Hlavní obsah

Kam v říjnu? Ještě pořád k moři do Řecka. Nebo do Thajska, kde startuje sezóna

I v říjnu se dá vyrazit za teplem, mořem a slunečními paprsky. Ale zatímco někde hlavní sezóna pomalu končí, na jiných místech teprve pozvolna začíná. V říjnu se příjemně ohřejete ještě stále ve velké části Řecka, a pokud toužíte po dálkách a exotice, vyrazit můžete do Thajska, kde na konci října rapidně ubývá srážek a přibývá turistů.

Foto: ESO travel

V Thajsku sezona teprve začíná, potrvá ale minimálně až do března.

Článek

Ráno člověk vstává do šera a sychrava a cestou domů z práce ho nehřejí sluneční paprsky, ale studí podzimní vítr. Taková je říjnová realita v Česku. Na jihu Evropy se ale mají podstatně lépe – pokud se tedy chcete pořádně ohřát, vydejte se třeba do Řecka. Ještě v říjnu se tu dá koupat.

V říjnu na Krétu? Bez obav

Počasí na Krétě je jedno z nejmírnějších v Řecku, takže pokud sem vyrazíte ještě v první polovině října, užijete si i koupání. Denní teploty jsou tu mezi pětadvaceti až třiceti stupni a moře je ještě pořád příjemně vyhřáté – je teplejší, než bývá na konci května a června, kdy tu sezóna začíná.

Méně je tu turistů, nižší jsou i ceny. A srážky? Déšť se tady objevuje ve druhé polovině října, ale trvalejšího rázu je až v listopadu. Pokud tedy patříte k těm, kteří preferují aktivnější dovolenou – s výlety, poznáváním a třeba i pěšími túrami a cyklovýlety, pak s říjnovou dovolenou na Krétě nešlápnete vedle.

Foto: archiv autora

V říjnu je na Krétě ještě pěkně, ale turistů už je podstatně méně a ceny jsou nižší.

Startuje sezóna exotických destinací

A zatímco většina evropských dovolenkových letovisek se v říjnu už definitivně ukládá k „zimnímu spánku“, v Thajsku se na hlavní sezónu teprve chystají. Právě v říjnu tady končí období dešťů – sever Thajska je na konci října již téměř bez deště, v ostatních oblastech sice tu a tam sprchne, ale obvykle jde o srážky velmi krátké nebo noční, které turisty v ničem nelimitují.

Inspirace pro další cesty za sluncem a teplem:

Průměrná říjnová teplota vzduchu se pohybuje okolo tropické třicítky, jen o dva až tři stupně méně má teplota vody. Konec října a listopad jsou pak obdobím, kdy je v Thajsku sice sezóna, ale turistů je relativně málo. Ten hlavní nápor tu přichází tradičně až s prosincem, kdy sem přilétají statisíce lidí na vánoční svátky a silvestr.

Do Thajska i na klasický poznávací zájezd

Thajsko je dlouhodobě jednou z nejoblíbenějších destinací pro zimní dovolenou. Většina lidí ho tak má spojené s klasickou plážovou dovolenou. Jezdí se sem ale i na poznávací zájezdy. Cesta severem Thajska de facto mapuje historii tohoto státu, která je k překvapení mnohých pořádně bohatá. Bývalé hlavní město Ayutthaya bylo před dvěma lety silně poničeno povodní, dnes by to turisté ale nepoznali, kdyby je neupozornili průvodci. Mimochodem, tehdy sem nemohla být nasazená těžká technika, a tak tu působili sloni.

Foto: ESO travel

Někde sezona končí, jinde začíná – v obou případech se ale dočkáte tepla a slunce.

Velmi častou součástí itinerářů je i cesta do oblasti Zlatého trojúhelníku, který byl dříve světovým centrem pěstování a obchodu s opiem. Zastávka pak bývá i ve vesnici kmene Padaung, kde žijí takzvané žirafí ženy.

Kam na pláž? Třeba na romantický Ko Samui

Na klasickou plážovou dovolenou se na konci října v Thajsku jezdí do letoviska Phuket, do letoviska Pattaya, které má statut největšího a nejživějšího místa pro dovolenou v Thajsku, a pak třeba také na ostrov Ko Samui, jedno z nejromantičtějších míst v Thajsku.

V listopadu se pak nabídka exotických destinací obvykle rozšíří o další místa a hlavní sezóna se rozjede i v karibských dovolenkových oblastech, jako jsou Kuba, Dominikánská republika nebo Jamajka.

Inzertní sdělení: Vydejte se v říjnu na dovolenou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Udělejte si z října regulérní léto a vydejte se na Krétu, kde ještě stále svítí slunce a lidé se koupou v moři. Na výběr luxusní hotelové resorty i jednodušší ubytování. Naposledy odlétáme 11. října!

Zažijte Thajsko jinak! Vydejte se po stopách thajské historie, projděte si unikátní chrámy a navštivte Zlatý trojúhelník. Závěr zájezdu pak patří relaxu na prosluněných plážích.

Užijte si závěr října v Thajsku. Luxusní letovisko Phuket je místo, kde se nebudete nudit, kde se pořád něco děje a kde se o vás postarají tak jako nikde jinde.

Čtěte dále:

Přečtěte si také zajímavosti o Šanghaji, o nejkurióznějších letištích světa a o ostrově duchů Hašima. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kdy jezdíte na dovolenou k moři?
V hlavní letní sezoně.
33,1 %
Před létem.
13,1 %
Na podzim.
36,3 %
V zimě do exotiky.
17,5 %
Celkem hlasovalo 565 čtenářů.

Už víte, kam pojedete na silvestra?

Rádi byste silvestr prožili někde v teple, na exotické pláži a se sklenicí dobrého koktejlu v ruce? Pak máte nejvyšší čas si vybrat destinaci a konkrétní zájezd. Stejně jako o silvestrovské pobyty na horách je v posledních letech veliký zájem i o silvestr prožitý v exotické destinaci.

Silvestrovské termíny jsou sice jedny z nejdražších, na druhou stranu ale patří k těm vůbec nejžádanějším. A občas se dokonce stává, že poptávka převyšuje nabídku. V průběhu října začnou zájezdy v silvestrovských termínech postupně mizet, v listopadu už je nabídka omezenější a v prosinci se chytnete, jen pokud budete poctivě hlídat last minute nabídky.

Tradičně se nejvíce jezdí do Thajska – za klidem na menší ostrůvky v Andamanském moři, za zážitky, nočním životem a akcí do větších letovisek typu Pattaya, Phuket, Bangkok.

Hříšně drahý je silvestr prožitý v luxusním zázemí souostroví Maledivy, nebo na Zanzibaru, kde se nabízí možnost propojení relaxu s cestou do světoznámých keňských a tanzanských národních parků na safari.

Karibskou klasikou jsou potom Kuba, Dominikánská republika a vlastně i Jamajka.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám