Hlavní obsah

Filmové bary a restaurace: Kde najít kavárnu z Přátel a gril z Pulp Fiction?

V jaké části New Yorku rozstřílel mladý Al Pacino soky své rodiny ve filmu Kmotr a kdepak se asi nachází kavárna, kde vysedávají seriáloví Přátelé Ross, Monica či Rachel? A co restaurace, kde John Travolta se Samuelem Jacksonem snídají v Pulp Fiction. Existují tyto podniky, nebo jde jen o části filmových studií?

Foto: ESO travel

Symbol filmového pozlátka - chodník slávy v Los Angeles.

Článek

Pláže, památky, to jsou klasické důvody k návštěvě určité lokality, ovšem dvacáté století obohatilo turistiku o spoustu nových sektorů, mezi nimi filmovou turistiku. Že objíždění lokací známých z kin táhne, dokazuje mimo jiné to, že schody, na nichž trénoval boxer Rocky, jsou nejfotografovanější částí americké Filadelfie. A co vlastně restaurace, bary, kavárny a bufety proslavené filmy a seriály? Kde je lze najít?

Kavárna Central Perk, kde vysedávali Ross, Rachel a spol.

Tady vás musíme zklamat, kavárna proslavená seriálem Přátelé bohužel neexistuje. Ateliér, v němž vznikla, dokonce ani není v New Yorku, ale v kalifornském Burbanku. Odsud to měli filmaři na natáčení newyorských exteriérů čtyři tisíce kilometrů vzdušnou čarou, takže natáčecí plány musely do puntíku sedět.

Mimochodem, když už jsme u sezení, o slavné červené pohovce, na níž sedávaly hlavní postavy seriálu, si také nedělejte iluze. Šlo o starý krám nalezený v suterénu depozitáře filmových studií. Během každé série se musela několikrát přečalounit, proto i po deseti letech natáčení stále zářila novotou a známky ošoupání byste na ní nenašli.

Foto: Dave Herholz (Flickr)

Kavárna Central Perk je uměle vytvořená. V pravém horním rohu obrázku můžeme vidět soustavu držáků filmového osvětlení, která by v opravdové kavárně neměla co dělat.

Rudý gauč ze seriálu Přátelé
Byl to kousek, za který by nikdo nedal zlámanou grešli, ale po natočení poslední série Přátel v roce 2004 neuvěřitelně stoupnul v ceně a byl vydražen za tisíce dolarů. Pro dubajské šejky by taková částka znamenala pakatel, ale oni si ve Spojených arabských emirátech raději udělali přesnou kopii slavné pohovky, stejně jako celého interiéru kavárny. Při otevíracím dnu podniku, který okopíroval neexistující originál, roznášel kávu herec, který vystupoval v roli barmana Gunthera.

Hawthorne Grill aneb Miluju tě, Honey-Bunny, ale místo restaurace tu budou autodíly

Pamatujete si na úvodní scénu filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí? Mladá dvojice se v restauraci rychlého občerstvení během romanticko-vulgární konverzace chystá podnik přepadnout se zbraní v ruce. Na rozdíl od spousty podobných lokací jako třeba v případě kavárny ze seriálu Přátelé tady nejde o interiér filmového studia, ale o reálnou restauraci.

Zatímco v pozdější fázi filmu John Travolta a Uma Thurmanová netancují v bizarním podniku, ale jen v kulisách, v Hawthorne Grill v ulici Hawthorne Boulevard ve čtvrti Los Angeles zvané Hawthorne skutečně v době natáčení fungoval klasický americký gril. Nyní ovšem na jeho místě stojí obchod se součástkami do automobilů.

Foto: James Blucher (Flickr)

John Travolta (vpravo) v obleku, ta jako ve většině filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Ve slavné scéně na sobě ovšem má plážové oblečení.

Kde se dá pařit v Bangkoku? V Oriental Hotelu

Ve ztřeštěné komedii Pařba v Bangkoku (Hangover 2), volného pokračování úspěšného filmu Pařba v Las Vegas, se hlavní hrdinové ocitají i v prostorách Orient Hotelu, což je úplně jiná kategorie než gril z Pulp Fiction.

Restaurace zabíraná ve filmu se nachází ve čtyřiašedesátém poschodí budovy napodobující koloniální styl. Na tradičním thajském jídle si tu nepochutnáte, tady vládne kuchyně západního stylu s cenami také poněkud západními. Průměrný thajský dělník, který nevyhrál jackpot v loterii, se sem nedostane, luxusní interiéry, špičkový personál, pravidla ustrojení pro vstup do restaurace i neznámé jídlo, to vše by ho asi dost vyvedlo z míry.

La Bodeguita del Medio v Havaně, bar, kterému se dokumentarista nevyhne

Jeho jméno zaznělo v několika filmech a seriálech, své místo v něm svého času měli spisovatelé Ernest Hemingway či Gabriel García Marquez, básník Pablo Neruda nebo herečka Marlene Dietrichová. Dokonce se v okolí točilo několik filmů jako snímky z padesátých let jako Náš muž v Havaně nebo Stařec a moře. Poté však kvůli politické izolaci ostrova svobody hučení kamer částečně utichlo. Ovšem ne úplně.

Foto: Anna (Wikimedi Commons)

Slavnější podnik než ten, který se nyní jmenuje El Bodeguita del Medio na Kubě snad ani není.

Snad žádný dokumentarista, který se prochází po hlavním městě Kuby a něco točí, si nenechá ujít návštěvu legendárního podniku. Proto bar s typickým žlutým vývěsním štítem znají i čeští diváci. A možná o něm vědí i z legendy o jednom v současnosti velmi populárním nápoji. Mojito se prý před sedmi desetiletími narodilo právě tady. Dnes tu stojí přibližně čtyři dolary.

Přečtěte si o Kubě více:

Mariova restaurace neakceptovala nabídku, kterou nelze odmítnout

Město je nebezpečné, vyjít na ulici se pro mnohé rovná sebevraždě, o temných zákoutích nemluvě. Všude vládne strach a nad mrtvolami mafiána Sollozza a úplatného policejního kapitána McCluskeyho se vznáší obláček střelného prachu a vůně italského jídla. Tak to vypadalo ve filmu Francise Forda Coppoly Kmotr z roku 1972 ve scéně natáčené v restauraci Louie’s Restaurant. Přitom se původně mělo točit trochu jinde.

Coppola si nejprve vybral Mariovu restauraci v Bronxu, nicméně její hrdý majitel, jak by řekl filmový Kmotr, nepřijal „nabídku, která se nedá odmítnout“. Chtěl, aby si lidé jeho podnik spojovali spíše s dobrým jídlem než se slavnou scénou, a tak se filmovalo o kus dále v Louie’s Restaurant na White Plains Road. Tento podnik už zanikl, avšak v okolí se stále najde několik italských restaurací nebo spíše pizzerií. Strachu je ve vzduchu také o poznání méně než v mafiánských dobách, i když v nechvalně proslulém Bronxu si nikdy nemůžema být ničím jistí.

Foto: ESO travel

Na newyorském Manhattanu najdeme spoustu restaurací a kaváren, které si zahrály ve filmu.

Vybalit si uprostřed ulice v tisíce kilometrů vzdálené zemi šumavský chléb a paštiku, tedy spíše pomazánku z vepřového masa či jak se vlastně ony paštikové hmoty s nedostatečným podílem masa nazývají, to je zkrátka tradice. Ovšem zajít si do slavného podniku a vychutnat si jídlo tam, kde seděly hvězdy světového filmu má také něco do sebe. Kdybyste někdy na dovolené kolem takové restaurace šli, vzpomeňte si na slavné scény.

Inzertní sdělení: Vydejte se za filmovými podniky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů last minute:

Proč jezdit tisíce kilometrů do vnitrozemí, když to nejlepší včetně obrovského New Yorku, Washingtonu s Bílým domem a pláží Miami je hned na pobřeží.

Seznámíte se s architekturou koloniální Havany a Trinidadu, spatříte jedinečné přírodní krásy oblasti Viňales, ochutnáte světoznámé doutníky a rum přímo u zdroje!

Vydejte se přes Bangkok na pláže vyhlášeného letoviska Pukhet. Thajsko už dávno není jen zemí s okouzlujícími trhy a exotickou krajinou, nyní poskytuje i prvotřídní servis.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ostrově duchů, o nejvyšším mrakodrapu západní polokoule nebo o pohádkové krajině v Namibii. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Jsou pro vás destinace, kde probíhalo natáčení, zajímavé?
Ano, a rád do nich vyrážím.
8,9 %
Ano, ale cíleně je nevyhledávám.
80,2 %
Ne, přijdou mi nezajímavé.
10,9 %
Celkem hlasovalo 686 čtenářů.

Restaurace, které vznikly na základě filmů a seriálů

Forrest Gump, hrdina stejnojmenného filmu z roku 1994 na počest ve válce padlého kamaráda Bubby vybudoval krevetové impérium. Na základě úspěchu filmu vznikla síť těchto restaurací v reálném světě. Dvaadvacet jich funguje po celých Spojených státech, další potom v Japonsku, Mexiku, Malajsii, Indonésii, Hongkongu a na Filipínách.

Fanoušci středoškolského seriálu Beverly Hills 90210 zase začali své podniky pojmenovávat Peach Pit podle bistra, v němž se hlavní postavy obvykle scházely a pojídaly hamburgery. Peach Pit máme dokonce i v Praze.

Nepodařilo se nám nikde najít restauraci zařízenou v duchu animovaného hitu Ratatouille, tedy takovou, v níž by vařily myši. Pokud hygienická inspekce zvýší četnost kontrol, možná se s něčím podobným brzy setkáme.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám