Hlavní obsah

Fascinující Hooverova přehrada: Její 220 metrů vysoká hráz tuhne už 80 let

Když Frank Crowe poprvé představil plány Hooverovy přehrady, říkali mu, že se zbláznil. Aby ne. Monstrózní stavba měla vzniknout uprostřed Mohavské pouště, mimo civilizaci, mimo všechny přístupové cesty. A nakonec tam opravdu vznikla. V rekordním čase. Hooverova přehrada je dodnes symbolem Spojených států a svým způsobem technickým zázrakem. Bez ní by nebylo ani Las Vegas!

Foto: Steve Moses

Hooverova přehrada je nejslavnější stavbou svého druhu na světě.

Článek

Hooverova přehrada by ale zase nevznikla bez velké hospodářské krize. Na počátku 30. let byl bez práce každý čtvrtý Američan. Takže když byl v roce 1931 ohlášený start stavby, ozvalo se během prvních tří týdnů 12000 mužů prostřednictvím dopisů a dalších několik tisíc jich na hranice Arizony a Nevady rovnou přijelo s celou rodinou.

Chceš práci? Tak neremcej!

Frank Crowe si nemohl přát víc. Dělníci byli ochotní pracovat v téměř nelidských podmínkách za pět dolarů na den. Za příplatek šedesáti centů pak ti nejodvážnější prováděli výškové práce – vyhlazovali za pomoci vrtáků a výbušnin stěny Černého kaňonu. Vše bez ochranných pomůcek – jedinou ochranou byly čepice máčené v asfaltu a tedy ztvrdlé. Ve čtyřicetistupňových teplotách ale nešlo o ideální řešení.

Foto: Ken Lund

Při stavbě nového mostu Hoover Dam Bypass se pracovalo ve dne i v noci. Stejně jako při stavbě přehrady.

Hooverova přehrada v číslech
Přehrada se začala stavět v roce 1931, otevřena byla v roce 1936, o dva roky dříve, než se plánovalo. Pracovalo na ní více než 20 tisíc dělníků, 24 hodin denně, ve třech směnách. Hráz je vysoká 220 metrů, dlouhá 379 metrů a u svého základu silná asi 201 metrů. Maximální hloubka je 180 metrů a vzdutí je na řece Colorado možné pozorovat ještě 185 kilometrů od hráze. Přesné počty obětí při stavbě se ale různí – nejčastěji se hovoří o 96 nebo 112 mrtvých.

V srpnu 1931 dokonce došlo ke stávce… Stavba ale měla v tu chvíli díky vražednému tempu, které Crowe vyžadoval, už několikaměsíční náskok a dělníkům bylo navíc jasně řečeno, že na jejich místo čeká dvanáct dalších nezaměstnaných mužů. Výsledkem celé stávky tak bylo jen nepatrné zlepšení podmínek. Během stavby nakonec zemřelo okolo sta mužů – jejich památku dnes připomíná pomník u hráze přehrady.

O dalších symbolech Spojených států si přečtěte v článku (Ne)známé ikony USA: Ranč Southfork je seriálová legenda a Bílý dům má pivovar

Foto: NortyNort

Takto vypadá pomník obětem. Zemřeli, aby rozkvetla poušť, stojí na něm.

Čtyři pekelné tunely

Řeka Colorado je jedním z nejmohutnějších toků ve Spojených státech. A před stavbou Hooverovy přehrady každý rok na jaře ničila při povodních vše, co bylo v jejím dosahu. A právě tento vodní živel bylo potřeba během stavby betonové a více než dvě stě metrů vysoké hráze odklonit. Ve stěnách Černém kaňonu tak nejdříve musely vzniknout čtyři obrovské tunely, do kterých bylo Colorado odkloněno.

Každý z těchto tunelů měřil okolo 1200 metrů, původní průměr byl 17 metrů, ten se ale po vybetonování zmenšil na zhruba 15 metrů. Práce v nich se rovnala práci v pekle – teploty okolo šedesáti stupňů, prach, jedovaté plyny a minimum tekutin. Tohle byly tvrdě vydřené peníze. Ve vyprázdněném korytu pak vznikly dvě provizorní hráze a konečně začalo růst to hlavní – obrovská hráz přehrady. A ta vzbuzuje úžas i dnes.

Foto: Audrix

Takhle vypadá nejvyšší přehrada planety. Švýcarské Grande Dixence.

Nejvyšší přehrada Evropy
V současnosti je tou nejvyšší přehradou v Evropě švýcarská přehrada Grande Dixence. Leží ve Švýcarských Alpách a výška její hráze je 285 metrů. Stavba začala v roce 1953, otevřena byla v roce 1961. Hráz stojí v nadmořské výšce 2134 metrů nad mořem a jejím úkolem je zachytávat vodu z tajících ledovců. Na rozdíl od Hooverovy přehrady, kde dělníky trápilo obrovské vedro, tady bojovali s třicetistupňovými mrazy.

Dvě stě dvacet metrů na výšku, dvě stě jedna metrů tloušťky u dna, plocha větší, než jakou pokrývají pyramidy v Gize, a miliony betonových kvádryů které ani osmdesát let po dokončení nejsou ještě stoprocentně ztvrdlé.

Foto: Mjponso

Hladina během roku kolísá. Což je velmi dobře vidět na stěnách kaňonu.

Právě hráz přehrady je oblíbeným turistickým místem. Od října 2010 se navíc už nejezdí přímo po dvouproudé silnici na hrázi, ale po novém mostě pár set metrů po proudu Colorada, kterému se tu přezdívá „Hoover Dam Bypass, takže je tu méně aut a více klidu pro focení nebo jen prosté pozorování. Na silnici, která vede po hrázi, vás s automobilem pustí, ale po září 2001 prochází osobní automobily kontrolou.

Dnes už neplatí ani to, že přehrada stojí uprostřed pustiny. Právě díky ní totiž vyrostlo do dnešní velikosti město Las Vegas, do kterého je to asi padesát kilometrů severozápadním směrem.

Inzertní sdělení: Poznejte nejkrásnější místa Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Deset dní na cestě po západě USA. Podíváte se do Los Angeles, zažijete atmosféru Las Vegas, projdete se mezi největšími stromy planety v NP Sequoia, mrknete se do Grand Canyonu… USA na vlastní kůži!

Týden ve městě hříchu! Prožijte nezapomenutelnou dovolenou v Las Vegas, zkuste štěstí v kasinech, vydejte se k Hooverově přehradě, do Údolí smrti, do Grand Canyonu. Luxusní zázemí vám zajistíme my.

Příležitost, jak pochopit tuto různorodou zemi – její města, přírodu a životní styl. A také zakusit rozdíly mezi jednotlivými státy a oblastmi. 22 dní na cestě a cesta napříč Amerikou. Podívejte se na plán cesty!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o ikonách USA, o Isla Margarita nebo o neobjevených koutech Thajska. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Stojí podle vás Hooverova přehrada za návštěvu?
Ano, rozhodně.
89,2 %
Možná při cestě do Las Vegas.
6,6 %
Ne, nestojí.
4,2 %
Celkem hlasovalo 4967 čtenářů.

Co jste možná nevěděli:

  • V době svého vzniku byla přehrada největší přehradou planety a největší byla i hydroelektrárna v jejím nitru a hráz, která zadržovala vodu. O všechny rekordy už sice přišla, i tak je ale ikonou USA.
  • Po hrázi vede dvouproudá silnice, ta po otevření nového mostu pár set metrů po proudu Colorada, ale slouží už jen turistům.
  • Stavba vznikla v rekordním čase, o dva roky dřív, než bylo v plánu. Pokud by se naopak zpozdila, platila by stavební společnost pokutu 3000 dolarů za každý den po termínu.
  • Během stavby přehrady spousta lidí věřila, že váha vody v nové přehradě bude mít negativní vliv na rotaci Země.
  • Poznatky ze stavby Hooverovy přehrady se dodnes uplatňují při stavbě dalších "superpřehrad"

Bez Hooverovy přehrady by nebylo Las Vegas

Před stavbou Hooverovy přehrady bylo Las Vegas jen malé městečko uprostřed pouště. V roce 1931 byl ale v Nevadě legalizovaný hazard, stavba přehrady začala naplno a Las Vegas rostlo.

Dnes má zhruba šest set tisíc obyvatel, jeho srdcem je bulvár Strip, na kterém leží ty největší hotely a největší kasina, včetně hotelu Luxor, který má tvar pyramidy a který je zároveň symbolem Las Vegas. Las Vegas je dnes světovým centrem hazardu a zábavy a zároveň už se zbavilo i nálepky města, kde ve velké míře bují organizovaný zločin.

A mimochodem – věděli jste, že se v Las Vegas narodil tenista André Agassi?

Další zajímavosti, články a průvodce po USA najdete na info portálu o USA (www.amerika.cz).

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám