Hlavní obsah

Jaké jsou domy ze slavných hororů: podivné věci se nedějí jen před kamerou

Lokality natáčení filmů i dějiště skutečných zločinů odedávna přitahují spoustu lidí. Skutečné příběhy stojící za slavnými americkými horory ale své adaptace v hrůze mnohdy předčí. Film 3:15, zemřeš inspirovalo vyvraždění šestičlenné rodiny a strašidelné věci se děly i při událostech inspirujících další horory.

Foto: seulatr

Dům z 3:15, zemřeš. Tady se vraždilo před kamerou, ale i mimo kameru.

Článek

V reálném životě se nebezpečným situacím vyhýbáme, ale skrze televizní obrazovky nám nevadí. Nemáme se čeho bát. Platí to i u domů, které hostily natáčení hororů. Pojďte se na tři z nich podívat. Provází je zajímavé osudy. Raději se ale nejdřív přesvědčte, zda máte zamčeno.

Osvícení: hotel, který vypadá hrůzněji než ten skutečně strašidelný

Někdo za dveřmi mluví. Zlověstným hlasem přednáší dětskou říkanku. Trochu z toho mrazí v zádech. Najednou dveřmi projede sekyra. Švih a další zásek. Ještě párkrát a ve vzniklém otvoru se objeví pomatený obličej toužící po zabíjení. V tom okamžiku se vzbudíte a zjistíte, že to byl jen sen. Oddychnete si, ale pro jistotu se přesvědčíte, že vás od vchodu nesleduje šílený Jack Nicholson. Ne, příště už si před spaním Osvícení (The Shining) od Kubricka rozhodně nepustíte.

Foto: ESO travel

Ani se nechce věřit, že se v nádherné krajině státu Colorado může někdo zbláznit a pokusit se vyvraždit rodinu.

Kubrickově filmové verzi však není nakloněn autor knižní předlohy Stephen King. Ten napsal příběh poté, co zažil na vlastní kůži několik podivných věcí ve Stanley Hotelu v Coloradu. Prý se mu, mimo jiné, během krátké nepřítomnosti v pokoji samy vybalily věci z kufru. Režisér se rozhodl zůstat ve stejném státě, ale filmoval raději o něco dále v Overlook Hotelu. Scény z útěku rodiny před běsnícím otcem ale pochází odjinud. Exteriéry se zase točily v hotelu Timberline Lodge v Oregonu, lokalitě známé například z filmu Jingle Belles.

Nemáte rádi krváky? Jste spíše romantické duše? Přečtěte si raději tento článek: Ostrov lásky i ostrov plodnosti: Máme pro vás tipy na nejromantičtější místa světa

Cestovní kancelář hrůzy
V Los Angeles existuje cestovní kancelář, která vozí své klienty po místech, kde se natáčely proslulé hororové scény. Objíždí lokality na území Hollywoodu a Pasadeny. Při takové projížďce se turisté dostanou do míst vzniku hororu Halloween (původní verze i remaku), prohlédnou si lokace z klipu Michaella Jacksona Thriller nebo dům ze snímku Noční můra v Elm Street. Dále na této bizarní pouti poznají místa úmrtí slavných hororových tvůrců a odvezou si domů kopie jejich úmrtních listů. Krom toho mají pořadatelé cesty ještě jedno eso v rukávu – klienti totiž nějaký ten horor zažijí sami na vlastní kůži. Doufejme jen, že tím není myšlen opilý řidič autobusu.

Nutno ovšem podotknout, že Overlook Hotel vypadá na záběrech skutečně dobře. Jeho děsivá rozlehlost a ponurost během zimního období působí tak, že si zde nikdo nemůže být jistý tím, že by se skutečně v prázdném hotelu nepomátl na rozumu. Kdo takové obavy má, měl by se budově v Lerimer County poblíž Sidewinderu vyhnout. Nicméně kdo se cítí dostatečně odolný a chtěl by se do dějiště slavných scén podívat, měl by to udělat. Už jen proto, že v přilehlých Skalistých horách je opravdu krásně.

Foto: stanleyhotel.com

Schodiště Stanley hotelu, v němž se prý čas od času stane cosi neobvyklého. Přesvědčil se o tom i autor předlohy k filmu Osvícení.

Čtěte o USA dále:

3:15, zemřeš: horor na motivy skutečné tragédie

Košaté stromy, v nichž cvrlikají ptáci, pod nimi upravený trávník, uprostřed něhož stojí půvabný hotýlek postavený v nizozemském koloniálním stylu. A v něm, idylka končí, šest mrtvol! V Amityville, dějišti slavného hororu 3:15, zemřeš (The Amityville Horror), se kdysi skutečně odehrála série vražd. Spisovatel Jay Anson událost zpracoval ve svém románu v roce 1977. Netrvalo dlouho a krev z jeho stránek se dostala na plátna kin a na miliony televizních obrazovek.

Film tvůrcům vydělal spoustu peněz, nicméně majitelé domu z úspěchu takovou radost neměli. V obavě z nájezdů turistů do poklidné části Long Islandu dům přestavěli tak, aby nevypadal úplně přesně jako na záběrech z filmu. Navíc docílili toho, že se změnila jeho adresa. Slavná 112 Ocean Avenue, Amityville už neexistuje. Všichni místní ale dobře vědí, kde se hrůzostrašný dům nachází, takže se dá s jejich pomocí bez obtíží najít i dnes.

Foto: timberlinelodge.com

Hotel Timberline lodge posloužil pro exteriéry mnoha zasněžených filmů, mimo jiné i Osvícení.

Když se dostanete do interiéru, překvapí vás jeho útulnost. Žádné mouchy vám na obličej nesednou, to se tu mimo natáčení nestává. Dům je hodně starý, ale přestavba ho výrazně oživila. V tomhle milém prostředí mezi krásnými kusy koloniálního nábytku byste žádný zločin nečekali. Když ale vyjdete zpátky ven, cítíte to. Něco je ve vzduchu. Oněch šest vražd se tu nestalo náhodou. O tomhle domě možná ještě uslyšíme.

Amerika je krásná, ale co takhle větší exotika?

Vymítač ďábla: předlohou pro posedlou dívku byl ve skutečnosti chlapec

S Robbiem Mannheim to rodiče neměli lehké. Místo hraní baseballu se bavil vyvoláváním duchů. Okolí si začalo všímat, že se z domu opravdu linou prapodivné zvuky a kvílení. Krom toho po domě začaly svévolně létat deky a občas se nechal vidět sám duch. Rodiče se proto obrátili na církev, aby z jejich syna kněží posedlost dostali. Tato událost inspirovala tvůrce filmu Vymítač ďábla (The Exorcist).

Pro natáčení většiny scén použili tvůrci dům na adrese 3600 Prospect Street, Georgetown v hlavním městě USA Washingtonu, D.C. Dům sám o sobě dnes nepůsobí nijak strašidelně, to se ovšem nedá říci o slavných schodech z filmu. Ty vedou z Prospect Street na M Street a působí ponuře i za poledního světla.

Foto: Andreas Praefcke

V době vzniku filmu Osvícení už měl Jack Nicholson svůj otisk v chodníku slávy zatvrdnutý.

Americký filmový horor má velkou tradici a tisíce fandů objíždí při výletech do Ameriky i tyto strašidelné domy. Staly se turistickými atrakcemi, které nelze opominout, tak jako třeba Sochu svobody nebo Mount Rushmore. Jestliže plánujete cestovat po USA, můžete si udělat zajížďku ke strašidelným domům. Ničeho se tam nebojte. Jack Nicholson už dnes nikomu neubližuje.

Přečtěte si o dalším zajímavém místě v USA v článku Apokalyptická Centralia: Jaké je město, pod kterým už 50 let hoří šachty s uhlím

Inzertní sdělení: Projeďte si Ameriku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do Severní a Střední Ameriky:

Světla neonů rozzářeného Los Angeles nebo krásy přírody Grand Canyonu a NP Sequoia. Do toho vlající vlasy a svištění mezi Harleyi na legendární Route 66, to je pravá Amerika.

Trinidad není jen ostrov vedle Tobaga, ale i nádherné historické město na Kubě z rodiny chráněných pamětihodností UNESCO. Spojením jeho návštěvy s lenošením na pláži Varadero, to je dovolená se vším všudy.

Nejen Socha Svobody, Central Park a Empire State Building, v New Yorku najdeme daleko víc, a to i v okrajových čtvrtích. Třeba Ellis Island s muzeem plným pohnutých osudů přistěhovalců.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejnebezpečnějších silnicích, o Lví skále na Srí Lance nebo o planině Nazca. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

>> zpět na hlavní stránku rubriky Exotika                                                                            

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se vydat na místa natáčení hororových scén? Na které nejraději?
Overlook Hotel
18,8 %
Tomberline Lodge
41,8 %
Ocean Avenue, Amityville
15,3 %
Jiné hororové lokality
24,1 %
Celkem hlasovalo 261 čtenářů.

Co se stalo v Amytiville?

Dějiště filmu The Amytiville Horror, do češtiny překládananého jako 3:15, zemřeš, skutečně poznamenala několikanásobná vražda. Třiadvacetiletý Ronald DeFeo junior jednoho podzimního odpoledne roku 1974 sportovní puškou zastřelil otce, matku, oba bratry a obě sestry. Poté se vydal do nedalekého baru, kde oznámil, že jeho rodiče jsou mrtví. U soudu se hájil, že jednal v sebeobraně a v náhlém pomatení smyslů, obrana mu ovšem nevyšla. Dostal šest pětadvacetiletých trestů, které si odpykává dodnes.

Všichni členové rodiny byli mrtví a DeFeo se do konce života nehne z věznice, takže do domu se několik měsíců po tragické události nastěhovali noví nájemníci. Šlo o rodinu se třemi dětmi. Jejich pobyt ale trval velmi krátce, přesněji řečeno dvacet osm dnů. Během nich se prý udála spousta nevysvětlitelných strašidelných věcí, takže se rodina raději odstěhovala. Vzhledem k velké publicitě domu se o všem doslechl romanopisec Jay Anson. Na motivy osudů obou rodin pak napsal úspěšnou předlohu filmu 3:15, zemřeš.

Ačkoliv byl DeFeo odsouzen rychle a bez velkých pochyb o vině, v případu se vyskytlo několik drobných nejasností. Pozornost vzbudilo i to, že strýc zavražděného otce si přivydělával jako významný spolupracovník jedné italské mafiánské rodiny.

Související články

Výběr článků

Načítám