Hlavní obsah

To nej v Řecku? Smaragdové Korfu a želvy a pašerácký vrak na plážích Zakynthosu

Říká se, že Jónské ostrovy nabízejí nejpříznivější klima z celého Řecka. Teploty jsou vysoké, ale snesitelné díky proudění vzduchu od moře, pláže nadmíru čisté a voda modrá tak, až z toho bolí oči. Zaměřili jsme se na Korfu, nejzelenější ostrov Řecka, a Zakynthos se světoznámým vrakem pašerácké lodi na pláži Navagio.

Foto: ESO travel

Pláž Navagio je nejslavnější pláží na Zakynthosu. Kromě bílého písku ho proslavil vrak pašerácké lodi.

Článek

Zakynthos – to je Navagio. Tenhle kus země ze tří stran obehnaný až dvě stě metrů vysokými útesy je symbolem celého ostrova. Jako by nestačilo, že kontrast zářivě bílého písku a tyrkysové hladiny moře je tak velký, že má člověk nutně pocit, že sleduje digitálně upravenou fotografii – v roce 1980 sem vlny vyvrhly ztroskotanou pašeráckou loď. Ta se okamžitě stala ohromnou atrakcí.

Převážela prý alkohol a cigarety a řecké úřady ji nechaly na pláži Navagio napospas svému osudu. V rozpáleném písku tu trůní dodnes a turisté, kteří po stovkách každý den připlouvají, hledají v jejím stínu únik před bodavými slunečními paprsky. Do vody se spoustě z nich nechce – dno tady poměrně rychle klesá a voda je mnohdy studená víc, než by si člověk uprostřed parného léta myslel.

Foto: ESO travel

Přírodní scenérie Zakynthosu berou dech. Na fotografii jeskyně Agios Nikolaos.

Karety na plážích Zakynthosu

Zakynthos je nejjižnější z Jónských ostrovů a kromě pláže Navagio ho proslavily typicky řecké horské vísky, tyrkysová barva moře při jeho pobřeží a želvy, které každý rok připlouvají na pláž Laganas táhnoucí se podél stejnojmenného nejznámějšího letoviska ostrova.

Když se v květnu objeví první karety, ochránci přírody vyhlásí pohotovost. Na pláži se objeví první trojnožky, které označují místa s nakladenými vajíčky, přibudou varovné cedule a turisté mají zakázáno vyrazit na pláž po setmění. A v srpnu se pak člověku může stát, že mu přes deku „přeběhne“ malá želva při své první cestě do mořských vln.

Foto: ESO travel

Posaďte se do taverny v některé z vesniček na Zakynthosu a dejte si ledovou kávu.

Kam v létě k moři?

Menším, ale rozhodně ne ospalým letoviskem je Tsilivi na východním pobřeží. Tady už člověk na želvy a s nimi spojená omezení nenarazí. Hotely jsou tu jen kousek od písečných pláží – mnohdy ukryté ve stínu olivovníků, kterých jsou na Zakynthosu sta tisíce.

Korfu – zelený smaragd Středomoří

To na Korfu se počet olivovníků udává už v řádech milionů. Korfu je nejsevernější a zároveň i nejzelenější ostrov celého souostroví. Když se člověk rozhlédne po nekonečných lesích, hájích pomerančovníků a olivovníků, pochopí, proč se Korfu přezdívá „Smaragd Středomoří“.

Foto: archiv autora

I na Korfu a na Zakynthosu je možné zažít luxus v pětihvězdičkových hotelech.

Místní občas s nadsázkou říkají, že Korfu není Řeckem. Klima je tady mírnější – v létě se teploty drží na hranici třicítky a výš jdou jen málokdy. Příjemné proudění celý ostrov ochlazuje a jen málokdy si tady člověk řekne, že už má horka plné zuby. Když k tomu člověk přidá téměř tři sta slunečních dní v roce, není divu, že sezona tady začíná už na začátku dubna a poslední turisté opouštějí pláže až na konci října.

Ostrov císařovny Sissi

Korfu si kdysi zamilovala i císařovna Sissi. Do místního zámku Achilleion utíkala před pomluvami a intrikami císařského dvora, i před svým nevěrným manželem. Zámeček stojí uprostřed zeleně dodnes a ročně ho navštíví tisíce turistů. Jde o příjemné zpestření dnů, které obvykle celé stráví na místních plážích.

Těch jsou tady desítky kilometrů – nicméně v některých částech se člověk k vodě dostává jen těžko. Pro Korfu totiž nejsou typické jen hluboké lesy, ale i vysoké útesy na pobřeží. Ideální vstup do vody je tady hlavně na jihu ostrova, na severozápadě pak člověk musí počítat s tím, že vstup do vody bude komplikovanější – na druhou stranu tu ale útesy vytvářejí veliké množství malých plážiček, kde člověk může být celé dny sám.

Foto: Michael A. Stecker

Klášter Vlacherna je nejslavnější a nejfotografovanější stavbou na Korfu.

Kam na Korfu za luxusem?

Ti, kteří si chtějí užít na Korfu dovolenou v hotelech vyšší kategorie, často vyrážejí na východní pobřeží do letoviska Nissaki. Wellness a spa služby v místních resortech jsou proslulé svou úrovní. Ubytování podobného rázu může nabídnout i Pelekas na jihozápadním pobřeží.

Samotné městečko Pelekas leží na skalnatém masivu. Domky tady z dálky působí, jako kdyby ležely jeden na druhém. Ve skutečnosti jsou mezi nimi úzké uličky, které vybízejí k romantickým procházkách. Část z nich potom vede na vyhlídku „Císařský trůn“, kde prý skutečně sedával císař Vilém II. a pozoroval odtud západy slunce. Teď tu stojí luxusní hotel s obrovskou sluneční terasou, která je každý večer obsypaná turisty.

Posledním místem, které na Korfu nesmí nikdo minout, je klášter Vlacherna na malém ostrůvku při pobřeží. A rozhodně se nevyplatí zapomenout si fotoaparát! Drobná stavba, ke které vede jen úzké molo, je nejfotografovanějším místem celého ostrova.

Inzertní sdělení: Vybírejte, kde strávíte letní dovolenou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů nejen do Řecka:

Vyberte si z nabídky luxusních hotelů na ostrově Zakynthos. V nabídce je světoznámé „želví“ letovisko Laganas s nádhernou pláží, nebo malé, ale živé letovisko Tsilivi.

Stálezelené Korfu je právem označováno za jeden z nejkrásnějších ostrovů Evropy. Vydejte se na jeho pláže. Do letovisek Pelekas, Kontokali… do nejluxusnějších hotelů, které na ostrově Korfu jsou.

Vydejte se na nejlepší letní adresu v Evropě! Santorini je rájem milovníků luxusu i romantiky. Hotely na vysokých útesech, bazény zabudované ve skále a panoramatický výtah na pláž.

Přečtěte si dále:

V dalších článcích zjistíte, kam v červenci výhodně k moři, zajímavosti o odpadních lázních na Islandu nebo dovolené pod Etnou. Více najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kam se letos v létě chystáte na dovolenou?
Někam v Česku.
13,9 %
K některému evropskému moři.
32,2 %
Po Evropě za poznáním.
5,9 %
Mimo Evropu, ale k moři.
4,3 %
Mimo Evropu, za poznáním.
3,1 %
Nechystám se na dovolenou.
40,6 %
Celkem hlasovalo 1334 čtenářů.

Jónské ostrovy – základní informace

Jak Korfu, tak Zakynthos patří do Jónského souostroví. Rozhodně ale nejsou jedinými významnýni ostrovy. Naopak. Do Jónského souostroví patří další pětice velkých ostrovů – Paxi, Lefkada, Itkaki, Kythira a Kefalonie.

Kromě nich do Jónského souostroví patří ještě bezpočet malých a v drtivé většině neobydlených ostrůvků.

Až na ostrov Kythira leží všechny Jónské ostrovy na západním pobřeží Řecka – a jak už název napovídá – v Jónském moři. Za sebou mají velmi divokou a pohnutou historii. K Řecku byly připojeny až v roce 1864 – do té doby byly postupně pod nadvládou Italů, Francouzů, Rusů a Britů.

Jónské ostrovy patří k nejzelenějším a zároveň nejnavštěvovanějším oblastem Řecka.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám