Hlavní obsah

Víte, jak vypadá Střed světa? Leží v Ekvádoru na slavné silnici Panamericana

Ekvádor není žádný obr,naopak – je nejmenší z jihoamerických států. Malá rozloha ale rozhodně nezmenšuje množství atrakcí. Hluboké džungle, treky na vrcholky vulkánů, ideální podmínky pro surfování na pobřeží Pacifiku, ale i možnost vyrazit na Galapágy – na ekvádorské souostroví, kde se před několika miliony let zastavil čas. To je Ekvádor, země, kterou protíná rovník.

Článek

Ostatně, to že Ekvádorem prochází tato důležitá rovnoběžka, je jasné už podle názvu. Ve Španělštině totiž slovo „ecuador“ znamená právě „rovník“. Část země tak leží na jižní a část na severní polokouli – na teplotu ale tahle pomyslná čára vliv nemá, ta se tu celoročně pohybuje mezi 26 až 28 stupni Celsia.

Ostatně, to že Ekvádorem prochází tato důležitá rovnoběžka, je jasné už podle názvu. Ve Španělštině totiž slovo „ecuador“ znamená právě „rovník“. Část země tak leží na jižní a část na severní polokouli – na teplotu ale tahle pomyslná čára vliv nemá, ta se tu celoročně pohybuje mezi 26 až 28 stupni Celsia.

Celkový charakter podnebí se ale v Ekvádoru mění v závislosti na oblasti. Pobřeží Pacifiku, kde se ve vlnách prohánějí surfaři, je tropicky horké. Při výstupu na některý z vulkánů se turisté dočkají mírného podnebí a v deštných pralesích bývá vlhko s vysokými teplotami. Ti, kteří Ekvádor navštívili, ale ví, že rozmanité tu není pouze počasí.

Quito je největším „klášterem Ameriky“

Hlavní město Quito je cílem turistů zejména pro své zachovalé koloniální centrum, které se rozkládá kolem náměstí Plaza de la Independencia, kde je vedle katedrály i prezidentský palác. Domky v centru jsou bíle omítnuté s terasami a balkónky a sem tam je střídá nějaký kostel nebo klášter. Náboženských budov je v Quitu tolik, že se mu přezdívá „klášter Ameriky“.

Krásu a zachovalost města dokazuje i místo na seznamu UNESCO. Se svou nadmořskou výškou je zase druhým nejvýše položeným hlavním městem na světě – první místo patří La Paz v Bolívii. Jih města odděluje od zbytku kopec Panecillo, ze kterého shlíží na Quito kromě turistů i socha Panny Marie.

Vydejte se do Středu světa
Mitad de Mundo je místo vzdálené 20 kilometrů od Quita. Rovník tady protíná silnici Panamericana, která spojuje celý americký kontinent. Místo také doplňuje mohutný památník s muzeem, jehož špičku zdobí (co jiného než) zeměkoule.

Procházka mezi vulkány

Cuenca je třetí největší město Ekvádoru a jeho krásu ocení všichni, kteří se sem vydají. Vedle Quita na severu země je další ekvádorskou chloubou na seznamu světového kulturního dědictví a leží na jihu. Pokud vyrazíte z hlavního města právě sem, po cestě navštivte národní park Cotopaxi.

Jméno nese po činném vulkánu, který je nenavštěvovanější sopkou v Ekvádoru. Přestože je Cotopaxi monumentem a symbolem celého parku, není v něm zdaleka jediným vulkánem a celá rezervace si proto vysloužila respekt budící přezdívku – říká se mu Třída sopek.

Jejich zasněžené vršky jsou v blízkosti svěží zeleně okolní přírody neodolatelným cílem fotografů i turistů. Ti vytrénovaní mohou na sopku Cotopaxi se základním vybavením a v přítomnosti průvodce také vyšplhat.

Návrat do pravěku – Galapágy

Když Ekvádor v devatenáctém století zabral ostrůvky na západě, vzdálené zhruba tisíc kilometrů od jeho pobřeží, nikdo ještě nevěděl, jakým pokladem se stanou. Zvířata, která Galapágy obývají, si na nich žijí v poklidu, ze kterého je nevytrhnou ani konsternovaní turisté, kteří si občas musejí připadat jak na cestě do „pravěku“. Jestli prehistorie pořád ještě někde žije, tak je to právě tady.

Kromě pestré fauny mohou obdivovat i bizarní útvary, které se na ostrovech vytvořily díky jejich lávovému původu. Jedním z nich je i Pinnacle Rock. I přes jeho slávu ale zůstávají symbolem Galapág sloní želvy. Nejhezčí pohled na ně je ve zdejší želví porodnici.

Kromě nich jsou tu ale ještě k vidění početná hejna ptáků i pestrobarevných ryb, lvouni, lachtani, žraloci a rejnoci. Galapágy si tak užijete, aniž byste byli vystudovanými zoology nebo botaniky. Více si o nich můžete přečíst ve Vydejte se proti proudu času na Galapágy - ostrovy, kde prehistorie stále žije

Cestu do Ekvádoru lze nakombinovat s výlety do dalších zemí Jižní Ameriky, což dělá velké množství turistů z Evropy, kteří se při tom řídí heslem: „Když už jsme tady“. Někteří projíždějí zmíněnou Panamericanu, jiní cestují, kam je vítr zavane. Populárním cílem je například Bolívie, Kolumbie, Patagonie nebo ostrovy Falklandy.

Ani samotný Ekvádor ale nezklame a lámete-li si hlavu, s čím tam začít, nedělejte si starosti – v Ekvádoru stačí jednoduše někam vyjet a země vás příjemně překvapí jedním ze svých zákoutí.

Co si v Ekvádoru určitě nenechat ujít?
El Oriente je amazonská nížina na východě země, která patří k nejdůležitějším oblastem s výskytem deštných pralesů na světě. Dodnes tu žijí i některé domorodé kmeny.
Otavalo je indiánské městečko, na kterém turisté nejvíce oceňují trh s ovocem a zeleninou. Typickým suvenýrem, který tu můžete koupit, je indiánský šperk.
Coca je město na východě Ekvádoru, které slouží jako vstupní brána do národního parku Yasuni. Ekvádor i tady ukazuje své přírodní skvosty, mezi kterými jsou i koryta několika řek.

Čtěte dále:

Přečtěte si i o Mallorce, Stolové hoře v JAR nebo o největším bazénu světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Ekvádoru a dalších jihoamerických zemí:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Ekvádoru a dalších zemí:

11 dní na cestě po jedné z nejzajímavějších zemí Jižní Ameriky se zastávkou na nedotčených Galapágách. Podívejte se na program!

V Chile uvidíte mimo jiné město zahrad a ochutnáte tamní víno. Falklandám se zase říká Galapágy jižní polokoule.

Nejen příroda, ale i kultura a současnost jedné z nejatraktivnějších zemí světa. A chyťte si vlastní piraňu.

Anketa

Kam vás to v Jižní Americe táhne?
Do Brazílie
28,1 %
Do Ekvádoru
8,9 %
Do Chile
11,8 %
Do Argentiny
6,6 %
Do Kolumbie
3,7 %
Jinam v Jižní Americe
16,7 %
Jižní Amerika mě neláká.
24,2 %
Celkem hlasovalo 484 čtenářů.

Praktické informace pro cestu do Ekvádoru

Režim vstupu

Pro turistickou cestu do Ekvádoru, která nepřesáhne 90 dní, nepotřebujete vízum. Stačí pas platný ještě šest měsíců. Po příletu se vyplňuje statistický lístek.

Doprava

Spojení Prahy s ekvádorským hlavním městem Quitem vede nejčastěji přes pařížské letiště Charlese de Gaulla a přes americké letiště v Newarku nebo Atlantě. Cena letenky v ekonomické třídě se pohybuje kolem 30 tisíc korun.

Měna

Bývalá národní měna Sucre zmizela z peněženek Ekvádorců na přelomu tisíciletí a dnes platí americkým dolarem.

Jazyk

Úředním jazykem je španělština.

Zákazy

V celém Ekvádoru a tedy i na Galapágách platí přísný zákaz vývozu exotické fauny i flóry.

Související články

Výběr článků

Načítám