Hlavní obsah

Největší vodopády světa: Ten nejvyšší, Salto Angel, prý objevil pilot díky havárii

Pustit se z Niagarských vodopádů v zavřeném sudu patří k největším šílenostem, jež milovníci adrenalinu vyvádějí. Nebezpečný může být ale jen samotný průlet kolem burácejícího vodního monstra, o čemž se přesvědčil i Jimmy Angel. Zkoprnělý údivem vletěl přímo do vodopádu Salto Angel. Podívejte se na další vodopády, které patří k těm „nej“ na světě.

Foto: ESO travel

Viktoriiny vodopády s duhou shora vypadají úchvatně.

Článek

Ty nejvyšší a s největším průtokem můžeme objektivně zjistit měřením, ale do našeho žebříčku se dostaly i tři další vodopády, které se něčím vymykají ostatním světovým vodopádům, třeba zajímavým příběhem nebo ojedinělou vyhlídkou.

Nejvyšší: Andělský vodopád (Venezuela)

Díky padání vody z opravdu velké výšky zní poblíž vodopádů v uších cosi, co by se možná dalo označit za zpěv, těžko říct, zda zrovna andělský. Podle andělů ovšem název nedostaly. Jméno jim propůjčil pilot Jimmy Angel, kterého roku 1937 při průletu kolem nich tak ohromily, že nezvládl řízení a “zaparkoval” nosem letadla přímo doprostřed vodopádů.

Čtěte také:

Historka se ve Venezuele a posléze i po celém světě tak proslavila, že se začalo tradovat, že Jimmy Angel při tomto kousku vodopády objevil, ve skutečnosti se o nich ale vědělo už o sedmadvacet let dříve. To však nijak neuškodilo slávě pilota, jenž i s pasažéry z nehody vyvázl bez zranění.

Měl štěstí, srazil se totiž s opravdovým kolosem. Vodopády měří na výšku bezmála kilometr, nepřetržitý proud vody v nich teče v délce 807 metrů.

O Venezuele a vodopádu už jsme psali: Do Venezuely za nejvyšším vodopádem světa Salto Angel

Foto: ESO travel

Salto Angel je největší atrakcí národního parku Canaima.

Nejmohutnější: Iguacu (Argentina, Brazílie)

Na hranicích Brazílie a Argentiny na řece Iguacu, odkud se s trochou nadsázky dá kamenem dohodit i do Paraguaye, se nachází vodopády, kterými protéká opravdu pořádný objem vody. V období dešťů se přes jejich hranu dlouhou 2,7 kilometru převalí přes 6500 krychlových metrů vody za sekundu. Oproti úzkému zpívajícímu jazyku Andělského vodopádu ve Venezuele tady voda opravdu hřmotně burácí a zlověstně řve a největšímu z vodopádů se říká Ďáblův chřtán.

Obrovská je též elektrárna, jíž Iguacu zásobuje vodou. Ještě nedávno nikde na světě nestála větší vodní elektrárna. Vodopády Iguacu jí dodávají takové množství kapaliny, že je schopná dodávat energii jak do Brazílie, tak do Paraguaye. Jedná se totiž o společný projekt těchto dvou zemí. Vodopády Iguacu se ovšem pro získání elektřiny neobětují tolik co Niagarské vodopády. Ty totiž mohou v případě potřeby poskytnout k výrobě energie celý svůj tok.

Další články z Jižní Ameriky:

Foto: ESO travel

Díky nedalekým vodopádům patří nikterak významné městečko Foz do Iguacú k nejnavštěvovanějším v Brazílii.

Nejužitečnější: Niagarské vodopády (USA)

Při pohledu na vodopády se tají dech v úžasu nad tím, jaké divadlo nám příroda připravila. To je však omyl, scenérie už dávno nepodléhá rozmarům počasí, ale techniků elektráren. Celkem se v oblasti Niagary nachází pět vodních elektráren, mimo jiné i ta vůbec největší na americké straně hranic. Navrhl ji slavný fyzik Nikola Tesla, který tak se svým střídavým proudem v boji o dominanci na americkém trhu definitivně porazil Edisonův stejnosměrný proud. Produkci elektrárny ovlivňuje to, kolik vody do ní její zaměstnanci přivedou vody. Vše řídí jen oni a mohou do elektrárny odklonit třeba veškerou vodu od vodopádů.

Více o Spojených státech:

Vedle užitečnosti vynikají Niagarské vodopády i v počtu turistů, které je navštěvují. Dají se totiž označit také za nejslavnější vodopády světa. Přírodní unikát na hranici kanadského státu Ontario a amerického New Yorku láká kromě klasických turistů s fotoaparáty a kamerami také odvážlivce snažící se ho splout uvnitř sudu. Po internetu koluje vtip, že lidé se snaží doplout v sudu dolů, zatímco akční hrdina Chuck Norris dávno vyplul Niagarské vodopády nahoru v lepenkové krabici. Za reálnější považujeme spíše to první.

Foto: ESO travel

Na Niagaře lze absolvovat také noční prohlídku s umělým osvětlením.

Nejmalebnější: Sedmistupňové vodopády v Národním parku Erawan (Thajsko)

V Thajsku v provincii Kančanamburi najdeme Národní park Erawan. Fanouškům J.R.R. Tolkiena a jeho Pána prstenů název zní jako nějaké elfské jméno a při procházce podél padající vody opravdu čekáme, že z houští vedle vodopádu za chvíli vyběhne skřet, elf nebo hobit. Vodopádů se tu nachází hned několik nad sebou, ovšem Erawan, ten největší, láká svou pohádkovostí a malebností nejvíce zvědavců a romantiků.

Po žádných elfech ani hobitech se ale nejmenuje, v Thajsku dominuje jiná mytologie. Vodopádům dal název tříhlavý slon pocházející z hinduisticko-buddhistické kultury. Padající “Slon” má dle oficiálních záznamů sedm stupňů, běžnému turistovi ovšem připadá, že jich vidí snad sto. Proud prochází bezpočtem malých kaskád, čímž se znepřehledňuje počítání stupňů, ovšem vodopád dík tomu získává právě onu malebnost a pohádkovost.

O Erawanu a dalších perlách thajské přírody jsme psali již dříve:

Česká stopa v Africe:
Nejznámějšími vodopády v Africe jsou beze sporu Viktoriiny vodopády mezi Zambií a Zimbabwe na řece Zambezi. Jejich čedičový podklad se rozevírá do šířky 1,8 kilometru. Vodopády zaujaly i okouzlily českého cestovatele Emila Holuba, který o nich na konci devatenáctého století jako první na světě vydal samostatnou publikaci.
Foto: ESO travel

Jedna z mnoha drobných částí bezpočtu kaskád thajského Erawanu. Oproti ostatním vodopádům je pro plavce mnohem bezpečnější.

Nejkrásnější: Vodopády Waihilau

Víme, takové hodnocení je značně subjektivní, ale berme v potaz, že několik uznávaných cestovatelských průvodců je skutečně řadí mezi nejkrásnější vodopády světa. Drtivou většinu konkurentů pak Waihalu Falls předčí ve výšce spádu. Ve Waihalau přitahuje gravitace vodu ze 792 metrů. Delší už je jen venezuelský Andělský vodopád.

Krásu Waihalau Falls podtrhuje také údolí Waimanu Valley, do něhož vodopády ústí. Přestože na Havaj se díky atraktivitě její přírody sjíždějí davy turistů, do této oblasti nezavítají tak často, takže údolí patří k nejméně znečistěným a lidmi narušeným oblastem na ostrovech. Místní tvrdí, že momenty, kdy se nad vodopády objeví gigantická duha, prý patří těm, na něž se nezapomíná celý život.

Inzertní sdělení: Vydejte se za moře!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Okořenit si výlet po velkoměstech severovýchodu Ameriky cestou k Niagarským vodopádům? Díky zájezdu, který vás zavede třeba do New Yorku a Washingtonu není nic snadnějšího.

Hrochy, slony, zebry, žirafy a všechna další africká zvířata, která Vás napadnou, je možné spatřit během cesty po jižní Africe. Uvidíte také Viktoriiny vodopády!

Karnevalové Rio de Janeiro, roztančené barevné Buenos Aires nebo uruguayské Montevideo a mezi tím úchvatné peřeje vodopádů na řece Iguacu. Umíte si představit zábavnější exotickou dovolenou?

Čtěte dále:

Chcete se dozvědět, kam je nejlepší se vypravit na letní dovolenou? Tak si o tom přečtěte v článku o Středomoří. Podívejte se také na fascinující přehradu Hoover Dam nebo na Libanon, jemuž se přezdívá Švýcarsko Blízkého východu.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Do které "vodopádové" lokality byste se podívali nejraději?
Do Venezuely.
21,8 %
Do státu New York.
4,5 %
Do Jižní Ameriky.
58 %
Do Thajska.
5,4 %
Na Havaj.
10,3 %
Celkem hlasovalo 1109 čtenářů.

Česká vodopádová "nej"

Nejvyšším českým vodopádem je Pančavský vodopád, který se nachází v Krkonoších. Padá z výšky 145 metrů a do Andělského vodopádu ve Venezuele by se vešel sedmkrát. Následuje nepříliš vzdálený o pětadvacet metrů nižší Horní Úpský. V Krkonoších, jakožto v největších českých horách, najdeme hned šestici z první desítky nejvyšších vodopádů České republiky.

Nejvodnatějším, tedy vodopádem s největším průtokem, disponuje beskydská Ostravice, jejímž největším vodopádem proteče 3400 litrů vody za sekundu. Přepočítáno na piva to činí 340 bas. Tomuto ojedinělému číslu se žádný český vodopád ani zdaleka neblíží.

Na Slovensku najdeme nejvyšší vodopády především ve Vysokých a Nízkých Tatrách a v Malé Fatře. K těm úplně největším patří například Kmeťov vodopád na Nefcerském potoku nedaleko polských hranic poblíž Popradu.

Související články

Výběr článků

Načítám