Hlavní obsah

Kam v červnu? Vyrazte na víkend do Moskvy, na Lenina i Stalinovy katedrály

Říká se, že z původního Leninova těla zbývá ve skleněném sarkofágu asi deset procent. To ostatní už je prý jen umně vytvořená atrapa. I tak ale bývá před mauzoleem na Rudém náměstí fronta. Tohle je totiž zážitek lehce bizarní, ale rozhodně nezapomenutelný. Láká vás taky? Pak se do Moskvy vydejte třeba v rámci prodlouženého víkendu. Právě v červnu jdou jejich ceny dolů, stačí hlídat last minute nabídky.

Foto: ESO travel

Symbolem Moskvy jsou i takzvané Stalinovy katedrály – vysoké domy v duchu socialistického realismu. Je jich sedm a v jednom z nich je i hotel Ukrajina.

Článek

Pokud si při pohledu z okna říkáte, že je u nás ještě na přelomu května a června venku zima jako v Rusku, pak se pletete. Petrohrad hlásil v průběhu týdne pětadvacet stupňů a polojasno. Moskva na tom byla dosti podobně. Na poznávací zájezd do Ruska je tedy právě teď ideální čas.

Socialistický realismus hluboko pod zemí

V Moskvě je velikým zážitkem už jen cesta po eskalátorech do metra. Nejstarší stanice v centru jsou totiž uložené i devadesát metrů pod zemí, eskalátory jsou často i padesát let staré a místo u nás běžných zářivek tady osvětlení zajišťují „lampy“, které jsou umístěné přímo mezi jezdícími schody. Je tu větší šero, nicméně těmto prostorám nemůžete upřít atmosféru.

Ty nejstarší z téměř dvou set stanic, které tu na 12 linkách leží, jsou navíc ukázkovým příkladem socialistického realismu. Bustu Lenina najdete v téměř každé stanici, zdi tu zdobí budovatelské mozaiky i nápisy. Jen pozor na to, že bez znalosti azbuky se tu ztratíte po pár vteřinách. Angličtinu, ani intuitivní značení tady nečekejte. A přesně taková je i stanice Teatralnaja nedaleko Rudého náměstí.

Foto: archiv autora

Rudé náměstí – sem musíte, fotka tady je nutností!

Rudé náměstí – srdce Moskvy

To je středobodem turistického ruchu v Moskvě. Vždyť právě na něm leží ty největší symboly Moskvy i celého Ruska. Jednu stranu lemuje vysoká červená zeď Kremlu, tu druhou pak luxusní obchodní dům GUM, kde za kabelku necháte půlroční plat. Zapomenout nesmíme ani na chrám Vasila Blaženého, u kterého si hlavně děti mnohdy neodpustí poznámku o podobě s pohádkovým zámkem Walta Disneyho.

Kde vám bude v červnu také fajn?

„Myslela jsem, že je větší!“ je další věta, kterou v souvislosti s touto stavbou, která bývala bílá a měla střechy „jen“ zlacené, člověk na Rudém náměstí často slyší. Tento výkřik by ostatně mohl platit i pro mauzoleum V. I. Lenina, které stojí u kremelské zdi.

Ještě v květnu bylo ukryté pod lešením a „rekonstrukcí“ dost možná procházel i samotný Lenin. Ten je v mauzoleu už od roku 1924 (s přestávkou v průběhu druhé světové války, kdy jeho tělo odvezli z Moskvy) a spekuluje se, že z původního těla už moc nezbývá a že lidé pozorují jen umělou figurínu.

Foto: ESO travel

Kreml – synonymum pro ruskou výkonnou moc.

Jak to s tělem ale doopravdy je, je opravdu těžké zjistit. Každý turista totiž musí u vstupu odložit fotoaparát i kameru a kolem těla projde celkem rychle, bez toho, aby se mohl byť na krátkou chvíli zastavit.

Petrohradská Ermitáž – záležitost na celý den

Zatímco do Moskvy spoustu turistů táhne nabalzamovaný Lenin, Petrohrad láká milovníky umění. Zdejší Ermitáž je totiž jednou z nejrozsáhlejších muzejních sbírek na planetě. Pod pojmem Ermitáž si tedy představte pět budov (včetně slavného Zimního paláce s tisícovkou pokojů), téměř tři sta výstavních sálů a tři milióny exponátů.

„Na základní prohlídku si vymezte minimálně čtyři hodiny!“ radí průvodci. I tak ale ty nejkrásnější a neznámější díla spatříte spíše v poklusu a naplno si je nevychutnáte. Lepší je věnovat Ermitáži celý den – pak člověk může říct, že ji skutečně navštívil a že si díla prohlédl.

Bílé noci a zvedání mostů

Pokud se sem vydáte v červnu, pak byste si kromě jednoho dne měli vymezit i jednu noc – pro plavbu lodí po řece Něvě za takzvané bílé noci. Ty v Petrohradu trvají od května do září a slunce během nich zapadá až opravdu pozdě v noci. Setmí se jen na dvě – tři hodiny, po zbytek noci je pak v Petrohradě zvláštní pološero, které vybízí k tomu otevřít si někde na nábřeží láhev vína a pozorovat další ze zdejších unikátů – zvedání mostů.

Foto: ESO travel

Ermitáž je jednou z největších uměleckých sbírek světa.

Petrohrad leží na zhruba 40 ostrůvcích (odtud ostatně přezdívka „Benátky východu“) a zároveň na vodní cestě z Finského zálivu do Moskvy. Noc co noc se tak chvíli po půlnoci postupně zvedají ramena zdejších mostů a městem proplouvají obrovské nákladní lodě.

Cesta letadlem do Moskvy i do Petrohradu je záležitost jen několika málo hodin. Ze tří dnů a tří nocí, které prodloužený víkend trvá, strávíte na cestě jen minimum času. Nezapomeňte ale na to, že při cestě do Ruska potřebujete vízum a jeho vyřízení stojí jak čas, tak peníze. Nechat všechno na poslední chvíli se tak nejen nevyplatí, ale vlastně to ani dost dobře nejde.

Inzertní sdělení: Vyjeďte v červnu za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Bílé noci, Carské Selo, Jantarová komnata, Ermitáž, Něvský prospekt… Prožijte tři dny a tři noci v nejseverněji položené milionové metropoli! Petrohrad vás uchvátí – svou atmosférou, památkami, kouzlem…

Utečte před zimou, před deštěm. Kam? Na Krétu! V nabídce jsou červnové termíny, luxusní hotely a to za skandálně nízké ceny. Užijte si luxus za cenu běžného zájezdu! Mrkněte na nabídku!

Projděte se po Rudém náměstí, vstupte do luxusního obchodního domu GUM a spekulujte nad tím, jestli je nabalzamovaný Lenin skutečný! Moskva v sobě snoubí staré časy i atmosféru moderního velkoměsta.

Přečtěte si dále:

Přečtěte si také o Slunečném pobřeží, o souostroví Turks a Caicos nebo o tom, jaká je dovolená na velké lodi. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Anketa

Láká vás dovolená v Rusku?
Ano, moc!
63,9 %
Ano, ale obejdu se i bez ní.
23,3 %
Do Ruska nikdy!
12,8 %
Celkem hlasovalo 801 čtenářů.

Stalinovy katedrály

Nemusíte mít strach, že byste některou z těchto dominant přehlédli. Stalinovy katedrály, respektive Stalinovy mrakodrapy, případně trochu posměšně Stalinovy dorty – to je sedm výškových budov, které jsou rozesety po Moskvě na dobře viditelných místech.

Jde o budovy postavené po skončení druhé světové války, o symboly, které měly do světa hlásat, že právě Sovětský svaz je ten nejlepší. Občas se tedy mluví o takzvaném triumfalismu, častěji o ukázkovém příkladu socialistického realismu. Budovy jsou opravdu vysoké a jsou pro ně typické neoklasicistní a neogotické prvky.

Nejznámějším příkladem je pravděpodobně komplex Lomonosovovy university na Vrabčích horách – zdejší posluchárny prý naráz pojmou asi devět tisíc studentů. Celý komplex vyrostl v letech 1949 až 1953.

O další čtyři roky později  - v roce 1957 pak na břehu řeky Moskvy vyrostl výškový hotel Ukrajina. Má 19 pater, 171 metrů na výšku a spousta cestovních kanceláří právě sem posílá své klienty při prodloužených víkendech. 

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám