Hlavní obsah

Nejlepší místa pro rozlučku se svobodou: Kam si jezdí pánové vyhodit z kopýtka

Manželka v teplácích a v natáčkách – noční můra vkrádající se do myslí některých mužů před svatbou. Krátce před sňatkem si tedy ještě chtějí užít volnost, obvykle v nejbližším baru nebo striptýzovém klubu. Mohou ovšem vyjet i za hranice, třeba na lyžování s jaky. Podívejte se, které destinace jsou ve světě oblíbené pro pánskou rozlučku se svobodou.

Foto: ESO travel

Pozor na to, aby po příliš divoké rozlučce opravdu proběhla svatba.

Článek

Vybrali jsme několik míst, která muži vyhledávají pro předsvatební odvaz. Často jezdí na asijské pláže, za pestřejšími zážitky míří pánové na americký kontinent. Jaký v těchto destinacích mohou mít program?

Rum, doutníky a Televarieté, tak vypadá pánská rozlučka na kubánský způsob

Ideálním místem pro konání předsvatební party by mohla být Kuba. Vyrábí se zde excelentní rum a světoznámé doutníky – co víc si na pánské rozlučce se svobodou přát než vychutnat si tyhle prvotřídní pochutiny? Vždyť doutníky z rudé Kuby si vychutnávají i američtí prezidenti a mojito z kubánského rumu je v současnosti jedním z nejoblíbenějších koktejlů světa.

Foto: pinguino k (Flickr)

Nejen na pláži Varadero, ale i v kubánském vnitrozemí se lze kochat krajinou a sportovně vybít.

Ale ještě něčím je Kuba, konkrétně její hlavní město Havana, významná pro konání rozlučky se svobodou. Klubem a barem Tropicana. Ten měl kdysi velké jméno. Na pódiu se střídali špičkoví umělci, na které se jezdili dívat třeba Édith Piaf, Ernest Hemingway nebo herec Marlon Brando, představitel mafiánského bosse ve filmu Kmotr. Dnes klub funguje pod záštitou oficiálních míst a taneční a artistická čísla připomínají spíše vystoupení z pořadu Televarieté, i to ale dotváří zvláštní kouzlo Havany.

Místa pro adrenalinové aktivity

Stále častěji chtějí předsvatební party její účastníci prožít aktivně. Tady je stručný přehled toho, co lze, třeba i s kamarády, dělat bláznivého:

  • Skákat bungee jumping v Macau: Skákání z nejvyšší věže pro tento druh zábavy. Z 233 metrů nad zemí se padá dlouho, dokonce tak dlouho, že se dá nabrat rychlost 200 kilometrů v hodině. Dopravní policie je ale daleko a nemá právo nikoho za překročení limitu pokutovat.
  • Stát se pilotem formule 1 v Bangkoku: Thajské hlavní město nabízí jedinečnou možnost zažít ve formulové autoškole pocity jezdce pekelně rychlého stroje pod dohledem zkušených instruktorů. Angažmá u Ferrari se ale hned po dokončení kurzu očekávat nedá.
  • Lyžovat s jaky v Indii: Nepochopili jsme přesně, jak tato podivná zábava v lyžařském středisku Manali funguje, každopádně se lyžař na kopci zahákne za lano, na jehož konci je jak, který se rozběhne dolů a lyžař jakýmsi způsobem používá oříšky, aby zvíře donutil uhánět dál.

Indiánská pálenka, želvy nebo žetony? Amerika pro rozlučku nabízí leccos

Když se z Kuby přesuneme o kousek na západ do Mexika, najdeme hned několik míst vhodných pro akci, při níž se lze rozloučit se svobodou se vší parádou. Například Mayská riviéra. Cancún je místo, kde se dá dovádět s kamarády na vodních lyžích nebo při mnoha dalších vodních sportech. To vše mezi palmami v kulise nádherné přírody a se sklenicí indiánské pálenky. Při vyslovení jmen některých z nich si možná zlomíte jazyk, ale může chutnat docela zajímavě, třeba z Peru dovážené Pisco.

Foto: ESO travel

Na snímku z mexické pláže vidímeve vodě rodinu s dítětem, své místo si tu ale najdou i svobodní na pánské jízdě.

Ještě zábavnější „bachelor party“, jak říkají Američané, se dá prožít v hlavním městě hazardu a mnoha jiných neřestí, v Las Vegas. Za velkou louží je to pro konání pánských rozluček velmi populární lokalita, vždyť zde vystupují nejslavnější umělci světa a město prakticky nespí. Je totiž přecpáno věhlasnými nočními podniky a hotely s gigantickými sály s večerním programem jako Luxor (s obrovskou pyramidou před budovou), Paris (se zmenšenou kopií Eiffelovy věže) nebo Caesar’s Palace (s monumentálními antickými kulisami).

Foto: ESO travel

V hotelech v Las Vegas najdeme leccos, v Caesars Palace třeba nákupní centrum.

Kdo ale nechce sedět za hracím stolem nebo v baru, ten může vyrazit do Střední Ameriky do Belize, státu silně ovlivněného koloniální historií. Mají tu všude vše britské, takže rozlučka se dá zahájit s whisky o páté, ale neskončí ve věznici Jejího Veličenstva, neboť ta už slouží jako muzeum. Ze všech hříchů divoké noci se pak rozverná společnost může vyzpovídat v jediném anglikánském kostele mimo území Velké Británie. Hlavní lákadlo Belize ale představují ohromné korálové útesy nedaleko pobřeží. Jsou plné barev, rozmanitých rostlin a živočichů v čele s obrovitánskými želvami.

Kde se dá strávit čas trochu lechtivějšími „aktivitami“?

Exploze barev, smyslových vjemů a opojení krásou, to je loučení na karnevalu

Ameriku neopouštíme, jen se znovu přesuneme o kousek na jih. Když se řekne pánská jízda, vybavíte si možná rozverný program plný barev, spoře oděných dam, no a nějaký ten alkohol v pokud možno co nejfantastičtějším prostředí. To všechno představuje Brazílie, především její největší město Rio de Janeiro.

Foto: ESO travel

Brazilská kráska na pláži Copacabana. Pánové mají na rozlučce se svobodou poslední možnost obdivovat beztrestně krásu jiné ženy.

Rej barev a krásných dam, které na metráži materiálu svých kostýmů často dost šetří, přichází na přelomu února a března v době karnevalů. Doprovodný program bývá velmi bohatý, dá se zajít třeba na operu, to ale není pro rozlučku to pravé ořechové. Bohatě stačí vlnit se s exotickými tanečnicemi, navštěvovat koncerty pouličních kapel a objevovat bary s karnevalovým programem.

Dámám učarovala Indie

I příslušnice něžného pohlaví mají rády netradiční párty. Průvodce Lonely Planet před časem sestavil žebříček nejvhodnějších míst pro dámskou rozlučku se svobodou a významné místo v něm zaujímají malebné uličky Prahy. Z exotičtějších míst si podobně dobře vede indická pláž Goa, jeden z turistických hitů poslední doby.

Dámy by na pláže Goa měly vyjet především proto, že indické pláže donedávna nepatřily mezi nejvyhledávanější lokality, takže jde o poměrně netradiční záležitost, především je zde ale vynikající horké podnebí, luxusní zázemí a dobré podmínky pro plážové sporty.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky last minute zájezdů.

Písečné pláže, které prý patří k těm úplně nejhezčím na světě, vyhlášené restaurace, golfová hřiště a spousta dalších atrakcí v Cancúnu či na Playa del Carmen.

Kubánské Varadero, to je špičková kubánská pláž, na kterou kdysi jezdil i proslulý mafián Al Capone. Vydejte se do jednoho z největších letovisek Karibiku!

Thajská Pattaya prožívá v zimě jedno z klimaticky nejpříjemnějších období v roce. Vydejte se za ním a poznáte bílé pláže příznivé nejen pro rozlučku se svobodou.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o místě s největší bezcelní zónou na světě, dále o večeři v podmořské restauraci nebo také o hotelu, v němž každý může chodit nahý. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Měli jste/plánujete rozlučku se svobodou?
Ano, ta ke svatbě patří!
43,2 %
Ne, zbytečnost!
49,4 %
Už si ani nepamatuji.
7,4 %
Celkem hlasovalo 889 čtenářů.

Mizí se po anglicku, ale se svobodou se loučí po americku

Rozlučce se svobodou v některých krajích věnují velkou velkou pozornost, fenoménem je třeba ve Spojených státech. Kromě Las Vegas se může konat třeba v Atlantic City nebo v Renu, hazardem proslulých městech s podobnou, ovšem mnohem méně okázalou a spektakulární podobou. O rozdílu mezi nimi a největším městem státu Nevada svědčí to, že se jim občas říká „Las Vegas pro bezdomovce“.

V Americe existují specializované portály, které se zabývají tím, jak správně zorganizovat a provést co možná nejlepší rozlučkovou party. Přinášejí například rady pro svědky, jak zajistit co nejlepší průběh předsvatební oslavy:

Základní univerzální radou amerických návodů je, že svědci mají při rozlučkách používat hlavu, není však většinou blíže specifikováno, zda na plánování akce nebo na pití.

Rozloučení se svobodou se nemusí konat nutně těsně den před obřadem, ale klidně i měsíc předem. Hodí se uspořádat ho o víkendu, tehdy má čas největší počet lidí. Pozvánku by měli dostat i staří kamarádi, ale spíše lidé, kteří jsou s ženichem v častém kontaktu v současnosti, zábava tak obvykle bývá větší.

Výběr místa by měl padnout na něco, kde se budou bavit pokud možno všichni pozvaní. Hitem jsou místa s patinou vysokého věku (staré lovecké chaty hluboko v lesích) nebo fyzické aktivity (vodní lyžování, horolezecké výpravy). Hlavně, aby to bylo nezapomenutelné.

Rada poslední, ale prý nejdůležitější – nezapomenout foťák. To v době chytrých a geniálních telefonů dnes nepředstavuje žádnou potíž.

Party ve filmu

Na toto téma natočili filmaři i několik filmů, například Bachelor Party s Tomem Hanksem (1984). Jak popařit v hlavním městě hazardu zase ukazuje Pařba ve Vegas (2009).

Související články

Výběr článků

Načítám