Hlavní obsah

Islandská nej: Vykoupejte se v "odpadních lázních" nebo u Jezera komárů

Z mléčně azurové vody stoupá pára a desítky lidí se v ní potírají léčivým bílým bahnem. Přírodní lázně? Kdepak – na Islandu se lidé jezdí léčit do jezírek odpadní horké vody z geotermální elektrárny. Vulkanickou činnost je třeba využít do poslední kapky a zvlášť tehdy, když zdejší voda léčí kožní choroby!

Foto: Bruce McAdam

Lázně Myvatn najdete u Komářího jezera. Láká vás to?

Článek

Island je sopečná velmoc a ruku v ruce se sopkami jdou i další projevy vulkanické činnosti. Tou, která lidem slouží snad nejlépe, jsou termální prameny. Na Islandu se je naučili využívat do poslední kapky, když přímo z odpadní horké vody geotermální elektrárny udělali turisty hojně navštěvované lázně.

Blahodárné bíle bahno ve vodě z elektrárny

Jméno komplexu azurově modrých jezírek je Blue Lagoon a pokud vám nevadí trochu vyšší cena (35 eur) a velká návštěvnost, rozhodně si je nenechte ujít. Jak vypadají takové „odpadní lázně“? Z nádherné, mléčně azurové vody tu stoupá horká pára a břehy jsou pokryty bílým bahnem, které působí blahodárně na kůži. Stačí prý potřít si s ním obličej a nechat deset minut působit. Vaše pleť bude krásně vypnutá a zdravá, prostě jako z reklamy.

Foto: taxireykjavik.is

Lázně, které ohřívá odpadní voda z elektrárny.

Za vulkány a gejzíry...

„Modrá laguna“ patří k nejznámějším termálním lázním světa – plavete tu totiž uprostřed lávového pole, přes mléčnou, lehce namodralou vodu o teplotě asi 38°C nevidíte na dno a vedle vás stojí geotermální elektrárna. Velkou výhodou (a možná i nevýhodou) je blízkost mezinárodního letiště v Keflavíku. Pokud Vám vadí možná už příliš "profláknutý" statut těchto lázní, na Islandu existuje ještě méně známá alternativa - nedaleko jezera Mývatn.

Foto: ESO travel

Island je zemí, kde najdete množství podivných přírodních útvarů.

Lázně komárů? Koupání 100 km od polárního kruhu

Mývatn znamená v překladu Jezero komárů a jde o 38 km² velké jezero na severovýchodě Islandu. Je poseto pseudo vulkanickými krátery a celé je umístěno v ledovcové kotlině. Od roku 2000 se kolem něj běhá maraton, mnohem slavnější jsou ale zdejší nové, nedaleko stojící přírodní lázně. Když si uvědomíte, že se koupete asi 100 km od polárního kruhu, jde o opravdu exotický zážitek. Tyto termální lázně ale s elektrárnou nemají nic společného. Jsou vyhřívané horkou vodou přímo z podzemního vřídla. Nedaleko se pak nachází sopečné pole a aktivní sopka Krafla.

Foto: Chavier Losa

Islandská příroda místy připomíná jinou planetu.

Voda v lázních u jezera Mývatn je plná minerálů, křemičitanů a geotermálních mikroorganismů, jejichž unikátní složení zde brání v přežití jakýchkoli bakterií. Stejně jako v Blue Lagoon, i koupel v těchto horkých lázních působí blahodárně na kožní neduhy. Pokud se vydáte do přírodních lázní Mývatn, vaší pozornosti by neměl uniknout ani nejmohutnější evropský vodopád Dettifoss plný hřmících mas šedivé jílovité vody z odtávajících ledovců nebo národní park Jökulsárgljúfur s krásnými islandskými horami, jezery a krátery. Za návštěvu rozhodně stojí i nedaleké lávové pole a samotná sopka Krafla.

A vůbec, pokud na Island zavítáte, rozhodně nezůstávejte jen u lázní. Tento unikátní ostrov toho nabízí mnohem víc. Čtěte dál v článku Letošní dovolená na Islandu bude o něco levnější.

Inzertní sdělení: Zajímavé zájezdy za sopkami, ledovci a gejzíry

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Island a dalších exotických zemí:

Vypravte se s námi do “země ledu a sopek”, která ve své divokosti nemá na světě obdoby. Vodopády, gejzíry, činné sopky, vřídla, termální jezera. Objevte Island!

Krásný Auckland, divoká sopečná Rutorua, tajemné jeskyně Waitomo, Queenstown nebo nádherný fjord Milford Sound. Vydejte se do jiného světa, na Nový Zéland.

Nechte se pohltit krásou deštných pralesů, divokého Pacifiku a majestátních vulkánů. Prozkoumejte park všech parků, slavný Yellowstone, přírodní symfonii.

Přečtěte si dále:

Z dalších článků nabízíme povídání o umělých ostrovech Los Uros, o Vietnamu nebo o ostrově draků Komodo. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Dovolená na Islandu...
mě láká, ale nemůžu si ji dovolit.
76,8 %
mě láká a už ji plánuji.
17,1 %
mě neláká vůbec.
6,1 %
Celkem hlasovalo 475 čtenářů.

Island – obecné info

Island je ostrovní stát na severu Atlantského oceánu, jeho hlavním městem je Reykjavík a středem tohoto ostrova, druhého největšího na světě, prochází rozhraní dvou litosfériských desek. To v praxi znamená, že jde o jednu z nejaktivnějších oblastí světa s množstvím vulkanických jevů. Také to je důvod, proč gejzírům říkáme gejzíry – jde totiž o islandské slovo.

Mezi islandské speciality patří zdejší ledovec Vatnajökull, největší ledovec Evropy, měřící 8 100 km². Obecně je Island doslova poset stopami po činnosti ledovců, ať už jde o ledovcová jezera, ledovcová údolí nebo specifické stolové hory, které vznikly při styku lávy s ledem.

Islandské podnebí je do velké míry ovlivněno teplým Golfským proudem, který ostrov nedaleko polárního kruhu ohřívá. Klima je díky němu mírné, avšak velmi proměnlivé. Islandskou zvláštností je absence stromů – jediné stromy Islandu jsou trpasličí vrby, zakrslé břízy a jalovce.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám