Hlavní obsah

Opalování v divočině: Jaká je plážová dovolená v Keni? Překvapivě luxusní

Magická země na pobřeží Indického oceánu, která v posledních letech dokazuje, že jejím bohatstvím nejsou jen nádherné národní parky, ale i pláže a na nich vyrůstající luxusní resorty. Keňa. Ta hlavní sezóna se tam rozjíždí pokaždé, když v Česku zaklepe na dveře ta pravá zima.

Článek

Savany, lesy, hory i jezera. A k tomu průzračná voda Indického oceánu a korálový útes, který se táhne jen kousek od pobřeží. Díky němu člověk zjistí, že ne všechno bohatství Keni najde na pevnině. I když proslulé keňské safari má také něco do sebe!

Sever...

K severní části keňského pobřeží by se měli vydat hlavně milovníci přírodních úkazů. Blízkost korálového útesu a střídání odlivu s přílivem tu každých šest hodin dělají divy. Při odlivu totiž voda ustoupí až k útesu a odkryje tak jinak nedostupné dno. Při procházce po něm pak nakouknete do podmořského života, který se odehrává v prohlubních zatopených vodou.

Mořská voda a africké slunce se nejpříjemněji vychutnávají při relaxu na plážích. Nejlepší z nich jsou v letoviscích Bamburi nebo Kikambala. Zatímco si hosté v Bamburi užívají hlavně blízkost druhého největšího města Keni Mombasy, Kikambalu vyhledávají hlavně příznivci golfu. Rodiny s dětmi pak nejčastěji vyrážejí k městu Malindi, kde není noční život tak bouřlivý a v blízkosti je národní park Malidni Marine.

... a jih!

Oproti divočejšímu severu je jih spíše poklidným centrem klasických dovolených. Pláže s jemným bílým pískem a lepší možnosti pro koupání většině návštěvníků bohatě stačí. Nejkrásnější pláží jižní části pobřeží je Diani. Hotely kolem něj jsou sice dražší, zato luxusněji vybavené.

Korálový útes, který lemuje keňské pobřeží, je příhodnější prozkoumat právě na jihu. Lepší jsou tady podmínky i pro další vodní sporty jako windsurfing a ve větší míře než na severu jsou tu k dispozici potápěčská centra a školy.

Led a sníh na rovníku!
Když v hlavním městě Nairobi zvednete hlavu a zadíváte se k severu, uvidíte 130 kilometrů vzdálenou Mount Kenya. Přestože leží téměř na rovníku, zdobí její vrchol sníh a led. Díky vysoké kvalitě výstupových cest je také častým turistickým cílem.

Ze seznamu UNESCO

Pokud si myslíte, že bohatství Keni spočívá pouze v přírodě, chyba lávky. Na seznamu UNESCO je totiž kromě jezera Turkana a nejvyšší hory Mount Kenya zapsáno ještě staré město Lamu a posvátné lesy Mijikenda Kaya.

Lamu je nejstarší svazijské město na jihovýchodě Afriky a příští rok oslaví deset let na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Lesy Mijikenda Kaya skrývají opevněné vesnice kmene Mijikenda.

Příběh o věrném přátelství hrocha a želvy
V roce 2004 došlo v Indickém oceánu k zemětřesení, které si vyžádalo mnoho obětí i ze zvířecí říše. Mládě hrocha Owen při něm přišlo o své rodiče a ujali se ho v Hallerově parku v Keni, kde mu vyčlenili výběh s rybníčkem a 130 let starou želvou Mzee (ve svahilštině to znamená Starý moudrý muž). Než se Mzee nadál, stal se hroším opatrovníkem a jejich přátelství poutalo zájem médií až do roku 2007, kdy musel Mzee výběh opustit.

Z pláže na safari

Keňská příroda je výstavní skříní celé Afriky. Nejlépe do ní nahlédnete na výletě v jednom z keňských národních parků. Při plánování je ale třeba myslet na to, že jeden den nestačí. Nocovat v divočině „pod širákem“ je mírně řečeno nesmysl, a proto je v každém parku minimálně jeden kemp.

Pokud si při tom slově představíte skupinku stanů, kde vám na nohy táhne a jedna sprcha připadá na deset návštěvníků, můžete se s klidem spolehnout, že kempy v Keni jsou na jiné úrovni. Luxusní stany nebo chaty vybavené sprchou a restaurace konkurující městským standardům jsou tu samozřejmostí.

A vybírat lze i ve způsobu, jakým safari procestujete. Záleží na každém, jestli dá přednost výhledu z otevřeného terénního vozu nebo letadla. Pokud vás tedy láká strávit krásné chvíle odpočinku na krásných plážích a k tomu zažít i trochu dobrodružství v přírodě, kdy lze neopakovatelným způsobem okusit ryzí Afriku, je Keňa a safari skvělou volbou. A pokud ani to nebude stačit, dá se na několik dnů zaletět i na blízký ostrov Zanzibar.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Keni

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Keni:

Vydejte se do Keni na přelomu roku za opravdu skvělou cenu! Ceny pobytových zájezdů padají o více než deset tisíc! Mrkněte na naši last minute nabídku!

Vydejte se do Keni, do nejkrásnějších národních parků planety! Na vlastní oči a z bezprostřední blízkosti uvidíme divoká zvířata. V našich zájezdech se navíc dobrodružství snoubí s cestovatelským komfortem!

Nový rok na božském Zanzibaru? Proč ne! Užijte si komfort místních resortů a voňavou romantiku. V last minute nabídce jsou tyto zájezdy za bezkonkurenční ceny!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o místě, kde se rekreuje mafie, o plážích jako z katalogu nebo o nejslavnějším mrakodrapu světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

 Autor: Petra Novotná & Tomáš Cikán

Anketa

Co je pro vás v Keni největším lákadlem?
Unikátní příroda a safari
79,7 %
Možnost slunit se na afrických plážích
6,8 %
Potápění v okolí útesu
4,9 %
Místní od té naší naprosto odlišná kultura
8,6 %
Celkem hlasovalo 651 čtenářů.

Praktické informace

Podmínky vstupu

Vízum pro vstup do Keni lze získat buď na keňském velvyslanectví v Haagu nebo na velvyslanectví Velké Británie v Praze. V zájmu podpory cestovního ruchu byly v červnu loňského roku sníženy poplatky za víza o 50 procent. Jednorázové vstupní vízum teď stojí 25 dolarů nebo 20 eur a lze ho vyřídit i po příletu. Poplatek se nemusí platit za děti do 16 let.

Let

Evropské letecké společnosti nejčastěji využívají mezinárodní letiště v hlavním městě Nairobi nebo mezinárodní letiště v Mombase. Protože se Keňa stala oblíbenou destinací, létají sem často i charterové lety.

V Keni se jezdí vlevo a kvůli špatnému stavu silnic by měl za volant sednout jen zkušený řidič. Nejkvalitnější a nejspolehlivější autopůjčovny bývají na letištích.

Očkování

Keňské úřady sice po cestujících z Evropy nevyžadují mezinárodní očkovací průkaz, ale hrozbu žluté zimnice a malárie nelze brát na lehkou váhu. Před odjezdem vám nejlépe poradí na hygienicko-epidemiologické stanici.

K ošetření pacienta vyžadují v Keni pojištění u renomované pojišťovny a to i v akutních případech.

Další informace

Platnou měnou je keňský šilink, za jeden americký dolar jich dostanete přibližně sedmdesát.

Po příletu do Keni si posuňte čas o dvě hodiny dopředu.

Úředním jazykem je svahilština a angličtina, v hotelech se někdy domluvíte i německy.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám