Hlavní obsah

Po stopách tajemných tvorů: Kde byl spatřen yetti a kde třeba čupakabra?

Africký přízrak smrti zvaný Kongamato, čupakabra, která vysává zvířata, ale i olgoj chorchoj nebo slavná Nessie. To je jen krátký výčet dlouhé řady tvorů, u kterých dodnes netušíme, zda jsou jen výplodem lidské fantazie, nebo zda skutečně existují. A právě určitá tajemnost z nich dělá ohromné turistické taháky. Své by o tom mohli vyprávět třeba ve Skotsku. Nebo myslíte, že by místní jezero Loch Ness bylo bez „příšery“ tak slavné?

Foto: ESO travel

Na Zemi je ještě spousta míst, která jsme nestihli prozkoumat.

Článek

Právě „Lochneska“ je jedním z nejslavnějších tajemných tvorů na planetě. Slyšel o ní snad každý. Na druhou stranu ale existují i tvorové, kteří jsou pro nás neznámí. V jiných kulturách jsou ale synonymem děsu a strachu.

Pohled na přízrak Kongamato prý přináší smrt

Domorodci věří, že pohled na tvora, kterému říkají Kongamato, přináší smrt. Do bažin Džiundu, kde prý žije, odmítají chodit a k roli průvodce vědeckých výprav se nenechají přemluvit ani za nic. Strach je silnější než cokoli jiného.

Kongamato je přízrak, který děsí obyvatele na hranicích Angoly, Zambie a Demokratické republiky Kongo. Vypadá prý jako obrovský netopýr s lysým tělem, rozpětím křídel okolo dvou metrů a s hlavou, která prý připomíná lidskou lebku s prázdnými očními důlky, oči má Kongamato hluboce zapadlé. Těžko říct, co z toho je pravda a co výsledek dlouholetého vyprávění z úst zdejších stařešinů.

Ostatně skeptici hovoří o tom, že právě stařešinové stojí za rozšířením tohoto kultu – prý takto odrazují od cesty do nebezpečných močálů. Další teorie pak hovoří o spatřeném a následně špatně identifikovaném velkém čápovi nebo netopýrovi… Nicméně Kongamato byl několikrát spatřen i Evropany.

Foto: Wayne Parrack

Tam, kde se objeví tajemný tvor, vznikne téměř okamžitě svébytný druh turistického průmyslu.

Kdo v Mexiku vysává kozy? Prý čupakabra

Několik hlubokých ranek a kozí tělo bez jediné kapičky krve – to je prý poznávací znamení řádění čupakabry. Poprvé se zmínka o tomto tajemném živočichovi objevila až v roce 1995 v Mexiku. Od té doby čupakabra vysála stovky a stovky zvířat.

Ti, co ji spatřili, se shodují v tom, že měla obrovské tesáky, lysou kůži a děsivě inteligentní veliké oči. Dál už se ale popis velmi často různí – někteří pozorovatelé odpřisáhli, že měla křídla, jiní si byli jistí schopností měnit barvy. Několikrát bylo zvíře podobné čupakabře uloveno – vědci nicméně vždy dospěli k názoru, že jde o psa s kožní chorobou nebo o kojota napadeného parazity.

Co to je kryptid?
Nebojte, nejde o nadávku. Za kryptidy považujeme všechny tvory, o kterých v článku hovoříme. Jde o živočichy, jejichž existence není vědecky doložena, na druhou stranu se ale velmi často objevují v legendách, historických pramenech, ve vyprávění domorodců i v zážitcích cestovatelů a obyčejných lidí. Kryptidem může být zvíře, které je považováno za vyhynulé, zvíře doposud neobjevené, zvíře vědecky neprokázané.

Žabák udělal z Lovelandu turistickou atrakci

Neznalého člověka, který do městečka Loveland v Ohiu zabloudí jen náhodou, obří podobizny žab u vjezdu do města asi překvapí. Ti obeznámení nicméně vědí, že jde o takzvaného Lovelandského žabáka – přízrak, který tu čas od času někdo spatří, přízrak, který z jinak nudného městečka udělal tahák.

Foto: ESO travel

Nekonečná poušť Gobi a v ní? Olgoj chorchoj?

Poprvé se postava o výšce zhruba šestiletého dítěte objevila v roce 1955. Svědci ji popsali jako vzpřímenou zelenou postavu s plovacími blanami na rukou i nohou, nicméně s lidským obličejem. Přidali i doušku o tom, že silně zapáchala. Zpráva byla senzací. Jenže dalších dvacet let se „žabák“ neobjevil. V roce 1972 ho prý zpozoroval místní policista, na „žabáka“ narazil na silnici za městem, pak prý zmizel v noční tmě. Poslední pozorování se datuje do roku 2000.

Loveland z této záhady stále těží – i přesto, že nejsou známa přesná jména pozorovatelů, že chybí jakékoli, byť nekvalitní záznamy, což celou existenci „žabáka“ značně zpochybňuje.

Celebrita Nessie je prý výmyslem hoteliérů
Záhadný tvor z jezera Loch Ness je mezi kryptidy skutečnou celebritou. Jezero bylo několikrát důkladně prozkoumáno (včetně dvouletého pátrání BBC) a nikdy se nic nenašlo. Podle některých proto, že se Nessie ukrývá v podvodní jeskyni, podle skeptiků pak prostě proto, že jde o geniální marketingový tah zdejších hoteliérů. Ti si podle této teorie Lochnesku vymysleli a dodnes její věhlas přiživují, aby vydělali veliké peníze na turistech. Pořádná konspirace, co říkáte?

Nejslavnější červ světa – olgoj chorchoj

Vypadá prý jako obrovská žížala, ale rozhodně není tak neškodný. Spíše naopak – podle místních je setkání s bájným tvorem olgojem chorchojem smrtící. Tento živočich prý dokáže zabít i na vzdálenost šesti metrů – prý buď plive prudký jed, nebo využívá elektrického výboje. Není divu, že se domorodci bojí jméno tohoto bájného červa jen vyslovit.

Foto: Quentar

Takto nějak vypadá Orgoj chorchoj podle popisků těch, co ho údajně viděli.

Vědci jsou nicméně ohledně existence tohoto tvora skeptičtí. V nekonečných píscích pouště Gobi, kde prý žije, po něm pátralo několik velikých expedic (včetně české) a žádná z nich nenašla jedinou stopu. Buď je Gobi příliš velká na to, aby se dala probádat a olgoj chorchoj objevit, nebo jde jen o mocný zastrašovací nástroj šamanů. Co si myslíte vy?

Inzertní sdělení: Pátrejte s cestovní kanceláří ESO travel po tajemných tvorech!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se nejen po stopách bájné čupakabry, ale i za tajemstvím mayských staveb a krvavých tradic. Podíváte se do tajemných mayských měst v džungli, mrknete se i do krásných letovisek na pobřeží Karibiku!

Z čínského Pekingu přes Tibet a Nepál do Indie. Naprosto unikátní cesta přírodou, která bere dech! Navštívíte pekingské památky, Lhasu s palácem Potála i Dillí a Agru se slavným Tádž Mahalem.

Tři státy, osm dní, desítky zajímavých míst, stovky fotek a nekonečno vzpomínek. Vydejte se na expedici do srdce Afriky. Blízkost divokých zvířat, síla Viktoriiných vodopádů, národní parky…

Čtěte dále:

Přečtěte si také o šílených horských drahách, o Brazílii jako o zemi sexu nebo o stavbě, která je vidět z vesmíru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Věříte v existenci Yettiho?
Rozhodně ano
14,9 %
Spíše ano
43,7 %
Spíše ne
25,6 %
Rozhodně ne
15,8 %
Celkem hlasovalo 1564 čtenářů.

Ještě třikrát o tajemných tvorech

Sněžný muž Yetti

Himálajský Yetti jednoznačně patří k nejznámějším tajemným tvorům na naší planetě. Podle některých jde o obřího, asi dva a půl metru vysokého lidoopa. Domorodci v Himálajích o Yettim hovoří už po celá staletí, ale podle nich tento pojem obecně označuje „velké divoké zvíře“.

Vědci tak pochybují o tom, že jde o neznámého tvora, a spíše se přiklánějí k verzi, že lidé, kteří se hlásí ke spatření Yettiho, pozorovali sněžného tibetského medvěda. Ostatně k této teorii se přiklání i slavný horolezec Reinhold Messner, který Yettiho spatřil v roce 1986. Vybaven dlouholetými zkušenostmi z hor tvrdí, že nepozoroval nic zvláštního, jen velkého medvěda.

Spokanská stvůra

Nicméně Yetti se zdá se nevyskytuje jen v Himálajích. Ve Spojených státech má „příbuzného“, kterému Američané říkají Bigfoot. A velmi podobná Bigfootovi byla i takzvaná Spokanská stvůra, která se objevuje na videozáznamu z 24. května 2011. Na videonahrávce turistické výpravy projde v pozadí obrovský lidoop, který se následně ztratí v lese. To, že v lese nebyli sami, ale účastníci výpravy zjistili až doma po opětovném přehrání.

Mnozí mluví o podvrhu, spousta dalších o dalším důkazu existence záhadných tvorů. Obrázek si můžete udělat sami – na Youtube stačí zadat klíčová slova „yetti“ a „spokane“.

Ninkenanka – příbuzná Nessie

Z trochu jiného soudku je Ninkenanka, bájná vodní příšera z řeky Gambie. Zarážející je její obrovská podoba se skotskou „Lochneskou“, taktéž jde o velkého tvora podobného plesiosaurovi, který ale dodnes nebyl hodnověrně vyfocen nebo nafilmován. Místní domorodci ale v jeho existenci bezmezně věří.

Související články

Výběr článků

Načítám