Hlavní obsah

Jak vypadají pláže v Dominikánské republice? Jako kýč z katalogu. Podívejte!

Největším bohatstvím Dominikánské republiky jsou její pláže. Tím spíš, že jsou podle UNESCO těmi vůbec nejkrásnějšími na světě. I díky tomu se pravidelně objevují v reklamách – tu na známou značku rumu, jindy zase na kokosovou tyčinku. Turisty sem ale spíš než reklamy táhne „katalogový kýč“ v podobě hebkého písku a průzračné vody. Pojďte se s námi podívat na ty nej!

Foto: Ministry of Tourism of the Dominican Republic

Pláž Cabarete vyhledávají surfaři a kiteboardisté z celého světa.

Článek

Pláže jako z katalogu – i tak by se dalo hovořit o některých plážích v Dominikáně. Jsou absolutní světovou špičkou, krásnější najdete jen těžko. Proti nim pak stojí ale i pláže kamenité, případně pláže s hustými porosty mangrovů. A není jich právě málo. My se dnes ale budeme věnovat těm opravdu nejkrásnějším. Nicméně ještě předtím přidáme pár praktických rad a tipů.

Je rozdíl mezi plážemi veřejnými a hotelovými.Ty hotelové jsou perfektně udržované, s kompletním zázemím, zbavené všech odpadků až do poslední zátky od lahve, obvykle i se slunečníky a lehátky zdarma. Na veřejných plážích je to s údržbou samozřejmě podstatně horší, rozhodně se ale nemusíte bát – v porovnání s evropskými plážemi ty dominikánské obstojí.

Foto: ESO travel

Cayo Levantado neboli Bacardi Island – točila se tady totiž reklama právě na tento rum.

Pro méně zdatné plavce je lepší východní a jižní pobřeží – tady je moře u pobřeží klidné a i dál od břehu mělké. Člověk by si ale neměl zapomenout boty do vody – koráli jsou tu už poměrně blízko břehu. Na severu si na své přijdou zase milovníci adrenalinových vodních sportů – vítr tu načechrává vyšší vlny.

A jaké konkrétní pláže tedy rozhodně stojí za návštěvu?

1. Cayo Levantado – pláž Bacardi

Cayo Levantado od doby, kdy tu vznikla reklama na rum, známější spíše jako Bacardi Island, leží nedaleko břehů letoviska Samaná. Reklama se kdysi točila přímo na zdejší pláži, jejíž obrovskou výhodou je minimální přelidněnost. Na ostrůvku jsou totiž jen dva hotelové resorty, a ač sem vyrážejí na lodní výlet i turisté z pevniny, není to tu, co do počtu turistů, tak strašné.

Podle legendy je tady zakopaný obrovský pirátský poklad – na pláži tak tu a tam můžete potkat poněkud zvláštní postavičky s přístrojem na hledání kovů.

Foto: ESO travel

Bayahibe – to je katalogový kýč jak vyšitý.

2. Bayahibe – katalogový kýč

Pláž Bayahibe lemuje stejnojmenné pobřežní letovisko na jižním pobřeží Dominikány a je typickým katalogovým kýčem. Úzký pruh oslnivě bílého písku tu z jedné strany lemuje světlounce modrá voda a z druhé zeleň kokosových palem. Pod nimi se ukrývají obchůdky a bary.

Za sluncem, mořem, teplem...

Jedinou nevýhodou jsou občas až moc otravní prodavači suvenýrů a nejrůznějších cetek a řasy, které při přílivu občas moře vyplaví na pláž.

3. Pláž Bavaro – nejznámější pláž Dominikány

Bavaro – asi nejslavnější pláž v Dominikánské republice. Několik kilometrů dlouhý pás písku na východním pobřeží ostrova lemují také palmy (ač ne v tak hojném množství jako pláž Bayahibe) a luxusní hotely v letovisku Punta Cana.

Bavaro se každoročně umisťuje v žebříčku těch vůbec nejkrásnějších pláží planety. Což samozřejmě vede na některých místech k přelidněnosti. Za návštěvu ale rozhodně stojí a s sebou si člověk musí bezpodmínečně vzít i šnorchl – pro šnorchlování jsou tu totiž ideální podmínky.

Foto: ESO travel

Pláže ostrova Cayo Levantado patří k nejkrásnějším v Dominikánské republice.

4. Cap Cana – méně turistů, více klidu

Na letovisko Punta Cana a pláž Bavaro navazuje Cap Cana. Elegantní městečko a stejnojmenná pláž, kde je proti slavné pláži Bavaro více palem, ale méně turistů. Jinak jsou rozdíly minimální.

Cap Cana je menší letovisko s velikou marinou i pro velké jachty, které v posledních letech získává na oblibě. I díky blízkosti letiště v Punta Cana.

5. El Caletón a Cabarete – zaslíbeno surfařům

Pláže na severu Dominikánské republiky vyhledávají spíše vyznavači sportovního řádění a vyšších vln. Platí tu dokonce zákon, který omezuje výšku staveb na pláži na tři patra – právě proto, aby se o ně nelámal vítr a surfaři tu nepřišli o ideální podmínky.

Foto: ESO travel

Pláž Bavaro lemuje letovisko Punta Cana a patří k nejkrásnějším plážím planety.

Pláž Cabarete je jednou z nejvýznamnějších a největších lokalit pro surfování a kiteboarding. Podobný věhlas má mezi surfaři i El Caletón. Jde o oblast plnou mladých lidí, příjemně lehce odvázané atmosféry a nezávislých podniků. Pokud vás právě tento styl dovolené láká, pak určitě vyrazte sem!

6. Saona – jedině katamaránem

Saona je menší ostrůvek při jižním pobřeží Dominikánské republiky a zážitkem už je jen cesta sem – obvyklým dopravním prostředkem je totiž katamarán. Vyráží se ráno z Punta Cany a celý výlet i se šnorchlováním a obědem na pláži trvá asi devět hodin.

Mimochodem – zdejší pláž hrála v reklamě na známou kokosovou tyčinku a dodnes je lidskými zásahy téměř nepoznamenaná.

Foto: Ministry of Tourism of the Dominican Republic

Pláž Cabarete vyhledávají surfaři a kiteboardisté z celého světa.

7. Ostrov Catalina – zastávka zaoceánských parníků

Catalina je menší neobydlený ostrov, do jehož okolí se vyráží za šnorchlováním. Lodě v její blízkosti obvykle zakotví přímo nad korálovými útesy. Catalina je proslulý ostrůvek – v její blízkosti často kotví i zaoceánské parníky a jejich pasažéři tu stráví celé odpoledne.

V blízkosti ostrova navíc z vln vystupuje písečná kosa, pláž uprostřed mořských vln, která je známou dominikánskou raritou.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Dominikánské republiky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů do Dominikány:

Vydejte se do luxusního dominikánského letoviska Juan Dolio a nechte se hýčkat v hotelu Talanquera. Ten leží obklopený tropickou zahradou přímo na pláži, kterou chrání korálový útes. Teď za skvělé ceny!

Prožijte karibskou dovolenou na jedné z nejkrásnějších pláží planety! Na pláži Bavaro. V krásné palmové zahradě hotelu Tropical Princess najdete bazény pro děti i dospělé nebo sluneční terasy.

Jedna z nejkrásnějších pláží Karibiku a na ní několik hotelů, ze kterých můžete vybírat. Podívejte se a vyberte si dovolenou přesně podle vašich představ. V nabídce i exkluzivní pětihvězdičkové resorty!

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o pánských rozlučkách se svobodou, o letovisku La Romana nebo o ostrově Freddieho Mercuryho. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Je pro vás Dominikána lákavou destinací?
Ano, rozhodně.
82,7 %
Ne úplně, ale cestě sem bych se nebránil/a.
10,7 %
Ne, vůbec.
6,6 %
Celkem hlasovalo 1186 čtenářů.

Nejznámější dominikánská letoviska

Punta Cana

Punta Cana má statut nejživějšího letoviska celé Dominikánské republiky. Nadto je ještě navíc Mekkou karibského golfu. Najdete tady i nejlepší hřiště Karibiku – osmnáctijamkové La Cana. Součástí letoviska je i významná golfová akademie.

Pro „negolfisty“ se potom nabízí návštěva místního delfinária, mini zoo nebo kurzy potápění a šnorchlování – pro to jsou při březích pláže Bavaro ideální podmínky.

Juan Dolio

Letovisko Juan Dolio je ideální pro aktivní dovolenou spojenou s výlety po Dominikánské republice. Z místních pláží je to do hlavního města jen půl hodinky jízdy. Nečekejte tu příliš divoký noční život – Juan Dolio je klidnější rodinné letovisko.

I tady platí, že pobřeží poskytuje ideální podmínky pro potápění. Korály tu dosahují až přímo k pobřeží, proto by si měl každý, kdo sem jede, do kufru přibalit i obuv do vody s pevnou podrážkou.

Související články

Výběr článků

Načítám