Hlavní obsah

Zapomenuté kouty Indie: Největší velbloudí trh planety a Kiplingova džungle

Zapomeňte na Indii, kterou znáte z obrázků hromadně tištěných průvodců. Vydejte se tam, kde davy turistů nezaclánějí zážitkům, vjemům a dobrodružstvím. V Indii je toho k poznávání mnohem víc než jen Tádž Mahal – třeba obrovský velbloudí trh, jezero očisťující od hříchů nebo místa z Knih džunglí.

Foto: Koshy Koshy

Velbloudí trh berou Indové velmi vážně, v době jeho konání jsou v Puškaru tisíce velbloudů.

Článek

Málokdo si při cestě do Indie neplánuje návštěvu jednoho z novodobých sedmi divů světa Tádž Mahalu, stejně tak, jako by každý rád viděl místo památného zpopelnění Mahátmy Ghándího v Dillí či na vlastní oči spatřil malý zázrak nerezavějícího sloupu.

Není také důvod, proč by si to měl náruživý turista odpírat. Indie ale nabízí mnohem víc než jen zmíněné turistické evergreeny. Ve stínu slávy ohromného Tádž Mahalu se krčí například město Puškar, kde probíhá každý rok obrovský trh s velbloudy.

Bráhma, velbloudi a pohoda

Malebné město na březích jezera je hned z několika důvodů v celé Indii jedinečné. Například je tady klid – žádný chaos, žádný křik. Ti turisté, kteří sem jezdí, si ho nemohou vynachválit a zůstávají tu často déle, než vůbec plánovali.

Foto: viajar24h.com

Klidná atmosféra dělá z Puškaru indickou vzácnost.

Pokojnou atmosféru městu dodává jeho posvátnost. Další jeho výjimečností je, že právě tady je jeden z mála chrámů na světě zasvěcených Bráhmovi. Legenda o založení města také říká, že Bráhma na poušti upustil lotosový květ, ten se proměnil v (dnes posvátné) jezero a kolem něj vyrostlo malé městečko.

Indie v dalších článcích:

Zvláštností číslo tři je místní velbloudí trh, který se koná jednou do roka. Kromě obchodníků to sem pak táhne turisty nebo třeba filmaře z celého světa, kteří si tuto podívanou nemohou nechat ujít. Jde jednoznačně o nejdůležitější společenskou i obchodní událost roku, město v době trhu několikanásobně vyroste (stejně jako ceny hotelových pokojů) a kromě moře velbloudů je tu k vidění i mnoho obchodníčků a zábavních atrakcí.

Kdo by s návštěvou Puškaru ještě teď váhal, měl by vědět, že voda v jezeře smývá hříchy ze všech, kteří se v ní smočí, což za zkoušku rozhodně stojí.

Foto: Bharat Bolasani

V národním parku Ranthambhór každý (kromě turistů) ví, že před tygrem by se mělo spíš utíkat.

Do pravé džungle

Národní park Ranthambhór patří k těm nejlepším v zemi a je jedním z mála zbývajících míst, kde lze spatřit tygra žijícího ve svém přirozeném prostředí. V parku plném nejrůznější fauny a flóry se vyplatí strávit nejméně celý den. Kombinace divoké indické džungle, jezer a balvanů už učarovala nejednomu návštěvníkovi.

Knihy džunglí
Kouzlu indické džungle podlehlo již mnoho cestovatelů. Vzpomínka na ni inspirovala i Rudyarda Kiplinga k napsání slavných Knih džunglí. V Indii žil jako malý chlapec, později se přestěhoval do Velké Británie, ale znovu se vrátil a své vzpomínky i představy o krásné a tajemné džungli zvěčnil v populární knize. Za svůj vypravěčský i básnický talent získal Nobelovu cenu. Říká se, že v den kdy zemřel, byla džungle neobvykle tichá.

Ranthambhór leží zhruba čtyři a půl hodiny cesty od Puškaru, nedaleko je také Džajpur – jedno z turisty nejoblíbenějších míst. Je to centrum regionu Radžastán a říká se mu také Růžové město, díky zvláštní barvě omítky domů jeho historického centra.

Foto: The Wandering Angel

Proč se Džajpuru říká Růžové město není třeba vysvětlovat, na obrázku je Hawa Mahal – Chrám větrů.

Jak si žijí Indové

Jedním z největších indických lákadel je život místních. Zdejší barvité tradice a zvyky vydají hned za několik památek. Za jejich poznáním se vyplatí zajet do jedné z mnoha malebných vesnic a zblízka pozorovat, jak se Indům žije.

Takovou možnost nabízí například malá vesnička Geejgarh, kde mohou turisté přenocovat v pohodlných stanech a následně prožít s jejími obyvateli všední den. Nedaleko odsud je navíc zajímavé město Abhaneri, kde byla ve 12. století vybudována stupňovitá studna, která, když už tam člověk je, rozhodně stojí za vidění.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Indie!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Indie:

Pouštní pevnosti, paláce a jezera se vám vryjí do paměti. Vychutnejte si Indii s menší počtem turistů a větším počtem zážitků. Podívejte se na program cesty!

Vydejte se do panství pohádkových mahárádžů, za stavebními klenoty Mughálů i do říše tajemné hindské mystiky.

Zájezd pro milovníky fauny i flóry s důrazem na poznávání přírodních krás indického subkontinentu. Více informací zde.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejslavnějších sportovních stavbách planety, o chrámu Angkor Wat nebo o Velikonočním ostrově. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Novotná & Tomáš Cikán

Anketa

Dali byste přednost klasickému okruhu se spoustou turistů, nebo spíš méně známým místům?
Chtěl(a) bych vidět ty nejznámější památky.
21,2 %
Dal(a) bych přednost méně známým místům.
63,3 %
Neláká mě ani jedno.
15,5 %
Celkem hlasovalo 335 čtenářů.

Praktické informace pro cestu do Indie

Víza

Občané ČR potřebují k cestě do Indie platné vízum, požádat o něj mohou na Velvyslanectví Indické republiky v Praze. Na hranicích musí každý cizinec vyplnit formulář – jeho první část slouží statistickým účelům, druhá jako celní a devizové prohlášení.

Zdraví

Před odjezdem se doporučuje očkování proti břišnímu tyfu, proti poliomyelitidě a virové hepatitidě typu A, každý by si také měl zkontrolovat platnost očkování proti tetanu. Zdravotní pojištění je samozřejmostí.

V Indii je úroveň zdravotnictví na nízké úrovni, nemocnice evropského standardu jsou jen ve velkých městech. Obecně platí, že soukromé kliniky poskytují kvalitnější služby, než státní zařízení.

Cesta

Při letu Praha - Dillí je třeba počítat s přestupem buď v Evropě (Frankfurt, Londýn, Paříž apod.) nebo například v Dubaji. Cena letenky se pohybuje kolem 20 tisíc, můžete však sehnat i akční nabídky například za 14 tisíc. Doba letu se liší podle přestupů, ale lze přistát zhruba za 10 hodin. Časový posun činí 4 a půl hodiny oproti SEČ.

Měna

Platnou měnou je indická rupie, kterou rozměníte nejlépe za dolary. Platební karty přijímají všechny větší hotely, síť bankomatů ale bohužel nefunguje.

Jazyk

Úředním jazyk je hindština i angličtina.

Více informací na stránkách Ministerstva zahraničních věcí

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám