Hlavní obsah

Guardalavaca: Jak vypadá letovisko, které má „závadný“ název, ale nádherné pláže?

Když tady na místní pláži naberete do dlaně písek, nutně vás musí napadnout srovnání s klasickým českým moučkovým cukrem. Jemnost i barva jsou totiž téměř totožné. Žádné hrubší částečky, ale opravdu prachová konzistence. Ne nadarmo jsou pláže v kubánské provincii Holguín občas označované jako rajské pobřeží. Jen škoda, že jejich krásu odhalují spíše Kanaďané a Američané, zatímco Evropanů je tu minimum.

Foto: ESO travel

Turistů je tady méně a převažují Američané a Kanaďané.

Článek

Když Čech vyrazí na Kubu, je asi pětasedmdesátiprocentní pravděpodobnost, že míří do Varadera. Tohle ohromné letovisko totiž „spolkne“ většinu turistů. Zbytek se pak rozprchne po menších ostrůvcích při pobřeží a jen opravdový zlomek jich zamíří na severovýchodní pobřeží – do provincie Holguín s nekonečně dlouhými plážemi, které vypadají, jako kdyby vypadly z prospektů cestovních kanceláří.

Tady vyrůstal Fidel Castro

Asi nejznámější je letovisko Guardalavaca. První hotel tu vznikl už v 70. letech 20. století a otevíral ho sám velký Fidel Castro (který mimochodem právě v provincii Holguín prožil dětství). Malá vesnička, která leží kousek dál do vnitrozemí, se od té doby ale příliš nezměnila. Přibyl v ní „jen“ velký trh se suvenýry, který se táhne až k samotné pláži. A právě na té, nikoli ve vesnici, vzniklo turistické zázemí.

Foto: melia.com

Hotely tady leží často přímo na pláži.

Kromě hotelů tu najdete pár restaurací, barů, půjčovny potápěčských potřeb, několik stánků se suvenýry, kubánskými doutníky a typickými kýči s vyobrazením Che Guevary. Je tu i menší a nepříliš dobře zásobený supermarket, který využívají i místní. Na západním konci pláže pak leží rybí restaurace – jedna z mála těch, které leží mimo hotelové resorty, a přitom si v ní opravdu pochutnáte. Jinak je rozhodně lepší stravovat se jen v zázemí hotelů.

Hlídejte krávy!
Název Guardalavaca podle jedné z verzí prý v překladu znamená zhruba „Hlídejte krávy!“ a odkazuje to na dobu, kdy místní pobřežní vody brázdily pirátské lodě. Jakmile se na dohled objevila pirátská vlajka, varovali se místní navzájem právě tímto pokřikem, dobytek zahnali dál od pobřeží a piráti měli smůlu. Tohle vysvětlení ale nepřijde příliš „sexy“ kubánským úřadům, jež se už několik let snaží o změnu názvu. Ten prý podle nich odrazuje turisty.

Guardalavaca je malé letovisko a aktivity, které tu můžete podnikat, se soustředí převážně na pláž. Jsou tu výborné podmínky pro šnorchlování, vyrazit můžete na delší lodní výlet katamaránem, zahrát si volejbal, nebo jen líně chytat bronz. Večer pak v jednom z barů čas od času probíhají diskotéky.

Foto: ESO travel

Právě tady přistál v roce 1492 Kryštof Kolumbus.

Na tržišti smlouvejte

Nákupy suvenýrů je dobré odbýt na zmiňovaném tržišti mezi pláží a vesnicí. Pokud budete nakupovat ve stánku, pak smlouvejte, protože cena je vysoko nadsazená. Příjemné je to, že prodavači nejsou nijak vlezlí, můžete si zboží osahat, detailně prohlédnout a nikdo vás nebude nutit k nákupu.

Mladší, nicméně výrazně luxusnější je potom malinké letovisko (pokud se tak dá vůbec říkat třem hotelovým resortům) na pláži Playa Esmeralda. Od letoviska Guardalavaca ji dělí asi pět kilometrů vzdálenosti a minimálně hvězdička, co do luxusu.

Holguín – provincie a stejnojmenné hlavní město
Provincie Holguín leží na severovýchodě Kuby a může se pochlubit tím, že právě tady se vylodil v říjnu 1492 Kryštof Kolumbus. Hlavní město pak vzniklo v roce 1720 a bylo jedním z prvních v Latinské Americe, kde se uplatnil pravoúhlý systém ulic. Kvůli množství zeleně se mu také říká město parků. Je tady i letiště, kde přistává většina letadel s těmi, kteří si vybrali jako svůj dovolenkový cíl právě severovýchod Kuby.
Foto: ESO travel

Pláže jsou tu pokryté prachovým pískem zářivě bílé barvy.

Na Playa Esmeralda je ještě větší klid, zároveň ale zázemí hotelu poskytuje vše od kurzů tance, přes lukostřelbu až po lázeňské terapie nebo jízdy na koních po pláži. I proto sem jezdí zamilované páry – jen tak, nebo na líbánky. Mimochodem – jeden ze zdejších hotelů je dokonce z kategorie „ubytování možné od 18 let“. Takže žádné ukřičené děti v bazénu a žádná hlučná večerní dětská diskotéka.

Místo, které přeje romantice

Podobnou pověst – tedy pověst místa, které opravdu přeje romantice – má pak i letovisko Playa Pesquer, jež leží asi 17 kilometrů od Guardalavaca. Tady dokonce ideu dovolené, na které člověk opravdu nemusí vůbec nic dělat, dotáhli až tak daleko, že mezi přízemními bungalovy, ve kterých jsou hosté ubytovaní, a hlavní hotelovou budovou jezdí mini vláček. Člověk tak nemusí udělat ani krok navíc.

Škoda by ale byla zůstat jen u hotelového bazénu a nevyrazit na pláž. Třeba do některého z plážových barů, kde vám namíchají pravé kubánské mojito.

Inzertní sdělení: Vydejte se na krásné kubánské pláže!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Kubu:

Luxusní hotel uprostřed tropické zahrady, u proslulé písečné pláže Playa Esmeralda. Hotel je určený pouze pro klienty starší 18 let. Pět restaurací, lázeňské procedury, možnost vodních sportů.

Nízké luxusně zařízené bungalovy v tropické zahradě jen pár desítek metrů od krásné pláže. K tomu pět restaurací, osm barů, dva bazény a perfektní zázemí pro luxusní dovolenou na Kubě.

Hotelový komplex ležící přímo na pláži. Čtyři restaurace, sedm barů, grill, bazény, salon krásy, zázemí pro většinu vodních sportů. Z pokojů výhled na nádhernou hladinu moře.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o unikátních letištích, o Šanghaji nebo o ostrově duchů Hašima. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste někdy na dovolené na Kubě?
Ano, jednou.
16,8 %
Ano, vícekrát.
3,8 %
Ne, ale chci tam někdy vyrazit.
59,6 %
Ne, Kuba mě neláká.
19,8 %
Celkem hlasovalo 638 čtenářů.

Nejkrásnější zátoka Kuby

V provincii Holguín leží podle mnohých prý ta úplně nejkrásnější zátoka na Kubě – Bahia del Naranjo. Do pobřeží se tu zakusuje celkem výrazně – a podle některých sloužila jako útočiště lodím ve chvílích, kdy byli na blízku piráti, nebo přes Kubu přecházel hurikán.

Dnes je tato zátoka, která má pobřeží dlouhé zhruba 32 kilometrů, jedním z největších lákadel oblasti Holguín. Funguje tady totiž veliké přírodní delfinárium, kde delfíni nežijí v malých sterilních bazénech, ale ve velkých ohrazených částech zátoky. A turisté tak jen zaplatí vstupné, navléknou vestu, projdou menším školením a mohou se vydat v malých skupinkách s průvodcem do vody, přímo mezi delfíny.

Ti se nijak neostýchají, s turisty plavou a dovádějí, a pokud si projdete turistická fóra, pak najdete jen nadšené ohlasy. Kromě delfínů v akváriu žijí i lachtani.

Jestliže vás plavání s delfíny neláká, pak stojí za návštěvu alespoň pláže, které celou zátoku lemují. Jsou jako z katalogu – s bílým pískem, průzračnou vodou a pásem zeleně.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám