Hlavní obsah

Zadáno pro romantiky: Vydejte se na Mauritius, ostrov proslulý luxusem i barevnými dunami!

Leží zhruba osm set kilometrů na východ od Madagaskaru a čas na něm plyne úplně jiným tempem. Pomaleji. Ostrov Mauritius je malý tropický ráj, který se pravidelně objevuje v anketách o nejromantičtější místo světa na předních pozicích. „Zadáno pro romantiky!“ – právě to by klidně mohlo být vepsáno do písku na zdejších plážích. Jak jinak než jedněch z nejkrásnějších v Indickém oceánu.

Foto: zilwa-hotel-mauritius.com

Mauricius přeje romantickým povahám a právem je řazen mezi nejromantičtější místa světa.

Článek

Říká se mu Ostrov duhy, občas také Ostrov padající hvězdy, případně Dodo Island s odkazem na vyhynulého opeřence, který tady kdysi žil. A nebojte se toho, že byste Mauritius nepoznali – ikonická hora Le Morne je pro Mauritius stejně typická jako Eiffelova věž pro Paříž. Přirovnání je na místě – Mauritius býval i francouzskou kolonií.

Od komorníka po soukromé ostrůvky

Dnes je nejen nezávislým územím, ale hlavně místem, kam se jezdí na luxusní dovolenou. Poměrně malá plocha ostrova není resorty přeplněná. O co jich je ale méně, o to jsou luxusnější a ceny za dovolenou tady vyšší. Zase ale máte jistotu, že se tu o vás královsky postarají – ať už to bude soukromý komorník, nebo zručný masér v unikátním spa centru na soukromém ostrůvku.

Foto: ESO travel

Symbolem ostrova je hora Morne – podle ní tento ostrov jednoznačně poznáte.

Ostatně právě takovým disponuje třeba resort Zilwa. A na druhém soukromém ostrůvku, který k tomuto resortu patří, je možné povečeřet ve stylové restauraci se specializací na mořské plody – třeba něco z typické mauricijské kuchyně, která je stejně jako celá mauricijská kultura tavícím kotlíkem několika ras, náboženství a světonázorů.

Dodo Island
I tak se občas přezdívá Mauritiu. Proč? Protože právě tady žil dronte mauritijský, jinak také blboun nejapný alias dodo. Opeřenec, který měl na výšku zhruba metr, jehož mozek měl velikost lískového oříšku, který nelétal a neměl na ostrově přirozené nepřátele. Osudným se mu nakonec stal příchod Evropanů a přivlečení nových zvířat. To nakonec stálo za jeho vyhynutím ve druhé polovině 17. století.

Zpomalte!

Tenhle resort – ostatně jako i některé další, které na ostrově jsou – staví na mauricijském stylu. V jeho výzdobě se objevují odkazy na nejznámější výtvarná díla Malcolma de Chazala – malíře, spisovatele, vizionáře a asi nejznámějšího rodáka z Mauritia. Výzdoba a přírodní materiály by na člověka prý měly působit uklidňujícím dojmem a zpomalit ho.

Foto: zilwa-hotel-mauritius.com

Nechat se hýčkat, nikam nespěchat a dovolenou si naplno užít – tak by měl vypadat pobyt na Mauritiu.

Stejně jako lekce vaření mauritijské kuchyně, která do sebe postupem let vstřebala prvky francouzské, africké, indické i čínské gastronomie. Prostě festival barev, chutí a vůní, kterému v místních restauracích odolá málokdo. A hotel dokonce nabízí i možnost rybolovu na širém moři při východu slunce, takže je možné vařit i z vlastnoručně ulovených surovin.

Jak vypadají pohlednicové scenérie naživo?

Mauricius ale samozřejmě není jen o luxusních resortech, lenošení na pláži a nicnedělání. Zvláště když je označován za perlu Indického oceánu, místní pohlednicové scenérie stoprocentně odpovídají realitě a zdejší krajina ukrývá nejedno kouzelné místo.

Jedním z nejpůsobivějších je Cap Malheureux na severním pobřeží ostrova. Do češtiny je jeho název možné přeložit jako „Nešťastný mys“ – jde totiž o místo, kde v minulosti ztroskotalo ohromné množství lodí – mimochodem, část jich tu pod hladinou ještě leží.

Foto: zilwa-hotel-mauritius.com

Místní pláže patří k nejkrásnějším v Indickém oceánu.

Tady se nefoťte!

To, že jste na místě, poznáte podle kostela Notre Dame Auxiliatrice, jehož červená střecha září už na dálku. Poloha a prostředí lákají k vytvoření romantických fotek zamilovaných milenců, kteří vypadají, jako by si jen před malou chvílí řekli „ano“, ale pozor – právě takové pózování a chování je tu přísně zakázáno. Průvodci se nicméně nezmiňují o tom, jestli z vůle úřadů, nebo kvůli některé z pověstí.

Chamarel – místo, kde má země sedm barev
Už cesta sem je zážitek – ve vnitrozemí, v horách leží tak trochu tajemné místo zvané Chamarel. Nikdo totiž neví, jak přesně zdejší duny, které mají sedm barev, vlastně vznikly. Nejpravděpodobnější teorie hovoří o tom, že magickou barevnost místa způsobilo postupné tuhnutí lávy v kombinaci s přítomností hliníku a železa. Dříve byl možný i vstup přímo na duny, dnes je ale možné celou barevnou symfonii sledovat jen z placené vyhlídky.
Foto: ESO travel

Chamarel – sedmibarevná země. Takto vypadá jedna z největších atrakcí ostrova.

Autem je snadno dostupný i vodopád Rochester. Ten sice není příliš vysoký, ale člověku se tady stejně tají dech. Místní mladíci totiž čas od času vylezou až na vrchol čedičového masivu a z něj potom skáčou do jezírka pod vodopádem. I přesto, že oficiálně jsou tu  plavání a vodní radovánky zakázány.

Mimoto je na Mauritiu rovných deset golfových hřišť a příjemná teplota vody společně s atraktivními lokacemi láká k potápění. Pokud se tedy člověku vůbec chce zvednout z lehátka a něco podnikat. Protože tady čas plyne lenivě.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů na Mauritius:

Nově otevřený butikový hotel, který poskytuje luxusní zázemí, je inspirovaný tradiční mauritijskou kulturou a uměním. SPA centrum, šest restaurací a k tomu i dva soukromé ostrůvky. Teď navíc za super zaváděcí ceny!

Příjemné bungalovy ukryté v palmovém háji. Užijte si luxusní dovolenou v resortu, který leží přímo na pláži a svým hostům nabízí i nádherný členitý bazén. Několik restaurací, barů i sportovní zázemí.

Poznejte ve dvou týdnech to nejkrásnější z ostrovů Mauritius, Reunion a ze souostroví Seychely. Poznávací zájezd, který vás provede pozemským rájem! Koupání, poznávání nové kultury, relax!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o letovisku La Romana, o ostrově Zanzibar, nebo o místech, kde se točil Rambo. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Méně romantiky, více akce – Réunion!

Zatímco ostrov Mauritius je synonymem pro luxusní a hlavně romantickou dovolenou a častým cílem novomanželů, Réunion je ostrov, který přeje spíše aktivněji založeným turistům.

Ostrov, který je menším sourozencem Mauritia proslul svým hornatým vnitrozemím, nádhernou přírodou a množstvím kaňonů, které se těší pověsti těch nejnáročnějších na světě – tedy mez těmi, pro které je jejich zdolávání adrenalinovým koníčkem. Jedním z nejnáročnějších, ale zároveň nejkrásnějších je bezesporu kaňon Trou de Fer.

Na své si tady přijdou i milovníci tradičních treků, i ti, kteří se rádi kochají přírodními divy. A najdete tu i příjemná pobřežní letoviska a menší resorty, kde se o vás po náročném dni perfektně postarají.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám