Hlavní obsah

Taj Mahal a unikátní Růžové město: To nejlepší na konec Cesty kolem světa

Natřít celé město narůžovo! Přesně to poručili v roce 1853 indickému městu Jaipur – při návštěvě prince z Walesu měla růžová barva symbolizovat indickou pohostinnost. Netradiční obarvení všech domů už Jaipuru zůstalo a dnes se mu říká Růžové město. Právě tady, v srdci vyprahlého pouštního státu Rajastan v Indii, je poslední zastávka unikátní Cesty kolem světa za 24 dní.

Foto: ESO travel

Taj Mahal je zřejmě nejkrásnější mauzoleum na světě.

Článek

Přelet z Kambodži je rychlý a většina výpravy je vzhůru. Aby ne – tam dole pod mraky leží bájná Indie, země vonící kořením, třpytící se zlatem a oplývající stovkami orientálních památek a staveb.

Jsme na konci!

Je to také poslední zastávka na unikátní 24denní cestě kolem světa. Pocity jsou smíšené – těšení se domů, ale zároveň melancholie spojená s koncem cesty. Tyhle pocity ještě zesílí, když ráno vyrážíme džípy do centra města Jaipur, postaveného na dně vyschlého jezera.

Detaily o celé cestě, která odstrartovala poslední březnový den letem na Svatou Lucii si přečtěte v článku: Unikátní cesta kolem světa za 24 dní začíná: První zastávka - Svatá Lucie.

Foto: ESO travel

Indie je zemí starých moudrých mužů, kteří svůj život zasvětili meditaci.

Hned po vystoupení z auta tady člověka obklopí živoucí Indie. Exotické vůně se mísí s povykem dětí a se zadumaným mumláním hinduistických mnichů. Všichni fascinovaně pozorují růžové domy, mezi kterými se proplétají sloni, velbloudi i motorky. Jaipur je postaven podle zásad staroindického architektonického kodexu Silpašástra do podoby obrovské mandaly.

To nejzajímavější z Cesty kolem světa za 24 dnů:

Na hřbetech slonů, jejichž čela a choboty jsou pomalovány pestrobarevnými symboly, se skupina vydává k pevnosti Amber na kopci nad městem. Pár odvážlivců zkouší tradiční sloní pólo, ale většina je uchvácena úžasným výhledem na město, nebo tisícem odrazů sebe sama v zrcadlovém paláci Šišmahal. Ten nicméně není tvořen zrcadly, ale pouze důmyslnou soustavou vypouklých skel.

Foto: ESO travel

Klasická indická architektura se zcela vymyká všemu, co známe z Evropy.

Láká vás Indie? Kromě tajemných paláců nabízí i nádherné plážové resorty. Více v článku Goa je riviérou Orientu, dovolenou zde tráví i indická smetánka

Cestou z pevnosti Amber je v plánu zastávka u výrobce slavných jaipurských koberců a mužské osazenstvo výpravy neví, kam s očima. Jestli na krátce střižené ruční koberce, které, jak podotknul jeden z pánů, připomínají golfový green, nebo na půvabné Indky v barevných sárí. Večer je pak na programu ohňostroj připravený speciálně pro tuhle příležitost, pro závěr cesty. Září podobně jako zdejší slavné zlatnické dílny s drahokamy.

Co ještě vidět v Jaipuru?
Za návštěvu rozhodně stojí astronomická observatoř Jantar Mantar. Kromě zajímavých a starých přístrojů na měření pohybů hvězd nebo třeba počasí tu člověk najde i 27 metrů vysoké sluneční hodiny, které jsou prý na vteřinu přesné. Pokud vás láká příroda, vyrazte do některé z okolních rezervací – žijí tu tygři a další vzácná zvířata.

„Po tom sloním pólu je to vyloženě balzám,“ pochvaluje si pak v pozdním večeru postarší paní 60 minutovou ayurvédskou masáž v prvotřídním hotelovém spa centru. „Připadám si skoro jako maharádža,“ přitakává její manžel a oddává se omamné vůni ayurvédských olejů. Regenerace je důležitá, protože hned druhý den brzo ráno všichni vyráží na 4 hodinovou cestu do starého města Agra.

Foto: archiv autora

V Jaipuru čeká výpravu výlet na slonech do pevnosti Amber nad městem.

Symbol lásky až za hrob - Taj Mahal

Tohle bývalé hlavní město Indické říše oplývá řadou nádherných staveb. Ta, za kterou sem ale proudí stovky tisíc turistů, je ale jen jedna. Dech beroucí Taj Mahal, monumentální mauzoleum z bílého mramoru s drahokamy, které nechal vystavět mughalský panovník Šáh Džahán pro svou zesnulou ženu. Stavba trvala 22 let a pracovalo na ní 20 tisíc mužů.

O Taj Mahalu a dalších indických skvostech se více dočtete v článku Tádž Mahal, Jezero nesmrtelnosti, Daarjeling: Deset nejkrásnějších míst Indie.

Když se pak cestovatelé vracejí na hotel a slunce pomalu zapadá nad zemí, které se pro množství paláců říká „muzeum pod širým nebem“, začíná se všech zmocňovat podivný smutno-šťastný pocit. Po rozlučkové večeři a indické snídani následuje dlouhý let domů.

Je to totiž tady, nastal ten nevyhnutelný okamžik - Cesta kolem světa je u konce. Parta ze zadní části letadla napůl v žertu spřádá plány na cestu kolem světa lodí, ostatní si v hlavě začínají promítat obrovskou záplavu zážitků. Pro mnohé šlo o největší životní zážitky vůbec. Procestovat během několika týdnů celou Zemi, vidět z výšky nepřebernou směsici a pestrost barev, okusit rozmanitost společenství a kultur - to je něco, co stojí za to zažít. Díky za pozornost, kterou jste tomuto seriálu věnovali.

Čtěte další díly z unikátní Cesty kolem světa:

Všechny reportáže z této výpravy najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Cesta kolem světa a další unikátní poznávací zájezdy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky Cesty kolem světa:

Vydejte se na přelomu roku na další unikátní cestu kolem světa. Luxusní zázemí nejlepších hotelů planety, golf a 10 unikátních zastávek! Včetně Hong Kongu, Svaté Lucie, Havaje nebo Kostariky.

Indie je zemí hlubokých myšlenek, starobylých památek i prostých lidských osudů. Objevte její tropickou tvář a vydejte se na luxusní dovolenou na indické riviéře Goa!

Pouštní pevnosti, paláce a jezera jako vzpomínky na lesk a minulost bývalého knížecího státu Rádžasthán vám umožní splinit si jakékoliv přestavy o Indii.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Jak hodnotíte unikátní projekt Cesta kolem světa?
Skvělý nápad, hned bych jel/a!
40,7 %
Moc se mi to líbí, ale cena je vysoká.
45,5 %
Příliš cestování, člověk si nic neužije na 100 %.
4,9 %
Málo času v jednotlivých destinacích.
8,9 %
Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Unikátní cesta kolem světa letadlem

Loňská cesta kolem světa letadlem, která měla start i cíl v České republice, byla vůbec prvním podobným počinem v historii. Pokud vás zajímá, jak celá cesta probíhala, co se dělo v jednotlivých zastávkách a jak vůbec vypadá ubytování na podobné cestě, přečtěte si zápisky z jednotlivých zastávek:

Kolem světa v 16 letech

Příběh Laury Dekkerové sledoval v roce 2010 téměř celý svět. Tehdy 14letá dívka se totiž rozhodla vyplout na cestu kolem světa – sama a na jednostěžňové plachetnici. A její rodiče, také vášniví námořníci, ji v jejím snu podporovali. Laura se nakonec na cestu skutečně vydala, ač se jí v tom úřady snažily zabránit, na cestě bylo rok a pět měsíců, pravidelně totiž zastavovala a na lodi navíc dálkově studovala. Stala se tak vůbec nejmladším člověkem v historii, který sám obeplul svět. Její rekord ale není oficiálně uznaný – prý aby k podobné cestě neponoukal další.

Matador Steve Fossett

Miliardáři a dobrodruhovi v jedné osobě, Stevu Fossettovi sice utekl rekord v nonstop obletu Země v horkovzdušném balonu, v roce 2002 se ale stal prvním člověkem, který tento kousek zvládl úplně sám, bez dalších členů posádky.

Je také prvním člověkem, který jako první obletěl Zemi v letounu bez mezipřistání a bez doplnění paliva.

Rekordů by možná bylo ještě víc, Steve Fossett ale v roce 2007 zahynul v pohoří Sierra Nevada, když s ním spadl jeho sportovní letoun.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám