Hlavní obsah

Nejkrásnější pláž planety? Najdete ji na téměř neznámém ostrůvku Boracay

Přezdívá se mu perla Filipín a místní pláž White Beach se pravidelně umisťuje v žebříčku nejkrásnějších pláží planety. Ostrůvek Boracay přejdete z jednoho konce na druhý za necelou hodinku, přelidněností ale netrpí. A pokud se na to cítíte, zkuste před místními zmínit „Bambino di Praga“, rozhodně si šplhnete.

Foto: www.ofwbisdak.com

Právě teď na Filipínách vrcholí suché a horké období roku, v červnu přibude více srážek, ale klesnou ceny ubytování.

Článek

Bambino di Praga neboli Santo Niño neboli Pražské Jezulátko. Filipíny jsou jednou ze dvou katolických zemí v Asii a Pražské Jezulátko je pro Filipínce jednou z nejvýznamnějších náboženských ikon - a to i pro obyvatele ostrůvku Boracay, který na první pohled může vypadat, že na tradici rezignoval a místní pasou pouze po zisku od turistů.

Není to pravda. Ač se na Boracay v posledních deseti letech rozjíždí turistický průmysl opravdu ve velkém, ostrov prozatím nepodlehl absolutní komercializaci.

Foto: aworldtourism.com

Filipínské pláže patří k těm nejkrásněším na světě.

Filipíny v kostce
Filipíny – to jsou tisíce ostrůvků v západním Pacifiku. Podle odborníků jich je přesně 7107 a rozprostírají se na ploše zhruba čtyřikrát větší, než je Česká republika. Filipíny jsou dvanáctou nejlidnatější zemí planety a také jednou ze dvou asijských zemí, kde převládá katolicismus – důsledek španělské a později americké koloniální nadvlády.

Z letadla prý Boracay některým připomíná motýla, který se právě chystá rozevřít křídla. Hlubokou zeleň deštných pralesů ve vnitrozemí lemují zlatavé a bílé pruhy pláží na okrajích – právě díky nim je v současnosti Boracay nejoblíbenější filipínské letovisko. Jinak žádné větší město, žádné ohromné neosobní hotelové komplexy, jen jedna hlavní cesta, která spojuje jednotlivé menší plážové resorty.

Klid a pohoda na White Beach

Místních deset tisíc obyvatel si tu žije klidným životem, turisté neturisté. Život na Boracay ve Visajském souostroví plyne v klidu dál. Jen posledních pár sezon je tu patrný příliv turistů z Číny a Jižní Koreje, kde Boracay jako poměrně blízkou a velmi luxusní destinaci objevily místní cestovky.

Foto: www.megatravel.ca

Kdo na Bílé pláži neuplácá pořádný hrad z písku, ten jako kdyby na Boracay ani nebyl!

Další krásnou destinací na Filipínách je Coco Beach. Přesvědčte se prostřednictvím článku: Coco Beach na Filipínách: Zažijte idylku v ráji lovců lebek 

Největším lákadlem Boracay je bezesporu White Beach, Bílá pláž, lemující v délce čtyř kilometrů západní pobřeží ostrova. Právě tady se soustředí většina resortů. Nad extrémně jemným pískem, po kterém se prý dá chodit i ve dnech, kdy slunce naplno pálí, se sklání kokosové palmy, korálový útes se táhne asi dvě stě metrů od břehu – tropická idyla vypadá právě takhle.

Tři části – tři rytmy dovolené

Oficiálně je Bílá pláž rozdělená na tři části. A už podle adresy hotelu člověk pozná, s čím má vlastně čest. Hotel s umístěním ve „Station 1“ – mimochodem číslování prý pochází ještě z doby, kdy na Bílé pláži byly tři přístavy – bude pravděpodobně hodně luxusní a hodně drahý. Právě do této zóny se soustředí ty nejlepší resorty na ostrůvku.

Další exotické ostrovy a ostrůvky:

Foto: ESO travel

Ne nadarmo patří Boracay mezi místa s nejkrásnějšími plážemi planety.

„Station 2“ je srdcem celé pláže. Tady se vine hlavní kolonáda s obchůdky a restauracemi, ve kterých majitelé hřeší na výbornou polohu a šponují ceny, co to jde. Tady je nejvíc rušno. Klid tu nečekejte, naopak se připravte na divoké party až do rána. Na Station 2 to žije a je proto cílem hlavně mezi mladými lidmi z celého světa.

Část „Station 3“ pak patří všem, kteří nemají peněženky plné k prasknutí. Tady člověk sežene to nejlevnější ubytování, které Boracay nabízí, buď v klasickém hotýlku, nebo v menším bungalovu jen kousek od pláže.

Bulabog – mekka vodních sportů

Vodní sporty si člověk užije i na Bílé pláži, mnohem lepší podmínky jsou ale na pláži Bulabog na východním pobřeží ostrova. Od června do října tady poměrně dost fouká a ve vlnách se prohánějí desítky kiteboardistů se svými draky. Najde se tady i několik kiteboardových škol – člověk jen musí překonat prvotní strach.

Klid a pohodu si člověk užije i na dalším filipínnském ostrově: Čokoládové hory, krásné pláže a klid - to je zapomenutý filipínský ostrov Bohol 

Foto: www.buuteeq.com

Bílá pláž patří mezi nejkrásnější pláže planety. Leží na západě ostrova a měří přes čtyři kilometry.

Mimochodem – právě teď je na Filipínách nejlépe z celého roku. V plném proudu je tady nejsušší a zároveň nejteplejší období ze tří, které tady mají. Tag-init trvá od března až do konce května a právě v tuhle část roku jsou tu ceny nejvyšší. V období Tag-ulan trvajícím od června do listopadu horko trvá, ale přibývá srážek. Ty sice mnohdy nejsou nijak prudké, ale i tak sráží ceny za ubytování o desítky procent. Zároveň s tím přibývá baťůžkářů, kterým trocha deště nevadí.

Suvenýr? Náhrdelník z puky

Člověk, který se vydá na Boracay, by si měl určitě přivézt domů jako suvenýr náramek nebo náhrdelník z mušliček puka. V nabídce je má každý plážový prodavač na ostrově (a že jich není málo). Největší naleziště těchto mušlí je na stejnojmenné pláži Puka v severním cípu ostrova.

Ostatně – těch krásných pláží je tady mnohem víc. Předchozí řádky byly jen stručným nástinem toho, co tenhle ostrůvek malý rozlohou, ale velký možnostmi, nabízí.

Inzertní sdělení: Cesty za relaxem a exotikou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy na Filipíny:

Užijte si dovolenou bez přemíry turistů. Boracay je sice nejoblíbenější letovisko, ale přeplněností netrpí. Místní Bílá pláž patří mezi nejkrásnější pláže planety. Luxus, vodní sporty a soukromí!

Poznávací zájezd - zvláště vhodný pro milovníky přírody. Rafting k vodopádu, návštěva nejmalebnějších rýžových teras na světě a divoká horská krajina se nezapomíná.

Další oblíbené turistické letovisko. Užijte si exotickou dovolenou v zemi, kam mnoho Čechů nelétá. Krásné pláže, luxusní hotely, perfektní servis a neopakovatelné kouzlo „Kokosové pláže“.

Přečtěte si i další články:

Dál si přečtěte o Bhútánu, Svaté Lucii nebo Sydney. Přehled všech článků, včetně těch o unikátní Cestě kolem světa za 24 dní, najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jaký na vás Boracay udělalo dojem?
Pro mě ideální místo na dovolenou!
93,4 %
Pěkné, ale na můj vkus moc malé.
2,7 %
Mám raději živější a více "městská" letoviska.
2 %
Nelíbí se mi vůbec!
1,9 %
Celkem hlasovalo 641 čtenářů.

Historie karibské Grenady

Jak už to tak bývá, původní obyvatelé Karibiku to nemají jednoduché. Stejně tomu bylo i na ostrově Grenada, kde žil kmen Arawaků. Ten později podlehl bojovnějšímu kmeni Karibů, který se na ostrově usídlil až do doby, kdy ho v roce 1498 „objevil“ Kryštof Kolumbus.

Původně se Grenada měla jmenovat Concepción (Zrození), ale posádka název odmítla a pojmenovala ostrov po španělském městě Grenada.

Ovšem nebyli to Španělé, ale Francouzi, kdo stojí za temným osudem posledních přeživších Karibů na ostrově. Ti se po poslední prohrané bitvě vrhli z útesu (Vrchu skokanů), aby se nemuseli podřídit kolonizaci.

V novodobé historii se na Grenadě dostali k moci komunisté a vládli ostrovu takovým terorem, že okolní státy požádaly o vojenskou pomoc USA, po jejichž boku také provedly invazi a po krátkém boji zvítězily a obnovily ústavní pořádek.

Dnes je Grenada konstituční monarchií a oficiální hlavou státu je anglická královna.

Praktické informace

Grenada je nejmenší nezávislá země na západní polokouli a tvoří ji několik ostrovů v Karibském moři v Malých Antilách nedaleko venezuelského pobřeží.

Ostrovy jsou sopečného původu, a proto na jejich březích najdete mnoho geotermálních jevů, jako jsou horké prameny nebo sopečná jezera.

Měnou je východokaribský dolar, používání amerického dolaru je také možné.

Hlavními vývozními artikly jsou kakao, muškátový oříšek, zázvor a banány. Muškátový oříšek najdete dokonce i na státní vlajce vlajce! Právě pro jeho pěstování je ideální zdejší tropické klima se stálou teplotou kolem 27˚C. Díky tomu, že i v suchém období během naší zimy a jara, jsou běžné občasné přeháňky, je krajina Grenady krásně zelená a svěží.

Cesta kolem světa za 24 dní

Nedávno skončila unikátní cesta kolem světa. Dozvěte se více o jednotlivých zastávkách v následujících článcích:

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám