a půl dne, což je doba ideálně dlouhá na to, aby nasáli atmosféru, poznali to nejzajímavější, odpočinuli si a pak vyrazili dál, do dalších míst. Před Novým Zélandem a Austrálií tak prozatím navštívili tato místa:

Barbados:

Barbados je jedním z ostrovů v Karibiku, který leží ve stínu svých slavnějších sousedů. Což je na jednu stranu i výhoda. Člověk si tu užije větší klid – ať už při potápění, nebo při popíjení místních výborných rumů. Chcete si užít luxusní karibskou pohodu? Pak se vydejte na Barbados!

Galapágy:

Místo, kde se zastavil čas. Cesta na toto osamělé souostroví je jako cesta do pravěku. Mimochodem Boeing 737 s účastníky cesty kolem světa bylo první velké letadlo ze Starého kontinentu, které na Galapágách přistálo! Místo, kam je těžké se dostat, ale jehož návštěva rozhodně stojí za to!

Kostarika:

Kostarika je nejnavštěvovanější destinací Latinské Ameriky – a to po právu, protože zdejší příroda je unikátním mixem hlubokých pralesů, vulkánů a sopek – v čele s ikonickým Arenalem – hlubokých jezer, horkých pramenů a městeček, které dotvářejí atmosféru celkem přátelské země.

San Francisko:

Americké a zároveň atmosférou neamerické město na západním pobřeží Spojených států. Ikonické tramvaje, které zdolávají místní zvlněné ulice, slavný most Golden Gate, který rudě září do okolí, ale i věznice Alcatraz, ze které bylo téměř nemožné se dostat.

Havaj:

Souostroví ležící v Tichém oceánu patří sice Spojeným státům, atmosféra je tu ale pořádně neamerická. „Aloha!“ přivítají vás na letišti, obdarují květinovým věncem a hned na úvod nakazí pohodovou atmosférou. Místa, která musíte vidět? Honolulu s pláží Waikiki, Pearl Harbor, ostrov Kauai…

Bora Bora:

Místo, které bylo několikrát označeno za nejkrásnější místo planety. Ostrov, který vznikl po výbuchu kráteru před pěti miliony let a který se od té doby pomalu propadá zpátky do moře. Turisté tu nejčastěji bydlí v luxusních vodních bungalovech přímo nad vodní hladinou, nicméně jedna noc tu může vyjít i na statisíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám