Hlavní obsah

Ostrov Freddieho Mercuryho: Víte, který to je? Dnes se sem jezdí na luxusní dovolenou!

Farúk Bulsara z kapely Queen patřil k nejslavnějším zpěvákům dvacátého století. Že vám jeho jméno nic neříká? Není divu, proslavil se totiž jako britský umělec Freddie Mercury. Přitom se narodil na Zanzibaru ve Stone Town. V místě, kde se nepije čaj o páté, ale jí například mečoun na mangu.

Foto: ESO travel

Tohle není tahitská krajinka od Paula Gaugaina, ale realita na Zanzibaru.

Článek

Pokud byste nevěděli, kde na mapě ukazováčkem bodnout do Zanzibaru, vězte, že jde o ostrov východně od pobřeží Tanzanie, pod jejíž správu patří. V rámci státu si užívá značné autonomie. O tom, že je vůči kontinentální části země Zanzibar téměř rovnoprávný, svědčí a samotný název Tanzanie složený z částí Tan- a Zan-, tedy Tanganika a Zanzibar.

Stone Town na Zanzibaru – místo, kde se zrodil génius

Podívejme se teď přímo do Stone Town, starobylé části Zanzibaru, kde Mercury bydlel od narození roku 1946 až do roku 1955 a ještě v letech 1963 a 1964. Dobu na přelomu padesátých a šedesátých let strávil ve škole v indické Bombaji. Tam se naučil hrát na klavír a založil i první kapelu.

Foto: S_Werner (Wikimedia Commons)

Tahle Mercuryho socha stojí ve švýcarském Montreux. Na Zanzibaru ovšem najdeme jeho rodný dům.

Hudební cítění měl ale již odmalička. Není divu, když si uvědomíme, čím vším byl obklopen. Přímo v Stone Town najdeme řadu pozoruhodných koloniálních památek. Největší atrakci pro návštěvníky v současné době představuje sousoší pěti spoutaných otroků v části města zvané Slave Market, tedy otrokářský trh. Nikoho si zde ovšem už dlouho nelze koupit, na smutné doby obchodování s lidmi už upomíná jen umění.

Foto: Jonathan Stone – house (Flickr)

Když do jámy s otroky naprší, působí dílo ještě depresivnějším dojmem.

Další články z Afriky

Jídlo + lidé + památky + sport =atmosféra²

Vedle Monumentu otroků najdeme ve Stone Town třeba starou pevnost ze sedmnáctého století, lépe řečeno její pozůstatky. Vyrostla kvůli obraně proti portugalským pirátům. Dnes se brání nájezdům turistů, kteří k ní chodí přes den, ale i spoustě nočních návštěvníků. Ti chodí do vedlejšího amfiteátru, v němž se konají kulturní akce.

Rozvoj kultury a služeb jde ruku v ruce s rostoucím turistickým ruchem, takže dnes se lze na Zanzibaru věnovat spoustě činností – například se tu dá navštívit kurs vaření ve svahilském duchu, o instruktáži potápění či jiných vodních sportů ani nemluvíme.

Narazili jsme na tradiční ostrovní kuchyni. Tu jde okusit na místě zvaném Forodhani Gardens. Jde o místo s příjemnou atmosférou, kde se dá ochutnat spousta druhů lokální kuchyně, zasportovat si nebo relaxovat, což nezní nijak superzajímavě, nicméně lokalita patří k těm úplně nejnavštěvovanějších na ostrově a lidé na serveru Tripadvisor se ve vztahu k němu předhánějí v superlativech. Forodhani Gardens tedy neukazují nic převratného, ale je to přesně to místo, na němž se kolem sebe rozhlédnete a řeknete si: Tohle je Zanzibar!

Foto: Fabulous fabs (Flickr)

Pizza je, pravda, spíše italské jídlo, ale osobitou variaci na ni lze ochutnat i na Zanzibaru.

Zanzibarská kuchyně
Na různých místech v republice můžeme navštívit bary s názvem Zanzibar, nicméně ty se slavným ostrovem na východním pobřeží černého kontinentu nemají nic společného. Pojmenování dostaly především díky slovu „bar“ na konci názvu. Co by tedy taková restaurace měla podávat, aby dostála názvu „Zanzibar“? Třeba mečouna s mangem a bramborovými listy, to je totiž jedna z pochoutek tamního potravinářství.Gastronomicky inklinuje Zanzibar ke svahilské kuchyni, kde se hodně používá kozí maso nebo mladé lístky sladkých brambor použitím a částečně i chutí podobné špenátu. Významné místo má i kokosové mléko a rýže. Nejtypičtějším rysem kuchyně tanzanského ostrova je koření, které se tu hojně vyskytuje, a suroviny dovážené na ostrov proslulý obchodem ze všech koutů světa, především však z arabských mluvících zemí.
Foto: ESO travel

Ze Zanzibaru je jen skok do Tanzanie nebo do Keni na safari.

Kde jedli seriáloví Přátelé nebo hrdinové filmu Pulp Fiction?

Vězně nahradily želvy

U pobřeží zase láká turisty Prison Island, ostrov u břehů ostrova. Ten sloužil nejdříve jako kárná osada pro neposlušné vězně, poté jako karanténní místo pro nemocné. Nikdo se na něj tedy nehrnul, to se ale teď změnilo. Dnes tam lidé rádi jezdí, jde totiž o oázu klidu v rámci Zanzibaru, na němž se vzmáhá cestovní ruch. V devatenáctém století sem byly dovezeny obří želvy ze Seychel, čímž příroda ostrova získala na zajímavosti.

Zanzibar, tedy jeho představitelé, se snaží o to, aby ostrov nebyl v očích potenciálních návštěvníků jen klasická plážová lokalita, takže co nejvíce propagují kulturní rozměr tanzanské autonomní oblasti. Nedá se však nic dělat, Nungwi, Kendwa, Pongwe nebo tiché Matemwe oplývají nádhernými plážemi s bílým pískem a průzračným mořem a jsou pro cizince ohromně atraktivní, takže ti přijíždějí především kvůli vodním radovánkám na pobřeží.

Foto: ESO travel

Langi Langi na severním pobřeží ostrova Zanzibar.

Zanzibar je malý stát ve státě

Všechna zmíněná místa dotvářejí celkový obraz Zanzibaru, jehož základ tvoří především jeho multikulturní charakter. Ten se rozvíjel už od osmého století, kdy sem začali dojíždět arabští kupci. Novou zem pojmenovali jako Zandž a Barr, Pobřeží černochů. Jazyk používaný na ostrově má sice svahilskou strukturu, spoustu výrazů ale právě díky obchodním stykům absorboval z arabštiny. Kontinentální Tanzánci mu tak rozumějí asi jako Pražané brněnskému hantecu.

Pokud byste chtěli alespoň trochu porozumět podivnému jazyku nebo máte zkrátka jen chuť ohřát si v zimě kosti, máte na Zanzibaru nejlepší možnost – v lednu a v únoru je tam totiž báječné počasí bez velkých srážek.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Afriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky last minute zájezdů na tanzanský Zanzibar:

Využijte nabídky zlevněných zájezdů na Zanzibar a navštivte exotický ostrov s hotely a bungalovy uprostřed palmových hájů hned vedle pláží.

Afrika není jen divočina plná nebezpečných zvířat, ale i hotelů s luxusním zázemím, netradiční kuchyní a bělostnými plážemi průzračnou vodou.

Luxusní dovolená v Pingwe nebo v jiném vyhlášeném letovisku Zanzibaru s možností vydat se na safari za lvy, žirafami a nosorožci.

Čtěte dále:

Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Kam byste nejraději vyrazili v zimním období?
na lyže/snowboard
11,7 %
do tepla na pláž
73 %
jinam
3,6 %
nikam - všude dobře, doma nejlépe
11,7 %
Celkem hlasovalo 971 čtenářů.

Další osobnosti, které se narodily v Africe

Afrika byla po většinu moderních dějin nesvobodná a její státy vlastně ani žádnými státy nebyly, šlo o kolonie vojensky vyspělejších mocností, jako byly Velká Británie nebo Francie. Díky tomu se zde narodilo mnoho světově proslulých lidí, do nichž byste na první pohled neřekli, že do kolonky místa narození vyplňují exotické názvy. Jde například o tyto:

Herečka Charlize Theron

Do blondýnky s bělostnou pletí byste asi neřekli, že poprvé spatřila světlo světa v Jižní Africe v provincii Transvaal. Neměla tam nejšťastnější dětství, otec byl silný alkoholik. Jeho závislost a z ní pramenící agresivita dosáhla takové míry, že ho manželka v sebeobraně zastřelila. Poté se Charlize začalo dařit. V 16 letech se stala modelkou a procestovala skoro celou Evropu, v 19 odjela do Spojených států a začala hrát ve filmech.

Slávu jí vynesl především snímek Zrůda, v němž si vyzkoušela roli sériové vražedkyně. Zužitkovala i zkušenosti z otcovy závislosti na alkoholu, také si v roli zkusila, jaké to je nosit umělý chrup.

Cyklista Chris Froome

Vítěz Tour de France 2013 startoval v počátcích své kariéry v barvách Keni a Jihoafrické republiky, dokonce pro Afriku vybojoval několik medailí, nicméně neustále ho to táhlo do vlasti jeho předků, kde má pro vrcholový sport lepší podmínky, do Velké Británie. V roce 2008 proto opustil černý kontinent a zamířil do Evropy. Nyní figuruje jako jednička své stáje Sky, která tvoří základ britského reprezentačního týmu.

Herec Omar Sharif

Americký herec se syrsko – libanonskými kořeny se narodil v egyptské Alexandrii jako Michel Demitri Shalhoub. Svým podmanivým vystupováním si v Hollywoodu vysloužil hlavní role v trhácích Doktor Živago nebo Lawrence z Arábie. Známe ho také jako kapitána Nemá z klasické verze Verneova Tajuplného ostrova. Dlouhá léta ovšem hrál jen na africké půdě a světový film ho objevil až v době, kdy mu bylo 30 let.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám