Hlavní obsah

V čínském Kantonu vznikla unikátní stavba: Nefritový kruh v sobě ukrývá i zahrady

Kvadratura kruhu – to je problém, se kterým se prali už myslitelé v renesanci. Milánský architekt Joseph di Pasquale ho prý vyřešil. Postavil totiž v jihočínském Kantonu stavbu, která v sobě snoubí právě kruh se čtverci. A stavba, které se přezdívá „Nefritový kruh“, se téměř okamžitě stala novým symbolem jihočínského města, ve kterém vznikla.

Foto: www.amprogetti.it

Nefritový kruh stojí na břehu Perlové řeky, ve které se odráží.

Článek

Nefritový kruh stojí mimo hlavní centrum města, ale turistům to, zdá se, vůbec nevadí. Vyrážejí sem v hojném počtu, aby se vyfotili před budovou, která má skutečně kruhový tvar s otvorem uprostřed. A jejíchž 138 metrů výšky a 33 pater se odráží ve vodách Perlové řeky, u které stojí.

Italský architekt se při tvorbě stavby prý nechal inspirovat dvojitými nefritovými disky, které byly symbolem starověké čínské dynastie. A zároveň se prý pokusil do návrhu napasovat i odkazy na italskou renesanci. Mimoto pracoval i s čínskou symbolikou čísel a s učením feng shui.

Osmička jako symbol úspěchu a štěstí

Výsledkem je tak zlatavá stavba, která rozhodně nezapadá do stereotypu klasických kancelářských budov. Naopak. Společně s odrazem ve vodách Perlové řeky vytváří číslici osm, která je pro Číňany symbolem úspěchu a štěstí (ostatně vzpomeňte, kdy přesně byla zahájena olympiáda v Pekingu, bylo to 8.8.2008 v 8:08 místního času). A podobnou symboliku má i samotný nefritový disk. Po obvodu stavby jsou potom čtverce – zřejmý odkaz na známý „problém“ kvadratury kruhu.

Foto: www.amprogetti.it

Stavba v sobě snoubí prvky čínské historie i odkazy na italskou renesanci.

Televizní věž – dnes už bývalý symbol
Televizní věž byla symbolem Kantonu od roku 2010, kdy byla dokončena, do konce roku 2013. To ji vystřídala právě kruhová stavba. Ani televizní věž nepřehlédnete – má totiž na výšku téměř 610 metrů a v noci barevně září. Rychlovýtah vás tady vyveze do výšky 433 metrů na vyhlídkovou plošinu za devadesát vteřin. A povečeřet tady můžete i v luxusní restauraci více než 400 metrů nad zemí. Pokud není ošklivé počasí, pak je výhled dech beroucí.

Stavba Nefritového kruhu byla dokončena 16. prosince 2013 a na další týdny jsou v plánu poslední úpravy v interiérech. Pak budova začne sloužit svému účelu. Stane se z ní veliké administrativní centrum, ve kterém bude sídlit společnost Hongdaxingye Group, která se specializuje na obchod s plasty.

Od kanceláří po sedmihvězdičkový hotel

Drtivou většinu budovy tak zaplní kancelářské a jednací prostory. Kromě nich se ale v budově počítá i s velmi luxusním (prý dokonce sedmihvězdičkovým) hotelem, luxusní restaurací, obchodním centrem nebo s terasovitými zahradami, které budou umístěné těsně pod vrcholem budovy. A v nejvyšším patře pak prý bude mít kancelář ředitel firmy.

Foto: www.amprogetti.it

Skrze otvor prý mohou Číňané nahlížet do lepší budoucnosti.

Stavba se má stát prvním krokem k tomu, aby se Kanton stal hlavním střediskem světového obchodu. Ostatně už teď se tu pořádají ohromné veletrhy, na které se sjíždějí obchodníci z celého světa. A plány čínské vlády jdou ještě dál. Do roku 2025 se má z Kantonu a jeho okolí stát megalopole se sto milióny obyvatel.

Padesátimilionová megapole… už za pár let
Kanton roste ohromným tempem. Město, které mělo ještě před několika málo lety asi deset miliónů obyvatel, prý v roce 2012 překročilo (pokud počítáme celou aglomeraci) dvacetimiliónovou hranici. A plány jsou ještě smělejší – v dalších letech má prý pojmout devět měst v okolí a v roce 2017 se dostat na hranici padesáti miliónů obyvatel. Rok 2025 je pak rokem, kdy se Kanton přehoupne podle plánů přes 100 miliónů lidí v celé megapoli.

Kanton je nicméně už teď velikým centrem – minimálně pro celou jižní Čínu. Zároveň je významným přístavem. Po Perlové řece připlouvají den co den až do samotného centra města stovky, možná tisíce nejrůznějších plavidel. Od těch nákladních až po výletní čluny.

Foto: ESO travel

Jeden mrakodrap vedle druhého, to je Hongkong.

Kanton expanduje i pod zemí

Kanton ohromným způsobem expanduje. A důkazem je i zdejší metro, které vzniklo teprve v roce 1997, aby ulehčilo povrchové dopravě (mimochodem, v Kantonu na ulicích nepotkáte motorky a skútry, místní vláda je zakázala, aby předešla nekonečným dopravním zácpám), dnes má délku okolo dvou set padesáti kilometrů a devět linek. A do pár let se délka tratí zdvojnásobí a počet linek se vyšplhá na patnáct. Tím se metro v Kantonu zařadí mezi největší sítě na světě.

V Kantonu najdete jen minimum historických památek. Zajít tu můžete do buddhistického chrámu Hualinsi ze šestého století, nebo do mešity Huaishengsi, kterou prý nechal postavit strýc Mohameda. Nicméně prohlídku těchto míst zvládnete za pár hodin.

To, co sem turisty láká, je zvláštní atmosféra místa, kde se mísí západní způsob života a čínský komunismus. A od prosince 2013 také stavba Nefritový kruh…

Inzertní sdělení: Vydejte se na poznávací zájezd do Číny!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do Číny:

Vydejte se s námi na týdenní zájezd do Číny a poznejte ty největší symboly této země. Peking se Zakázaným městem, Letním palácem a dalšími atrakcemi, ale i Velká čínská zeď. Itinerář cesty zde!

Poznáte jinou Čínu. Navštívíte osady horských kmenů, pagody, největší tibetský klášter, kamenný les a objevíte tajemství čaje Pu’er. Čtrnáct nocí uprostřed úplně jiného světa.

Z hektického Pekingu přes romantické Suzhou na výpravnou čtyřdenní plavbu po Dlouhé řece zakončenou návštěvou známých rýžových teras a scénického Guilinu. Poznejte Čínu z jiné perspektivy.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o pouštním Manhattanu, o unikátní železnici v Kanadě nebo o Kambodži jako o netradiční destinaci pro dovolenou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

S kým jezdíte nejčastěji na dovolenou?
S českou cestovní kanceláří.
27 %
S německou cestovní kanceláří.
5,1 %
S jinou zahraniční cestovní kanceláří.
1,5 %
Dovolenou si zařizuji sám/sama.
66,4 %
Celkem hlasovalo 137 čtenářů.

Kantonská kuchyně

Čínská kuchyně má – ač se to při pohledu na unifikovaná menu čínských restaurací v Česku nezdá – mnoho podob. Uvádí se, že v Číně funguje osm velkých kuchyní, které se od sebe často velmi liší.

Jednou z nich je i kantonská kuchyně, kuchyně, která je typická pro jih země. Pro přípravu kantonských jídel jsou typické čerstvé, syrové a často i živé suroviny. Kantonská kuchyně ve velkém využívá zeleninu, ovoce a také kuřecí maso. Tepelná úprava je obvykle krátká a lehká. Nepřehání se to ani s kořením. Kantonská kuchyně totiž klade důraz na původní a originální chuť surovin.

Kromě toho je pro kantonskou kuchyni typická i sladkokyselá chuť a využívání mořských plodů. A protože právě z Kantonu a jeho okolí je velká část Číňanů, kteří vycestovali do světa, můžete se s ní setkat v čínských restauracích po celém světě. Vždyť třeba i oblíbené jarní závitky prý mají původ tady.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám