Hlavní obsah

Na Mallorku nejlíp v srpnu: Nevynechejte "Ďáblovou silnici" a výrobnu perel

Pláže Mallorky jsou široké a většinou je pokrývá jemný bílý písek – není divu, že jsou jedním z hlavních taháků tohoto španělského ostrova. Horská silnice, která se táhne pohořím Serra de Tramuntana, je naopak pekelně úzká a klikatá. Místní jí říkají „Ďáblova silnice“ a právě díky své nebezpečnosti je jedním z míst, které člověk na Mallorce musí poznat.

Foto: ESO travel

Krásné pláže, čisté moře a perfektní turistické zázemí dělá z Mallorky jednu z nejlepších destinací pro letní dovolenou.

Článek

Severozápadní pobřeží Mallorky je pořádně hornaté. Pohoří Serra de Tramuntana se místy zdvíhá k hranici 1450 metrů, aby pak prudce padalo směrem k mořské hladině. Tato část ostrova je proto velmi oblíbená mezi pěšími turisty – lepší trasy pro dlouhé celodenní výpravy na Mallorce nenajdete.

Díky horské silnici MA-10, která pohoří křižuje, a zvlášť díky její odbočce do vesnice Sa Calobra, se dnes tahle část Mallorky stala i cílem milovníků adrenalinové jízdy – ač jsou důrazně varováni, že nedodržení bezpečnostních pravidel tady může mít fatální následky.

Foto: Olaf Tausch

Jízda po silnici do Sa Calobra vám pořádně pohoupe žaludek.

Pozor na kravatový uzel!

Slavná odbočka MA-2141 se z hlavní silnice vyděluje kousek před vesnicí Esporca a první kilometr rozhodně nedává tušit, že za pár chvil se zapotí i ti nejlepší řidiči. Pak ale přijde první ostré „esíčko“ a hned po něm slavný „kravatový uzel“ – zatáčka, která se otáčí o 270 stupňů. Silnice se tu vlastně stočí pod sebe. A jako by ostré zatáčky nestačily – cesta na třináctikilometrovém úseku klesne o téměř tisíc výškových metrů a končí téměř na úrovni mořské hladiny.

Silnice spojuje s okolním světem vesnici Sa Calobra. Mimochodem – ta měla v roce 1933, kdy se s náročnou stavbou začalo, pouhých 32 obyvatel, kteří se do civilizace nejčastěji dostávali po moři. I kvůli tomu se dnes mezi místními říká, že silnice tehdy nevznikla kvůli třem desítkám starousedlíků, ale proto, aby usnadnila cestu pašerákům. Ať už to tehdy bylo jakkoli, silnice Sa Calobra funguje dodnes a to v téměř stejné podobě, v jaké byla v roce 1939 otevřena.

Foto: ESO travel

Mallorca je největší a nejoblíbenější z Baleárských ostrovů.

Mallorca – jedno z nejslunečnějších míst v Evropě

Drtivá většina turistů ale jezdí na Mallorku v prvé řadě na klasickou plážovou dovolenou. Ostatně Mallorca je díky své poloze jedním z nejslunečnějších míst v Evropě. V létě na Mallorce průměrné denní teploty běžně přesahují třicet stupňů. Od moře ale příjemně fouká, takže jsou i tyto vysoké teploty snesitelné. Ideální je sem vyrazit v srpnu, to je voda pěkné prohřátá a nejteplejší z celého roku.

Další místa, která musíte na Mallorce spatřit:

  • zámeček Marivent, který je letním sídlem královské rodiny
  • hrad Bellver ze 13. století, kde spala i Alžběta II.
  • výrobnu perel v městečku Manacor, ke které patří i obrovský obchod
  • Starou čtvrť v hlavním městě Palma de Mallorca s titěrnými obchůdky
  • mys Formentor s křišťálově čistou vodou

Mallorca dnes platí za jednu z nejluxusnějších dovolenkových lokalit. Každý rok tady přibude několik moderních hotelových komplexů – investoři tak logicky reagují na zájem, který o tento ostrov je. Vždyť jen od roku 1997 se počet návštěvníků zčtyřnásobil! Na druhou stranu se ale místní zasazují o to, aby místa, která proslavil klid a romantika, taková zůstala i nadále.

Jedním z takových je třeba romantické městečko Cala Mesquida na severovýchodě ostrova. Uprostřed borovicových lesů, v romantickém zálivu leží jen několik menších hotelů a pár obchůdků. „Večerní vyžití tady zajišťují spíš hotely, venku v městečku na žádnou větší akci nenatrefíte. Pokud ale chcete na dovolené hlavně odpočívat a relaxovat, pak jste narazili na ideální místo,“ popisují atmosféru letoviska lidé, kteří v něm už na dovolené byli.

Foto: archiv autora

Jakou dovolenou prožijete, záleží i na tom, jaké letovisko zvolíte – Alcúdia je živější, v Cala Mesquita si užijete klid.

Za nočním životem a zábavou do Cala Ratjada

Přesným opakem je potom Cala Ratjada – na dlouhé promenádě, která lemuje hlavní pláž, to po setmění žije. Stejně tak v okolí místního přístavu, v historickém jádru i ve čtvrti s moderními hotely.

Pořádně živo pak po setmění bývá i v letovisku Alcúdia ve stejnojmenném zálivu. Jen málokdo při pohledu na moderní hotelovou zástavbu tipne, že první osada tady vznikla už před více než 2000 lety, kdy ostrov patřil Římanům, a že ještě v 70. letech místo několik kilometrů dlouhého pásu hotelů pobřeží lemovaly jen osamocené chatky místních rybářů. Okolí Alcúdie bývalo pustinou, kterou tu a tam přerušil rybářský domek. Dnes má kapacitu pojmout naráz až 30 tisíc turistů.

Foto: ESO travel

Na Mallorce už před 2000 lety žili Římané, pak byl ostrov i pod nadvládou Arabů, památek je tady proto spoustu.

Historické jádro Alcúdie je během dne ospalé, pro Středoevropana se tu až moc pečlivě dodržuje odpolední tříhodinová siesta. Večer ale ožívá ruchem z kaváren a venkovních posezení. A pokud člověk nekouká na každé euro, pak by si neměl nechat ujít návštěvu místního vodního světa. I když upřímně – ono i „obyčejné“ relaxování na hlavní pláži Playa Gran, kterou pokrývá hebký a bílý písek, má něco do sebe.

Přečtěte si více o jednotlivých letoviscích na Mallorce v článku: Který z Baleárských ostrovů je ten nej? Podle mnohých vede Mallorca.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Mallorku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů na Mallorku:

Hotel uprostřed tropické zahrady a u nádherné pláže, s výhodnou polohou a příjemnou atmosférou. V okolí resortu si přijdou na své jak milovníci nočního života, gurmáni, tak i sportovci.

Zavedený hotel nejvyšší třídy reprezentuje zkušenost, profesionalitu a vysokou úroveň španělského pohostinství. Leží přímo u vlastní písečné pláže a z jeho teras je krásný výhled na panorama hlavního města.

Tento hotel je ideální pro dospělé, kteří hledají relaxaci a komfortní dovolenou. Hotel nabízí přímý přístup na slavnou pláž a nabízí výborné zázemí. Tento hotel je exkluzivně pro dospělé, minimální věk je 18 let!

Čtěte dále:

Přečtěte si i o největším bazénu světa, Indonésii nebo o Fidži. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás jízda po silnici Sa Calobra?
Ne, na tento typ adrenalinu moc nejsem.
16,3 %
Ano, ale jen pomalu.
53,4 %
Ano, a pořádně rychle.
30,3 %
Celkem hlasovalo 670 čtenářů.

Mallorca – další známá letoviska

Playa de Muro

Playa de Muro je nejmladší ze všech letovisek, která na Mallorce jsou – navazuje na letovisko Alcúdia a je jedním z nejluxusnějších míst, kam můžete ve Středozemí vyrazit. Úroveň místních služeb je skutečně vysoká a většina hotelů tady nemá méně než čtyři hvězdičky.

Palma de Mallorca

Hlavní město celého ostrova v sobě snoubí výhody klasického turistického letoviska a místa s bohatou historií. Rozhodně se vyplatí prozkoumat Starou čtvrť s malými obchůdky nebo nedaleký hrad Bellver ze 13. století.

Cala Mayor

Spíše klidnější letovisko, v jehož blízkosti leží zámeček Marivent, jedno ze sídel španělské královské rodiny.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám