Hlavní obsah

Nejbarevnější města světa: Kde kvůli princi nabarvili celé město narůžovo?

Chcete své město dostat na seznam UNESCO? Dejte mu pastelový vzhled. Přijede královská návštěva? Nabarvěte ho narůžovo! Máte chuť ukázat, že kolonie patří vám, a přebít vzhled staré domorodé zástavby? Postavte hořčicové domy! Jaké odstíny převládají v nejbarevnějších městech světa? Podívejte se!

Foto: ESO travel

Domy a zdmi v pastelových barvách Caminito jen hýří.

Článek

Spoustu barevných měst můžeme najít také v Evropě, ovšem my jsme se zaměřili na exotičtější lokality. Mezi těmi vyniká především Jižní a Střední Amerika, která v barevnosti zbytek světa, s výjimkou Indie, trochu válcuje. Veselých měst a míst v této části světa najdeme skutečně tolik, že jsme museli hodně vybírat.

Modrá je dobrá, tvrdí v Indii

Předtím, než se vydáme na barevnou cestu Amerikou, se podíváme do Džodpuru, nejmodřejšího města Indie. Přezdívá se mu Modré město a při pohledu na jeho domy se ani není čemu divit, z výšky vypadá opravdu jako vesnice, které vládne Taťka Šmoula.

Většinu domů okolo Mehrangarhu, jedné z největších pevností v Indii, totiž jejich majitelé natřeli namodro. Zástavba tak vytváří druhou dominantu města, ovšem i kdyby byla sebevíc barevná, pevnost z patnáctého století, z jejíchž střílen vykukují mohutné kanóny, je stále tím, co upoutá nejvíce. I když na obranu města je už trochu zastaralá, stále se hemží lidmi. Místní z ní udělali muzeum. To patří k nejpopulárnějším svého druhu nejen ve státě Rádžastán, ale v celé Indii.

Foto: fabiogrigri70 (Wikimedia commons)

Zelené stromy narušují dominanci modré v Džodpuru. Natřou je tamní obyvatelé také?

Kulturním a barevným centrem Buenos Aires je Caminito

Buenos Aires, to je město tanga, rušných náměstí, vášní a emocí vůbec. Barvy vzbuzují silné pocity, ale také naopak tam, kde žijí vášniví lidé, přicházejí barvy. Asi proto je čtvrť Caminito v Buenos Aires známá svou pestrostí. Caminito totiž patří ke kulturním centrům hlavního města Argentiny.

Barvy Willemstadu dostaly Curacao na seznam UNESCO

Z jihu Ameriky se nyní přesuneme do Karibiku do Willemstadu na ostrově Curacao, hlavního města Nizozemských Antil. Tedy vlastně do bývalého hlavního města. Nizozemské Antily od roku 2010 oficiálně neexistují, ostrovy přešly plně pod správu mateřského Nizozemska.

Foto: Mtmelendez (Wikimedia Commons)

Punda na Curacau, jedna z nejbarevnějších částí Karibiku, patří mezi poklady kulturního dědictví UNESCO.

Oním barevným místem, jež nás zajímá v této oblasti, je historické centrum, především čtvrti Punda a Otrobanda proslulé pestrými barvami. Město rozděluje zátoka, přes niž se padesát metrů nad mořem klene Most královny Juliany. Ten pochopitelně není pokryt klasickými šedými nebo metalickými barvami, ale zářivě modrou.

Více o tomto ostrově najdete v článku: Curacao není jen modrý likér, ale i oáza Karibiku 

Orange County
Takhle se v USA jmenuje hned několik okresů, ovšem své názvy nenesou kvůli oranžové barvě, nýbrž proto, že v oblasti rostly nebo doposud rostou pomerančovníky. Orange County se dá najít v jižních státech jako v Kalifornii, v Texasu, na Floridě, v Severní Karolíně a Virginii, ale i v oblastech, kde bychom pomeranče příliš nečekali, třeba v Indianě, v New Yorku či ve Vermontu.Na předměstí Pekingu dokonce takto (Orange County) nazvali bohatou čtvrť vystavěnou v americkém stylu (v originále se ovšem jmenuje Ju Jun). Ta byla inspirována Orange County v Kalifornii.

Španělé polili Izamal hořčicí

Mexiko je veselá země, takže nepřekvapí, že barevných měst v něm najdeme mnoho. Většinou ovšem hrají všemi barvami, tak jako třeba Guanajuato nebo Isla Mujeres. Na Yucatánu ale mají Izamal, který se vydal cestou jednobarevného vzhledu. Většina domů tu má stejný žlutohnědý vzhled, takže Izamal vypadá, jako by ho někdo polil obřím balením hořčice.

Přitom v dávných dobách býval Izamal rozmanitější. Od začátku kolonizace v šestnáctém století se ovšem začal razantně měnit a v polovině století devatenáctého se z něj stalo moderní město španělského střihu.

Další články z Mexika:

Foto: PZFUN (Wikimedia commons)

Bo-Kaap se vzhledu okolních čtrtí v Kapském městě hodně vymyká.

Indie podruhé: Džajpur

Vracíme se do druhé nejlidnatější země planety, konkrétně do Džajpuru. Ten se, stejně jako již zmíněný Džodpur, nachází v Rádžastánu, největším státě Indie. Zatímco Džodpuru se přezdívá „modré město“, třímiliónový Džajpur si vysloužil přízvisko „růžové město“. Tahle barva ve městě převládá, podobný odstín má i Džantar Mantar, velké sluneční hodiny v podobě trojúhelníkové zdi a jedna z největších atrakcí rádžastánské metropole.

Město se obléklo do veselé barvy roku 1853, a to, jak už to tak bývá, kvůli vzácné návštěvě. Tehdy svou návštěvou Džajpur poctil princ z Walesu. Vedení města se chtělo před hostem nějak blýsknout, a tak nechalo přebarvit zdi domů do odstínu, který ve veřejné diskusi porazil všechny ostatní barvy.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Indie není známá jako místo, kam se jezdí na klasickou dovolenou k moři, přitom nabízí stále populárnější pláže a pefektní servis. Poznejte oblast Goa - Riviéru orientu.

Barevné Buenos Aires, ostré štíty velehor, telící se ledovce, velryby, pampa v kombinaci s návštěvou nejjižněji položeného města planety - úchvatné zážitky na celý život.

Vydejte se přes Bangkok na pláže vyhlášeného letoviska Pattaya, kde také najdete barevná zákoutí. Thajsko nyní nabízí exotickou krajinu i prvotřídní servis.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ostrově duchů, letištích uprostřed moře nebo o ostrovech Turks a Caicos. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kde vybíráte dovolenou?
V katalogu.
6,8 %
Na internetu.
70,9 %
Jinde.
22,3 %
Celkem hlasovalo 413 čtenářů.

Barvy ve městech

Barevných měst najdeme dost i jinde, dokonce i na místech, kde byste moc barev nečekali. Třeba v takovém Norsku nebo v Grónsku. Ovšem právě tam jsou barvy třeba mnohem více než kde jinde. V oblastech, kde přichází polární noc a denního světla si tamní obyvatelé mohou užít mnohem méně než v jižnějších končinách, bují deprese a lidé potřebují nějak vylepšit psychiku, třeba barevnými fasádami. Proto mají různobarevně natřené dřevěné domky například v Longyearbyenu a Bryggenu v Norsku nebo v grónském Nuuku, nebo ve Švédsku ve stockholmské čtvrti Gamla Stan.

Barevný je i dánský Nyhavn, což s povděkem kvitovali v Legolandu a z kostiček oblíbené dětské stavebnice sestavili jeho repliku.

Bo-Kaap v kapském městě

Kde ještě kromě depresivních míst vyrůstají barevná města a čtvrti? Především v multikulturních oblastech, kde se na jednom místě setkávají komunity různých původů, nejlépe pokud je mezi nimi hodně umělců. Bo-Kaap v jihoafrickém Kapském městě je zářným příkladem. Barvy sem přišly s novými muslimskými přistěhovalci a spolu s kočičími hlavami na velké části ulic vytváří jedinečnou romantickou atmosféru Bo-Kaapu.

Související články

Výběr článků

Načítám