Hlavní obsah

Město duchů Goldfield: Jak vypadá mrtvé město, kde žil nejslavnější pistolník všech dob?

Wyatt Earp, střelec s nebezpečně rychlou rukou, odložil své kolty zavěšené proklatě nízko a spolu s bratrem se vydal do slavného Goldfieldu, aby tam hledal zlato. Stal se svědkem nejslavnější éry města, ale už nezažil dobu, kdy se z něj stalo strašidelné opuštěné místo ve státě, kde na sebe nyní pozornost strhává Las Vegas s kasiny a výletními buldozery.

Foto: Craig Mirkin (Flickr)

Svůj vzestup i pád prodělal Goldfield v první polovině dvacátého století. Podle toho vypadají i němí svědkové jeho pohnuté historie.

Článek

Pokud byste hledali na západním pobřeží Ameriky historické město Goldfield, nebudete to mít lehké. V této oblasti poměrně blízko sebe najdete hned dvě „města duchů“ zvaná Goldfield. Jedno se nachází ve státě Arizona, druhé o něco severněji v Nevadě. My se budeme zabývat tím slavnějším nevadským.

Telenovelové jméno okresu Esmeralda napovídá, že mexická hranice není zase tak daleko – asi tak dva dny v sedle středně zdatného koně. Tenhle příměr nepoužíváme náhodou, neboť město vzkvétalo především v době, kdy auto ještě nebylo úplně běžným dopravním prostředkem.

Foto: Sydney Poore a Russel Poore (Wikimedia Commons)

Když počet obyvatel a s tím i přestupků začal růst geometrickou řadou, nechali úředníci postavit majestátní budovu soudu.

Historie zlaté éry Goldfieldu se začala psát roku 1902. Tehdy se v oblasti poprvé objevily zlaté hroudy. Celkem se jich až do roku 1940 vytěžilo za 86 miliónů dolarů. Potom… ale nepředbíhejme. Pojďme si projít vzestup a pád Goldfieldu pěkně popořadě.

Zlatá éra města Goldfield: Drsní hoši přijíždějí

Jakmile v prvních letech dvacátého století začala zlatá goldfieldská horečka, přilákalo město různé dobrodruhy, ale i opravdové celebrity Divokého západu. Nějaký čas tu totiž bydleli nejslavnější americký pistolník Wyatt Earp a jeho bratr Virgil. Oba se proslavili především slavnou krvavou přestřelkou u O.K. Corralu ve městě Tombstone. Virgil v Goldfieldu nakonec i zemřel.

Zatímco Virgil se ve městě věnoval především policejní úředničině, Wyatt hlavně hledal zlato. Mohl si to dovolit. Většina zlatokopů se potýkala s krádežemi závistivých kolegů, vyhlášeného pistolníka s výškou 180 centimetrů (muži tehdy běžně měřili kolem 168 centimetrů) si však nikdo okrást nedovolil.

Zpočátku ale málokdo měl důvod brát majetek sousedovi, drahých kovů bylo všude dost, jen roku 1906 se vytěžilo zlato za 11 miliónu dolarů. Byl to vůbec nejplodnější rok dolů a z donedávna ospalé osady se stalo moderní město s 30 tisíci občany.

O americkém státě Nevada se dočtete také zde:

Foto: ESO travel

Socha svobody, Empire State Building, ale i Sfinga nebo Eiffelova věž,v Las Vegas najdeme strapy snad všech slavných světových památek.

Éra úpadku města Goldfield: Lidé odcházejí, supi přilétají

Maminka vaří jídlo, děti si hrají a čekají, až se tatínek vrátí z práce a přinese nové hračky, koupené za peníze vydělané v dolech. Tahle zlatá idylka začala dostávat trhliny už pár let po začátku těžby. Roku 1912 vydaly doly třpytivé kameny v hodnotě „pouhých“ 5 miliónů dolarů a zkušení zlatokopové pochopili, že zlatým časům ve městě Goldfield odzvonilo.

Lidé postupně opouštěli Goldfield, doly se zavřely, až tu nakonec podle údajů z roku 2010 zbylo 268 obyvatel, tedy méně, než je v okolí divokých zvířat. Ve městě vystavěném pro třicet tisícovek lidí se starousedlíci bez potíží ztratí, takže je nevadský zapadákov právem nazýván městem duchů.

Pohnutým osudem, zlatokopeckou minulostí a stopami bratrů Earpových ale dnes láká návštěvníky, kteří chtějí vidět, jak vypadá kdysi jedna z nejslavnějších obcí západní části Spojených států. Bohužel se ale nemohou ubytovat v Goldfield Hotelu, ten totiž od konce druhé světové války nepřijímá hosty. Procházejí se po něm jen filmaři, například v hororu Ghosts of Goldfield, sci-fi Cherry 2000 s Melanií Griffithovou nebo v komedii Desert Blue režiséra Morgana J. Freemana.

Foto: ESO travel

Vrchní patra Caesar's Palace, jednoho z největších hotelů Las Vegas. Kolem něj kdysi projížděly i vozy formule 1.

V Las Vegas můžeme potkat výletní buldozery a podzemní bezdomovce

Kde vlastně Goldfield leží? V okrese Esmeralda, to již víme, konkrétně ale u silnice Route 95 přibližně 390 kilometrů jihovýchodně od Carson City, hlavního města státu Nevada. Sedmý nejrozlehlejší stát Spojených států proslul především jako centrum světového hazardu.

O hříšném Las Vegas, které představuje ideální základní tábor pro návštěvu Goldfieldu, už bylo napsáno mnoho. Všichni dobře víme o mnoha úchvatných hotelech a kasinech v jeho ulicích, tak si nyní posviťme na pár informací, které se zase tak často v souvislosti s městem hazardních her a jiných neřestí neuvádějí:

Šílenosti v Las Vegas

  • I z buldozeru se dá udělat turistická atrakce. V Las Vegas ho můžete zkusit řídit nebo se vydat na vyhlídkovou jízdu v jeho lžíci.
  • Ve městě nepotkáte moc bezdomovců, ačkoliv kasina spoustu lidí připravila o všechno. Jak je to možné? V tunelovém systému pod městem totiž radní umožnili bezdomovcům bydlet. Dobrá inspirace pro případ, že se Praha nedohodne se stavební firmou na dokončení komplexu Blanka.
  • Město je podle kosmonautů jeden z nejzářivějších, možná úplně nejzářivější světelný bod na celém světě.
  • Stavba hotelu Harmon spolkla více než osm miliard dolarů a dříve, než dveřmi prošel první host, bude také zbourána (demolice bude stát dalších třicet miliónů). Vedoucí projektu totiž zfalšovali různá povolení a není jisté, že je budova schopna čelit složitějším přírodním náporům jako například v západní Americe častým zemětřesením.

Dále se o největším městě Nevady dá napsat, že v tamních kasinech nemají hodiny. Lidé by tam totiž měli na vše zapomenout a jen utrácet. 

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z aktuální nabídky zájezdů:

Las Vegas je městem obrovských hotelů, jejichž večerní program obstarávají špičkoví světoví umělci, akrobati nebo sportovci. Hra v luxusním kasinu je třešničkou na dortu.

Romantická dovolená na jedné z perel Karibiku. Najdete zde překrásné písčité pláže, blankytně modré teplé moře a příjemné tropické podnebí s nádhernou přírodou.

Thajsko – pohádková destinace s plážemi proslavenými hollywoodskými filmovými trháky a možností projet se třeba na slonovi. Využijte nejlepšího počasí v roce pro návštěvu této země!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o mrakodrapu, který vydržel i náraz letadla, dále také o místě, kde se jedí jačí oči nebo například o nejkrásnějších plážích světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Co byste nejraději dělali v Las Vegas?
Hráli, od toho je Vegas!
25,6 %
Chodili na vystoupení špičkových umělců.
9,3 %
Měli svatbu.
3,5 %
Obdivovali architekturu.
36 %
Něco jiného.
25,6 %
Celkem hlasovalo 86 čtenářů.

Města duchů

Tohle označení se používá pro místa, která kdysi vzkvétala, nicméně postupem času je lidé z nějakého důvodu zcela opustili. Pojďme se podívat na několik z nich.

Centralia – předobraz hororového Silent Hill

Jestliže jste někdy viděli horor Silent Hill, tak vězte, že hororové hornické městečko skutečně existuje. Jde o miniaturní tečku na mapě zvanou Centralia a najdeme ji Spojených státech. Od roku 1984 je oficiálně vystěhované, ačkoliv zde pár posledních pamětníků i přes zákaz stále žije.

Zkáza Centralie začala v květnu 1962, kdy místní hasiči likvidovali skládku. Rozhodli se ji vypálit, nicméně oheň se rozšířil do uhelných dolů pod městem a nedal se uhasit. Na začátku 80. let 20. století se situace vyhrotila natolik, že bylo rozhodnuto o vyvlastnění a vystěhování všech obyvatel – stalo se tak v roce 1984 a od té doby je Centralia oficiálně zapovězenou zónou.

Hašima – opuštěný ostrov v Japonsku

Tady nejde jen o město, ale rovnou o celý ostrov. Oficiální zdroje uvádějí, že podle posledního sčítání lidu v Japonsku obývalo Hašimu 0 lidí (tady měl sčítací komisař dost snadnou práci). Kdysi představovalo vzkvétající místo s bohatými ložisky uhlí. Na území o rozloze středně velkého rybníku se dokázalo vměstnat více než pět tisíc lidí, což z Hašimy učinilo ostrov s nejvyšší hustotou zalidnění na světě.

V polovině sedmdesátých let se ale společnost provozující uhelné doly rozhodla ukončit těžbu, a tak rázem nebylo na ostrově co dělat. Všichni lidé se odstěhovali a zbylo po nich pouze gigantické betonové sídliště.

Další informace v článku Ostrov duchů Hašima: Na sídlišti z betonu už 40 let nikdo nežije

Kalifornské město zlatokopů Bodie

Po dvou uhelných městech tu máme opět jedno zlaté, ale ani zlaté valouny nedokázaly udržet obyvatele v Bodie na západě USA. Ono vlastně nezbylo nic, co by v městečku v pohoří Sierra Nevada mohlo obyvatele udržet. Zásoby žlutého kovu totiž zlatokopové ve třicátých letech dvacátého století vytěžili.

Bodie vzniklo na konci 60. let 19. století v místech, kde se objevilo zlato, v roce 1876, po objevení obrovského ložiska došlo k obrovskému rozmachu a rozvoji města. V době absolutního vrcholu v něm žilo na osm tisíc obyvatel. Někdy se mu přezdívá „mrtvé město zlata a hříchu”. Jde pravděpodobně o nejznámější městečku duchů ve Spojených státech a zároveň o dokonalou připomínku zlaté horečky.

Bodie vzniklo na konci 60. let 19. století v místech, kde se objevilo zlato, v roce 1876, po objevení obrovského ložiska došlo k obrovskému rozmachu a rozvoji města. V době absolutního vrcholu v něm žilo na osm tisíc obyvatel. Někdy se mu přezdívá „mrtvé město zlata a hříchu”. Jde pravděpodobně o nejznámější městečku duchů ve Spojených státech a zároveň o dokonalou připomínku zlaté horečky.Více si o něm můžete přečíst v tomto článku:

Mrtvé město zlata a hříchu – to je Bodie, nejznámější město duchů ve Státech

Související články

Výběr článků

Načítám