Hlavní obsah

V Dubaji roste největší vyhlídkové kolo světa – Dubai Eye na umělém ostrově

Nic pro ty, kteří trpí závratěmi z výšek! V Dubaji se totiž začalo se stavbou největšího ruského kola na planetě. V okamžiku, kdy budete na samém vrcholu, budete na celou Dubaj shlížet z výšky 210 metrů. Jako na dlani tak budete mít palmové ostrovy, dubajskou marinu i nejvyšší budovu planety. Celý kolos navíc bude stát na uměle vybudovaném ostrůvku, uprostřed luxusních obchůdků a neuvěřitelně drahých luxusních bytů.

Foto: dubai.ae

Když něco roste v Dubaji, člověk by měl počítat s tím, že to bude atakovat světové rekordy.

Článek

Tak trochu to připomíná dětskou přetahovanou. Na podzim roku 2012 představili v New Yorku projekt obřího vyhlídkového kola na Staten Islandu, které se mělo stát na konci roku 2015 vůbec největším kolem na planetě. V únoru 2013 ale svolali tiskovou konferenci zástupci Dubaje – a představili na ní své vyhlídkové kolo, které bude – jak jinak – nejvyšší na planetě. Americký kolos tak přišel o prvenství, a to se ještě ani nezačalo se stavbou.

Vyhlídkovým kolům už jsme věnovali samostatný článek: Obří ruská kola: Největší je v Singapuru, v Melbourne málem spadlo. Podívejte se

Se stavbou umělého ostrova už se začalo

Kolo v Dubaji, které je označováno jako Dubai Eye (prý totiž bude podobně elegantní a designově vyvedené jako to londýnské), už navíc začalo růst – respektive začalo se se stavbou velkého umělého ostrova, na kterém bude kolos stát.

Oficiálně stavba začala 21. května 2013 – vody nedaleko pláže Jumeirah začaly křižovat obrovské speciální lodě, které bagrují písek a mořské dno zpevňují pomocí speciálních stavebních směsí. Pod hladinou se začínají pomalu rýsovat obrysy budoucího ostrova. Celou nesmírně složitou akci má na starosti společnost Van Oord, která v Dubaji připravovala už základy „palmových“ ostrovů.

Foto: vanoord.com

Tvorba nového umělého ostrova je technologicky náročná.

Luxusní Jumeirah
Obří kolo má vyrůst v dubajské čtvrti Jumeirah, která je nejluxusnější a nejexkluzivnější oblastí celého Dubaje. Tady najdete ty nejluxusnější hotely (včetně slavné „Plachetnice“), tady vznikají odvážné projekty (včetně „Palmového ostrova“). Člověku se ani nechce věřit, že tu ještě v 60. letech žilo jen pár rybářů. Masívní rozvoj přišel až potom a vygradoval v 90. letech 20. století. Dnes je Jumeriah středobodem luxusu.

Pokud vše půjde podle plánu, měl by být ostrov hotový do roku 2015, v prvním čtvrtletí 2018 by měla proběhnout první vyhlídková „jízda“ na Dubai Eye. Nicméně hovoří se i o tom, že by se mohlo podařit celou akci zvládnout do konce roku 2015 – peníze, kterých je v Dubaji rozhodně dostatek, jsou obrovská motivace.

Centrum zábavy a nakupování

Dubai Eye navíc nebude jedinou stavbou, kterou se architekti chystají na ostrov s názvem Blue Waters Island umístit. Součástí ostrova by mělo být i luxusní nákupní a zábavní centrum, počítá se i s výstavbou minimálně pětihvězdičkového hotelu, a pak samozřejmě i s neuvěřitelně drahými soukromými byty.

Foto: singaporeflyer.com

Kolo v Singapuru je nejvyšším vyhlídkovým kolem planety. Dohlédnete z něho za dobrého počasí asi 45 kilometrů daleko.

Dosavadní rekordman – Singapore Flyer
Prvenství mezi největšími vyhlídkovými koly zatím drží Singapore Flyer se svými 165 metry výšky. Najdete ho, jak už název napovídá, v Singapuru a poprvé se roztočilo v roce 2008. Stavět se začalo ještě o tři roky dříve a jeho tvůrci mimo jiné bojovali i s nařčeními, že okopírovali London Eye.

Cena celé monstrózní akce se prozatím odhaduje na 1,6 miliardy amerických dolarů, což je v přepočtu asi 32 miliard korun. Samotné vyhlídkové kolo pak spolkne asi 270 miliónů dolarů.

Dubaj – světová turistická destinace číslo 1?

Tvůrci plánují na vyhlídkové kolo umístit obrovskou LED obrazovku, která bude schopna i speciálních efektů, a počítají s tím, že ostrov a kolo každý rok navštíví asi tři miliony turistů. Dubai Eye se tak má stát jednou z hlavních atrakcí Dubaje.

Foto: NASA

Satelitní pohled na ostrovy ve tvaru světa. Potopí se?

A pomalu se tak plní vize dubajských zástupců, kteří chtějí z tohoto emirátu vybudovat světovou turistickou destinaci číslo jedna a nabízet tolik atrakcí a zážitků, že se turisté „budou muset“ do Dubaje několikrát vrátit, aby stihli navštívit a na vlastní oči spatřit opravdu všechno. Už teď je totiž týdenní dovolená v Dubaji nabitá k prasknutí.

Inzertní sdělení: Do Dubaje, kraje divů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Emirátů:

Prožijte léto v luxusním Dubaji! Máme pro vás na výběr ze spousty hotelů – od standardních po ty opravdu nejluxusnější. Stačí si vybrat a pak už bude jen na vás, který z dubajských divů navštívíte!

Emirát Sharjah je konzervativnější než Dubaj, zdejší resorty jsou ale mnohdy ještě luxusnější. Nechte se hýčkat a užijte si dovolenou jako z pohádek Tisíce a jedné noci!

Seznámíme Vás s historií, místními zvyklostmi, vyjedeme do pouště, navštívíme nejslavnější bazary a uvidíme největší koberec světa. Poznávací zájezd pro ty, co milují arabskou kulturu.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o extrémním přistávání na Nizozemských Antilách, o plážích s Modrou vlajkou nebo o Grand Canyonu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už v Dubaji?
Ano, jednou.
11,1 %
Ano, vícekrát.
7,4 %
Ne, ale chystám se.
31 %
Ne a ani mě to neláká.
50,5 %
Celkem hlasovalo 1426 čtenářů.

Obří kolo na Staten Islandu

Kdyby se emirát Dubaj nepustil do stavby monstrózního Dubai Eye, připadlo by prvenství mezi největšími ruskými koly pravděpodobně kolu, které má v nejbližších měsících začít růst na Staten Islandu v New Yorku.

Plánovaná atrakce má mít v průměru 190,5 metru a celkem 36 kabinek – do každé z nich se vejde 40 lidí. Pokud by se stoprocentně naplnila kapacita kola a to navíc ani nemuselo přerušit provoz kvůli špatnému počasí, mohlo by se v něm každý rok projet 4,5 milionu návštěvníků.

Celá akce, jejíž součástí má být i vznik monstrózního obchodního a zábavního centra (ostatně stejné je to i v případě Dubaje), má za hlavní cíl zvýšit atraktivitu jinak celkem opomíjeného newyorského obvodu.

Stavba kola vyjde v přepočtu na více než 4 miliardy dolarů a nabídne prý unikátní pohled na panorama New Yorku.

Uvidíme, zda předčí slavnou vyhlídku na Empire State Buildingu.

Související články

Výběr článků

Načítám