Hlavní obsah

Z Prahy odstartovala cesta kolem světa: A začala unikátním prvenstvím i maximální dávkou luxusu

První velké dopravní letadlo z Evropy přistálo na Galapágách! Stalo se tak 30. března 2014 v rámci letošní cesty kolem světa, která probíhá pod hlavičkou české a slovenské cestovní kanceláře. Boeing 737 dosedl na ostrovy v neděli odpoledne a mohl vypustit cestovatele za poznáním unikátní přírody, která na ostrovech je. Dobrodruzi poté první část poutě završili ve vězení. Dostali se totiž i do legendárního Alcatrazu!

Foto: ESO travel

Deset unikátních destinací v pětadvaceti dnech - taková je luxusní cesta kolem světa.

Článek

Pan Fog Julesa Vernea byl, s prominutím, břídil. To, co absolvoval za 80 dnů, na to jich naší skupině stačí 25. Nutno ale podotknout, že se novodobí dobrodruzi nemusí potýkat s nikým, kdo kvůli sázce cestu úmyslně kazí, a k dispozici mají největší vymoženosti moderní dopravy. Díky tomu si mohli užít například západ slunce na Havaji, jeden z nejromantičtějších momentů celého světa. Ale pěkně popořadě.

Proč se Barbados nestal českou kolonií

Cesta odstartovala 28. března, kdy se letadlo odlepilo z ruzyňské startovací plochy. „Ťuk, ťuk, ťuk, ozvalo se krátce po startu z letadla. Naštěstí nešlo o žádnou technickou závadu. To si jen cestovatelé přiťukávali šampaňským na zdárný průběh svého dobrodružství. A nutno podotknout, že v první třetině výpravy možná i díky tomu mají všichni plno nezapomenutelných zážitků a fotek. Valná část z nich už podlehla autocenzuře, protože paměťové karty nemají nekonečnou kapacitu.

Před dvěma lety odstartovala cesta kolem světa na ostrově Svatá Lucie: Unikátní cesta kolem světa za 24 dní začíná: První zastávka - Svatá Lucie 

První fotky pevniny přišly na Barbadosu. Předcházelo jim mírné zmatení času. Hodinky při cestě na západ couvají a couvají, ale co s letním hodinovým časovým posunem? Vůbec nic. Na Barbadosu nic takového nepraktikují, hodinky si posouvají, jen když vyměňují baterku.

Foto: ESO travel

Vedle přírodních skvostů se dají na cestě kolem světa obdivovat i jiné krásy.

A co vlastně dominovalo na fotkách z tohoto ostrovního království? Jednoznačně mořská modř. Bylo jí plno už na zábavné cestě katamaránem na ostrov, ale také později při šnorchlování a plavání s obřími želvami. Co se týká čistoty moře a jeho tyrkysové modři, jsou prý zdejší vody absolutní světovou jedničkou. Vzhledem k telefonní předvolbě země +1 se tomu, že je Barbados jednička, dá věřit.

Ač neradi, museli naši dobrodruzi ostrov opustit a putovat dál. Roku 1625 jej kolonizovali Angličané, když po přistání vyřezali do kmenu nejbližší palmy nápis „Jakub I., král anglický“. Nikdo z našich na stromě nezanechal jméno Miloše Zemana, a tak Barbados zůstává i nadále pod správou britského impéria.

Foto: archiv autora

Vypadá to jako počítačem stvořená krajina za domem hobita Froda Pytlíka, ovšem jde o skutečné golfové hřiště na Barbadosu.

Galapágy dokonce se světovým prvenstvím

Nepovedlo se kolonizovat ani Galapágy, protože vyrývat něco do stromů v prapodivné krajině izolovaných ostrovů zaseknutých na cestě z pravěku do moderních časů, to by byla věčná škoda. Něco se ale povedlo. Ze starého kontinentu až doposud létaly na ostrovy jen menší stroje s omezeným počtem cestujících. V neděli 30. března dosedl Boeing 737 s pasažéry cestovních kanceláří ESO travel a Leonardo na galapážské letiště. Nikdy předtím zde takto velké letadlo z Evropy nepřistálo, ekvádorská vláda si svůj největší přírodní klenot hlídá a pouští do něj jen omezený počet turistů.

O turistických omezeních jsme psali také v tomto článku: Zakázaná místa, kam se turista jen tak nedostane: Myanmar, Severní Korea a Ladákh

Foto: archiv autora

Na souostroví Galapágy se zastavil čas. Výlet sem je tak trochu cestou do pravěku.

Kdo se na ostrovy dostane, může zažít leccos. Od potápění vedle živočišných druhů, které nejsou k vidění nikde jinde na světě, po možnost vychutnat si velmi levné plody moře včetně populárních humrů a langust. Ty tu lze koupit za ceny patřící k nejlevnějším na celém světě. Vedle toho si v chovné stanici pojmenované po objeviteli místních krás Charlesi Darwinovi můžete poslechnout vyprávění o péči o želvy, mimo jiné i o loni zesnulého stoletého George.

Diego, sexuální idol všech želv
Se ženami to není lehké. Některé muže život v „babinci“ může dost otrávit, popřípadě zbavit chuti na pohlavní styk. Přesně to se stalo posledním dvěma samcům galapážské želvy obrovské ve volné přírodě. Tomuto svéráznému živočišnému druhu evoluce přizpůsobila krunýř pro snadnější pohyb hlavou při pojídání lístků z nízkých keřů. Všechno zachránil želvák Diego zapůjčený z kalifornské zoo. „Spustil“ se hned s několika samicemi a zachránil tak ohroženou populaci.

Zaujaly vás zajímavosti Galapág? Přečtěte si o nich více: Vydejte se proti proudu času na Galapágy – ostrovy, kde prehistorie stále žije

Cesta kolem světa pokračuje přes aktivní sopku

Po třech dnech na Galapágách si všichni mysleli, že vrchol cesty právě skončil, ale Kostarika mile překvapila. Vždyť čtvrtinu její rozlohy pokrývají národní parky! To je, jako kdybychom měli národními parky pokrytou Prahu a s ní celý Středočeský a Plzeňský kraj. Ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají. Příští zastávka: Staroměstský prales. Zajímavá představa.

Každopádně v Kostarice je tento sen proměněn ve skutečnost a vévodí mu impozantní a stále činný vulkán Arenal se vždy přítomným obláčkem kouře nad vrcholem, to celé obklopeno hlubokými lesy parku pojmenovaného jednoduše po dominantě kraje – Arenal.

Foto: ESO travel

Zátiší se sopkou jako vymalované.

Vzhůru do víru velkoměsta. A do vězení!

Po týdnu stráveném v panenské přírodě nejkouzelnějších zákoutí Galapág, Barbadosu a Kostariky už nastal nejvyšší čas podívat se do města, a to rovnou do jednoho z těch největších na západním pobřeží USA – do San Francisca. Říká se mu mimo jiné „Paříž západu“ a dobrodruzi z cesty kolem světa za 25 dní poznali proč.

Hodně se totiž vymyká běžnému vzhledu velkých měst Spojených států. Místo rovnoběžných ulic jakoby načrtnutých obrovským pravítkem nacházíme v San Franciscu plno křivolakých, nepravidelně se střetávajících nebo točitých ulic.

Velký podíl na tom, že čtrnácté největší město USA nevypadá tak strojově neosobně jako jiné metropole Spojených států, má extrémně vlnitý povrch.

Cestovatelé tak viděli do kopce šplhat proslulé tramvaje cable car jezdící po městě od roku 1873. Ty dnes fungují už jen na třech linkách spojujících nejzajímavější atrakce –  symbol Ameriky červený most Golden Gate nebo oblast Fisherman’s Wharf plnou voňavých mořských pochoutek.

O předchozí cestě kolem světa si můžete přečíst také zde: Dovolená pro nejnáročnější: Cesta kolem světa luxusním soukromým letadlem

Foto: ESO travel

Zlatá brána na americkou pevninu aneb ikonický most Golden Gate. Při jeho budování se stavbaři rozhodli natáhnout pod mostem síť. Ta zachránila životy 19 dělníků, kteří by se jinak zřítili na zem nebo do moře.

Co by to ale bylo za výlet do San Francisca bez dvou zásadních momentů takových výprav. Jednu z nich představuje pohled z náměstí Alamo. V první řadě se objevují kouzelné viktoriánské štíty koloniálních domů, za nimi pak vystupuje moderní zástavba kalifornského velkoměsta. Za šera, kdy většina budov svítí, to vypadá nejúchvatněji.

Stranou nemohl zůstat ani druhý magnet města, legendární věznice Alcatraz. Na ostrov s káznicí se jede lodí, což samo o sobě působí tajemně. Vnitřek budovy, kde si svůj trest odpykával i proslulý mafián Al Capone, tento dojem jen umocňuje.

Ale teď už je skupina propuštěna z vězení. Nikoliv za dobré chování, ale kvůli zavíracím hodinám. Nyní všichni míří vstříc pohodovým havajským rytmům. Co jim přichystá surfařský ráj a s čím se asi mohou setkat na ostrově Bora Bora v Polynésii? Uvidíme.

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Osm dní plných odpočinku na pláži, výletních plaveb, vodních sportů a chytání bronzu na idylickém ostrově ve východní části karibského pásu. Dopřejte si ten zážitek!

Poznejte ostrovy, které pomohly ke zrodu jedné z nejzásadnějších teorií celého světa. Setkejte se s obřími želvami a dalšími vzácnými živočichy, kteří tu žijí!

Plavání v průzračných vodách Pacifiku, poznávání města San José a pláží Tamarindo. To všechno a mnoho dalšího skýtá divoká Kostarika, domov 26 národních parků.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tajemství Bermudského trojúhelníku, dále o jednom z největších autosalonů světa, ale třeba i o tom, kde byl spatřen yetti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Vyrazili byste na cestu kolem světa za 25 dní?
Rozhodně ano!
87 %
Spíš ano, ale záleželo by na destinacích.
5,6 %
Spíše ne, tento způsob cestování mě neláká.
1,9 %
Rozhodně ne.
5,5 %
Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Jak se cestuje kolem světa za 25 dní?

Tahle cesta kolem světa zavádí její účastníky na území devíti států a dvou autonomních čínských území, Hongkongu a Macaa. Dobrodruzi postupně navštěvují Barbados, ekvádorské Galapágy, Kostariku, USA (San Francisco a Havajské ostrovy), Francouzskou Polynésii a po Tahiti ještě Nový Zéland, Austrálii, Hongkong, Macao a Indii.

V rámci prvního týdne mohli pasažéři dále vidět:

Fisherman’s Wharf

Přístavní oblast, kde se tuleni lenivě vyvalují na molech a jim podobní Američané v provozovnách rychlého občerstvení. Ve Fisherman’s Wharf se ale dá najíst i jinak, k dispozici je spousta podniků s čerstvými produkty z moře v čele s oblíbenými humry. Nachází se zde i celá řada zábavních parků a atrakcí, například muzeum kuriozit a bizarností Ripleyho věřte, nebo ne muzeum. V této sanfranciské pobočce muzejního řetězce se lze setkat například se sušenými lidskými hlavami.

Ostrov Seymour

Soustroví Galapágy tvoří 18 hlavních ostrovů. Mezi ně patří také Severní a Jižní Seymour. Zdejší buš svědčí mnoha vzácným druhům, mezi něž patří třeba leguán galapážský. Daří se tu také fregatkám vznešeným. Ptákům, kteří sice neumí plavat a vzlétnout z rovných ploch, ale zato dokáží báječně krást ryby ulovené jinými ptáky nebo cizí vejce.

Sopka Arenal

Mezi pozemskými sopkami je Arenal pěkný cucák, vždyť neexistuje déle než nějakých 7500 let. Umí se ale pěkně vztekat a do okolních zelených lesů občas pošle dávku lávy. V červenci 1968 se z erupce strachovali obyvatelé El Boria na východ od vulkánu. Erupce ovšem směřovala jen na západ, takže Borio přežilo a na připomínku velkého štěstí přijalo oficiální název La Fortuna.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám