Hlavní obsah

Po stopách Čingischána: Snězte jačí oči a poznejte jezero pohřbívající kamióny

Sníst jačí oči, stát před dinosaurem nebo vidět jezero, do jehož vod se potopily desítky kamiónů? V Mongolsku žádný problém. Tahle země nabízí spoustu rozmanitých zážitků, takže pokud se po ní vydáme jako kočovníci za dob legendárního panovníka Čingischána, poznáme leccos pro nás neobvyklého. Třeba nebeský klid rozlehlých stepí.

Foto: ESO travel

"Je tady hezky, ale zima," řekl by si asi praotec Čech, kdyby takto stanul na mongolské hoře.

Článek

Mongolsko může jedincům s dobrou fantazií nebo třemi promile alkoholu v krvi připadat tak trochu jako mísa plná slaných chipsů. Turisticky zajímavá jsou především místa kousek pod horním okrajem mísy. Tam také zahájíme naši pouť Mongolskem po stopách kočovníků.

Začneme v Ulánbátaru. Může se jevit podivné započít cestu uprostřed země, ovšem pokud vykonáváme kočovný okruh Mongolskem dnes, nejedeme do země v duchu tradic na koni, ale spíše přiletíme letadlem, takže přistáváme na mezinárodním letišti v hlavním městě. To, ačkoliv se nachází ve vyšších polohách, není tak exotické jako například vysokohorské přistávací dráhy v Nepálu. Jde o vcelku obyčejné letiště se vzhledem nákupního centra.

Foto: archiv autora

I přes všechen technický pokrok je na mnoha místech Mongolska jedním z nejspolehlivějších dopravních prostředků kůň.

První kontakt s Mongolskem obstarají fotbalové dresy a dinosauři

Nákupovat je tam pochopitelně možné jako na kterémkoliv jiném letišti, dokonce se tam dá pořídit dres mongolského fotbalového národního mužstva. Ano, dokonce i tato země hraje fotbal, byť ne příliš úspěšně. Z kvalifikace na mistrovství světa 2014 se poroučela hned v prvním kole asijské kvalifikace po prohře s Barmou (či Myanmarskou republikou, chcete-li).

Poslední významné vítězství národního týmu je už trochu vousaté, ovšem ne tolik jako některé historické památky, například buddhistické kláštery Gandan či Migdžid Čengrezig. Závan ještě mnohem starších dob poznáváme v přírodovědeckém muzeu v Ulánbátaru.

Ono muzeum totiž ukrývá pozůstatky dinosaurů. Mongolsko patří k nejbohatším nalezištím dávno vyhynulých živočichů a objevy vědců se dají spatřit především v Muzeu mongolské přírodní historie. Ti, kteří se po zhlédnutí filmu Jurský park budili strachy ještě dva týdny ze spaní, by sem asi chodit neměli. V expozici se totiž nachází hrozivě vypadající kompletní kostra Tarbosaura, blízkého příbuzného masožravého Tyranosaura. Ale žádný strach, tenhle obr už milióny let nikomu neublížil.

Přečtěte si také o Dinosauřím lomu na jihu USA: Jihozápad USA: Země kaňonů a famózních národních parků

Foto: ESO travel

Kulečník v Mongolsku: Kdo prohraje, ten dnes vymetá písek z jurty.

Písek útočí

Poněkud mírumilovněji působí hnízdo plné vajec Protoceratopse. Ta se našla, podobně jako většina dalších exponátů, v poušti Gobi a jejím okolí. Do té se dostaneme, pokud při pouti z Ulánbátaru na západ uhneme u Bayangobi na jih. Můžeme tam pozorovat majestátní dvouhrbé velbloudy, kteří mají čím dál větší prostor k putování. Gobi se totiž neustále rozšiřuje, a to především na jih k hranicím s Čínou.

Jižnímu sousedu Mongolska nové písečné plochy značně ohrožují zemědělství, a tak se Čína rozhodla vybudovat Velkou zelenou čínskou zeď, soustavu nově vysázených lesů, které mají stabilizovat složení půdy a zpomalit rozšiřování pouště.

Foto: ESO travel

Velbloudi nepatří k typickým mongolským zvířatům, podařilo se je tu ale domestikovat.

Obdivujete krásné oči? Snězte pár jačích!

Ale zpět do Mongolska. Z Bayangobi se nyní vydáváme dále na západ do města Kharakorum, středobodu známé Čingischánovy říše. Odsud mongolští panovníci podnikali slavné výboje. Jako upomínka na tyto doby zůstal v Kharakorumu klášter Erdene Dzú, vůbec nejstarší buddhistická svatyně Mongolska.

Starobylé město obklopují širé pláně přímo vybízející k pěším výletům za poznáním mongolských stepí. Pokud při nich cestovatel navštíví jurtu domorodců, může být pohoštěn velmi jednoduchým a osobitým mongolským jídlem. Velké dilema nastává, když místní nabídnou Evropanům delikatesu v podobě jačích očí. Přijmout tuto poctu doporučujeme jen silným osobnostem se silným žaludkem.

Na jedenáct dnů do hor a divočiny

Blížíme se ke konci cesty. U pohoří Tarvagatajn Nuuru se otočíme na sever, abychom dojeli ke Khövsgöl Nuur, jedné z perel mongolské přírody. Jedná se o jezero obklopené vysokými horami, i když vysokými horami je vlastně v této zemi obklopené skoro vše. Průměrná nadmořská výška státu totiž činí 1500 metrů nad mořem. Mongolové se v těchto těžkých podmínkách musejí rvát se životem, možná proto mezi jejich nejúspěšnější sporty patří zápas a judo.

Kapitán opouští kamión jako poslední
Lidmi jen málo porušené přírody v oblasti Khövsgöl Nuur si mongolská vláda váží, a tak kvůli olejovým skvrnám zakázala přejezd ledu tamního jezera. Ačkoliv bývá ledová pokrývka vodní plochy v zimě extrémně silná a přes její povrch si zkracují cestu kamióny, čas od času se led pod náporem těžkých strojů prolomí. Odhaduje se, že do jezera se už potopilo 30–40 vozů.
Foto: Zoharby (Wikimedia Commons)

Jezerní oblast Khövsgöl Nuur je větší než americký Yellowstoneský národní park.

Většina novodobých kočovníků s fotoaparáty se pak od jezera na své cestě na západ kousek vrátí do Mörönu, odkud se dá odletět zpět na start cesty do Ulánbátaru. A pak už zase zpět domů do smogu, ruchu a spěchu.

Kdo by si chtěl od těchto „výdobytků“ moderní civilizace na chvilku odpočinout, pro toho by cesta po Mongolsku mohla mít očistný účinek. Popsaná trasa se dá absolvovat asi za deset až jedenáct dnů včetně letů.

Mongolsko patří mezi posledních pár kousků relativně nedotčené přírody na Zemi: Poslední ráje na zemi: Krásných míst, která si lze užívat o samotě, je stále míň

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do Asie:

Hory, stepi, hlavní město Ulánbátar i odlehlé pustiny, to všechno a ještě život kočovníků nebo tradiční bydlení v jurtách uvidíte za jeden a půl týdne v Mongolsku.

Poznejte Velkou čínskou zeď, krajinu jejích budovatelů se Zakázaným městem v Pekingu, ale i zemi nájezdníků, kvůli nimž zeď vznikla – Mongolsko.

Ve Vietnamu už dávno panuje mír, jediná válka je o letenky. Získejte je pro sebe a poznejte deltu Mekongu nebo Hanoj s Ho Či Minovým mauzoleem.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejkrásnějších plážích, které jsou podle UNESCO v Dominikánské republice, o thajských národních parcích, či o rodišti zpěváka Freddieho Mercuryho. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Co by vás v Mongolsku zajímalo nejvíce?
Příroda
27,9 %
Historie a kostry dinosaurů
2,8 %
Život prostých Mongolů v jurtách
5,2 %
Všechno
64,1 %
Celkem hlasovalo 458 čtenářů.

Mongolsko

Hlavní měst: Ulánbátar.

Počet obyvatel: 2,6 milionu.

Rozloha: 1,5 milionu km², 18. Největší země světa (skoro dvacetkrát větší než Česká republika).

Měna: Tugrik, za jedno Euro jich dostanete hodně přes dva tisíce.

Nezávislost: Od roku 1921, kdy se oddělilo od Číny.

Politická situace: Více než dvacet tisíc Mongolů vystudovalo v bývalém Československu a také revoluce v roce 1990 vypadala téměř stejně jako o rok dříve ta naše Sametová. Vše se událo poměrně rychle a hladce, takže komunisté se museli vzdát role ústřední strany.

Dnes se v čele vlád střídají dvě uskupení – Mongolská lidová strana, která shromažďuje levicově smýšlející politiky a pravicová Demokratická strana.

Vízový styk s Českou republikou: Naše země nemá s Mongolskem bezvízový styk, délka trvání víz je nastavena standardně na 30 dnů, pro delší pobyt je třeba zvláštní dokument, jehož vyřízení je časově náročnější.

Více o Mongolsku na stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Související články

Výběr článků

Načítám