Hlavní obsah

Zátoka, kde svítí voda. Podívejte se, jak vypadá jedna z největších atrakcí Portorika

Svítící voda. Ne, to není kulisa některého z pohádkových příběhů, ale realita v Portoriku. V zátoce La Parguera tady žijí milióny bičíkovců, kteří způsobují fosforeskování vody. Stačí jen mírně zčeřit hladinu a milióny těchto malých „žároviček“ se rozsvítí.

Foto: ESO travel

Hlavní sezona na Portoriku vrcholí v době naší zimy – spousta lidí sem prostě utíká za teplem.

Článek

Za unikátním jevem, který nejlépe vynikne za opravdu temných nocí, stojí abnormální koncentrace bičíkovců ve vodě. Zátoka La Parguera leží na jihu ostrova, nedaleko města Lajas a je ohromným lákadlem vlastně celého Portorika. Člověk tu udělá jedno, dvě tempa a voda okolo něj září. A stejně tak září i voda v bezprostředním okolí lodí, které tu hladinu noc co noc brázdí.

„Ideální pro návštěvu je temná noc, kdy fosforeskování vynikne nejvíc,“ vykládá majitel menší loďky. Zároveň tvrdí, že je lepší vyrazit právě na menším člunu. Místa, kde to „svítí nejvíc“, jsou totiž každý den jinde – záleží na proudech, počasí, větru… A posádky větších lodí často vyráží na stále ta samá místa, bez ohledu na momentální situaci. Člověk se tak za spoustu peněz může dočkat jen minima „muziky“.

Kdy vyrazit? Od prosince do dubna

Nejlepší je vyrazit v době, kdy na ostrově, a tudíž i v zátoce, nebude příliš turistů. Což rozhodně není případ období od prosince do dubna, kdy je na Portoriku hlavní turistická sezona – logicky, za teplem a sluncem sem vyrážejí lidé z oblastí, kde je v tuto dobu zima a slunce se objeví jen na chvilku jednou za pár dní.

Foto: explorethere.com

I takhle to může v noci vypadat, když rozvlníte vodu v zátoce La Parguera.

Teleskop, který poslouchá vesmír
Obrovskou atrakcí Portorika je i observatoř Arecibo se stejnojmenným radioteleskopem. Ten má průměr 305 metrů a je díky tomu největším teleskopem svého druhu na planetě. Zdejší, zhruba stopadesátičlenný personál, má za úkol vyhledávat asteroidy, zkoumat okolní vesmír a byla odsud odeslaná i slavná zakódovaná zpráva pro mimozemské civilizace. Ta za zhruba 26 tisíc let dorazí do souhvězdí Herkula a těžko říct, jestli v něm najde příjemce. Mimochodem – po předchozí rezervaci mohou turisté absolvovat prohlídku.

V tomto období je v Portoriku jak nejvíce turistů, tak i vyšší ceny. Zákon nabídky a poptávky funguje i tady. Pokud máte tedy raději klid a přemýšlíte o Portoriku, uvažujte o dalších měsících – počasí tu bude víceméně stejné, turistů ale méně a ceny nižší. „Pro ty, kteří naopak vyhledávají ruch a život, je ale hlavní sezona ideální,“ dodávají zdejší hoteliéři.

Foto: naic.edu

Takto vypadá obří radioteleskop Arecibo, který je největší svého druhu na světě. Říká se mu „Velké ucho“

Do jakého letoviska? Do Isla Verde

Jedním z hlavních turistických letovisek na Portoriku je Isla Verde. De facto v docházkové vzdálenosti od hlavního města San Juan, od kterého ho dělí asi desetikilometrový pás pobřeží. Kdysi tu žil i Ricky Martin, dnes je tu víc turistů než místních a pláže jsou v hlavní sezoně obsypané. Ostatně, aby ne, právě pláž Isla Verde patří k těm vůbec nejkrásnějším na ostrově.

Kousek od ní pak leží i mezinárodní letiště – a dříve bylo dokonce možné přímo z pláže zpoza plotu sledovat dění na přistávacích a odletových plochách. Po zářijových útocích v roce 2001 ale místní úřady pruh pláže uzavřely – prý z bezpečnostních důvodů.

Foto: ESO travel

Hlavní letovisko je Isla Verde, nicméně ani letovisko Rincón na severozápadě není úplně špatné.

Deštný prales El Yunque
Deštný prales El Yunque leží na severovýchodě ostrova a může se pyšnit statusem první chráněné rezervace na západní polokouli. Rozlohou není prales El Yunque žádný obr – má 115 čtverečních kilometrů – i proto jím může vézt síť udržovaných turistických tras. Narazíte tu na zhruba 200 druhů stromů, z nichž desetina roste jen tady, možná spatříte i zdejší extrémně ohrožený druh papouška amazoňana. V turistickém centru El Portal se pak turisté mohou projít po lávkách ve výšce 18 metrů – spatří tak prales z úplně jiné perspektivy.

Takže místo pozorování letadel turisté vyrážejí na obhlídku nedalekého hlavního města San Juan. Buď do takzvaného Nového města s pobřežní promenádou Condado s restauracemi, bary a obchody se suvenýry, se Zlatou mílí, což je ekonomické srdce města, i s Kapitolem, ve kterém sídlí zdejší vláda.

Foto: ESO travel

Portoriko a jeho hlavní město jsou častými zastávkami zaoceánských parníků.

Projděte si San Juan!

Stará část města pak leží na dlouhém ostrově, který od pevniny odděluje asi sto metrů široký průliv. Stačí letmý pohled a člověk tuší, že má tu čest s jedním z nejstarších měst na americkém kontinentu. Mohutné hradby, které mají délku zhruba deset kilometrů a místy jsou vysoké až patnáct metrů, chránily původní město před piráty. Mimochodem – Puerto Rico znamená v překladu „bohatý přístav“ a ostrov skutečně patřil a stále patří k nejbohatším v Karibiku. Nájezdy Pirátů tak byly vcelku logické.

Portoriko je přidružený stát Spojených států amerických a angličtina je tu i oficiálním jazykem. Počítejte ale s tím, že se spíše domluvíte španělsky. A hispánská kultura je tu patrná na každém kroku – což je další z důvodů, proč je Portoriko tolik oblíbenou destinací.

Inzertní sdělení: Užijte si dovolenou v Portoriku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Portorika:

Romantický hotel zasazen mezi pohoří a pobřeží Atlantického oceánu zvané „brána slunce“, slibuje naplnění představ o dovolené snů. Privátní písečná pláž, tři bary a zázemí čtyřhvězdičkového servisu

Jeden z nejluxusnějších resortů v celém Karibiku! Čtyři bazény, vířivky, tři restaurace a pět dalších barů. V těsné blízkosti dvě golfová hřiště a písečná pláž, která je součástí přímo hotelového resortu.

Elegantní hotel, který leží přímo u pláže Isla Verde. Ideální místo pro výlety do města San Juan i pro nákupy a další výlety po ostrově. Sladkovodní bazén, vířivka, fitness a veřejná písečná pláž přímo u hotelu.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o filmových barech a restauracích, o skále Uluru nebo o Šanghaji, nejlidnatějším městě Číny. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Který z ostrovů Velkých Antil vás k návštěvě láká nejvíc?
Kuba
25,6 %
Dominikánská republika
33,6 %
Portoriko
15 %
Haiti
5,6 %
Jamajka
20,2 %
Celkem hlasovalo 923 čtenářů.

Další informace o Portoriku

Portoriko je součást souostroví Velké Antily a tvoří ho hlavní ostrov a několik menších ostrůvků v bezprostřední blízkosti pobřeží. Po celý rok je tady teplé a vlhké klima. Portoriko objevil v roce 1493 Kryštof Kolumbus.

V Portoriku záleží na tom, na jaké pobřeží pojedete. To jižní je sušší, omývají ho břehy Karibiku a voda je tu při pobřeží klidnější. Sever je zelenější, nicméně vody, patřící k Atlantickému oceánu, divočejší.

Pokud se po ostrově chystáte cestovat, půjčte si automobil, alternativou je pak místní doprava. Nejčastěji jde o minivany, které ale nemají žádný pevný jízdní řád.

Pokud jste vyznavačem vysokých vln, můžete si na tu svoji počkat na severozápadním pobřeží, na pobřeží letoviska Rincón. Od ledna do března se tu navíc dají pozorovat velryby. Po celý rok je to pak ráj surfařů – a to už od roku 1968, kdy tu proběhl první surfařský šampionát. Od listopadu do března jsou tu prý vlny občas na některých místech vysoké i sedm metrů. Mimo to proslavily Rincón krásné západy slunce.

Související články

Výběr článků

Načítám