Hlavní obsah

Jezero Bajkal je fascinující oko Sibiře, které v průběhu roku mění barvu

Průzračné oko Sibiře, nejhlubší jezero planety, nejhlubší kryptodeprese na světě… Bajkal je přírodní unikát, který i přes svou odlehlost stále láká turisty z celého světa. Sáhnout si do mrazivě ledové vody, která se nikdy neprohřeje, projet se na lodi s vědomím, že člověk pod sebou má stovky metrů modrých hlubin – to je sen mnoha cestovatelů.

Foto: ESO travel

Jezero Bajkal na východě Sibiře je nejhlubší jezero planety.

Článek

Jezero Bajkal leží na východní Sibiři, v mluvě přesnějších čísel zhruba 6000 kilometrů od Prahy, nicméně v těsné blízkosti města Irkutsk, které disponuje velikým mezinárodním letištěm a které je důležitým bodem na Transsibiřské magistrále.

Co dva dny tady zastaví osobní vlak, který vyrazil z Moskvy, z něj vystoupí desítky turistů, aby okamžitě nasedali do mikrobusů a nechali se odvézt do vesničky Listvyanka, která je hlavním turistickým centrem pro tuto oblast. Člověk si tu může jen sednout na pobřeží a pozorovat nekonečnou modř jezera, nebo si domluvit vyjížďku na některé z lodí.

Sibiř je fascinující kus Země. Přesvědčte se v článku Sibiř ukrývá místa s magickou silou i tajemství Tunguzské katastrofy

Foto: onthegotours.com

K jezeru se člověk nejsnáze dostane z města Irkutsk, které je jednou ze zastávek na Transsibiřské magistrále.

Když jezero zamrzá…

Pokud tedy nedorazí v čase od ledna do května, kdy povrch téměř celého jezera zamrzá ledem místy silným až dva metry. Ani v létě, kdy sem vyráží většina turistických zájezdů a expedic, tady ale není příliš teplo. Voda v jezeře má v tuto dobu na povrchu teplotu k 15 stupňům a navíc tu silně fouká - vítr se schopný na hladině jezera vytvořit vlny vysoké i pět metrů a „promíchat“ vodu až do hloubky 250 metrů.

Československá stopa na Bajkale
Ján Novák je československý dálkový plavec, který jako vůbec první člověk zdolal ledové vody jezera Bajkal. V srpnu roku 1990 ho přeplaval napříč v nejužším místě (které má šířku zhruba 23 kilometrů), rok předtím zvládl v únorových mrazech přeplavat napříč řeku Angaru, kdy si nejdříve musel najít cestu mezi krami. A zvládl také 45 km dlouhou trasu z Bajkalu do města Irkutsk ve vodách Angary.

Jezero Bajkal je fascinující výtvor přírody. Vzniklo už před více než 20 miliony let a je tedy vůbec nejstarším jezerem planety. Voda tehdy zaplnila „mezeru“ mezi dvěma zemskými krami, které od sebe každý rok poodstoupí o zhruba 3 centimetry – jezero se tedy neustále zvětšuje.

Jaká je přesná hloubka?

Svému tektonickému původu vděčí jezero i za svou hloubku – která se ale zdroj od zdroje liší. Mluví se o číslech 1637, 1642, 1680, ale i 1700 metrů. Nicméně ať už je přesná hloubka jakákoli, je Bajkal nejhlubším jezerem planety. A může se navíc pyšnit i křišťálově průzračnou vodou.

Foto: Octagon

Takto v zimě vypadá místo, kde řeka Angara vytéká z jezera Bajkal.

V zimě a na jaře je viditelnost pod hladinou občas i 40 metrů. Voda je v tomto období navíc krásně modrá. V létě a na podzim v ní pak přibudou drobné organismy, viditelnost klesá „jen“ na nějakých deset metrů a voda se barví do zelena.

Jeseteři – Bajkalští králové
Jeseteři žijí v jezeře Bajkal v hloubkách okolo padesáti metrů. Jsou to vůbec největší ryby, které v jezeře žijí. Průměrný kousek má okolo dvou metrů a váhu i ke sto dvaceti kilogramům. Jeseteři se dožívají v průměru šedesáti let. Pokud je tedy někdo nevyloví – rybolov je v oblasti Bajkalského jezera skutečně masívně rozšířený.
Foto: americanmonsters.com

Takto vypadají jeseteři žijící ve vodách jezera Bajkal.

Do Bajkalu ústí více než 300 stálých řek, během roku k nim přibývají ještě zhruba dvě stovky občasných toků a podle vědců prý jezero vodu získává i z unikátních horkých sladkovodních pramenů, které prýští na jeho dně. Řeka z něj vytéká ale jedna jediná – Angara, která má hned pod Bajkalem šířku téměř kilometr.

Po několika desítkách kilometrů pak vtéká do města Irkutsk, města, které vzniklo v 17. století a během století dvacátého se v něm zdesetinásobila populace – i kvůli těžkému průmyslu, který tu Sověti vybudovali. Kromě toho ale stojí za návštěvu třeba Spasský kostel, Znameňský klášter nebo některá z dalších církevních staveb.

Láká vás spíš než příroda ruská kultura? Vydejte se do Petrohradu a zjistěte Co ukrývá Ermitáž? Desítky koček v podzemí a sbírky cennější než ty v Louvru

Inzertní sdělení: Prozkoumejte Rusko!

Cestovní kancelář ESO travel, jednička na poznávací zájezdy (Asie, Afrika, Severní, Jižní a Střední Amerika, Tichomoří) doporučuje tyto zájezdy do Ruska:

Vydejte se z Moskvy až do Pekingu po nejdelší železniční trati planety! Poznáte slavné historické památky a projedete se na loďce i po jezeře Bajkal, poblíž kterého trasa magistrály vede.

16 dní na cestě! Objevte krásu arktického léta a kvetoucí tundry. Při návštěvě vesnic původních obyvatel Pk odhalíte tajemství „měkkých mužů“, šamanů lidu Čukči, a poznáte kulturu zcela odlišnou od naší.

Kratší, ale o to intenzívnější poznávací zájezd do ruské metropole. Poznejte Kreml, Rudé náměstí, mauzoleum V.I.Lenina i „pohádkový“ chrám Vasila Blaženého.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Železnici smrti, o tipech na silvestra, nebo o Zlaté pagodě Schwedagon. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Do Ruska byste vyrazili kvůli...
památkám v Moskvě
5,6 %
Ermitáži v Petrohradu
9,8 %
nákupům
1,1 %
sibiřské přírodě
78,7 %
památkám v jiných městech
0,9 %
něčemu jinému
3,9 %
Celkem hlasovalo 1476 čtenářů.

Jezero Tanganika – dvojče Bajkalu

Jsou jako sourozenci. Podobně vznikla, podobně vypadají – jezera Bajkal a Tanganika. Africká Tanganika je stejně jako Bajkal jezero tektonické. Také vznikla na rozhraní dvou zemských desek a také je díky tomu extrémně hluboká.

Tanganika leží ve východní Africe, v linii Velké příkopové propadliny, na hranicích Demokratické republiky Kongo a Tanzanie. Jde o nejhlubší jezero v Africe a druhé nejhlubší jezero světa (hned po Bajkalu). Na druhé místo se řadí i objemem zadržené vody.

Na délku má Tanganika cca 650 kilometrů, na šířku od 40 do 80 kilometrů a v nejhlubším místě padá dno až do hloubky 1470 metrů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám