Hlavní obsah

Poznejte neobjevené thajské ráje: Zapomenutý ostrov a luxusní Ko Ngai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi byste do Thajska, ale odrazují vás davy turistů v hlavních letoviscích? Pak opusťte pevninu a vydejte se na ostrůvky v Andamanském moři. Ještě před pár lety na některých z nich žilo jen pár tisíc místních a při pohledu z letadla vypadaly jako malé smaragdy. Tak sice vypadají i dnes, ale tropická zeleň ukrývá i luxusní ekoresorty, soukromé vilky a vinou se skrze ni udržované cesty na zdejší pláže.

Foto: khaolakadvisor.com

Khao Lak – oblast, která zatím netrpí přehnaným zájmem ze strany turistů.

Článek

Vlajkovou lodí těchto ostrovů je bezesporu panenské souostroví Phi Phi. I když pravda – to se hlavně díky filmu Pláž zařadilo na přelomu tisíciletí mezi více frekventovaná místa. Stačí ale nasednout na loď, urazit pár námořních mil a člověk se dostane do úplně jiného světa – do světa, kde vládne klid, nikdo nekřičí a nejhlasitějším zvukem je štěbetání stovek ptáků v husté zeleni, která začíná jen kousek za plážovým resortem.

„Člověk si tu občas připadá jak novodobý Robinson na opuštěném ostrově, i když – pravda, s luxusním bungalovem v zádech,“ tvrdí ti, co si dovolenou v thajských rájích dopřáli.

Zapomenutý ostrov Ko Yao Yai

Leží jen půl hodiny plavby od Phuketu, ale říká se mu zapomenutý ostrov. Ko Yao Yai je největší ze souostroví Ko Yao a turisté ho ještě neobjevili. Prý poslední thajský ráj – nicméně už se zázemím několika málo luxusních resortů, které tu v posledních letech vznikají. Hned za nimi pak pláž přechází v hustý tropický les, ve kterém se cizinec ztratí po pár metrech.

Foto: archiv autora

Opice na Phi Phi Don do posledního puntíku reprezentují rčení „být drzý jako opice“.

I proto by si měl každý, kdo se vydá na průzkum mangrovníkového pralesa na kanoi, s sebou vzít zkušeného průvodce. Traduje se totiž, že cestu z labyrintu kořenů najdou jen místní. I tady člověk celkem snadno narazí na drzé opice, těsně nad hladinou se tu a tam mihne i velký barevný motýl.

Objevte thajské pláže, i slavné památky!

Většina ubytovací kapacity je tu soustředěná na jihozápad ostrova, na pláž, ze které je výhled na (ne)daleký Phuket. Na ostrově bydlí asi osm tisíc stálých obyvatel, i tak je ale poměrně snadné najít část pláže, kde nebude vůbec nikdo. Ceny za ubytování jsou tu sice vyšší než v thajských letoviscích na pevnině, ale za absolutní soukromí to prý stojí.

Alternativně luxusní Ko Ngai

Svým způsobem alternativní, i když luxusní – taková je prý dovolená na ostrůvku Ko Ngai. Ani sem turistický ruch ještě pořádně nenašel cestu a ti, kteří sem vyrazí, jsou svým způsobem alternativci. Žádná dlouhá plážová promenáda s luxusními obchůdky, žádné centrum s bary a diskotékami. Jen několik resortů, obchůdků a restaurací. A samozřejmě potápěčských center!

Foto: ESO travel

Na Ko Ngai si prý člověk připadá jako Robinson.

Podmínky pro potápění i pro šnorchlování jsou v Andamanském moři ideální. A člověk si ani nemusí vozit vybavení s sebou. Masku, šnorchl a ploutve vám tu na den půjčí za zhruba šedesát korun. Ceny klasických ponorů jsou samozřejmě vyšší.

Nejznámější thajské atrakce můžete poznat prostřednictvím článku: 10 nej výletů v Thajsku: 100 tisíc krokodýlů, železnice smrti a trek džunglí na slonech 

Hlavní pláž ostrova je dlouhá dva a půl kilometru, pokrývá ji jemný korálový písek a je na ní soustředěná většina resortů. Splést si ji nemůžete – je z ní totiž krásně vidět na několik stovek metrů vzdálený ostrůvek Ko Ma. Za ním se pak rýsuje ještě větší Ko Chuak. Pronajmout si člun a vydat se k nim na jedno nebo dvě odpoledne se šnorchlem – to je poměrně častý plán těch, kteří sem na dva týdny přijedou odpočívat.

Khao Lak je Phuket (před dvaceti lety)

Khao Lak není ostrov. Jde o pětadvacet kilometrů dlouhý pás pláží na pobřeží Andamanského moře. Zatím je tu klid, turistů tak akorát – nějak podobně prý vypadal Phuket před dvaceti lety, kdy ještě nebyl „klasickým“ turistickým letoviskem. Khao Lak bylo před „vánoční tsunami“ v roce 2004 nejrychleji se rozvíjející oblastí Thajska. Velká vlna ale obrovský boom zbrzdila.

Foto: Nicolas Esposito

Thajsko nepoznané: Vydejte se na některý z ostrovů a vyhněte se masám turistů!

Pro budoucí rozvoj Khao Lak nicméně mluví perfektní spojení s letištěm v Phuketu. Po jedné ze čtyř hlavních dopravních tepen v Thajsku jste v oblasti Khao Lak za půl hodinky jízdy. Nevítají vás ale vysoké hotelové budovy – stavět se tady totiž smí jen do výšky zdejších palem, aby nebyl narušený ráz pobřeží.

Nejčastějšími hosty jsou tu lidé ze severu Evropy, kde je Khao Lak velmi oblíbený. A večer v některém z barů v centru Bang La On mizí všechny předsudky o jejich odtažitosti a chladnosti.

Foto: khaolakadvisor.com

Domy v oblasti Khao lak nesmí být vyšší než zdejší palmy.

Khao Lak je výchozím bodem pro potápěče – denně odtud vyrážejí lodě na nedaleké Similanské ostrovy. Výlet si obvykle můžete domluvit buď rovnou k zájezdu, nebo v některé z místních agentur, které jsou kromě potápění schopné zajistit i romantický oběd přímo na některé z opuštěných pláží těchto ostrovů.

Inzertní sdělení: Poznejte méně známé kouty Thajska!

Cestovní kancelář ESO travel, česká jednička pro zájezdy do Thajska a specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Resort v tropické zahradě jen pár metrů od tyrkysových vln Andamanského moře. Pláž s jemným bílým korálovým pískem, klid, luxus, možnosti masáží nebo kurzu potápění.

Ideální destinace pro rodinnou dovolenou. Klid, zatím ještě minimum turistů, ale i přesto kvalitní služby. Poznejte 30 kilometrů panenských pláží, projeďte se na slonovi, prostě si užijte Thajsko!

Velmi příjemný resort leží na jihozápadě ostrova s výhledem na ostrov Phuket. Ubytování v bungalovech v tropické zahradě. Možnost kurzů vaření, nebo potápění. Výborná restaurace.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ostrovech Martinik a Svatý Bartoloměj nebo o "superresortech" na Maledivách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

 Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už někdy na dovolené v Thajsku?
Ano, a dokonce vícekrát
16,1 %
Ano, jednou
17,4 %
Ne, ale chci se tam vydat
53,8 %
Ne, Thajsko mě neláká
12,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1278 čtenářů.

Další perly Andamanského moře

Andamanské moře je poseto tu menšími, tu většími ostrovy, které z letadla vypadají jak rozsypané smaragdy. Jsou jich tu stovky a na desítkách z nich stojí další luxusní turistické resorty.

 Phi Phi

Souostroví, které bylo do přelomu tisíciletí naprosto neznámé. Pak se tu ale natáčel film Pláž a ze zapomenutého ráje je jedna z nejoblíbenějších thajských destinací. Zátoka Ao Maya skutečně existuje, ve filmu ale byla digitálně upravena. I tak je ale zdejší příroda dech beroucí – jen škoda přemíry turistů.

Ko Lanta

Tohle je opravdová divočina! Do roku 1998 neměli na muslimském ostrově Ko Lanta ani elektřinu. I proto tu ještě neproběhl hlavní turistický boom a i Ko Lanta je stále řazena mezi klidné a turisty nepřeplněné thajské destinace. Za prozkoumání určitě stojí zdejší příroda – jen pozor na metrové varany, kteří tu běžně žijí.

Ko Mook

Soused ostrova Ko Ngai – stejně jako na Ko Ngai ani na Ko Mook nenarazíte na přeplněné a hlučné pláže. Naopak. Tady si člověk připadá skoro jako Robinson. Ko Mook leží jižně od Ko Lanta a boduje prostřednictvím panenské přírody, průzračného moře, podmínek, které jsou ideální pro potápění, a v posledních letech i službami v místních resortech.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám