Hlavní obsah

Kam za lyžařskou exotikou? Sjíždějí se sopky, lyžuje se v poušti, v Indii, v Maroku

Už vás nebaví lyžařské areály v Česku, ani svahy v Alpách? Pak zkuste pro lyžování naprosto netradiční a mnohdy i šílené destinace. Lyžovat se dnes dá téměř všude. V krytém lyžařském centru na poušti, na novozélandské sopce, ale i v Maroku, kde se sníh drží zhruba sto dní v roce. Každé z těchto míst je jiné, všechny ale spojuje lyžařská exotika.

Článek

Samozřejmě platí, že podobnou exotickou lyžovačku pořídíte za slušný peníz. Výjimkou je paradoxně lyžování v Dubaji, kterým si můžete ozvláštnit klasickou plážovou dovolenou.

1) Dubaj: sjezdovka uprostřed pouště

Lyžování v poušti? Není problém! Právě pro milovníky extrémů a exotických zážitků byl v Dubaji vybudován krytý lyžařský areál s umělým kopcem, umělým sněhem a umělou zimou.

Zchladit se tu můžete za asi 300 dirhamů, v ceně už máte i lyžařské vybavení. Pak už se meze vynalézavosti nekladou – stavění sněhuláka, lyže nebo snowboard, to všechno uprostřed arabské pouště! Právě teď je ideální čas do Dubaje vyrazit. Ideálně na nákupy: Kam v prosinci: Dubaj láká na obrovské slevy, Thajsko na exotické Vánoce

2) Nový Zéland: Sjeďte si sopku

To na Novém Zélandu sněhu mají dost, jen v jinou roční dobu, než jsme zvyklí. Až vám za horkých letních dní bude nesnesitelné vedro, zaleťte si na Zéland, kde můžete využít jedné z mnoha kvalitních sjezdovek třeba na sopce Mt. Ruapehu.

K nejnavštěvovanějším pak patří sjezdovky okolo Queenstownu a Wanaky. Ceny za celodenní půjčení vybavení včetně skipasu stojí asi 120 NZD. Potom už stačí vyjet nad mraky a naskytne se vám úchvatný pohled na okolní vrcholky sopek a hor. Více u Nového Zélandu čtětě zde: To nejlepší z Nového Zélandu: Koupel v horké řece a lyžování na ledovcích.

3) Švédsko: za lyžovačkou za polární kruh

Pokud vás láká představa lyžování za polárním kruhem, vydejte se třeba do známého městečka Kiruna ve Švédsku. Kromě těžby železné rudy proslulo tohle místo svým ledovým hotelem Ice Hotel anebo svými skvělými sjezdovkami.

Kromě klasického lyžování tu ale můžete vyzkoušet také lyžařskou jízdu se psím spřežením anebo navštívit chovatele sobů. Pokud toužíte po opravdové specialitce, počkejte si, protože Nejdelší krytá sjezdovka světa vyroste ve Švédsku.

Sníh a led v dalších článcích:

4) Izrael: Do Svaté země s lyžemi

Na hranicích mezi Sýrií, Izraelem a Libanonem leží hora Hermon. Je rozdělená mezi tři země, a tak i na izraelské svahy v zimě padá sníh. V necelých 3 tisících metrech je proto vybudován perfektní lyžařský areál, který nabízí pohodlné trasy pro začátečníky i střemhlavé sjezdovky pro zkušené lyžaře.

5) Maroko: na vrchol svahu na oslovi?

Jestli se někdy podíváte do Marrakéše, možná při některém z výletů uvidíte úžasný panoramatický pohled na střechy marockých domků, za kterými vykukují zasněžené hory. Přesně to je místo, kde ve 4 tisících metrech pohoří Atlasu leží nejvýše položené lyžařské středisko v Africe.

Sníh tu je průměrně 100 dní v roce a tak se podnikaví Marokánci rozhodli postavit tady vleky, které vám připomenou počátky sjezdového lyžování. Až se unavíte, místní ski-bus, v podobě oslíka, vás zaveze do nejbližšího hotelu. Rozhodně také nezapomeňte na Osm nej, které v Maroku nesmíte vynechat!

6) Chile: Pláže a sjezdovky v jeden den

Abyste si mohli vychutnat chilskou specialitu – lyžování a koupání na pláži v jeden den, měli byste sem vyrazit koncem srpna. To tu totiž v horách začíná zima, zatímco na pobřeží je ještě léto. Horské centrum Portillo je od dovolenkových resortů na pláži vzdáleno asi 240 km, takže si do kufru nezapomeňte vzít plavky a oteplováky. Přečtěte si více o Lyžování v Chile: Atraktivní prostředí a zasněžené sjezdovky i uprostřed léta.

7) Jižní Afrika: I tady se lyžuje! V létě...

Do Jižní Afriky se většinou jezdí za nádhernými zvířaty na safari anebo třeba do přepychových golfových klubů. V posledních letech chce ale i Jižní Afrika lákat turisty během zimních měsíců, tedy od května do srpna, a tak tu vznikají lyžařská střediska s lanovkami. V nadmořské výšce kolem 3 tisíc metrů se tu každodenně tvoří umělý sníh pro více než pět sjezdovek. Více o JAR v článku Kde svítí slunce 230 dní v roce? Zkuste jihoafrickou riviéru Durban.

8) Indie: Zdolejte nejvyšší pohoří světa

Když se řekne Indie, zřejmě se vám vybaví vyprahlé ulice, koupající se sloni nebo barevné indické chrámy. Jenže Indie je obrovská a na jejím severu se divoce pnou k nebi strmé štíty Himalájí.

V provincii Kašmír objevíte docela jinou Indii – přelidněná velkoměsta střídají vesničky, osmiproudé dálnice nahrazují horské potůčky. Není proto divu, že když je v zimě celá krajina přikrytá bílým sněhem, patří místní sjezdovky k těm nejkrásnějším a také nejnebezpečnějším na světě. Nejznámější je lyžařské středisko Gulmarg.

9) Aspen: Luxus na lyžích

Jestli vás ale spíš než samotné lyžování láká ona atmosféra dlouhých zimních večerů nad svařákem u krbu, pak několik let šetřete a jeďte do amerického Aspenu. Snobské lyžařské centrum, kde svahy brázdí Michael Douglas a Jack Nicholson, je srovnatelné s těmi alpskými, jen ceny jsou tu dvojnásobné, luxusních butiků je tu víc než horských hospod a zimní lyžování tu cenově odpovídá letní dovolené na Maledivách.

Inzertní sdělení: Exotická lyžovačka!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky (nejen) lyžařských zájezdů:

Vydejte se na dovolenou do Dubaje a navštivte slavné Ski Dubai! Právě teď jsou v nabídce výhodné last minute zájezdy. Termíny v prosinci i lednu!

Obklopen zasněženými svahy a oděn do šatu časů zlaté horečky platí Aspen za ztělesnění luxusu zimní Ameriky. V uličkách Aspenu potkáte také elity showbyznysu.

Využijte možnosti letního lyžování ve známém chilském letovisku Portillo, kde díky kvalitnímu prašanu trénují i reprezentanti evropských lyžařských velmocí.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tom, kam jet výhodně v prosinci, o jezeře Bajkal nebo o nepoznaných koutech Thajska. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

 Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Kam jezdíte na zimní lyžařskou dovolenou?
Zůstávám v tuzemsku
30 %
Do Alp - rakouských, italských, francouzských
63,4 %
Jinam v Evropě
3,5 %
Do středisek mimo Evropu
3,1 %
Celkem hlasovalo 287 čtenářů.

Ice Hotel – Švédsko

Největší hotel vyrobený z ledu a sněhu stojí ve Švédsku, nedaleko města Kiruna. Ubytovat se tu můžete v některém z tematických pokojů – noc lze strávit v doprovodu věrně vytesaného ledního medvěda, v pokoji s ledovým krbem, nebo v ledové posteli, která vypadá jako auto – veterán.

Z ledu je tu všechno. Jediné, co ledové není, je spacák. Mínus pět stupňů Celsia je údajně komfortní teplota. Jako v ledničce si tu budete připadat nejen v tematickém pokoji Frigid Dare Suite.

Ledový hotel v Quebeku

Podobný, jen menší, je hotel v kanadském Quebeku. Zdejších pět pokojů má teplotu okolo čtyř stupňů a majitel má právo zrušit jakoukoli rezervaci od poloviny března. Tou dobou totiž při špatném, rozuměj teplém, počasí hrozí, že hotel prostě roztaje. Každou zimu se totiž staví úplně nový. Není proto divu, že noclehy jsou tu na dlouhou dobu zarezervované.

Čtěte více o prapodivném bydlení:

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám