Hlavní obsah

Šanghaj je nejlidnatější město Číny, kde je nejvyšší budovou „otvírák na lahve“

Zdvojnásobte počet obyvatel Česka a všechny tyto imaginární postavy umístěte na plochu ne větší než 6400 čtverečních kilometrů. Hotovo? Pak vězte, že jste v hrubých obrysech právě načrtli Šanghaj, nejlidnatější město Číny, největší světový přístav a zároveň moderní město, které láká turisty z celého světa třeba na mrakodrap, jemuž se přezdívá „otvírák lahví“.

Foto: ESO travel

Televizní věž, které se říká Perla Orientu – jde o jednu z největších dominant města.

Článek

Přímo v Šanghaji a příměstských oblastech dnes žije asi 23 miliónů lidí – přitom ještě v roce 1900 jich byl „pouhý” milión – rozloha města se odhaduje na zhruba 6340 čtverečních kilometrů. Je tedy logické, že hustota zalidnění je tu opravdu obrovská. Nicméně stačí poprvé spatřit panorama moderních částí Šanghaje, kde se k nebi tyčí vysoké mrakodrapy a člověk pochopí, kam se všichni lidé vejdou.

Šanghaj je i proto častou zastávkou na okružní cestě po Číně – spatřit na vlastní oči ohromující panorama mrakodrapů z nábřeží Bund, snad jediném místě v celém městě, kde pro stavby platí výšková omezení, a vystoupat na nejlepší vyhlídky (i přesto, že je přes smog často velmi špatná viditelnost) – to jsou stále častější součásti itinerářů.

Z letiště rychlostí 400 kilometrů v hodině

A už samotná cesta z letiště do centra města může být pořádný zážitek. Letiště s městem totiž spojují vlaky Maglev, které vzdálenost 30,5 kilometru překonají za sedm minut a dvacet vteřin. Člověk ani nestihne vstřebat fakt, že nad kolejemi sviští rychlostí přes 400 kilometrů v hodině, a vlak už staví v cílové stanici.

Foto: shanghai.gov.cn

V Šanghaji se mísí staré s novým – a právě tím turisty láká.

Svým způsobem je zážitkem i cestování šanghajským metrem. Pokud se ale zvládáte ztratit už na přestupu na Florenci, vezměte s sebou průvodce. Je sice pravda, že systém značení v šanghajském metru je třeba oproti metru v Moskvě, kde je vše v azbuce, až neuvěřitelně intuitivní, ale dvanáct linek a přes tři sta stanic nejednomu zamotá hlavu.

Poznejte Čínu v dalších článcích:

„Jde o jeden z nejdelších systémů metra na světě,“ říkají o něm hrdě místní a vzápětí dodávají, že jde také vlastně o jedinou možnost, jak se dostat z jednoho břehu řeky na druhý. „Protože je Šanghaj významný přístav a řeku tu používají i větší lodě, mostů je tu naprosté minimum,“ dočtete se v průvodcích. Mimochodem – Šanghaj dokonce už drží i oficiálně statut největšího světového přístavu, když před pár lety předstihla Rotterdam.

Přečtěte si článek o dalším asijském velkoměstě: Tokio je nejmodernější město světa, kde vás zřízenci nacpou do vagonů metra 

Na nákupy po Nanjing Road

To, co sem láká milióny turistů z celého světa, jsou především moderní stavby a vůbec celá novější tvář města, reprezentovaná především ikonickou třídou Nanjing Road, jež sice vznikla už před polovinou 19. století, ale nákupní tepnou se stala až o více než století později.

Foto: Hector Garcia

Panorama Šanghaje, výškové stavby jsou jejím poznávacím znamením.

Nanjing Road se oficiálně rozděluje na Východní a Západní část a je dobré vědět, že zejména ve Východní části člověk narazí na desítky a desítky ryze evropských bister, barů a restaurací. Však sem také ve velkém vyrážejí ti, kteří si typickou čínskou kuchyni příliš neoblíbili.

Samotná nákupní zóna je pak dlouhá přes šest kilometrů a dodnes na ní stojí obchodní domy, které vznikly už na začátku 20. století. Největší a nejstarší obchodní domy jsou pak opět v části Nanjing Road East.

Celá třída navíc na přelomu tisíciletí prošla velkou rekonstrukcí, takže je výrazně přívětivější pro pěší turisty než dříve. „Pořád ale platí, že je tu přelidněno, obchody jsou plné a po několika hodinách člověka bolí ze všeho rámusu hlava,“ upozorňuje průvodce. Alespoň krátkou návštěvu si tato část Šanghaje ale zaslouží.

Do oblak! Na nejvyšší budovy Šanghaje

Šanghajské ovzduší patří k těm nejšpinavějším na planetě. A jsou dny, kdy je smogová poklička nad městem pořádně hustá, občas se ale poštěstí, nebe se protrhá, a pak se u nejslavnějších šanghajských vyhlídek div nestojí fronty.

Foto: shanghai.gov.cn

První obchodní domy na Nanjing Road vyrostly už na začátku 20. století.

Tou nejslavnější je bezesporu Perla Orientu. Televizní věž, která má tak nezaměnitelnou architekturu, že to k ní člověka táhne od chvíle, kdy ji poprvé spatří. Stavba, která v Šanghaji vyrostla v roce 1994, byla dokonce až do roku 2007 tou vůbec nejvyšší stavbou v Číně. Dnes už sice prvenství patří budově SWFC, ale Perla pořád táhne.

Unikátní mrakodrapy najdete i jinde. Nabízí se třeba Tchaj-wan: "Malá Čína" s unikátním bambusovým mrakodrapem

Výška této stavby, která mimochodem obsahuje 11 koulí různých velikostí, je 468 metrů, a nabízí pohled na Šanghaj z celkem 15 vyhlídek. Ta nejvyšší je v 350 metrech. V Perle je dokonce i otočný panoramatický restaurant a konstrukce ukrývá i výškový hotel s 20 pokoji. A určitě stojí za to podívat se na ni po setmění, kdy ji rozzáří tisíce LED diod.

Foto: Mgmoscatello

Televizní věž při západu slunce.

Když už to výš nejde…

Pokud vás to táhne ještě výš, pak z peněženky vyndejte patnáct dolarů (tolik stojí vstupenka na nejvyšší vyhlídku) a nechte se vyvézt na nejvyšší vyhlídku budovy Šanghajského světového finančního centra. Samotná budova má výšku 492 metrů, vyhlídka je pak jen o 18 metrů níž. A výš už se nikde jinde na světě procházet nemůžete – prosklený tunel je totiž oficiálně nejvyšší vyhlídkou na světě.

A vlastně ani budovu SWFC nepřehlédnete – jednak je v Šanghaji nejvyšší a pak má také originálně řešený vrchol – je v něm otvor, a celá stavba si tak díky němu vysloužila přezdívku „otvírák lahví“. Mimochodem – ten opravdu můžete v prodejně suvenýrů přímo v budově zakoupit.

Inzertní sdělení: Vydejte se na poznávací zájezd do Číny!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních zájezdů do Číny:

Vydejte se za poznáním všech dominant Číny! Velká čínská zeď, všechny poklady Pekingu, ale i cesta do supermoderní Šanghaje nebo výlet lodí po řece Li. Finální tečkou je potom návštěva Hongkongu.

Poznejte Čínu jinak – z hladiny těch nejvýznamnějších řek. Naprosto unikátní poznávací zájezd, který se z poloviny času odehrává na Dlouhé řece. Prozkoumejte Čínu z úplně jiné perspektivy!

Peking a jeho okolí v devíti dnech! Vydejte se na poznávací zájezd do Číny a navštivte Velkou čínskou zeď, Zakázané město i Letní palác a nejvýznamnější chrámy. Itinerář cesty zde!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ostrově duchů Hašima, o novém mrakodrapu v NYC nebo o slavných ministátech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Anketa

Poznávací zájezd do Číny je pořádně exotický. Láká vás?
Ano, Čína je zajímavá destinace.
73 %
Ne, do Číny bych nechtěl(a)
13,1 %
Ano, už jsem tam dokonce byl.
13,9 %
Celkem hlasovalo 1719 čtenářů.

Další zajímavá fakta o Šanghaji:

  • oficiálně se sice uvádí 23 milionů obyvatel v aglomeraci, odhaduje se ale, že ve městě žije dalších zhruba 5 milionů černých přistěhovalců
  • název Šanghaj dost možná odkazuje na polohu města u Východočínského moře – znamená to „Nad mořem“
  • ideálním časem pro návštěvu je období od podzimu do jara. V jiné části roku je totiž v Šanghaji veliká vlhkost, v kombinaci s letními až pětatřicetistupňovými horky jde o vražednou kombinaci.
  • první přístav tu vznikl už před více než tisíci lety
  • metro v Šanghaji vzniklo až v roce 1993, dnes jde ale o jeden z největších systému na světě
  • do roku 2020 by měl počet linek metra narůst ze stávajících 12 na 22
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám